V Madridu se tentokrát raduje Šwiateková, v repríze loňského finále přežila mečboly Sabalenkové

4. 5., 22:04
Aktuality 55
WTA MADRID - Iga Šwiateková (22) po třech odvrácených mečbolech oplatila v repríze loňského finále na Mutua Madrid Open porážku dvojnásobné šampionce Aryně Sabalenkové (25) a po setech 7:5, 4:6, 7:6 získala jubilejní 20. kariérní titul, už devátý z prestižních tisícovek. Světová jednička letos kralovala na podnicích série WTA 1000 potřetí, zapsala již 32. výhru v sezoně a navýší náskok v čele žebříčku právě před Běloruskou.
Profily hráčů
Šwiateková získala jubilejní 20. kariérní titul, už devátý z prestižních tisícovek (© AFP)

Šwiateková – Sabalenková 7:5, 4:6, 7:6

Znovu po roce se do finále Mutua Madrid Open probojovaly Iga Šwiateková a Aryna Sabalenková. Od zavedení tohoto turnaje WTA 1000 v roce 2009 došlo poprvé na finále dvou hráček, které už se v minulosti v tomto dějišti o trofej utkaly. Zatímco Šwiateková do finále prošla až na menší výpadek naprosto suverénně, Sabalenková musela ve čtyřech z pěti zápasů do rozhodujícího dějství.

V loňském finále v tomto dějišti se po třísetové bitvě radovala Sabalenková, tentokrát ale našla recept na vítězství Šwiateková a má trofej z každého velké generálky na French Open, kde v minulosti třikrát kralovala. Polka začala utkání brejkem, ale o náskok ihned prišla. Další vedení brejku si vypracovala v 11. hře, v tomto případě ho potvrdila a uzavřela úvodní sadu.

Kvalitní a vyrovnaná bitva pokračovala ve druhém dějství. V něm byla o chlup lepší Sabalenková, úvodní dva brejky nepotvrdila, ovšem v 10. gamu slavila další a po necelých dvou hodinách poslala utkání do rozhodujícího setu. Rovněž v závěrečné sadě se k šancím propracovaly obě aktérky, Sabalenková neuhájila náskok brejku, ve 12. hře neproměnila dva mečboly na returnu a rozhodnout musel po třech hodinách boje tie-break. V dramatické zkrácené hře (9:7) se dostala Sabalenková k dalšímu mečbolu, ale i ten Šwiateková odvrátila a sama proměnila druhou možnost.

Šwiateková na konci května oslaví teprve 23. narozeniny a už má na kontě 20 titulů. Svou vynikající finálovou bilanci upravila na 20:4 (na antuce na 8:2) a ve svém 11. finálovém duelu na prestižních tisícovkách získala devátý vavřín z podniků této kategorie. Finále zvládla posedmé v řadě. V historii Mutua Madrid Open je jedinou polskou finalistkou a nyní už i šampionkou.

Světová jednička v aktuální sezoně zvládla 32 z 36 duelů a i svůj třetí letošní triumf slaví na akcích WTA 1000, v předchozích měsících uspěla v Dauhá a Indian Wells. V žebříčku bude mít před druhou Sabalenkovou náskok zhruba 3 500 bodů.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Sabalenková se mohla stát druhou trojnásobnou šampionkou v historii madridského turnaje po Petře Kvitové, která v tomto dějišti kralovala v letech 2011, 2015 a 2018. Běloruska získala obě své antukové trofeje právě v Caja Mágica. Letošním finálovým nezdarem porušila vlastní pravidlo, v minulosti tady startovala pětkrát a buď vypadla v prvním kole, nebo triumfovala.

Šampionka posledních dvou ročníků Australian Open si zhoršila bilanci ve finálových zápasech na 14:13, konkrétně na podnicích WTA 1000 na 5:2. Navíc prohloubila své manko ve vzájemné bilanci se Šwiatekovou na 3:7, ve finále s ní prohrála ve třech ze čtyř případů.

Nyní se obě finalistky přesunou na další tisícovku v Římě, kde za pár dní startuje hlavní soutěž. Sabalenková byla v italské metropoli nejdál předloni v semifinále a loni tam ztroskotala hned po prvním zápase. Šwiateková má v Římě bilanci 14:2 a už dvakrát triumfovala.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Madridu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

55
Přidat komentář
Cico93
Iga neskutočným spôsobom zvládla záver zápasu, bol to poriadny súboj nervov. Kráľovná antuky má pred sebou 2 veľké ciele v tejto sezóne a to Roland Garros a Olympiádu. Pokiaľ bude slúžiť zdravie, tak by to nemal byť problém.
Teda problém je Rybakina to je jasné
Reagovat
tommr
a co Sabalenka? Ta pro Swiatekovou není problém?
Reagovat
Cico93
Určite, že áno. No za zmienku stojí hlavne Rybakina.
Proti Sabalenke to bolo viackrát v štýle 6:2 6:3 a má proti nej výrazne pozitívnu vzájomnú bilanciu.
Reagovat
paddy
Sabalenka mi v tomto videu trochu připomíná Britney Spears. Kus bláznivosti v sobě nezapřou. smile smile
https://www.youtube.com/shorts/U5tkBGG5Cqw
Reagovat
jirkaS
heart
Reagovat
annah
Co to dostala Iga za pohár? Není to nějaký domácí spotřebič ? Ceremoniál jsem už neviděla, ten na Tipsportu nedávali.
Reagovat
PTP
To je chladič na víno na solární pohon podle návrhu Pabla Picassa ????
Reagovat
frenkie57
Néé, to bude struhadlo na parmazán.
Reagovat
PTP
WS kráječ
Reagovat
bardunek666
Skvělé finále 1. a 2. hráčky světa, tak to má být :) Vyhrála nakonec ta, která celý turnaj předváděla jistější výkony, takže Ize gratuluji.
Arynka byla velmi blízko, ale poslední krůček nedokázala udělat. Nicméně trápení po AO snad zažehnáno a jedeme dál.

Jinak ani jsem nezaznamenal, že Bára je ve finále. Titul z Madridu by byl super
Reagovat
paddy
ten slovenský komentátor na Canal Sport je docela slabý, takový žvanílek
prý že Madrid má rychlou antuku, protože říkali jejich odbornice (asi některá z hráček, které spolukomentují)
myslím, že na TP to ví určitě dost lidí, a když se on tomu profesně věnuje, tak by to měl vědět taky smile

a že prý Sabalenka to měla těžké - viz poslední týdny
a proto už má nového chlapa a opět ženatého smile
jestli se rozešla, tak už jí byl asi u prdele, a neměla problém hrát další turnaj
Reagovat
Nola
damy dnes predviedli paradne finale, Iga ma nervy z ocele, zasluzena NO1, ale musim konstatovat, ze obe si zasluzili dnes vyhrat, poklone Iga ako odvracala MP, na druhu stranu Amazonka jej pomohla aj pri loptickach, ktore sli uhrat, ale na to sa historia pytat nebude, tenis je sportom, kde je miesto iba pre vitazov, dnes to bol urovnou zapas, ktory by mohol konkurovat aj panom, lebo od panov sme teda vela zapasov v Madride nevideli, tak to zachranuju damy, poklona
Reagovat
Kandinsky1
Pěkně svátková
Jinak v Madridu je snad nejhnusnější centrkurt, co jsem kdy viděl, kvůli VIPrcaným boxům do 3/5 tribun.
Reagovat
tommr
jj a pokud svítí sluníčko což je většinu času tak část kurtu není vidět ...
Reagovat
EllNino
to je spíš na jedničce ne? na centru to není tak hrozný
Reagovat
Alien
Jo, Vlastina je fakt dobrá, no!
Reagovat
Sinuhet1
ten kurz 1.3 na Swiatek byl mimo, bylo to naprosto vyrovnany
Reagovat
paddy
mimo úplně nebyl, protože Sabalenka měla nejvíc ztracených gemů na cestě do finále v historii turnaje, prolézala skoro v každém zápase
od AO vyhrála jen 2 zápasy ve dvou setech, takže nic moc výsledky

zjednodušeně kurz zohledňuje pravděpodobnost výhry a průběžné sázky lidí

a posuzovat kurz podle výsledku zápasu ukazuje, že mimo seš úplně ty smile

P.S: ke konci zápasu jsem dal Swiatek v kurzu 2,14, takže za mě spokojenost smile smile
Reagovat
Sinuhet1
samozrejme ze posuzovat kurz po zapase je blbost, ale ja psal a vetsinou pisu koment uz pred zapasem pane chytrej
Reagovat
Sinuhet1
a jinak nesazim, a kdyz ctu komentare nekterych sazejicich, tak jedine dobre
Reagovat
Sinuhet1
vyhru ti preju, ale mohlo to dopadnout jakkoli, normalni nahoda
Reagovat
paddy
Kdybychom měli škatulkovat, tak i nesázející jsou stejná kasta. Ti se zase vysmívají, když nevyjde zápas 50/50, a jen čekají, až nevyjde (což je zhruba v polovině případů smile, i když předtím jich pár vyšlo.
Ti první si jen vylívají zlost a rozlišit je lze dle komentářů. Jde poznat, kdo si jen vyměňuje názory, od čehož diskuze jsou.

Inteligentní jedinec, který může jen komentovat či dokonce vsadit, ví, že vše je otázka pravděpodobnosti.
Když správně dlouhodobě dokáže odhadnout pravděpodobnosti výsledků, tak dokáže být profitabilní i po zaplacení marže sázkovek. Takových je dost málo, a když existují ti, kteří vydělávají hodně, tak sázkovky jim dělají obstrukce a ruší účty.
Jiní jsou dobří, ale marže sázkovek jim vyruší potenciální zisk, takže jsou na svým. Většina lidí je v mínusu, stejně jako v kasinu. Ve Sportce se dokonce vrací jen 50 % vkladů.
Reagovat
jirkaS
zkráceně:velmi dobré znalosti+štěstí=sázení je blbost
Reagovat
paddy
A pokud bys chtěl říct před zápasem, že kurz má být 50/50 (se Swiatek na antuce), tak by k tomu musel být nějaký důvod.
Po včerejšku je H2H 8:3, tj. 73:27 přes všechny povrchy, což naznačuje dostatečně rozdíl. Koukni i na počet vyhraných GS, nebo % úspěšnost.
Swiatek je nyní malá Grafová, ale to neznamená, že bude stále no. 1 nebo vyhrávat. 10 proher za sezónu mít bude.
Reagovat
Sinuhet1
muj amatersky duvod proc se mi zdal ten kurz prepaleny a dal bych vyrovnanejsi byl ten, ze Sabalenka porazila Rybakinu (a to je hodne dobra hracka) a jako bonus ze ji tu vloni ve finale porazila....
Reagovat
Sinuhet1
neco podobneho bylo v Dubaji kdyz hrala Krejcikova se Swiatek finale, Krejcikova chytla v predchozich zapasech vybornou formu a pritom kurzy byly ve prospech Swiatek neskutecne prepalene....
Reagovat
farr
Sazkovky ve vetsine pripadu sazeji hlavne na silu jmena a dlouhodobejsi vykonnost nez na skokove amplitudy formy na jednotlivych turnajich a jeste H2H taky neni stat k zahozeni. Ale jinak obecne známo ze WTA je takova ruletka, booky musi byt mnohem vic ve střehu než třeba ATP co si budem...
Reagovat
Mony
Sázejí i amatéři, kteří znají jen Hvězdy. Proto jsou na ně kurzy trochu přepálené
Reagovat
paddy
Právě proto se tutovky nevyplácí sázet, protože sázkovky by prodělaly, takže se musí přizpůsobit, aby maximalizovaly zisk
Na favorita tak může velmi nízký kurz
Např. ve fotbale na Real Madrid doma
Reagovat
winsett8
Udělal jsi zajimavý rozbor, nicméně je to pouze teorie. Ve třetím setu držela vyhodnější karty Sabalenka, i s ohledem na loňský ročník. Swiatek musela dotahovat skore a prokázat velkou mentální sílu, aby to v této fázi zápasu ustála. I rozdíl jednoho balonu ukazuje, jak vyrovnaný zápas to byl. Vsadit vítězku v takovémto zápase (50/50), kdy to byla v podstatě loterie, lze pouze s ohledem na to, že lepší hráčka nebyla schopna udělat ten rozdílový krok. Obě předvedly kvalitní tenis i fyzickou připravenost, osobně se mi zápas líbil a pro RG se vykristalizovaly 2-3 jasné favoritky. V horizontu jednoho měsíce, nelze předpokládat, že by néhle ztratily formu, nicméně můžou v dané chvíli rozhodnout nečekané okolnosti.
Reagovat
vavrinec
Ve WTA se zformovala jasná BIG4, která ostatním asi letos nedá moc příležitostí. Mezi nimi to záleží i dost na povrchu, tvrdá a rychlá antuka v Madridu (asi nejrychlejší na okruhu) dávala největší šance Aryně, taky porazila Jelenu, ale válku mentalit s Igou už nezvládla, byť krajně těsně. Na pomalejších antukách to bude hrát spíš ve prospěch Igy.
Reagovat
winsett8
Asi máš na mysli Collins (BIG4)? Tak zkušenosti má, a zřejmě tam hraje roli i motivace.
Ano, v Madridu mají zřejmě rychlejší povrch, proto i ten vyrovnaný zápas. Tak Iga na antuce jasná favoritka, na trávě to vidím už daleko otevřenější
Reagovat
vavrinec
Ano, mám na mysli Danielle. Tráva je nejslabší povrch Igy, uvidíme jak letos.
Reagovat
winsett8
S ohledem jejího nasazení na antuce, jsou letos priority asi jasné, až bude hrát na antuce hůř, tak to bude znamenat změnu priorit, což bude vyhrát zbylé GS
Reagovat
Mony
Jasně, že ti , co vsadili na Igu byly jen šťastnější ne lepší...Stejně jako Iga samotná
Reagovat
vavrinec
Tak čistě fyzicky byla asi lepší Aryna, ale těsné zápasy rozhoduje hlava, a tam už lepší nebyla.
Reagovat
paddy
Sabalenkové hlava smile smile smile je známý pojem smile
Reagovat
Mony
Aryna už v předešlých zápasech prokázala, že i ta hlava jí vyrostla..I Iga na ní zapracovala. Ty Bigpointy měly u obou úroveň
Reagovat
Tomas_Smid_fan
taky se mi zdála ta její hlava nějak větší
Reagovat
paddy
Já spoléhal na to, že Sabalenka nezvládne TB, ona ráda selhává.
Za vyrovnaného stavu 3s 5:5 byl kurz 1,72 na Swiatek, což ukazuje, kdo byl favorit, víceméně zbýval TB, tzn okolo 50/50.
Já si počkal na 5:6, aby se zlepšil kurz, když Swiatek dotahovala, což na druhou stranu bylo kompenzováno rizikem, že TB vůbec nebude. Jde o to, komu se to subjektivně vyplatí.
Sabalenka ve 3s měla méně vyhraných míčů za vyrovnaného stavu, takže statistický nebyla lepší.
5:5 32:28
6:6 41:38
Tahala za kratší konec
Reagovat
winsett8
Ano rozhodla hlava, tady bude Iga daleko zkušenější. Bylo to zřetelné při jejím servisu, kdy si dávala více záležet. Statisticky lepší nebyla, ale opticky měla break, který nepotvrdila. V té fázi mi přišla Iga jako horší hráčka, můj názor. Iga tam měla i nějaké šťastné momenty. Pro nezaujatého diváka, se ale zápas musel líbit
Reagovat
vavrinec
Když hraje Iga, tak jsem dost zaujatý divák, ale zápas se mi taky moc líbil.
Reagovat
Mony
Ize s hlavou musí pomáhat psycholožka.. Ta je tam důležitější, než trener
Reagovat
frenkie57
Ona je snad jediná, co jezdí po turnajích se cvokařkou, že?
Reagovat
vavrinec
Mezi psychologem a psychiatrem je dost podstatný rozdíl.
Reagovat
paddy
zkušenější bude Sabalenka, ale labilnější
GS 2W, 1F, 5SF = 8SF
Swiatek 4W, 1SF = 5SF
Sabalenka v SF často kolabuje, mnozí se jí tady za to smějí
loni v SF RG prohrála cca 18 z 21 posledních míčů proti Muchové, když nedokázala dopodávat zápas + neproměněný MB
ve finále si Swiatek titul urvala, Sabalenka zafungovala jako dárce - rozdíl viditelný

ten vzorec se opakuje, takže na titul potřebuje víc šancí, hlavu má slabou a kompenzuje to hrubou silou, a proto se dostává do šancí
Reagovat
vavrinec
Aryna má jasnou taktiku. Když to nejde silou, tak to půjde ještě větší silou. Při zápasech s Igou ale tohle vždycky nefunguje.
Reagovat
Mantra
Tak jsi vsadil na tvoje value?
Reagovat
tommr
Mimořádně kvalitní a dramatické finále které si v ničem nezadalo s ATP ... Mrzí mě jen že nevyhrála ta správná hráčka. Sabalenka by si to podle mě zasloužila víc. Už tak příliš velkej náskok Swiatekový bude ještě větší a změna na postu jedničky v nedohlednu ...
Reagovat
jackiec
Vládne ta pravá, není důvod ke změně, ostatní jsou labilní kopyta.????
Reagovat
vavrinec
Reagovat
vavrinec
Reagovat
vavrinec
Vyhrála rozhodně ta správná hráčka. A nevidím jediný důvod, proč by měla nastat změna na potu jedničky. Jednička je v těch správných rukách !!!
Reagovat
vavrinec
na postu ...
Reagovat
lvicek
Se Sabalenkou na postu jednicky bychom si rozhodne v zadnem ohledu nepomohli, takze smutnit nemusime.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist