V. Williamsová po čtyřech letech porazila hráčku TOP 20. Kuděrmetovové dvakrát utekla z manka dvou brejků

15. 8. 2023, 10:37
Aktuality 5
WTA CINCINNATI - Venus Williamsová (43) poprvé od roku 2019 a znovu na domácím turnaji WTA 1000 v Cincinnati získala skalp hráčky elitní dvacítky. Americká veteránka si v Ohiu vyšlápla na světovou šestnáctku Veroniku Kuděrmetovovou (26), kterou porazila 6:4, 7:5. Další program výrazně zkomplikoval déšť, Karolína Muchová stihla odehrát jen pět gamů, Markéta Vondroušová s Kateřinou Siniakovou se na kurt ke vzájemnému souboji vůbec nedostaly.
Venus Williamsová (© AFP)

Sedminásobná grandslamová šampionka Venus Williamsová ani ve 43 letech neplánuje odchod do tenisového důchodu. I když ji čím dál častěji limitují zdravotní potíže hlavně s kolenem a turnajový plán má výrazně osekaný, dokáže nejen prohánět i soupeřky širší elitní špičky.

V Cincinnati se o tom přesvědčila světová šestnáctka Veronika Kuděrmetovová. Williamsová ji v deštěm přerušeném duelu porazila 6:4, 7:5 a po čtyřech letech si připsala skalp hráčky TOP 20.

Přitom oba sety rozehrála katastrofálně. V úvodu zápasu prohrávala 1:4 s mankem dvou brejků, ale vývoj ziskem pěti gamů v řadě otočila. Ve druhém dějství prohrávala dokonce 1:5, za stavu 2:5 ale duel přerušil déšť a Williamsová po návratu na kurt získala i díky odvrácení dvou setbolů zbylých pět her.

Williamsová sice zahrála méně winnerů (9:16), ale také výrazně méně chybovala (15:33).

"Když prohráváte o dva brejky, tak se jen snažíte udržet další servis. A když se ve skóre přiblížíte, jen se snažítě vyhrát každý další míček. Ne zápas, ale tenhle míček," uvedla semifinalistka z roku 2012, jež v osmém letošním zápasu zaznamenala třetí vítězství.

Členku elitní dvacítky porazila poprvé od Cincinnati 2019, kdy si vyšlápla na Nizozemku Kiki Bertensovou. Od té doby desetkrát v řadě neuspěla.

"Dnešek je pro mě takovou satisfakcí za tu všechnu tvrdou dřinu, která je spojena s tím, že tady vůbec jsem. Udělala jsem maximum, abych tady mohla hrát a byla v nejlepší formě. Takže jsem moc ráda, že jsem po krátké přípravě hrála dobře a navíc dokázala vyhrát," řekla Williamsová.

O první minisérii dvou výher po sobě právě od Cincinnati 2019 se na divokou kartu startující Williamsová utká s kvalifikantkou Aliaksandrou Sasnovičovou, nebo Číňankou Qinwen Zheng.

Francouzka Caroline Garciaová vykročí za obhajobou loňského triumfu ve dvouhře proti domácí Sloane Stephensové (h2h 4:2). Americká semifinalistka z roku 2017 si v prvním kole poradila 7:5, 6:2 s Italkou Elisabettou Cocciarettovou.

"Nemám co ztratit a můžu jen získat. Takže jen půjdu na kurt a budu se snažit hrát co nejlépe, tvrdě bojovat a hrát svou hru," těší se bývalá vítězka US Open Stephensová.

Jako první z českých tenistek turnaj rozehrála Karolína Muchová, ale s Beatriz Haddadovou Maiovou stihly jen pět gamů, než je z kurtu vyhnal déšť. Finalistka letošního Roland Garros prohrává 2:3, na servisu bude pokračovat Brazilka.

Vedle jejich dohrávky by dnes měli v Ohiu nastoupit také Jiří Lehečka, Petra Kvitová, Markéta Vondroušová proti Kateřině Siniakové, Barbora Krejčíková, Marie Bouzková, Linda Nosková a Karolína Plíšková, jež v pondělí zdárně vykročila do deblové soutěže.

Plíšková v Cincinnati dosáhla ve čtyřhře na první letošní výhru. S chorvatskou spoluhráčkou Donnou Vekičovou zdolaly 6:4, 2:6 a 10:8 francouzsko-ukrajinský pár Caroline Garciaová a Marta Kosťuková.

• WTA 1000 CINCINNATI •
USA / Ohio, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
pondělní výsledky (14. 08. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
V. Williamsová (USA) - V. Kuděrmetovová (16-) 6:4, 7:5
Potapovová (-) - Naefová (Švýc.) 1:6, 6:4, 7:5
Kalininová (Ukr.) - Lin Zhu (Čína) 6:3, 7:5
Paoliniová (It.) - Kosťuková (Ukr.) 6:2, 6:1
Stephensová (USA) - Cocciarettová (It.) 7:5, 6:2
• Čtyřhra - 1. kolo •
Plíšková/Vekičová (ČR/Chorv.) - Garciaová/Kosťuková (Fr./Ukr.) 6:4, 2:6, 10:8

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
Levinest
Nic mi dnes neudělalo větší radost smile
Reagovat
annah
smilesmile
Reagovat
EllNino
Vee má auru šampionky i po čtyřicítce, i když už jim fyzicky nestačí, občas se zkrátka najdou nervačky (Giorgi, Kudermetova), které se z ní stále po ...
Reagovat
lvicek
To je super, ze Kudermetka je z kola venku, je to zebrickova konkurentka nasich a soutezi s nimi i o TM :). (a neni mi sympaticka :D )
Reagovat
smazaný uživatel
koukal jsem na to Carevna to nezvládla psychicky , nevím z čeho byla tak nervní smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist