Ve fedcupové baráži uspěly Italky, Švýcarky, Nizozemky a Rumunky

19. 4. 2015, 20:55
Aktuality 57
FED CUP - V barážových zápasech Fed Cupu se urodilo několik překvapivých výsledků i zápletek. Poprvé v soutěži prohrála Serena Williamsová, jež v Itálii neuspěla ve čtyřhře a Američanky tak zůstávají ve Světové skupině II i pro příští sezonu. Mezi elitu se naopak vrací po 12 letech Švýcarky, poprvé od roku 1998 Nizozemky a dokonce po 24 letech Rumunky.
Švýcarský fedcupový tým

Světová jednička Serena Williamsová utrpěla první porážku ve Fed Cupu v kariéře. Prohra v deblu v baráži o Světovou skupinu v Brindisi pomohla k udržení mezi elitou tenistkám Itálie, které tým USA porazily 3-2 na zápasy.

Williamsová sice splnila na venkovních antukových kurtech roli favoritky a vyhrála oba své singly, její kolegyně ji však nenapodobily. Za stavu 2:2 nastoupila třiatřicetiletá Američanka do rozhodující čtyřhry s Alison Riskeovou, jež po jejím boku nahradila tradiční partnerku sestru Venus, která se z utkání v Itálii omluvila.

Domácí duo ve složení Flavia Pennettaová a Sara Erraniová vyhrálo debl hladce 6-0 6-3 a zajistilo Italkám setrvání v elitní skupině. Williamsová ve Fed Cupu neuspěla poprvé po šestnácti výhrách.

Návrat ke dvouhře po osmi letech nevyšel bývalé světové jedničce Martině Hingisové, nicméně Švýcarky i tak vyhrály 3-2 v Polsku. Čtyřiatřicetiletá pětinásobná grandslamová vítězka prohrála po sobotním duelu s Agnieszkou Radwaňskou i dnes s její mladší sestrou Urszulou, i když vedla 6-4 a 5-2. Ve třetím setu si navíc poranila sval na noze a nemohla nastoupit do rozhodující čtyřhry.

V ní však potvrdila výbornou letošní formu Timea Bascinszká, jež k dvěma singlovým výhrám přidala i rozhodující bod v deblu. Spolu s Viktorijí Golubicovou porazila domácí duo Agnieszka Radwaňská a Alicja Rosolská 9-7 ve třetím setu. Švýcarky budou hrát ve Světové skupině poprvé od roku 2004.

Ještě déle čekaly na postup mezi elitu Nizozemky, které naposledy byly ve Světové skupině v roce 1998. Návrat se jim podařil doma na antuce v Hertogenboschi, kde překvapivě porazily 4-1 Austrálii, které nepomohla zraněná Samantha Stosurová. O dvě výhry Nizozemek se postarala Kiki Bertensová, postupový bod pak získala Arantxa Rusová.

V Montrealu zaváhaly Kanaďanky, za které prohrála obě své dvouhry světové sedmička Eugenie Bouchardová. Po včerejším neúspěchu proti Dulgheruové dnes podlehla ve třech setech i 104. hráčce světa Cristině-Andreee Mituové, jež nastoupila místo týmové jedničky Beguové, a prohrála už pátý zápas v řadě.  

Zemi 'javorového listu' proti Rumunkám, kterým chyběla Simona Halepová, držela ve hře o udržení příslušnosti mezi elitou osmnáctiletá Francoise Abandaová. Po včerejší premiérové výhře v soutěži nad Beguovou dnes vedla 6-3 a 4-2 nad Alexandrou Dulgheruové, náskok ale neudržela a Rumunsko se poprvé od roku 1992 vrací do Světové skupiny I.

• FED CUP, BARÁŽ SVĚTOVÉ SKUPINY I •
kompletní výsledky (18. - 19. 04. 2015)
Polsko - Švýcarsko 2-3 (Zielona Góra, tv. povrch / hala)
A. Radwaňská - Hingisová 6-4 6-0 ... 1-0
U. Radwaňská - Bacsinszká 2-6 1-6 ... 1-1
A. Radwaňská - Bacsinszká 1-6 1-6 ... 1-2
U. Radwaňská - Hingisová 4-6 7-5 6-1 ... 2-2
A. Radwaňská/Rosolská - Bacsinszká/Golubicová 6-2 4-6 7-9 ... 2-3
Itálie - USA 3-2 (Brindisi, antuka)
Giorgiová - S. Williamsová 6-7(5) 2-6 ... 0-1
Erraniová - Davisová 6-1 6-2 ... 1-1
Erraniová - S. Williamsová 6-4 6-7(3) 3-6 ... 1-2
Pennettaová - McHaleová 6-1 6-1 ... 2-2
Erraniová/Pennettaová - Riskeová/S. Williamsová 6-0 6-3 ... 3-2
Nizozemsko - Austrálie 4-1 ('s-Hertogenbosch, antuka / hala)
Bertensová - Gajdošová 6-1 6-3 ... 1-0
Rusová - Dellacquaová 5-7 3-6 ... 1-1
Bertensová - Dellacquaová 6-2 6-3 ... 2-1
Rusová - Gajdošová 0-6 7-5 7-5 ... 3-1
Hogenkampová/Krajiceková - Dellacquaová/Rogowská 6-2 7-6(3) ... 4-1
Kanada - Rumunsko 2-3 (Montreal, tv. povrch / hala)
Abandaová - Beguová 4-6 7-5 6-4 ... 1-0
Bouchardová - Dulgheruová 4-6 4-6 ... 1-1
Bouchardová - Mituová 6-4 4-6 1-6 ... 1-2
Abandaová - Dulgheruová 6-3 5-7 2-6 ... 1-3
Dabrowská/Fichmanová - Mituová/Olaruová 6-1 4-6 10-5 ... 2-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

57
Přidat komentář
lars
po prohre v 1.kole FC v Rumunsku muzeme prohrat baraz v USA.
Busicka nam tou svoji trapnou prohrou muze "zavarit".
Reagovat
tommr
prohra s Rumunskem není tak nereálná - obzvlášt pokud by Rumunky hrály doma a nastoupily v nejsilnější sestavě v čele s Halepovou ...
V baráži bychom ale naštěstí na USA nemohli narazit, protože oba týmy by byly zcela určitě mezi nasazenými ... :)
Reagovat
lars
pochybuji o nasazenosti USA
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Davor1
vďaka za odkaz...len škoda, že jej nerozumiem ani pol slova :D
Reagovat
janek_da
Jo. Simona to vyjádřila naprosto pregnantně. Souhlasím s každým slovem.
Reagovat
tommr
pro nás znamenají, že se příští rok v prvním kole utkáme s jedním z těchto čtyř týmů:

Francie (venku), Holandsko (venku), Rumunsko (místo konání by určil los), Švýcarsko (venku)

ideálním soupeřem by bylo Holandsko, nejhorším možným naopak Rumunsko ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ne Francie, ale Itálie !
Reagovat
Jan
Itálie by byla nasazená vzhledem k jejímu postavení v FC žebříčku.
Reagovat
tommr
Itálie bude mezi nasazenými týmy jak už zmínil Jan, protože je v žebříčku výš než Francie. Losování prvního kola proběhne tak, že k týmům z nasazený čtveřice ČR, Rusko, Německo a Itálie se budou přilosovávat soupeřky ze čtveřice Francie, Holandsko, Rumunsko a Švýcarsko ...
Reagovat
Jan
Francie by byl také těžký soupeř, horší než Rumunsko, ne ? Ukázal to i tento víkend.
Reagovat
Fandina
Rumunsko s Halep, Niculescu, Begu, Dulheru atd., je hrozně těžký soupeř. Škoda, že včera nevyhrála Kanada. Kdyby na nás bývala vyšla, hrálo by se tady.
Reagovat
Jan
Myslel jsem Rumunsko bez Halep. Kdoví, jestli bude ochotná nastoupit.
Reagovat
lars
Doma asi hraje FC
Reagovat
lars
Rumunsko venku je tezsi
Reagovat
smazaný uživatel
do toho prvního kola je ještě dost daleko. Může se stát hodně věcí. např Švýcarsko může být za ten rok ještě více nebezpečné jak Rumunsko.
Reagovat
smazaný uživatel
u Holandska se asi nedá očekávat nějaký progres. Indy De Vroome, je šikovná, ale výsledkově zatím nic moc a spíš se to za rok moc výrazně nezmění.
Garcia se taky může zvednout, u Kiki mám už celkem pochybnosti, nevidím tam žádné zlepšení za poslední dobu. Uvidíme, co Dodin. Ta může být už za rok nebezpečná.
Reagovat
lars
ve Francii by se hralo na antuce ?
Reagovat
smazaný uživatel
těžko říct. Osobně si myslím, že by se tak šance Francie trošku zvětšily. Tak či onak, raději Francii než Rumunsko nebo Švýcarsko..
Reagovat
lars
no Cornet muze ziskat formu. A kdyz loni porazila nekolikrat Serenu, tak muze porazit obe nase hracky
Reagovat
blixa
Nemůže, ona umí jenom Serenu ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Podľa mňa každu hračku ktora sa rychlo dostane do TOP10 čaka neskôr menši alebo už väčši utlm ale predpokladam , že sa Genie pozbiera. Síce sa jej nedarí ale sebavedomie ma veľke. Opäť bude hrať svoj tenis, tak ju neodpisujte všetci :)
Reagovat
Davor1
Tak Alexandra to našťastie zvládla otočiť a Rumunky postupujú.

Klobúk dolu ale pred Abandou, ešte nemá jedinú výhru na WTA úrovni, nečakalo sa od nej vôbec nič, a práve ona držala Kanadu v hre skoro do konca. Kto by to bol čakal, keď máte v tíme úradujúcu GS finalistku a svetovú 7-ku.
Reagovat
Enterprise
Je skoro neskutečné, co Dulgheru dneska doběhne. Lítá po hřišti jak králiček Duracel :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ta Eugenie, to je katastrofa. Je mi líto Abandy, která se fakt snaží. A Eugenie měla tu ruku podat, třeba by se jí pak dařilo. Ale tady je vidět, jak mediální svět může hralčku semlít natošup. To bylo řečí o GS....
Reagovat
smazaný uživatel
Hráčku - oprava....
Reagovat
Davor1
Švajčiarky zaslúžene, ak sa tento rok ešte zlepší Belinda a bude ochotná reprezentovať, tak budú mať 2 silné singlové hráčky a famóznu Martinu do deblu, budúci rok môžu byť čiernym koňom súťaže.

Holanďanky budú zrejme fackovacím panákom 1. svetovej skupiny a každý si ich bude priať do prvého kola. Je veľká škoda, že to tam vo februári naše baby tak pokašľali, mohli sme byť v 1. skupine my :/

Talianky budú tradične silné, hlavne doma na antuke.

Z posledného zápasu snáď postúpia Rumunky, Kanada by bola v 1. skupine na smiech. Rumunky v plnej sile by naopak patrili k najsilnejším tímom súťaže.

Je to aj tak úplne jedno, budúci rok to na 90% zase vyhrajú Češky :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem rád, že Martina nakonec nebyla smolařkou víkendu... Její dnešní zápas jsem neviděl a četl jsem tady, že ji prý chytaly křeče. Nechci to nějak hodnotit, ale myslím si, že ve 2. setu tam mohly sehrát roli i nervy. Ačkoliv je Martina zkušená hráčka, tak dotáhnout zápas v singlu je těžší než v deblu... Přesto si myslím, že Martina by po nějaké přípravě na dvouhru pořád měla. Problém je asi jenom v tom, že se jí prostě nechce, a tak do toho nepůjde. V deblu a mixu si to holt víc užije. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ve vší úctě, nemyslím si, že se jí nechce hrát singl. Spíš se jí nechce plácat někde dole, když byla už na vrcholu. Víc v singlu neudělá, protože jí v druhém setu dochází dech. Nicméně v deblu ještě může být dlouho úspěšná. Je prostě rozumná a umí si to spočítat.
Reagovat
smazaný uživatel
Píšu, že po nějaké přípravě (která se jí právě asi nechce absolvovat) by na dvouhru pořád měla. Viděl jsem 1. set jejího zápasu proti Agnieszce a herně je na tom Martina pořád velmi dobře.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem četla, že po určité přípravě. Myslím si, že po určité přípravě , by se plácala někde , kde se plácat nechce, když byla na vrcholu. V deblu naopak na ty vrcholy se správnou partnerkou má.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je samozřejmě možné. Při tom svém prvním návratu v roce 2006 se na ten úplný vrchol taky nevrátila, ale do Top 10 se ještě dostala... Martina toho vyhrála požehnaně a myslím si, že měla ještě mnohem na víc (podle mě dneska klidně mohla být na úrovni Sereny). Bohužel taky měla smůlu na zranění, takže toho neodehrála tolik. Docela mě to mrzí, protože z tenistek 90. let je mi určitě nejsympatičtější.
Reagovat
Davor1
Je ti najsympatickejšia? Tak to si ju z tých čias určite nepamätáš :-))
Reagovat
smazaný uživatel
No já jsem se na začátku 90. let narodil, takže co si můžu pamatovat... Ale jestli mám brát ty nejlepší (sestry Williamsovy, Graf, Davenport), tak je mi Martina rozhodně nejsympatičtější. Tvůj názor na tom opravdu nic nezmění. :D
Reagovat
Davor1
Ja som to nemyslel v zlom, je mi jasné, že si nepamätáš jej zápasy z toho obdobia... Ja som bol tiež vtedy ešte decko, tenis som ale sledoval stále keď som mal možnosť a Martinu som tiež žral, ale teraz by som sa už na ňu asi pozeral ináč. Nesprávala sa vtedy na kurte práve najlepšie. Herne ale bola neuveriteľná a vyhrávala ako na bežiacom páse, tak sa to až tak neriešilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Návrat, nebo i pokus o něj, je nereálný. Při tom prvním návratu neměla tak dlouhou pauzu, navíc byla ještě poměrně mladá, s dostatkem sil a odhodlání. Teď je ve věku, kdy většina tenistek už je v hráčském důchodu. Sama dnes poznala, jak moc jí chybí do takové fyzičky, aby zvládla aspoň dva sety s průměrnou hráčkou. Pokus o návrat by hodně bolel a i kdyby se dokázala dostat do fyzické kondice, přišlo by dlouhé prokousávání se skrz ITF. Určitě by měla automaticky jistou jakoukoli WC, o jakou by si řekla, ale nemělo by to cenu, když by nebyla schopná na té úrovni uhrát ani 1 zápas. Nicole je skoro o 10 let mladší a zatím to vypadá, že jí potrvá cca rok (když to půjde dobře), než se dostane na pozici, která jí zajistí účast v kvalifikacích na WTA.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi jo. Ale tak aspoň občas by si zahrát mohla a třeba by se jí ještě povedlo vyhrát aspoň nějaký menší turnaj... Škoda, že ten její první návrat trval tak krátce.
Reagovat
Davor1
On by možno trval dlhšie, keby si nešňupla koks a nedostala dištanc...
Reagovat
smazaný uživatel
Doteď nevěřím, že to udělala úmyslně. Mohl jí to třeba někdo nasypat do pití, ale to už se dneska nedozvíme... Jestli si dobře pamatuju, tak třeba Gasquetovi se to dostalo do těla kvůli tomu, že se s někým líbal. :D
Reagovat
Davor1
Ja zase neverím jej, že bola čistá :-))
Ešte ako decko sa dostala na vrchol, bol okolo nej obrovský mediálny ošiaľ, do toho tie zranenia, plus je to ťažká povaha...to s človekom neskutočne zamáva, sám to vidíš na Bouchard, a to nie je ani zďaleka tam, kde bola Martina.
Jej exmanželia či expartneri by vedeli rozprávať :-))

Ríša to vymyslel skvele, ako to bolo naozaj vie len on sám, tiež si myslím, že tá rozprávka čo narozprával, aby mu skrátili tres,t asi veľmi reálna nebude, ale je mi to jedno, dobré, že hrá, mám ho veľmi rád :-))
Reagovat
Davor1
Presne tak. Ja si myslím, že by to do päťdesiatky ešte vytiahla, ale nemalo by to pre ňu zmysel. Musela by strašne drieť, na najlepšie by to aj tak nestačilo a pre ňu nejaké 2-3 kolá fakt nie sú zaujímavé. Priemerné hráčky by síce bola schopná porážať, ako sa to ukázalo aj dnes, keď jej k výhre chýbala naozaj len tá fyzická kondícia, ale na najlepšie by už nemala ani náhodou a ona, ktorá toho vyhrala toľko, čo nikto okrem Sereny zo súčasných hráčok, by to ťažko niesla...
Reagovat
blixa
Martina je příčetná a dobře ví na co má a na co nemá. Ve FC jen chtěla pomoct, blbec je kapitán že jí to nerozmluvil a nepošetřil si ji na čtyřhru. Singl je hrozná dřina a pro ni by to bylo obrovské riziko zranění, to vůbec nedává smysl. V deblu bude královna ještě pár let a bude se tenisem bavit ;-)
Reagovat
Davor1
Tak proti Age jej nasadenie malo logiku, tam by prehrala tak či tak hociktorá zo švajčiarok, tak prečo nedať šancu Martine, nech si vyskúša, ako na tom je...
Ale dnes to už bolo ťažké rozhodovanie, na jednej strane jej chýbal k rozhodujúcemu bodu len kúsok, na druhej, ak by bola čerstvá na debla, tak s Timeou by to zrejme hladko dali. Našťastie to už nemusia riešiť, keďže postúpili aj tak a Martina aspoň vie, na čom je :-))
Reagovat
Davor1
Žiadne nervy tam neboli. Proti totálne jalovej Ule by dnes vyhral každý. Martina akurát nemá na dvojhru kondičku, nemá to už v nohách, viac ako jeden set fyzicky nezvládne. Ukázalo sa to včera, keď v prvom držala v pohode krok s Agou, v druhom úplne odišla. Dnes presne to isté. Zrejme si chcela vyskúšať, či má zmysel ešte potrénovať na singlovú úroveň. Zrejme už nie.
Reagovat
smazaný uživatel
Víc než jeden set fyzicky nezvládne, a proto ve 2. setu vedla 5:2. :D
Reagovat
Davor1
No veď ho ani nezvládla. Prehrala ho. Odišla jej fyzička. Alebo si myslíš, že tých ďalších 11 z 12 hier proti slabúčkej Ule prehrala náhodou ? :-DD
Reagovat
smazaný uživatel
Jak říkám, ten zápas jsem neviděl... Ty máš vždycky ve všem jasno, ale já tomu tak úplně nevěřím, že by zrovna za stavu 5:2 odešla Martina fyzicky. Ve 3. setu už asi jo, ale ve druhém to rozhodně dotáhnout mohla.
Reagovat
blixa
Vizuálně to působilo že odešla, ale údajně se i zranila.
Reagovat
Davor1
No vidíš, keď si to nevidel, tak to ťažko posúdiš. Martina bola slabšia už od začiatku druhého, darilo sa jej držať servis a v tej šiestej hre s prispením Uly brejkla, ale už to veľmi nezvládala a hneď v ďalšej hre musela odvracať niekoľko BP, to sa jej ešte podarilo, ale viac už neuhrala nič.
Reagovat
smazaný uživatel
Museli ji postavit, protože ostatní byly zraněné nebo nemocné. Bylo to jediné východisko.
Reagovat
smazaný uživatel
Mohli postavit Oprandi, ale ta by to asi taky nevytrhla...
Reagovat
horska.kraslice
Ale pak mohla přijít Hingis v deblu a slavně vybojovat rozhodující bod. Byla by oslavovaná, kdežto teď je to takové rozpačité.
Reagovat
smazaný uživatel
Možná jo, ale taky to tak být nemuselo... Ať jsou rády, že nakonec vyhrály. :D
Reagovat
horska.kraslice
V zásadě souhlasím. Na kdyby se nehraje. Ono se to jen tak nabízelo.
Reagovat
blixa
Měli dneska postavit Oprandi, ta by sice taky prohrála ale pak by s Martinou daly v pohodě čtyřhru. Takhle se dost trápily ale nakonec to zvládly.
Reagovat
Jan
Švýcarky a Holanďanky měly v týmu hráčku českého (slovenského - abych neurazil) původu, tak musely vyhrát :)
Reagovat
FulnekUltras
Teď ještě ať to dorazí Rumunky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist