Veselý na titul nedosáhl, US Open juniorů vyhrál Golding

11. 9. 2011, 22:01
Aktuality 1
US OPEN junioři - Jiří Veselý se s posledním grandslamovým turnajem mezi juniory titulem nerozloučil. Osmnáctiletý český tenista, který letos ovládl Australian Open, v deštěm přerušeném finále US Open podlehl 7-5 3-6 4-6 Britovi Oliveru Goldingovi.
Profily hráčů
Oliver Golding

Osmnáctiletý tenista Jiří Veselý nedosáhl po triumfu na lednovém Australian Open na další juniorský grandslamový titul. Juniorská světová jednička a nejvýše nasazený hráč US Open dnes prohrál finále s Britem Oliverem Goldingem 7-5 3-6 4-6.

Rodák z Příbrami v New Yorku prošel do finále bez ztráty setu a proti nasazené třináctce směřoval k vítězství po vyhrané první sadě. Veselého častý deblový partner a kamarád ale dokázal výsledek otočit.

Po vyhrané první sadě ztratil Veselý druhý set relativně rychle za třiatřicet minut. Rozhodující set, který v úvodu přerušila na 45 minut dešťová přeháňka, rozhodl jediný brejk podání Veselého.

"Chtěl jsem americky grandslam, můj poslední turnaj mezi juniory, vyhrát," řekl spolupracovníkovi ČTK smutně český hráč, který ukončil své působení mezi juniory jako světová jednička.

"Oliver dnes udělal minimum chyb, hrál rychle a padalo mu to do kurtu. Rozhodující asi bylo, že jsem ve čtvrté hře druhé sady ztratil podání, když jsem vedle 30-0," dodal.   

Veselý spolu s Goldingem hráli v kategorii juniorů poprvé v kariéře. Před čtyřmi lety se utkali v kategorii ITF žáků v Příbrami a český hráč vyhrál. S Goldingem jinak pravidelně hrávají čtyřhru a loni vyhráli mládežnickou olympiádu v Singapuru, letos spolu prohráli ve finále Wimbledonu. 

Pro Veselého to byl poslední grandslamový turnaj mezi juniory, nyní už se bude muset začít prosazovat mezi dospělými. Letos už v Teplicích vyhrál turnaj Futures a v žebříčku mu patří 580. místo.

"Teď mě čekají už jen mužské turnaje, především podniky Futures ITF. Mezi muži jsem někde kolem 560. místa žebříčku a chci se posunout dopředu," dodal Veselý. Neměl by ale chybět na Australian Open, kde si letošním triumfem v juniorce zajistil divokou kartu. Na americkém grandslamu jej od stejného úspěchu dělil jediný set.

Jediným českým vítězem juniorky na US Open zůstává Dušan Lojda, který ve Flushing Meadows triumfoval v roce 2006. Mezi muži se ale zatím neprosadil. 

Posledním Britem, který vyhrál juniorku na US Open, byl v roce 2004 současný čtvrtý hráč světa Andy Murray.

Soutěž juniorek vyhrála sedmnáctiletá Američanka Grace Minová, jež ve finále zdolala nejvýše nasazenou Caroline Garciaovou. Talentovaná Francouzka letos byla také v semifinále French Open a Wimbledonu, prvního titulu se však zatím - narozdíl od své vrstevnice Minové - nedočkala

- GRANDSLAM US OPEN JUNIOŘI -
(USA / New York, tv. povrch, 23.700.000 dolarů)
nedělní výsledky (11. 09. 2011)

Chlapci - dvouhra - finále:
Golding (13-Brit.) - Veselý (1-ČR) 5-7 6-3 6-4

Dívky - dvouhra - finále:
Minová (USA) - Garciaová (1-Fr.) 7-5 7-6(3)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
skott
Jestli Serena dotahne svoji cestu az do konce, tak to bude letos opravdu dokonaly turnaj od Americanek.USTA si muze mnout ruce:-)
Jedina smula, ze Min je tenistka bez budoucnosti na okruhu, v porovnani s vetsinou jinych Americanek, ktere jsem videl, mezi dospelyma nema Min prilis sanci.A ikdyz v poslednich je jiz tradicne juniorka USO bez prenosu, tak si troufam rict, ze se akorat potvrdila slabsi uroven turnaje - vysledky podle ockavani hodne blaznive.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist