Venus Williamsová překonala legendu Navrátilovou. Chyběl jí ale respekt, rozhodčímu ruku nepodala

4. 7. 2023, 15:00
Téma 20
Dostala divokou kartu – však si ji jako pětinásobná vítězka už dávno vysloužila. Letos to byl pro Venus Williamsovou (43) už čtyřiadvacátý Wimbledon. Skončil ale záhy, už v prvním kole vyřadila americkou legendu Ukrajinka Elina Svitolinová (28).
Profily hráčů
Venus Williamsová (© Profimedia)

Sentiment nebyl vůbec vidět. Ač bylo na tribunách 15 tisíc diváků, po posledním míčku, kde se Venus cítila ukřivděná, jen zakroutila hlavou nad rozhodnutím čárových sudích, netečně zamávala publiku a ani nepodala ruku hlavnímu umpirovému rozhodčímu.

Co bylo platné, že jestřábí oko dalo při poslední výměně za pravdu turnajovým rozhodčím. Starší ze sester Williamsových byla přesvědčená, že na ověření dopadu ani nemělo dojít. "Vůbec nechápu, proč se volalo video. Byl to prostě divný den," procedila po zápase.

Zranění jako specialita

Bylo to jinak než si představovala. Příprava na letošní travnatou slavnost naznačovala, že by mohla uspět. V Birminghamu svedla více než tříhodinovou úspěšnou bitvu s Camillou Giorgiovou. Na grandslamu ale narazila na soupeřku, která jí nedala šanci. Zápas odehrála se zatejpovaným pravým kolenem, bylo patrné, jak špatně se pohybuje. Po jedné z výměn, kdy upadla u sítě, k ní doběhla i Elina Svitolinová a zdravotnici pomáhala.

"Hrála jsem se spoustou zranění a vyhrávala jsem s tím. Je to už taková moje specialita. Dnes jsem ale nedokázala přijít na to, jak vyhrát. Tráva bude vždycky kluzká, v určitém okamžiku spadnete. Měla jsem prostě smůlu. Byla jsem v perfektní formě, mohla jsem vyhrát, ale tráva mě zabila," dodala Williamsová.

Byl to pro ni Wimbledon s pořadovým číslem 24, čímž v open éře ve dvouhře překonala počtem startů Martinu Navrátilovou. Venus debutovala v roce 1997, když spousta dnešních tenistek ještě ani nebyla na světě, Svitolinové třeba tehdy byly pouhé dva roky. Stálicí ženského tenisu je přes čtvrt století. Celkem 49 titulů ve dvouhře, včetně sedmi grandslamů nebo čtyř zlatých olympijských medailí a 98 vítězství na trávě (90 z toho ve Wimbledonu) z ní dělá opravdovou legendu.

Však i Svitolinová, i když byla zaskočená z poněkud podivného konce a na její tváři byste marně hledali radost, o své soupeřce mluvila s respektem. "Zkoušela to, chtěla hrát. Je to šampionka, dala do toho všechno a bojovala. Je prostě úžasná…"

Bohužel, pokud londýnský turnaj bývá přehlídkou etického chování, Venus na tom letošním příliš respektu neukázala. Odešla poražená, zklamaná, ukřivděná. Pokud před pár dny prohlásila, že cítí, že může hrát třeba do 50 let, možná se bude chtít v příštím roce vrátit.

Motivací pro ni mohou být výkony jejích předchůdkyň. Stále existuje několik hráček, které na nejslavnějším turnaji světa dokázaly uspět i po čtyřicítce.


Mezi tři nejstarší vítězky se nedostala

Japonce Kimiko Dateové v roce 2013 bylo 42 let, když dokázala dojít až do třetího kola, než ji vyřadila Serena, mladší ze sester Williamsových. Martina Navrátilová dokázala vyhrát singlový zápas ve věku 47 let, v roce 2004 dokonce Catalině Castaňové nadělila kanára (6:0 a 6:1). Vůbec nejstarší hráčkou, která ve Wimbledonu vyhrála zápas je Madeline O'Neillová, které v roce 1922 bylo 54 let! Pár roků předtím, než britská tenistka vytvořila rekord, se v letech 1909 a 1913 dostala do čtvrtfinále, na finále ale nikdy nedosáhla.

Venus se na pomyslné stupně veteránských vítězek letos nedostala. Ze souboje dvou tenistek, které dostaly od organizátorů divokou kartu, postoupila dál Elina Svitolinová.

Koneckonců, i její příběh stojí za zmínku. Je totiž jednou z mála tenisových maminek na okruhu. V říjnu se společně s partnerem a dnes i manželem Gaëlem Monfilsem dočkali narození dcerky Skai. A zatímco francouzský tenista jezdí s kočárkem, jeho žena po restartu kariéry dál úspěšně bojuje s konkurencí.

Na Roland Garros dokonce došla až do čtvrtfinále. Víc než tenis ale prožívá Svitolinová právě probíhající válku v její rodné Ukrajině. "Se svou babičkou mluvím každý den. Můj táta jezdí tam a zpátky, ale ona tam zůstává. Už jí bylo 85 let a zdraví ji nedovolí, aby odjela z Ukrajiny…"

Ve druhém kole se Elina Svitolinová střetne s Elise Mertensovou z Belgie.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

20
Přidat komentář
hanz
Ať udělají Wimbl pro seniory a je to...
Reagovat
GaelM
Ten už existuje: https://www.wimbledon.com/pdf/update/referees/2023/SL_Draw.pdf

Fun fact: 15 z letošních 16 účastnic, co si tam přijedou zavzpomínat na své dávné úspěchy, je mladší než Venus smile
Reagovat
jackiec
Že není hanba tam hrát wozejku když se vrací na túru ????
Reagovat
GaelM
Vidíš pravda, to si asi měla rozmyslet, jestli už je v důchodu nebo ne smile
Reagovat
tommr
Bára Strýcová by tam taky pěkně zapadla ... smile
Reagovat
GaelM
Věřím že zrovna na Wimbledonu ji v budoucnu i v této roli uvidíme smile
Reagovat
hanz
Baba nemá soudnost - prej v perfektní formě... už s Vosty tam sotva lezla, koleno vobvázený, ale byla v TOP FORMĚ... hrozný plky od tý starý kozy, co si nedokáže přiznat, že už je tam jen do počtu...
Reagovat
Kozoroh
Venus je podobně umanutá jako Jarda Jágr, ten též neumí dát vale hokeji.
Reagovat
Krisboy
Jarda by chtěl, ale nemůže smile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Myslím, že pipka z UA je na tom s respektem ještě hůře...
Reagovat
IngStavinoha
smilesmilesmile
Reagovat
GaelM
Po 40 už by WC měly být maximálně do kvalifikace. Chceš hrát, fajn, ale ukaž trochu snahy a taky že na to pořád máš.
Reagovat
jackiec
Tak ty karty ji budou cpát všude protože jak bude neustále zraněná tak žádného slušného rankingu už nedosáhne.
Reagovat
misa
WC by měly být max. do 40 let a pak sbohem. Profesionální tenis není klub důchodců.
Reagovat
Kandinsky1
Doufám, že za rok požádají o WC všichni žijící vítězové wimbledonského singlu, ať je sranda.
Reagovat
arvncr
Minimálně Laver by si jí zasloužil na každém GS.
Reagovat
jackiec
Prohlásila že chce hrát do 50ti, tak s jedním, dvěma zápasy ročně by to mohla dát ????
Reagovat
historik
Tady někdo opravdu nemá soudnost
Reagovat
Jon61
Nejen Venus Williams, ale i pořadatelé, kteří jí dávají divoké karty místo toho, aby upřednostnili mladé nadějné tenistky, nebo hráčky po zranění.
Reagovat
makro99
tak Venus byla hráčka před zraněním... takže taky cajk :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist