Uplynulý týden byl ve znamení nových vítězů

14. 7. 2008, 05:00
Stalo se... 0
V uplynulém týdnu se na okruzích ATP a WTA hrálo celkem šest turnajů. Své premiérové tituly si na nich vybojovaly hned čtyři tenisté - Del Potro, Hanescu, Cornetová a Erraniová. Pouze ve švédském Bastadu získal svůj již sedmý triumf Španěl Robredo a v Newportu obhájil loňské vítězství Fabrice Santoro.
Osmnáctiletá Francouzka Alize Cornetová se na antuce v Budapešti dočkala prvního titulu

Svou premiérovou účast ve finále proměnil v titul devatenáctiletý Argentinec Juan Martin Del Potro. Ve Stuttgartu potvrdil dobrou formu, když před třemi týdny hrál na trávě v Hertogenboschi teprve podruhé v semifinále. Na antuce však ještě nikdy nepostoupil ani mezi nejlepší čtyři tenista turnaje. Vítěz tří challengerů za triumf inkasoval šek v hodnotě 118.000 Euro a ze Stuttgartu si navíc odvezl luxusní Mercedes. V žebříčku si aktuálně 65. hráč světa polepší o 250 bodů, díky kterým se posune minimálně o 20 míst výše. Del Potro v cestě za titulem ztratil pouze jeden set ve druhém kole s Italem Bolellim, ve finále porazil i druhého nasazeného Richarda Gasqueta.

Až ve svých 26 letech se premiérového titulu dočkal Rumun Victor Hanescu. Tenista, který za polovinu letošní sezony vyhrál pouze 5 zápasů, dokázal stejnou porci utkání vyhrát poprvé v kariéře na jednom turnaji ATP v řadě. Stalo se tak ve švýcarském Gstaadu, kde si mj. poradil s Chorvatem Karlovičem nebo nejvýše nasazeným Stanislasem Wawrinkou. Rumunovým maximem bylo dosud pouze loňské finále z domácí antuky v Bukurešti. Světová osmdesátka v žebříčku poskočí zhruba o 20 pozic.

Prakticky od začátku letošní sezony se mluví o talentované Francouzce Alize Cornetové. Tenistka, která si letos zahrála už finále na antuce v Acapulcu a v Římě, se v 18 letech dostala už na 17. příčku světového žebříčku. Současně ji patří o tři místa horší umístění, ale v dnešním vydání žebříčku si znovu polepší. Včera totiž Cornetová konečně dosáhla na svůj premiérový titul. Na antuce v Budapešti neztratila ani set a i když se v maďarské metropoli nehrálo za silného obsazení, svou váhu triumf určitě má. A hráčka ze země galského kohouta se už navíc může pochlubit i skalpem dvou hráček světové desítky - Kuzněcovové a Čakvetadzeové. Cornetová svou suverenitu v Budapešti podtrhla ještě titulem ve čtyřhře, který získala společně se Slovenkou Husárovou.

Vůbec poprvé se do finále turnaje WTA dostala jednadvacetiletá Italka Sara Erraniová. A hned se mohla radovat z titulu. Hráčka, která v semifinále domácího podniku v Palermu vyřadila i nejvýše nasazenou krajanku Flavii Pennettaovou, se tak poprvé dostane do elitní padesátky světového žebříčku. Erraniová stejně jako Cornetová v Budapešti ovládla turnaj v Palermu i v soutěži deblistek. Titul získala po boku Španělky Llagosteraové.

V Bastadu zopakoval dva roky starý triumf Španěl Tommy Robredo. Do sbírky tak přidal celkově sedmý turnajový vavřín. Ve finále porazil českého tenistu Tomáše Berdycha, který i tak dosáhl nejlepšího výsledku sezony. Na trávě v Newportu dokázal obhájit titul francouzský veterán Fabrice Santoro. Od roku 2002, kdy měl na kontě čtyři turnajové vítězství, však už jiných úspěchů ve dvouhře v podobě titulu nedosáhl.

Přehled vítězů turnajů hraných v minulém týdnu:

ATP STUTTGART ... Juan Martin Del Potro (Argentina, 19 let, 1. titul)
ATP GSTAAD ... Victor Hanescu (Rumunsko, 26 let, 1. titul)
ATP BASTAD ... Tommy Robredo (Španělsko, 26 let, 7. titul)
ATP NEWPORT ... Fabrice Santoro (Francie, 35 let, 6. titul)
WTA BUDAPEŠŤ ... Alize Cornetová (Francie, 18 let, 1. titul)
WTA PALERMO ... Sara Erraniová (Itálie, 21 let, 1. titul)

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist