V 26 letech konec. Tělo Jovanovské nedovolí pokračovat v tenisové kariéře

1. 12. 2018, 08:55
Aktuality 5
Téměř celý svůj život zasvětila tenisu. Své sny ale naplnit nedokázala. Srbka Bojana Jovanovská se v 26 letech rozhodla ukončit kariéru profesionální tenistky, kterou komplikovala zranění. Největší potíže měla s ramenem a hlavně se zápěstím. Nyní chce pokračovat ve studiu a pak se vrátit k milovanému sportu jako trenérka.
Profily hráčů
Bojana Jovanovská

Bojana Jovanovská bývala pátou juniorkou světa a v 16 letech začala vyhrávat turnaje ITF. Na okruhu WTA zaznamenala dva triumfy, když v roce 2012 zvítězila v ázerbájdžánském Baku a o rok později ovládla uzbecký Taškent. Ani jedna cesta za titulem přitom nevedla přes hráčku Top 70.

Během sezony 2014 se stala 32. hráčkou světa, ale v dalším posunu v kariéře zabránily srbské tenistce zranění. V roce 2015 laborovala s bolestmi pravého zápěstí a vypadla z Top 100. V sezoně 2016 odehrála jen pět utkání, uhrála v nich dohromady pouhých devět gamů a už po Roland Garros ukončila sezonu. 

S motivací vrátit se zdravá na novou sezonu Jovanovská podstoupila operaci, problémů se však nezbavila. Naopak. V roce 2017 se neobjevila na žádném turnaji a tak místo hraní tenisu začala studovat psychologii a vdala se. 

Letos se pokusila o comeback, ale byl neúspěšný. Představila se na třinácti akcích, ale v hlavních soutěžích podniků ITF si připsala jen tři výhry a v žebříčku se nevrátila ani do nejlepší pětistovky.

A tak se rozhodla ukončit kariéru. V pouhých 26 letech. 

Nyní se zaměří na studium a chce se vrátit k tenisu. Jako trenérka.

Sportovní příběh pokračuje
"První kapitola mého profesionálního života skončila. Kariéra profesionální tenistky je kompletní. Po mnoha zraněních a operacích to pro mě bylo velmi těžké rozhodnutí. Vše okolo tenisu a soutěžení mě přitahuje, ale moje tělo už nemůže pokračovat," oznamuje Jovanovská svým fanouškům na Facebooku.

"Vždy jsem dělala jsem maximum pro splnění mých cílů, ale protože už dlouho nemůžu trénovat a hrát jako dřív, neměla jsem jinou možnost. Celý svůj život jsem věnovala tenisu, trénování a zápasům. Asi jsem dosáhla svého potenciálu, ale nespokojená nejsem," pokračuje rodačka z Bělehradu, která slaví své narozeniny na Silvestra.

"Mým dalším cílem je dokončit studium psychologie a pokračovat v tenisových aktivitách, ale teď už jako trenérka. Tenis je můj život a moje láska a to se nikdy nezmění. Sportovní příběh pokračuje k dalším cílům a vítězstvím," dodává Srbka.

Během kariéry si Jovanovská připsala čtyři skalpy hráček Top 10 a zároveň bývalých světových jedniček - Jeleny Jankovičové, Viktorie Azarenkové a dvakrát porazila Caroline Wozniackou.
Na grandslamu se dostala nejdál na Australian Open 2013, kde si zahrála osmifinále.

Srbsko, které má ve své dvanáctileté historii dvě bývalé světové jedničky (Anu Ivanovičovou a Jelenu Jankovičovou), má nyní v Top 100 pouze jednu zástupkyni (Alexandru Kruničovou). Největší naděje teď Srbové vkládají do sedmnáctileté Olgy Danilovičové, která se pohybuje na hraně první a druhé světové stovky.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
Frick
Snad podobný údel nepotká Denisu. Bohužel má k tomu celkem dobře "našlápnuto" :-(

Ale ty problémy asi fakt musely bejt hluboký.

Nejvíce vymluvnej budiž ten fakt, že se jí zdraví neodvolilo se vrát nejpozději v půlce sezony 2017...

Není to tak zlomový? Ten rok? Pokud zdraví neumožní se vrátit na kurty během 12 měsíců...?
Reagovat
tommr
byla to dobrá a sympatická hráčka ...
Já si jí pamatuju hlavně kvůli té kuriózní příhodě z roku 2011 kdy cestou na další turnaj "zabloudila" a skončila v úplně jiným Carlsbadu než měla ... :)
Reagovat
Krisboy
To se stalo myslím i nějaké jiné hráčce s Charlestonem :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vysoká, pevný zadok, dobré prsia. Škoda jej, mala na to.
Reagovat
EllNino
Boko byla talent, škoda, že potenciál více nevyužila ... tak třeba ji uvidíme jako trenérku nějaké nadějné tenistky :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist