Veselý, Rosol i Štěpánek v Prostějově hladce postoupili

4. 6. 2013, 18:32
Aktuality 3
Úspěšný den zažili na challengeru v Prostějově domácí tenisté. Do druhého kola se mimo jiné probojovali dvojnásobný vítěz turnaje Radek Štěpánek a Jiří Veselý, který Španělovi Garcíovi-Lópezovi oplatil loňskou porážku.
Jiří Veselý (© czech-open.cz)

Především devatenáctiletý Jiří Veselý dnes potvrdil letošní formu, která ho dostala do hlavní soutěže na Roland Garros. Zatímco v předešlých dvou duelech s Guillermem Garcíou-Lópezem prohrál pokaždé 0:2 na sety, dnes 79. hráče světa porazil s přehledem dvakrát 6-2. "Předvedl jsem velice solidní hru, trochu nadstandardní výkon," řekl spokojeně. "Velmi dobře jsem podával, odzadu ho i přehrával a všechno mi sedlo," uvedl mladík, který loni vypadl v 1. kole prostějovského challengeru právě s Garcíou-Lópezem.

Veselý těžil i z faktu, že se mu povedlo projít kvalifikací French Open a v prvním kole v Paříži odehrál vyrovnaný duel s 19. hráčem světa Philippem Kohlschreiberem. "To mi dodalo vnitřní jistotu," řekl. Do druhé poloviny července potřebuje uhrát asi 80 bodů, aby se posunul na hranici stovky a dostal se přímo do hlavní soutěže US Open. "Motivace je to obrovská a tady je to bodově zajímavý, takže stojí za to tady udělat dobrý výsledek," řekl Veselý, jehož zápas chvílemi sledovala i wimbledonská vítězka Petra Kvitová.

Dál jdou šampioni Štěpánek i Hájek
Ve dvou setech postoupil do dalšího kola také Radek Štěpánek. Daviscupový reprezentant odstartoval svou cestu za celkově už třetím triumfem na tomto turnaji výhrou 6-4 6-4 nad Víctorem Estrellou z Dominikánské republiky. "Měl jsem to pod kontrolou. Ve druhém setu mi za stavu 4-0 trošku opadla koncentrace, ale dohrál jsem to v klidu," řekl Štěpánek po výhře, kterou po hodině a čtvrt pečetil "kraťasem".

Nejvíce práce měl překvapivě Lukáš Rosol. Druhý nasazený potřeboval tři sety, aby porazil 890. hráče světa Mateusze Kowalczyka z Polska 6-3 3-6 6-3. "On hraje víc čtyřhry, ale není to vůbec špatný hráč. Je nevyzpytatelný a jsem rád za postup. Hrálo se pod polozataženou střechou a je to trochu jiné než venku," řekl Rosol. S Kowalczykem bude hrát v Prostějově čtyřhru.

Ještě úspěšnější než Štěpánek je v Prostějově Jan Hájek, jenž odjížděl jako turnajový vítěz už třikrát. Loňský finalista si dnes na úvod poradil s krajanem Ivem Minářem, kterého porazil 7-6 a 6-3.

"Ivo je sice v páté stovce, ale hrou tam nepatří. Věděl jsem, že se bude chtít vytáhnout a na druhé straně, že všichni očekávají moje vítězství," řekl na adresu soupeře Hájek. "Na jeho servis jsem v některých gemech neměl a jen jsem čekal, jak to dopadne. Naštěstí jsem zvládnul těžký tie-break prvního setu a druhý set až na zaváhání v prvním gemu taky. Moje hra šla nahoru a jen doufám, že v dalších dnech to tak bude,“ dodal.

Prvním překvapením turnaje je vyřazení třetího nasazeného Jarkka Nieminena. Vítěz z roku 2005 prohrál s Němcem Peterem Gojowczykem 6-7 a 4-6.

„Nebylo to ani tak o něm jako spíš o mě. Nejsem moc spokojený s tím, jak jsem hrál," uvedl po své porážce Fin. "Strašně špatně jsem se pohyboval, měl jsem těžké nohy a moje údery nebyly nebezpečné. Jsem z toho hodně zklamaný."

Výsledky - Czech Open v Prostějově (antuka, dotace 106.500 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Rosol (2-ČR) - Kowalczyk (Pol.) 6:3, 3:6, 6:3, Štěpánek (ČR) - Estrella (Dom. rep.) 6:4, 6:4, Veselý (ČR) - García-López (7-Šp.) 6:2, 6:2, Hájek (8-ČR) - I. Minář (ČR) 7:6 (7:5), 6:3, Mertl (ČR) - Koroljov (Kaz.) 6:1, 6:3, Lojda (ČR) - Brugues-Davi (Šp.) 6:3, 6:0, Golubjov (Kaz.) - Konečný (ČR) 6:2, 6:2, Gojowczyk (Něm.) - Nieminen (3-Fin.) 7:6 (7:5), 6:4, Montaňés (4-Šp.) - Beck (SR) 7:6 (7:0), 6:2, Ramos (6-Šp.) - Červenák (SR) 6:2, 6:2, Gabašvili (Rus.) - Mečíř (SR) 6:2, 6:1, Sock (USA) - Nedovjesov (Ukr.) 7:6 (10:8), 6:3, Dzumhur (Bosna) - Samper-Montana (Šp.) 6:7 (3:7), 6:4, 6:1.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

3
Přidat komentář
Fandina
Štěpulovi, Háječkovi, Mertlovi, Jirkovi Veselkovi a Lukymu R. super a teď další kolo. Držím palce a ... pojď pojď pojď
Reagovat
George_Renel
bude mít zítra velmi významný zápas. Jeho konfrontace se Sockem dá slušný obrázek o momentálních možnostech posunout se na hranici stovky již teď. Sock nehrál na RG špatně a právě on se na té hranici stovky pohybuje. A je to také mladý 20ti letý hráč. Jinak je Jirka momentálně na 5. místě žebříčku hráčů do 21 let, přičemž je z nich nejmladší.
Reagovat
Fandina
Tak držím palce, aby to Jirkovi vyšlo. Veselko ... pojď pojď pojď
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist