Vedení ATP suspendovalo Kyrgiose za jeho vystoupení v Šanghaji

17. 10. 2016, 10:30
Aktuality 64
Vedení ATP suspendovalo australského tenistu Nicka Kyrgiose do 15. ledna 2017 za jeho chování během zápasu druhého kola na Masters v Šanghaji proti Mischovi Zverevovi. Pokud však bude australský talent spolupracovat, může se na kurty vrátit dříve.
Profily hráčů
Nick Kyrgios (© Tennis Australia)

Asociace tenisových profesionálů (ATP) prověřovala chování Nicka Kyrgiose, které předvedl na turnaji série Masters v Šanghaji. Jednalo se o zápas druhého kola proti Mischovi Zverevovi. Za své chování dostal Australan pokutu 16 500 amerických dolarů.

Dnes vyneslo vedení ATP verdikt. Kyrgios nemůže hrát téměř tři měsíce a dostane dodatečnou pokutu 25 000 amerických dolarů. Přijde tak hlavně o podnik Masters v Paříži a nemá šanci se probojovat na letošní Turnaj mistrů.

„Jeho chování bylo nepřijatelné a neuctivé směrem k fanouškům i k tenisu,“ uvedlo vedení ATP v prohlášení. Představitelé asociace doufají, že během nucené pauzy se Kyrgios nad sebou zamyslí. „Pokud se mu dostane podpory, je možné, že se vrátí s lepší mentalitou a silnější než dříve,“ uvedl šéf ATP Chris Kermode.

Vedení ATP vyšetřovalo hlavně přístup Kyrgiose k zápasu a také jeho výroky na pozápasové tiskové konferenci.

„Asijská část sezóny pro mě byla po dlouhém týdnu v Tokiu velmi náročná. Velké množství zápasů, cestování napříč celým kontinentem, v Šanghaji už prostě tělo řeklo dost. Byl jsem vyčerpaný fyzicky i psychicky. Pro moje chování však neexistuje omluva,“ svěřil se Kyrgios.

„Vím moc dobře, že se musím omluvit fanouškům nejenom v Šanghaji ale po celém světě,“ dodal.

Australan se může na kurty vrátit 15. ledna 2017, tedy přesně jeden den před začátkem Australian Open. ATP však nabídlo Kyrgiosovi dohodu, že pokud vstoupí do péče sportovního psychologa, zkrátí mu trest na pouhé tři týdny.

„Lituji toho, že takhle končím letošní sezonu a nekvalifikuju se na Turnaj mistrů. To byl pro mě hodně důležitý cíl. Rozhodnutí ATP respektuji a chápu. Volný čas teď využiju na to, abych se zlepšil na kurtu i mimo něj. Upřímně se omlouvám a těším se na příští sezonu,“ sdělil novinářům Australan po dnešním verdiktu.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

64
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Jako každý jiný typ showbusinessu stojí a padá tenis (a výdělky hráčů) s diváckým zájmem. Rovnice je jednoduchá - čím víc diváků (příjemců reklamy), tím více sponzorů (zadavatelů reklamy) a tím více peněz pro hráče. A naopak.
Reagovat
brixner
Že Gyrose živí diváci?? Jo, je to pako a mrhá talentem, asi má i hrb:-)) Ale pořád se živí tím, že plácá pálkou a občas i vyhraje, žádný z diváků to za něj neodplácá! A fakt se PrizeMoney vyplácí ze vstupného?? I kdyby bylo (čistě teoreticky) vstupné na turnaj dobrovolné, myslí si někdo, že by hráč nedostal zaplaceno, co mu patří? Zkusme rovnici: 1000 diváků á 1USD, dejme tomu turnaj GS (ať nežeru, sice recese, ale proč ne z nejvyšších pater?), hodně lidí je chudých, mnoho lakomých...Takže - dostal by Gyros anebo někdo jiný fakt litra???
Jen se ptám, nejsem odborník ;-)
Reagovat
gigin
Co televize?
Reagovat
brixner
??
Reagovat
Fandina
Nicka, stejně jako jiné tenisty živí hra. Podle toho jak hrají, tak si vydělávají a samozřejmě musí dodržovat určitá pravidla, podle kterých se té hry mohou účastnit. Nepodvádět, chovat se slušně, nedopovat, nesázet na hru atd.. Peníze na to dávají sponzoři a diváci, ti na místě i ti zprostředkovaně u TV obrazovek, streamů.
Reagovat
PetaM
Pokud na turnaj nebudou chodit diváci a u televize se na tenis nebudou lidé dívat, turnaj ztratí prestiž, se ztracenou prestiží odejou i sponzoři a turnaj prakticky zanikne. Takže ano, na divácích stojí jeho kariéra.
Reagovat
a.magerova
Je to namistrovaný pako a BASTA.
Nikdy jsem ho neměla ráda a tak to i zůstane, doufám, že NIKDY nezhyzdí No1 !!!
Reagovat
brixner
Magerko, klídek čéče! Dej si žváro a zapomeň na No.1, myslím, že na tohle Gyros fakt nemá! To takový Rafa...za bukem pořád číhající...;-)
Reagovat
spaniel
ATP je byznys. Nevím komu by se líbilo, kdyby měl firmu a v ní dělníka, který by šel nebo spravit zákazníkovi a flákal to tam, zákazník by jej napomenul a on na to, že ho to nebaví, že je to naprd práce, že chce dělat něco jiné a ať si to sám zkusí, když je tak chytrý... pak by mu vzali odměnu a on by vám řekl, že je mu to jedno. Klidně by mohl být šikovný, to je na vyhazov.

Spousta lidí se na tenis namotalo, když viděli nějaký zajímavý zápas. Kdyby toto měli být normální, tenisu by to škodilo, stejně jako té firmě. A nikdo by se ho nezastával, že aspoň je zajímavý. Hrát naplno je základní předpoklad.
Reagovat
Nola
pravda, ale tato rovnica plati aj opacne, aj majitel firmy si rozmysli, kto je pre fungovanie firmy uzitocnejsi, ci obcasny lajdak, ktory mu prinesie zisk, alebo priemerny pracant bez pridanej hodnoty, Gyros je momentalne pre tenis dolezity...
Reagovat
Fandina
Nick je pro tenis důležitý v tom smyslu, že dostane pokutu, protože brblá na kurtu. Jinak jde spíš o to, že si sám škodí, když dělá něco, co se dělat nemá.
Reagovat
gigin
Nerozumím větě, že je důležitý pro tenis, že dostane pokutu.

Rozumím Nole. Gyros je cirkusák, lidi chtějí zábavu. Je na okruhu určitě oživením, i když to tentokrát přehnal.
Reagovat
smazaný uživatel
precedens, giginku.. :-)
Reagovat
Fandina
Právě, že tenis na jednom jedinci, který se neumí chovat nestojí. Když zlobí, dostane pokutu. Tenis s s tím poradit umí.
Reagovat
VlS
Dovolím si ti oponovat. Maník, kterej sice někdy udělá zisk a jindy průser je pro firmu nepoužitelnej. Takovej může být nezávislej performer, ale ne zaměstnanec, tam potřebuješ solidní standard, protože nemůžeš riskovat jméno firmy jen proto, že je tam nevypočitatelnej maník, kterej sice tu a tam může oslnit, ale z toho udělá průser. Ten záblesk geniality neprodáš, protože ho nemůžeš naplánovat a nevíš, jestli bude, nebo ne. Zato průser tě klidně zlikviduje.
Reagovat
spaniel
Tak tak.
Reagovat
Nola
OK u beznej firmy to samozrejme plati na 100 percent, zial ATP nie je bezna firma, a Gyros nie je bezny zamestnanec...
Reagovat
VlS
Není zaměstnanec, je nezávislej performer. Ale protože může svými excesy kazit kšeft ostatním, tak se nesmí divit, když ho kopnou do zadku.
Reagovat
Mayo
Tak mu treba chu.ovi. Aj 1rok by mohol nech sa spamätá :D
Reagovat
smazaný uživatel
On sa nespamätá, je to v ňom. Azda dozreje, ale o tom tiež pochybujem, skrátka mentalitu nezmeníš.
Reagovat
Lunej..
trest dostal, ale nebyl a není jediný, kdo zápas vypustil, viz Tomic atd., ti potrestáni nebyli. Ale asi se musel najít konečně někdo, kdo to spustí. Jen si myslím, že stejně metr nebude stejný. Nemyslím, že jen on je nějaká špatná reklama tenisu, to je už na posouzení jak kdo koho má rád. Mně Andyho věčné fuckování tak nějak přitažlivé nepřipadá.
Reagovat
VlS
Tak ono je vypustit a vypustit, no
Reagovat
Lunej..
Já se ho nezastávám, jen mi přijde, že je z něho dělaná úplná lidská obluda a nevidí se minely u jiných. Jinak je mi to jedno, já mu spíš fandím z takové recese, že není oblíbený a jeho tenis se mi líbí.
Reagovat
George_Renel
Nic si nemaluj. Je to prostě nedospělý osel, tedy oslík.
Reagovat
smazaný uživatel
presne.. :-) Nevim, jak to vypadalo, ja tyhle umelce nesleduju, protoze me excesy nebavi, ale ostentativni vypusteni celeho zapasu povazuju za trestuhodne, je to popreni samotne podstaty existence hrace.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Tomic ten zápas rozhodně nevypustil tak jak Gyros. Navíc neměl ty výroky co Dick. ATP je na něj ještě dost mírná. Je to alibistický trest, protože ví, že o nic nepřijde. Kdyby mu přišili i trest na AO, tak by to byl opravdový trest. Podle mě je tohle třeba trestat co nejtrvději, protože jak píše někdo na začátku této diskuze, Kyrgios se i v tomto může stát inspirací pro jiné mladší hráči v budoucnosti. Zvlášť, když třeba jednou bude v TOP 10.
Reagovat
skott
Inspirací k čemu? Bezdůvodně vypouštět zápas? Nevím, ale podle mě nikdy nebude moc hráčů s takovým talentem, aby si tohle mohli dovolit jako Kyrgios.
Mimochodem takový Rios byl i světovou jedničkou a přestože se podobně jako jeho skorojmenovec taky netajil tím, že nehrál všechna utkání naplno, nepamatuju se že by tím spustil nějakou lavinu následovníků. Nick má holt smůlu, že hraje v hyperkorektní době, ve které je navíc streamován každý pouťák, hlídáno každé slovo, které řekne a tak je teď zkrátka za tu černou ovci on.
Reagovat
smazaný uživatel
Nespustil lavinu, protože neměl takovou mediální pozornost. V Riosově době neexistovaly sociální sítě a podobně. V dnešní mediální realitě zkrátka musíš počítat, že jeho myšlenky budou mít daleko větší impact na lidi ve světě, než někdy na přelomu tisíciletí.

Souhlasím s tím, že hyperkorektnost je příšerná, ale na druhou stranu Kyrgiosovo chování vybočuje z logiky normálního slušného chování. Namátkou řeči o Kokkim apod. I ty jeho výroky na diváky, kteří ho v konečném důsledku živí, o tom, že nemají chodit na jeho zápasy, když tohle nechcou vidět. Navíc pochybuji, že Rios někdy zápas vypustil tak ostentativně jak Gyros.
Reagovat
smazaný uživatel
ja jednoduse pochybuju, ze se nekdy do spicky dostal tak hloupy kluk, jako je Kyrgios.. :-( Treba z toho jednou nejak jeste vybrusli, no...
Reagovat
skott
Já jenom nechápu důvod, proč si myslíš, že ho někdo někdy bude napodobovat, vypouštět zápasy a netajit se tím. To je nesmysl. Takový hráč by se nikdy nikam nedostal, leda by byl stejný megatalent jako Kyrgios. Ano, je tu možnost prodávání zápasů, ale to není jeho případ. To by naopak dělal co nejnenápadněji.
Navíc Kyrgios jako sportovec, leč svéráz, je podle mě pořád milionkrát lepší příklad pro mladé než všechny pseudocelebrity, které v médiích dostávají prostor. Svým způsobem je to paradoxně i obdivuhodné, že tenista který nemá problém pustit Masters zápasy, bojuje ještě v říjnu o Turnaj mistrů.
Reagovat
gigin
Pro mne je inspirací jedině Roger. Nikoho jiného nevidím. Nadal sice bojovník, ale fetuje, Můra super, ale fakuje, Djokovič je vlastně stroj, toho hodnit nejde, Standa je gay, navíc rozvedený, Milošek nepřiznává doteky na síti, Nishin je pořád rozsypaný, navíc je hrozně nevýrazná osobnost, Gael je lajdák a mrhá, Thiem okradl rakouský svaz o prachy. Berdych bez GS. Takže suma sumárum jedině Roger. To je ten pravý vzor pro všechny.
Reagovat
sprchon
+1 :D
Reagovat
smazaný uživatel
A Delpo uráží cizí matky. Ať je to komplet. Děkuji gigine. :)))
Reagovat
Mayo
Roger king ako inak ale hlavne veľký tenista (:
Reagovat
smazaný uživatel
panes proste.. ;-)
Reagovat
sprchon
Taky bych mu zatrhl AO, tenhle "trest" je o ničem...
Reagovat
Lina
Je to trošku směšné. Suspendace do 15. 1. 2017, ale pokud vstoupí do péče sportovního psychologa, tak pouhé 3 týdny. To má, být péče psychloga kromě pokuty jako potrestání? Předpokládám, že mu moc nevadí 3 týdenní zákaz hraní? Stejně tak si nemyslím, že se vyvaruje nějakých excesů, ale snad si uvědomí, kam až může, zajít. Ráda bych, se mýlila.
Ovšem jako vzkaz pro ostatní, je to dobré rozhodnutí.
Reagovat
svetova.dvojka
A kdy vedení ATP suspenduje Djokoviče... ? Jeho chování na kurtu není o moc lepší než u Gyrose...
Reagovat
PetaM
To by rovnou mohli suspendovat i Murrayho a Nadala ...
Reagovat
SubOptikT
Asi tak. Neviděl jsem nikdy Djokoviče vypustit zápas.
Reagovat
svetova.dvojka
Já ano...
Reagovat
d@ve
Jestli nevidíš rozdíl, to je tvůj problém. Nauč se s tím žít.. :)
Reagovat
Mayo
Suspendovat by mohli viacerych. Tých, co sa vedia správať a su to panesi su Juanco a Jo Willik
Reagovat
bIbec
Já bych Nickovi zakázal ty Pokémony. A nebo raději ne, to by bylo moc tvrdé, to bych mu zase nepřál.
Reagovat
Marduch
S tím se počítá.
Reagovat
kada.tom
už má psychologa bude moct hrát Hopman Cup
Reagovat
Fandina
aha, ale ten by možná mohl hrát i tak, když to není akce ATP
Reagovat
kada.tom
to nevím, jen jsem psal to, co jsem si přečetl
Reagovat
spaniel
Moc dobre.
Reagovat
mekmor
Proč mám takový pocit, že tyhle omluvy a tyhle blafy jsem už od něj slyšel???No protože to tak bude.....pokaždé, když má tenhle zkrat, tak následují tyto jeho řeči a sliby o tom, jak se polepší, jak mu to je líto a že na sobě musí zapracovat....ano, s tím posledním souhlasím:-DD, to by totiž měl na sobě zapracovat
Jinak ale souhlas, tenis umí moc dobře a má talent, kterým mrhá, protože když má teda zrovna období, kdy ho to asi "baví" hrát tenis, tak je to super se na tu hru dívat....ach jo, je to prostě mladý jouda asi pořád:-DD
Reagovat
pockerface
Jo to mu tak věřím, že chtěl na TM, když na tiskovce po tom kontroverzním zápase řekl, že je mu to jedno, a že se mu tam ani nechce. Pokud ho tenis nebaví, tak ať ho nehraje, ale jsou to snadno vydělané peníze, tedy pro hráče typu Kyrgios, protože jinak ten kluk má ohromný talent. Ale dnešní svět mu předkládá tolik možností, tolik pozlátek, že nemusí hrát tenis, aby se někam podíval, aby utekl ze země, kde je totalitní režim, aby utekl z válečné země. Souhlasím s trestem, akorát nevím jestli se z toho poučí.
Reagovat
smazaný uživatel
taky neverim, ze ma dlouhodobejsi plan, nez je dnesni vecer.. :-) A ten trest je hlavne dulezity pro samotny tenis, ne pro Kirgiosy. Musi byt jasne deklarovano, ze toto je samozrejme sice moznost, ale ne norma.
Reagovat
smazaný uživatel
jeeee, on se pise Kyrgios.. ;-)
Reagovat
Fandina
To je docela tvrdé. Snad se Nick poučí a příště bude mlčet.
Reagovat
smazaný uživatel
To je asi jako, když zapřísahlý abstinent dostane zákaz pití alkoholu od doktora. Takto o nic nepřijde kromě haly Bercy, která je stejně už jen poloviční M1000. Měli ho připravit o domácí grandslam, to by byl ten správný trest.
Reagovat
janek_da
v jádru je to hodný chlapec
Reagovat
Roger_Federer
;)
Reagovat
Krisboy
Nicku Nicku, ty dicku...takovej talent a takhle ho promrhávat. Potřeboval by nad sebou fakt pevnou ruku.
Reagovat
pockerface
Bohužel pro něj a pro mnoho mladých není cíl být No1, ono jim stačí být v top25, protože i tak si přijdou na strašný peníze, takže život mají snadnější než ostatní, tak proč se dřít na No1, když i s tímhle žebříčkovým postavením a občasným trestem si užívá život. Akorát je škoda, že to přece jen dělá kaňku na tenis a spousta mladých talentovaných lidí může mít v budoucnu úplně stejný přístup k tenisu jako Nick. Bohužel.
Reagovat
Marduch
Nedramatizuješ to trošku?;) Kaňkou na tenise můžou být věci typu dopink, sázení nebo švindlované losování, prostě věci s negativními dopady na tu soutěž jako takovou.. ne jeden talentovanej bohém bez top ambicí..
Reagovat
Fandina
Přesně, jedna vlaštovička jaro nedělá. Naopak, vždycky se nějaká najde. Nickovi bych doporučila, aby si myslel svoje a nic neříkal, protože zbytečně si škodí.
Reagovat
George_Renel
Hráč co kouká jak bude soupeř podávat a z kurtu odejde ještě dřív než míček dopadne je fakt kaňkou. Zvlášť když to dělá opakovaně.
Reagovat
VlS
Nepřeháníš trochu? Ty nepamatuješ Connorse a spol, co? To jsi neviděl vyvádět Johna Mc Enroa, to bys koukal, jak se tahle generace vztekala. Fakt je, že zápasy nevypouštěli, ale scénky. ty teda stály za to. No a dvě generace po nich to je úplně jiný. Jestli má pravdu, že ho tenis vlastně nebaví a jen si tím vydělává, tak bude mít za 2,3 roky vyděláno na něco, co ho bude bavit a flákne s tím a bude plno pláče, jaká je to škoda.
Reagovat
pockerface
No jo, ale Conors a ostatní bouřliváci, když se vztekali, tak to bylo v zápalu boje. Nick mi přijde jako znuděný fakan. Je to těžké porovnávat, ale mně Nick prostě není sympatický, ale jeho hra, když má svůj den se mi líbí. Což si odporuje, takže většinou dělám kompromis a na Nicka se občas podívám, když hraje ve Wimbledonu :-).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist