Velká Nadalova zpověď o loučení, chybách i Djokovičovi. Bolest mě změnila, přiznal antukový král

19. 9. 2023, 14:50
Rozhovory 71
Rafael Nadal (37) se po delší době objevil na scéně a tenisovým fanouškům prozradil, jak to vypadá s jeho návratem na kurty. V rozhovoru pro stanici Movistar Plus naznačil, že by sezona 2024 mohla být jeho poslední. Řeč byla ale i o Novakovi Djokovičovi (36), Carlosovi Alcarazovi (20), operaci kyčle či Realu Madrid, jehož je zarytým fanouškem.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© Movistar Plus)

Pro Nadala je sezona 2023 nejsmutnější v celé jeho profesionální kariéře. Vyhrál v ní jediný zápas a přiznal, že kvůli nepřestávajícím zdravotním problémům i podstoupeným lékařským zákrokům se čím dál víc trápí i v osobním životě. "Velké bolesti změnily i můj charakter. A to zřejmě víc, než by bylo vhodné. Nezatrpkl jsem, ale žiju nyní s kontrolovanou bolestí," vyznal se.

Přesto se španělský tenista, zejména kvůli lásce k tenisu a sportu obecně, nechce vzdát. A jelikož se v příštím roce bude hrát olympijský turnaj na jeho oblíbeném Roland Garros, uvažuje o tom, že by loučení s tenisem mohlo proběhnout právě tam. "Olympiáda by byla pěkná tečka, to bych si samozřejmě hodně přál."

V pařížském tenisovém svatostánku se ale za rok samozřejmě bude hrát i antukový grandslam, který 14krát vyhrál. "Pokud budu cítit, že mám nějakou šanci vyhrát Roland Garros, budu si určitě muset vybrat, na kterých turnajích se objevím a které vynechám, i když byly v mém životě důležité. Pokud to nepůjde, možná bych chtěl udělat rozlučkové turné na několika místech."

 

O jakých tématech Nadal hovořil?

O aktuální situaci: "Trénuji třikrát týdně čtyřicet minut. Ale hraju bez pohybu a intenzity. Vypadá to nudně, ale musím být opatrný a neustále se kontroluji.”

O svém zdraví: "Kromě rehabilitace bederních svalů jsem byl 2. června na operaci kyčle. Mám za sebou těžký rok a půl, i když jsem v průběhu toho období vyhrál Roland Garros. Výsledky někdy zastíní realitu všedních dnů. Mé bederní svaly byly ve velmi špatném stavu a operace byla jediné řešení. Lékaři mi řekli, že pokud ji nepodstoupím, neuzdravím se, ani kdybych přestal s tenisem na delší dobu. Zákrok dopadl dobře, ale stejně bude trvat dlouho, než budu zpět. Dal jsem si pět týdnů dovolené, kdy jsem byl jen v posilovně."

O svém plánu: "Žádný plán není. Chtěl bych znovu hrát, být konkurenceschopný, ale neřeším, jestli vyhraju Roland Garros nebo Australian Open. Zatím je všechno velmi daleko a nechci mást lidi. Neříkám, že je to nemožné, protože věci se ve sportu mění velmi rychle. Ale nedělám si iluze, znám svůj věk a uvědomuji si problémy, které mi nedovolují trénovat na sto procent. Každopádně mi to nebere nadšení vrátit se.”

O vypnutí tenisu: "Když nehraju, na tenis se skoro nedívám. Zejména kvůli tomu, abych se od všeho odpojil a neuvědomoval si, co se děje. Finále US Open a Wimbledonu jsem ale sledoval."

O Djokovičovi: "Když ho vidím vyhrávat, nic necítím. Jestli bych chtěl bych být tenistou s největším počtem grandslamů v historii? Samozřejmě. Ale nikdy jsem tím nebyl posedlý. Novak žije jinak. Pro něj by bylo frustrující, kdyby toho nedosáhl, možná proto se mu povedlo vyhrát už 24 titulů. Vyrůstali jsme každý v jiných kulturách."

O Alcarazovi: "Je to mladý muž, který už byl světovou jedničkou a vyhrál dva grandslamy. Má až brutální předpoklady k tomu, aby tenisu vládl. Ale stát se může mnoho věcí. Potenciál v něm je a když spolu mluvíme, říkám mu, že musí mít stále touhu se zlepšovat. Jen nadšení udržuje motivaci, to platilo i u mě."

O kontaktu s ostatními tenisty: "Ještě jsem kvůli nějakému zmatku negratuloval Djokovičovi, musím mu poslat zprávu. Jinak si občas napíšu s Carlosem (Alcarazem). Na okruhu mi nezůstalo moc přátel, jsem pro mladé už jiná generace. Ale s Rogerem (Federerem) si voláme."

O rozhodnutích, kterých lituje: "Změnil bych mnoho věcí. Například péči o své tělo, když jsem byl hodně mladý. Dlouhodobě jsem byl jedním z těch, kteří na okruhu hráli nejméně. Vynechal jsem také více než deset grandslamů. Djokovič je dnes také lepší, protože má tělo, které mu umožňuje hrát víc zápasů, než jsem mohl já. Ale neviním se z chyb. Pokud jsem chyboval, bylo to proto, že jsem hledal nejlepší řešení."

O blížícím se konci: "Rok 2024 bude zřejmě mým posledním, ale není to definitivní. Vnímám, jak je na tom moje tělo, ale zároveň nevím, jak na tom budu za tři nebo čtyři měsíce. Jde o to, abych mohl naplno hrát a mít stoprocentní pocit ze hry. Doufám, že v polovině listopadu budu vědět, jak na tom skutečně jsem."

O Realu Madrid: "Čekám s otevřenou náručí na návrat Mbappého, byl bych rád, kdyby přišel. A jestli bych chtěl být prezidentem klubu? Asi by se mi to líbilo, i když nevím, zda splňuju požadavky. Myslím, že momentálně ve vedení máme to nejlepší."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, César Suárez

Komentáře

71
Přidat komentář
Faddova
Ten překlad z angličtiny není nejšťastnější, hodně věcí vyznělo jinak. Nevím ale, v jakém jazyku je původní rozhovor.
Reagovat
mendrit
Anglicky a celkem to odpovídá
Reagovat
Faddova
problém je právě to celkem (jsem překladatelka)
Reagovat
Patik
Tak šup prelož mi to prosím ta všetko sem.. Vďaka... Oprav to nejak :)
Reagovat
Nola
https://twitter.com/MovistarTenis/status/1703811053283373098

povodny rozhovor bol samozrejme v spanielcine
Reagovat
paddy
Nejlepší na tom je, že mendrit tady cca včera? krátký videoklip z rozhovoru laikoval. Byly tam i eng titulky, a proto ta angličtina smile

Takových lidí je tady mraky smile
Reagovat
Faddova
Tady mluví o tom, že Djokovič ten souboj o GS prožívá intenzivněji. Já překládám IT a ENG, španělštinu ne, ale tohle jsem rozuměla.Tohle je dost ošemetné, hodně věcí může být "ztraceno v překladu". Tenhle přepis se mi na základě toho, co jsem viděla ve španělštině, zdá ok, ale teď bohužel nemám čas vám to přeložit. https://www.youtube.com/watch?v=owh8fes2mL4
Reagovat
Faddova
jo, a vtipný je překlad psoas = bederní svaly, smile smile ...nebo nevím, kde ty bederní svaly vzali
Reagovat
Pe3k
Tak mi prosím přelož co znamená greatest v kontextu tenisu. Je to někdo nejdůležitější nebo nejlepší?
Reagovat
street4
Takze nakonec budeme ohybat vyznam slova GOAT ve prospech Federara? Kam az jste schopni zajit? ????
Reagovat
Pe3k
To snad nemyslíš vážně? Já se ptám překladatelky, aby mi vysvětlila ten překlad, právě proto aby tady nedošlo k ohýbání tohoto slova a ty napíšeš, že to je ve prospěch Federera smile
A následně napíšeš " Kam az jste schopni zajit? ???? Nemusíš mi vykat a člověk co píše 5 otazníků za zcela nesmyslnou otázkou není mentálně v pořádku. Takže i mezi fandy Djokovice jsou pacienti...
Reagovat
paddy
Rozhovor byl samozřejmě ve španělštině smile
Reagovat
Tennisfan77
Byť Rafy samozřejmě lituju a vím, že nikdo nechce skončit s tím co miluje, stále mi utíká podstata tohodle rozhovoru.

Je to rozlučka? Nebo opětovné konstatování toho, že kdyby nebyl zraněný, má více GS?

Jinak pokud máme za chvíli říjen a Nadal hraje tenis ani ne dvě hodiny týdně, těžko lze věřit, že by měl výkonnost na to, aby vůbec někoho v ostrém zápase porazil.
Reagovat
Patik
Nadal len kecá pred každým turnajom umieral a nakoniec ho vždy vyhral s prstom v nose.. On vždy upozorňoval vopred ako veľmi trpí aby ovplyvnil vedomie súperov aby k nemu pristupovali ako k invalidovi aby im následne mohol vypáliť rybník..ak je tu nejaký zázračne liecaci sa hráč ktorý mimoriadne napreduje v rekonvalescencii s poriadnou medicínou tak je to práve on..isto už lieta po kurte..
Reagovat
Amputace
Rozdíl mezi Nadalem a Djokovičem je ten, že Nadal to dělá dopředu na tiskovkách či při rozhovorech, kdežto Djokovič přímo během zápasů. Každý podle svého gusta si může vybrat, co mu připadá podlejší. Já mám jasno.
Reagovat
Tennisfan77
V tomhle se asi shodneme. Perfektní bylo jak se třepal ve finále Cincinnati, to jsem úplně chcal.
Reagovat
Pe3k
Kdyby vyšel článek o tom, jak Djokovicuv otec zase mlel nějaké blbosti, tak by tady naběhla celá vamos brigade a kopala do Djokovice ze všech sil, ale jakmile je nelichotivý článek o Nadalovi tak ze 44 komentářů je tady jeden od fandů Rafy: "Posílám falešné srdíčko Kozorohoj smile, jako Djoki do publika" a ten ještě kope do Djokovice... smile
Reagovat
street4
Mozna je ta frustrace na miste. Kdyz se budou fanousci ohlizet zpet, kdo byl nejlepsi. Cisla hraji pro Novaka, dopad na tenis jako takovy pro Rogera. Rafa bude v diskuzich asi vzdy az za nima.
Reagovat
mendrit
Na Nadala si každý vzpomene na RG, kde bude legendou.
Reagovat
Patik
smile
Reagovat
woody
zklamání...
Reagovat
dorsch2
navyše má srb aj hustejšie vlasy, tak sa nedivte
Reagovat
r176
a nemá zapotřebí se hrabat mezi nohama a hledat lofasa před kazdým servisem smilesmilesmile
Reagovat
GaelM
smilesmile
Reagovat
Patik
Myslím si ze sa vyjadril medzi riadkami viac než dosť.. Môže to hrať na diplomata o tom aké má jasné priority ako je zmiereny ale tu závisť hnev a bezmocnost cítit na kilometre..jeho najväčší rival a úhlavný nepriateľ na kurte aj mimo kurt zbiera grandslamy rad radom zatiaľ čo v ňom horí plameň a vášeň k športu a nemôže poslať ani nejaký message ze je stále schopný a vykoná comeback a pomstu..len smutne ohanajuci sa vyhovorkami o nejakých prioritach a posadlosti zatiaľ čo on ešte rok dozadu dostával konské dávky aby dohral turnaj s umrtvenou končatinou..turnaj ktory ovládol vtedy 13 krát.. On najväčší bojovník na kurte..co nedal bez boja ani fotku na sieti pred zápasom je zrazu zmiereny a chce sa vrátiť aby si vlastne len zapinkal a užil si tenis bez nejakého cieľu.
Reagovat
Fandina
Zajímavá vyjádření, tak trochu potvrzují, že s Rogerem jsou celkem kámoši a Noleho moc rád nemá. smilesmile
Reagovat
Nenela
Tak to se vi vseobecne
Reagovat
GaelM
Taky Rogera překonal, zatímco Djokovic mu natrhl zadek a ještě nekončí. Ne, že by nebyly i jiné důvody, ale vždycky se líp srovnává se situací z pozice vítěze a ne poraženého smile
Reagovat
Fandina
Ono je to také trochu o sympatiích. Někomu vítězství přeješ, jinému ne.
Reagovat
Amputace
Bylo tomu tak odjakživa - i v době, kdy byl ještě daleko za Federerem, měl k němu respekt a nikdy se tím netajil.

Mně přijde, že někteří tady sledují tenis tak nanejvýš půl roku. Jinak to snad ani není možné, taková vyjádření.
Reagovat
Marduch
Jako dokud byl Rafa na nejlepší cestě vyhrát goat race, tak o Rogerovi sice mluvil s úctou a respektem, ale také dodával, že je to přátelství formalniho typu vocad pocad, ať to novináři neprehaneji. Ale od chvíle, kdy se ND dotáhl na Fedexe a pak na Rafu, začal Rafa vyhlašovat, jací jsou s Fedexem přátelé, jak je na to hrdý a jak si volají atd. Hold Když nebude Rafa výsledkový Goutem, bude Goutem aspoň Fedal, jehož pověst a slávu je potřeba vybrušovat:) A dost podobný "vývoj přátelství" jsem registroval i že strany Fedexe. Pred tím, než se na nej Rafa dotahl a potom.
Reagovat
Amputace
Tak jasně, protože to byli v té době největší rivalové, šli si po krku - takříkajíc. Určitě si nepřáli, aby ten druhý vyhrával. Ale respekt k sobě měli a vždy o tom druhém touto rétorikou mluvili. Směrem k Djokovičovi jsem nic podobného nezachytil nikdy, pominu-li obligátní "Gratuluji soupeři, hrál skvěle.". Já nepíšu o přátelství, ale o respektu a ten byl u nich vždy z obou stran cítit. K Djokovičovi to naopak bylo extrémně vlažné.
Reagovat
Amputace
Jinak kdy dodával to "vodsaď pocaď"? V jaké době? Protože reálnou šanci na to vyhrát goat race měl i po konci Rogerovy kariéry a všichni víme, jak jeho odchod prožíval. Nebo že pozval Rogera při otevření tenisové akademie. Nebo třeba jejich společný Laver Cup. To vše byly momenty, kdy byl rozhodně ještě v goat race ve hře.

Netvrdím, že to jsou kamarádi, co chodí denně na pivo, nebo kteří by pozvali toho druhého na svatbu, ale mají určitě vztah, který na poměry rivalů sport do jisté míry přesahuje. Djokovič ani s jedním z nich neměl nikdy ani náznak jiného než čistě sportovního vztahu.

Takže, abych to shrnul: rozhodně je nesmysl, co napsal ten šašek přede mnou, tedy že začal být s Rogerem "kámoš" až poté, co ho Novak překonal.
Reagovat
r176
už zase pláče dřív než pinkne do míčku . No klasický Nadal . smile smilesmile
Reagovat
paddy
přetrvávající fyzická bolest znemožní 100% koncentraci na tenis, takže návrat do plné formy asi nebude možný
kdo ví, jestli s tím půjde hrát více turnajů za sebou smile

vyhrávat chce samozřejmě každý, je to lidská přirozenost, jen závisí, jak moc se z toho stane posedlost
U Djokoviče sehrál roli i pocit zneuznanosti od veřejnosti (současně s touhou zalíbit se), který ho hnal kupředu - pomsta umí být také dobrý motivátor

výhodu má v tom, že musel dohánět, takže měl jako v atletice vodiče, kteří ho táhli dopředu
takový Sampras byl absolutně bez motivace, protože se nečekalo, že jeho rekord někdo překoná, takže to zabalil
Reagovat
Ereinion
smile
Reagovat
Orgasmator
on nebyl nemocný? Jak jsem slyšel, že říkal v v rozhovoru, že musí trénovat 2x až 3x tolik než ostatní...? smile
Reagovat
street4
Kdyz te nekdo porazi, proste rekni, ze to bral az moc vazne.
Reagovat
Pe3k
To sedí od člověka, co si dával znecitlivující injekce do nohy, aby mohl hrát RG a po operaci a 1432 zraněních se chce vracet na okruh ve 37 letech smile
Reagovat
Blondie
Když se nad tím člověk zamyslí, je to vlastně dost smutný...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
zní to smutně, osaměle, trochu závistivě a neuspokojeně. Dohání ho minulost.

Jak se tu Forehand smál nad koncem Rogera, tak myslím, že u Nadala se tak smát nebude...
Reagovat
Blondie
Mám to štěstí, že mi z BIG3 přijdou sympatičtí všichni. On ten konec musí být hodně bolavý a těžký. Tak doufám, že to Rafa bude mít důstojné smile

A hlavně že jeho potenisový život bude fajn, vždyť má hezky našlápnuto.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nadal obětoval tenisu hodně, asi víc než ti druzí dva, ale taky šel nejvíc přes moc a to se prostě někdy někde projevit musí.
Navíc, mluvit nikdy neuměl a přijde mi, že to ani nebude nějaká velká myslivna, ale to už jen moje spekulace.
Dle mého - Xisca i Tony mu radili dobře, aby s tím už seknul, ale stejně je neposlechl...
A že to bylo jen kvůli vášni a ne rekordům, to mu prostě nevěřím.
Šťastný rodinný život jim samozřejmě taky přeju.
Reagovat
ladinec
Nadal je falešný člověk, který si šulina kontroluje při každém podaní
Reagovat
GaelM
smilesmile
Reagovat
Nenela
Blbecku smile
Reagovat
ladinec
není tosmile pravda?
Reagovat
Fandina
Pravda je to, že útočíš na druhého.
Reagovat
Kozoroh
Ve skutečnosti není No1e o nic víc posedlý GS rekordem než ty, Rafo. No1e je ale v tomhle upřímný, zatímco ty Rafo se skrýváš za falešnou pokoru. smilesmilesmile
Reagovat
insanezy_
Posílám falešné srdíčko Kozorohoj smile, jako Djoki do publika
Reagovat
street4
smile
Reagovat
Patik
smile
Reagovat
kolapse
holt vyhrát 14x garros je mnohem větší destrukce pro tělo než 10x AO smile ANTUKA BUDE NAVŽDY TVOJE RAFO smile
Reagovat
srnecek
No, z tých vyjadrení, či rozhovoru, si každý vyberie, čo sa mu hodí, resp.ako to vidí. Ale súhlasím s turistom. Áno, Nadal je legenda. Áno, asi cíti určitú frustráciu, ale možno nie až takú, ako by si niektorí želali. Áno, nepovedal nič také voči Nolemu, čo by - aj z môjho pohľadu - malo vyvolať opovržlivé komentáre. Ale moje sympatie stále ostávajú u niekoho iného.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Tak on Nadal nikdy nic neřekne na plná ústa, je to trochu připosránek.
Reagovat
Krisboy
Jako prezident Realu by se mi líbil.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mně je Real ukradený, takže klidněsmile Ať žije legendární Žlutá ponorka, Atlético M. s latino hráči a Las Palmas s hráči ztracenými na letišti.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
apropos, Mbappé do Realu? To snad nesmile Radši do nějakého fajn teamu s vycházejícíma hvězdama než do miliardářské konzervy.
Reagovat
Krisboy
smilesmile
Reagovat
Pe3k
Rafa si volá s Rogerem, ale nemá čas pogratulovat Novakovi k historickému grandslamovému rekordu? smile
"Když ho vidím vyhrávat, nic necítím". smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
necítí nohy nebo jak mu smrdí nohy?smile
Reagovat
turista
Rafa Nadal logicky cítí frustraci z toho, že nemůže aktuálně hrát tenis. Ale dosáhl toho v tenisu tolik, že navždycky bude patřit k absolutním legendám tohoto sportu v historii. To co vyhrál je ojedinělé a nikdo mu to nesebere. Několik jeho rekordů zůstane nepřekonáno. Neřekl nic hrozného. Na tom, že Novaka Djokoviče kromě jiného motivuje mít nejlepší statistiky taky není nic špatného.
Reagovat
Nenela
Nekdo tomu rika frustrace, nekdo zatrpklost, nekdo zavist. Asi ode vseho neco, kazdopadne mu momentlani stav nepreju a doufam, ze bude moct zit bez bolesti. Pisu zit, protoze si nemyslim, ze by jeste mohl hrat uplne bez bolesti. Je to smutne smile
Reagovat
FedError
Vamos Rafa! Puta Madrid. Forza Inter!
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Moc úcty k Novakovi nemá. Žádná pochvala, vyjádření obdivu. Jen je prý Novak jinak stavěný a má "jiné" cíle. Tak určitě. Ještě jednu vakcínu pro pana Nadala, prosím!
Reagovat
Kandinsky1
Ten je poslední, kdo si může stěžovat na své tělo. To že tento nadopovaný kulturista dokázal lítat po kurtech tak dlouho je vyloženě zázrakem medicíny.
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
Patik
0smile
Reagovat
Blondie
Mám Nadala ráda, ale... tohle je trošku butthurt, ne?
Reagovat
mendrit
Zatrpklý Nadal kterého bolí sejít každý schod a stále nesmířený s tím, že Djokovic vyhrál více Grandlamů a nezničil si u toho zdraví.smile
Reagovat
stefankelner
Keď vyhrá Djokovič, tak necíti nič... Nie je posadnutý byť najlepším tenistov... V zmätku ešte negratuloval N01emu... Nie je ten pokrytec chorý ?!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist