Venus porazila Bencicovou i počtvrté, Serena musela zápas otáčet

5. 9. 2015, 09:45
Aktuality 8
US OPEN - V New Yorku se pomalu rýsuje čtvrtfinále sester Williamsových. Obě zkušené Američanky jsou už ve čtvrtém kole poté, co starší Venus porazila i ve čtvrtém vzájemném duelu o sedmnáct let mladší Švýcarku Belindu Bencicovou a světová jednička Serena bažící po zkompletování Grandslamu otočila duel s krajankou Betahnií Mattekovou.
Venus Williamsová

Pětatřicetiletá Venus Williamsová v prvních dvou kolech zvládla dva třísetové duely a chystala se na souboj generací s osmnáctiletou Belindou Bencicovou. Talentovanou Švýcarkou, která před třemi týdny škovala triumfem v Cincinnati, kde porazila čtyři hráčky Top 10 včetně Sereny Williamsové.

Na dalším turnaji ale Bencicová začala mít problémy se zápěstím a před zápasem s o 17 let starším Venus asi neměla dobré spaní. V nohách měla tříhodinovou bitvu s Japonkou Doiovou a ve třech vzájemných zápasech se sedminásobnou grandslamovou šampionkou neuhrála ani set.

A zkušenost nad mládím zvítězila i počtvrté. A znovu ve dvou setech.

V první sadě Williamsová ztratila po svém podání jen šest míčků a dostala se do vedení. V druhém dějství sice nevyužila tři brejkboly v řadě a 'za trest' prohrávala 1-4 a 15-30, pak se ale vrátila do rytmu, prohrála už jen šest výměn, získala pět gamů v řadě a nakonec zvítězila 6-3 6-4.

"Soupeřka hrála dobře, byla soustředěná. Na začátku druhého setu se dostala do vedení a pro mě nebylo snadné to otočit. Ona hraje velmi přesné údery a jsem moc ráda, že jsem to zvládla," komentovala vítězka US Open z let 2000 a 2001 Venus, která tak poprvé po pěti letech postoupila do 4. kola domácího grandslamu.

A bude v něm favoritkou, neboť se utká s až 152. hráčkou světa Anett Kontaveitovou, která na US Open debutuje. Devatenáctiletá Estonka při svém teprve druhém startu na grandslamovém turnaji přidala už šestou výhru v řadě, když ve třetím kole porazila v rychlém třísetovém duelu 6-2 3-6 6-0 domácí Madison Brengleovou.

Serena poprvé ztratila set
Pokud tedy nedojde na překvapení, mohou se fanoušci už ve čtvrtfinále těšit na bitvu sester Williamsových. Do čtvrtého kola postoupila také Serena, která však řešila další komplikace.

Po boji ve druhém kole s Bertensovou se na vítězství nadřela i v kole třetím proti Bethanii Mattekové-Sandsové, která se často tlačila k síti. Se svou krajankou ztratila poprvé na turnaji set, ale od stavu 3-6 a 5-5 získala osm gamů v řadě a
už patnáctou účast na US Open po sobě proměnila minimálně v osmifinále.

Bethanie Matteková-Sandsová a Serena Williamsová"Beth začala skvěle. Nemyslím, že já hrála nějak špatně, ale chvíli mi trvalo, než jsem se dostala do rytmu a zvykla si na její hru. V průběhu druhého setu se mi to podařilo a pak už to bylo dobré," řekla Serena, jež letos už poosmé na grandslamu vyhrála zápas až po ztraceném prvním setu. 

"Nesnažím se žít na hraně. Mám prostě proti sobě soupeřky, které hrají výborně, tak jako dnes Bethanie, která předvedla vynikající tenis," řekla po skoro dvouhodinovém duelu Williamsová.


Na grandslamech Serena vyhrála 31 zápasů po sobě, na US Open šestinásobná šampionka neprohrála od finále v roce 2011 již 24 utkání a jako první po
Chris Evertové může vyhrát dvouhru žen ve Flushing Meadows čtyřikrát po sobě. Na domácích betonech vyhrála dokonce už 46 zápasů v řadě a letošní bilanci vylepšila na 51-2.


Třiatřicetiletá majitelka 21 grandslamových trofejí ve dvouhře a vítězka posledních čtyř turnajů 'velké čtyřky' může v New Yorku zkompletovat Grandslam.  To dosud dokázaly
jen tři tenistky v historii: Američanka Maureen Connollyová (1953), Australanka Margaret Courtová (1970) a Němka Steffi Grafová (1988).

"Jenom si říkám: Víš co, Sereno? Jeď dál. Snažím se a bojuju, jdu krok za krokem," řekla Williamsová.

V osmifinále se střetne v souboji dvou ranařek s další krajankou Madison Keysovou, kterou zdolala v semifinále letošního Australian Open. Dvacetiletá Keysová ve třetím kole poprvé v pátém vzájemném utkání zdolala Agnieszku Radwaňskou, kterou při své premiéře ve třetím kole domácího US Open porazila snadno 6-3 6-2.

Bouchardová hraje nejlepší turnaj po osmi měsících
Bývalá světová pětka Eugenie Bouchardová v New Yorku poprvé od letošního Australian Open (po skoro osmi měsících) vyhrála víc jak dva zápasy po sobě. Na US Open, na které se připravovala s Jimmym Connorsem, udolala po bezmála třech hodinách boje 7-6 4-6 6-3 Slovenku Dominiku Cibulkovou a postupem do osmifinále vyrovnala svůj nejlepší výsledek z loňska.

Eugenie Bouchardová"Dominika je velká bojovnice hrála velmi dobře. Byl to zápas nahoru dolů, ale nechala jsem na kurtu maximum a byla jsem za to odměněná," řekla finalistka loňského Wimbledonu Bouchardová. V příštím zápase čeká
jednadvacetileou Kanaďanku Roberta Vinciová. S Italkou před týdnem utrpěla debakl v New Havenu, kde uhrála jediný game. Vinciová bude usilovat o třetí čtvrtfinále na US Open během čtyř let.


Poprvé v kariéře postoupila do 4. kola grandslamu Kristina Mladenovicová. Dvaadvacetiletá Francouzka ve 3. kole porazila hladce 6-2 6-3 osmnáctiletou Rusku Darju Kasatkinovou, která na grandslamu debutovala díky odhlášení zraněné Marie Šarapovové.

"Byl to ode mě docela solidní výkon. V minulosti mě takové zápasy stresovaly, ale dnes jsem to zvládla dobře. Hrála jsem míček po míčku," řekla 40. hráčka světa Mladenovicová.


O čtvrtfinále si Mladenovicová zahraje s loňskou semifinalistkou Jekaterinou Makarovovou, která porazila 6-3 7-5 Ukrajinku Jelinu Svitolinovou a mezi šestnáctku nejlepších se dostala bez ztráty setu.

Dařilo se českým deblistkám
Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká na US Open neprohrály už osm zápasů v řadě. Šampionky z roku 2013 porazily 6-3 4-6 6-1 domácí dvojici sedmnáctiletých tenistek Tornado Blacková a Ingrid Neelová a postoupily do osmifinále.

Ve třetím kole US Open ve dvouhře i ve čtyřhře je Barbora Strýcová. V deblu s Nizozemkou Michaelou Krajicekovou zdolaly 6-3 6-4 americko-čínské duo Vania Kingová a Saisai Zheng a zahrají si o čtvrtfinále. Do cesty se jim postaví zřejmě nasazené jedničky Hingisová s Mirzaovou.


Hlaváčková večer zazářila ještě ve smíšené čtyřhře. Spolu s Polákem Lukaszem Kubotem v 1. kole porazili obhájce titulu a letos nejvýše nasazenou indicko-brazilskou dvojici Sania Mirzaová a Bruno Soares dvakrát 6-3.

• US OPEN 2015 •
USA / New York, tv. povrch, 20.102.700 dolarů
páteční výsledky žen (04. 09. 2015)
• Dvouhra - 3. kolo •
S. Williamsová (1-USA) - Matteková-Sandsová (USA) 3-6 7-5 6-0
V. Williamsová (23-USA) - Bencicová (12-Švýc.) 6-3 6-4
Makarovová (13-Rus.) - Svitolinová (17-Ukr.) 6-3 7-5
Keysová (19-USA) - A. Radwaňská (15-Pol.) 6-3 6-2
Bouchardová (25-Kan.) - Cibulková (SR) 7-6(9) 4-6 6-3
Mladenovicová (Fr.) - Kasatkinová (Rus.) 6-2 6-3
Vinciová (It.) - Duqueová (Kol.) 6-1 5-7 6-2
Kontaveitová (Est.) - Brengleová (USA) 6-2 3-6 6-0
• Čtyřhra - 2. kolo •

Hlaváčková/Hradecká (7-ČR) - Blacková/Neelová (USA) 6-3 4-6 6-1

Krajiceková/Strýcová (13-Niz./ČR) - Kingová/Saisai Zheng (USA/Čína) 6-3 6-4
• Smíšená čtyřhra - 1. kolo •
Hlaváčková/Kubot (ČR/Pol.) - Mirzaová/Soares (1-Ind./Braz.) 6-3 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
jdu ji připravit. S tou za Bethanie to málem vyšlo, chybělo už jen pár podpisů ;-)
Reagovat
FulnekUltras
Mad to dokáže i bez papíru... ;)
Reagovat
kada.tom
Serena má špatné začátky, letos to není ničím novým, už 10x otáčela na GS vývoj z prohrané úvodní sady. Nicméně je to Nr. 1 a ta se nevzdává - Serena dovede otáčet zápasy. Otázkou je, do kdy jí to vydrží, přál bych si, aby alespoň ještě 4 zápasy. Jak to včera pěkně shrnul komentátor na ES - "Serena udělala další krůček k historii" ... ano, ještě čtyři krůčky chybí, aby se Serena stala nesmrtelnou a doufám, že ony čtyři krůčky udělá :-)

Ve 4. kole čeká Serenu další krajanka, a to Keys - ta včera vyprášila Agu a obecně vypadá, že je docela v laufu, ale taky víme, že dokáže napáchat velký hrubice. Bude to zajímavej zápas a myslím, že Serena moc dobře ví, že se prostě musí zlepšit, jinak může na Grand Slam zapomenout.
Reagovat
COMEON
suhlasim so všetkym aj s 1. aj s 2. časťou. Serena sa musí na US Open ešte trochu herne zodvihnuť, lebo ako si už písal včera vyhrala svoj tohtoročný už 10. zápas na GS v ktorom musela stav otáčať. Prvý set bol od Sereny tragikomédia. Out alebo sieť. Takto končili jej loptičky. V druhom sete to bolo lepšie až na to nedopodavanie a tretí set bol ' spanilá jízda '
Madison ak bude mať svoj deň bude ťažké ju poraziť, niečo ako v SF na AO ale tam bola menej skúsená ako je teraz.
Reagovat
kada.tom
Letos si nechci nechat ujít žádný zápas Sereny a zatím jako její fanoušek poměrně trpím. Trapná komedie Diatchenkové za 40 000 USD ani nepočítám, o to horší to je - s Bertens i Mattek Sands, které měla z kurtu smáznout rozdílem dvou tříd se hodně trápila. Asi ten tlak, který na ní celý svět vyvíjí.

Ale k zápasu ... 1. set byl tragický, a to na servise i na returnu, připomínalo mi to Petru, která když má den, tak dokáže zkazit i nezkazitelný, výsledek 3-6 byl pro Serenu ještě hodně lichotivej. Druhý set přišlo zlepšení, byť částečné, protože zatímco na servise se Serena polepšila a začala si ho držet skoro bez problémů (až na doservírování za stavu 5-4), na returnu to byla pořád ta samá bída. Přitom Mattek-Sands hrála úplný kulový, nebyla po celý zápas téměř schopna trefovat 1. servis a Serena toho dlouho nedokázala využít, byť měla strašidelně mnoho breakballů, ale nevyužívala. Těžko odhalit, kdy nastal zlom - ale řekl bych, že asi s tím, jak se 2. set blížil do koncovky, tak Mattek-Sands začala trochu vadnout či být nervózní a Serena to poznala ... vzala Mattek-Sands servis, ale nedoservírovala, naštěstí sebrala všechny svoje síly a zapojila mysl a ten set vybojovala v poměru 7-5 ... třetí set pak už byla lahůdka, na kterou se dívalo moc hezky, Serena udržela podání a hned vzala soupeřce servis a mně už bylo jasný, že to skončí jasným vítězstvím.
Reagovat
smazaný uživatel
Vůbec jsem si neuvědomil, že Kiki Mladenovic svým včerejším vítězstvím dosáhla na svoje první grandslamové osmifinále! :) Pro mě je docela příjemné překvapení, že se jí to povedlo na hardu, protože spíš bych to očekával na RG nebo ve Wimbledonu... No a věřím, že ani to osmifinále nemusí být konečná. Makarova není nehratelná soupeřka a přestože má Kiki proti ní H2H 0:2, tak v obou zápasech dokázala vyhrát aspoň set. Navíc jsem viděl na fotkách, že Ekaterina byla ošetřovaná...

Co se týče dalších zápasů, tak mě celkem potěšilo, že Genie porazila Cibuli. Teď bude hrát proti Vinci (s vítězkou tohoto zápasu může hrát Kiki), která jí před dvěma týdny dala 6:1, 6:0, ale myslím si, že v New Yorku to bude jiný zápas. S Genie se prostě musí zase počítat... Naopak mě moc nepotěšilo, že Serena zvládla těžký zápas proti Bethanie a Venus vyřadila Belindu. Nemůžu si pomoct, ale vývoj té čtvrtiny pavouka bohužel hraje Sereně do karet... Uvidíme, jak ji prověří Madison Keys, která pro mě trochu překvapivě snadno (hodnotím skóre) porazila Agu.
Reagovat
VlS
Kiki na Makarovou věřím, ta nehraje nic úžasnýho.
Reagovat
COMEON
Kiki konečne urobí výsledok ako je hodná a v ktorý sme všetci dúfali už dosť dlho
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist