Úspěšná česká sezona! V TOP 10 žebříčku ji zakončily Vondroušová, Muchová a Krejčíková

7. 11. 2023, 10:50
Aktuality 17
Letošní sezonu zakončily v první desítce světového žebříčku tři Češky Markéta Vondroušová (24), Karolína Muchová (27) a Barbora Krejčíková (27). Jedničkou je opět Polka Iga Šwiateková, jež se vrátila na trůn díky pondělnímu triumfu na závěrečném Turnaji mistryň. Mužskému pořadí dál vládne Novak Djokovič a má téměř jisté, že už poosmé v kariéře uzavře tenisový rok na postu světové jedničky.
Markéta Vondroušová (© Profimedia)

Wimbledonská vítězka Vondroušová minulý týden na Turnaji mistryň prohrála všechny tři zápasy a v konečném žebříčku je sedmá. Hned za ní je finalistka Roland Garros Muchová, jež v Mexiku nemohla startovat kvůli zraněnému zápěstí. Světovou desítku uzavírá Krejčíková.

V první padesátce je celkem osm českých tenistek: trio z top 10 doplňují Petra Kvitová (14.), Marie Bouzková (34.), Karolína Plíšková (37.), Linda Nosková (41.) a Kateřina Siniaková (45.). V elitní stovce je ještě 89. Linda Fruhvirtová.

Druhý rok po sobě skončí první Šwiateková. Čtyřnásobná grandslamová vítězka se vrátila do čela díky výhře nad Američankou Jessicou Pegulaovou ve finále Turnaje mistryň. Dvaadvacetiletá Polka byla na trůnu od dubna 2022 do letošího září, kdy ji po US Open vystřídala Aryna Sabalenková. Běloruskou rivalku Šwiateková porazila v Cancúnu ve víkendovém semifinále.

Světovou jedničkou ve čtyřhře je poprvé v kariéře Australanka Storm Hunterová. Nejlepší Češkou v deblovém žebříčku je na desátém místě Siniaková, jež byla ještě v polovině září v čele pořadí.


Finalistky posledního turnaje
1. (2.) Šwiateková (Pol.), Turnaj mistryň vítězka
5. (5.) Pegulaová (USA), Turnaj mistryň finalistka


Největší skoky v první stovce
77. (115.) Kalinská (-)
52. (38.) Cocciarettová (It.) a 80. (66.) Townsendová (USA)


Skok do první stovky
77. (115.) Kalinská (-)
82. (104.) Bektasová (USA)


Vypadnutí z první stovky
108. (95.) Yue Yuan (Čína)
113. (100.) Birrellová (Austr.)


Kompletní žebříček dvouhry
Kompletní žebříček čtyřhry

 

 

Mužskému žebříčku nadále vládne rekordman Djokovič. Šestatřicetiletý Srb vybojoval v uplynulém týdnu v Paříži svůj jubilejní 40. titul z podniků Masters a navýšil náskok na druhého Carlose Alcaraze, který naopak v hale Bercy ztroskotal hned na úvodním soupeři.

Majiteli 24 grandslamových trofejí stačí jediná výhra na Turnaji mistrů v Turíně, aby už poosmé v kariéře zakončil sezonu v čele žebříčku. Pokud by prohrál všechny tři zápasy ve skupině, musí doufat, že se Alcaraz nestane neporaženým šampionem závěrečného vrcholu roku.

V elitní stovce má Česko dva zástupce. Jiří Lehečka je na 31. místě a Tomáš Macháč stále figuruje na svém maximu, 64. příčce.


Finalisté posledního turnaje
1. (1.) Djokovič (Srb.), Paříž vítěz
14. (17.) Dimitrov (Bulh.), Paříž finalista


Největší skoky v první stovce
95. (108.) Thiem (Rak.)
88. (78.) Coría (Arg.)


Skok do první stovky
95. (108.) Thiem (Rak.)
97. (105.) Marterer (Rak.)


Vypadnutí z první stovky
101. (100.) Broady (Brit.)
102. (93.) Shapovalov (Kan.)


Kompletní žebříček dvouhry
Kompletní Race dvouhry
Kompletní žebříček čtyřhry
Kompletní Race čtyřhry

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
misa
Hodně povedená sezona českých tenistek. Zopakovat ji nebude nic snadného. Marie v prvním týdnu sezony 2024 může ještě zabojovat o nasazení na AO.
Reagovat
Liverpool22
V ženském tenisu jsme dlouhodobě supervelmoc smile a letošní sezóna to jen potvrdila. Maky vyhrála W + máme 3 holky v TOP 10 + v záloze máme mladé naděje Lindy N. + F. a Brendu. Takže do budoucna můžeme být v klidu - šance na velké tituly jsou reálné smile
Reagovat
tommr
s těma velkejma titulama bych byl opatrnej. Momentálně máme spoustu dobrých hráček ale žádnou mimořádnou jako je třeba Swiatek ...
Reagovat
Liverpool22
Do budoucna hodně věřím Lindě N. Bára + Muška + Maky mají reálnou šanci vyhrát GS či OH. Takže šance jsou velké, ale máš pravdu, že dominantní hráčku typu Igy zatím nemáme, ale zase máme mraky mladých holek v čele s Lindou N.
Reagovat
GaelM
Za letošní sezónu 3 GS tituly, 4x WTA1000 a řada menších turnajů rozdělená mezi různé hráčky... za mě už tohle JE mimořádné, akorát jsme poslední dobou hrozně zmlsaní smile
Reagovat
aligo
S tou rozmlsaností souhlasím stejné to bylo v biatlonu s Gábinou a pak přišel těžký úpadek a ztráta zájmu
Reagovat
GaelM
Ten biatlon je dobrý příměr. Ale tenis má u nás přeci jen větší tradici a hlavně, je to výborný zdroj obživy (obzvlášť pro holky, které těch dobře placených sportů mají méně). Takže úpadek snad nehrozí...
Reagovat
Liverpool22
smile Tenis má u nás mnohem větší tradici než biatlon. Navíc kurt je skoro v každé vísce a každé dítě si to může vyzkoušet. Biatlon je hodně specifický sport - jsou to 2 sporty v jednom smile
Reagovat
Astarin
To ne no, ale zase nemůžeme mít asi všechno. Poláci zase mají v podstatě jen tu Igu a pak daleko za ní Magdu, která má jednou za rok lepší turnaj. My na druhou stranu máme relativně mnoho hráček, které pravidelně (střídavě, každý druhý týden nějaká jiná) dělá slušné výsledky.
Reagovat
Sinuhet1
Opravdu uspech 3 v 10, vi nekdo jestli se to v minulosti uz stalo?
Reagovat
Liverpool22
V roce 2015 Kvitová 6., Šafářová 9. a Plíšková 11., tak tady to těsně uteklo, ale zase nebylo 8 holek v TOP 50 smile
Reagovat
Nenela
Jednu dobu (ne dlouho) byly vsechny tri v top 10. Lucka pak chytila tu nemoc a zacal jeji pomaly konec
Reagovat
PetaM
Jasně, už několikrát. Byly i 3 Češky na TM.
Reagovat
aligo
Kdy byly tři česky na TM?
Reagovat
Krisboy
Zřejmě myslí singl + debl. Tři singlistky tam nebyly myslím nikdy.
Reagovat
Sinuhet1
hledal jsem to ale nenasel, akorat v roce 2015 se k tomu schylovalo ale nevyslo to....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist