Veselý s Pavláskem oprášili vzpomínky na Galeův pohár

7. 3. 2015, 21:37
Aktuality 13
Český daviscupový debl na den zaplašil barážového strašáka. Jiří Veselý s Adamem Pavláskem se v souboji s favorizovanějším australským párem Samuel Groth, Lleyton Hewitt vzepřeli nepříznivému vývoji a vítězstvím v pětisetové bitvě vzkřísili v utkání 1. kola skomírající české šance na postup.
J. Veselý a A. Pavlásek (© Česká sportovní)

Moc se to od nich nečekalo. Nejmladší pár v české daviscupové historii ale na ostravském dvorci nechal duši a po heroickém výkonu vybojoval proti Australanům první bod. "Sázel jsem na to, že jsou sehranější. Lukáš Rosol navíc v pátek v pěti setech prohrál. Nebyl nadšený, že dnes nehraje. Ti dva už spolu ale vyhráli Galeův pohár a hráli challengery, s Lukášem naopak nikdo nehrál," vysvětlil svoji volbu nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Dvacetiletý Pavlásek odehrál v Davisově poháru premiéru jako hrom. Po dvou pátečních porážkách ve dvouhře se zdálo, že i čtyřhra směřuje k rychlému vítězství Australanů. Češi se ale za stavu 1:6 a 0:3 nevídaně zvedli a hlavně Pavlásek rostl s každou výměnou. "Bylo to opravdu výjimečné. Jsem rád, že jsem vůbec dostal šancí. Začátek nebyl dobrý, byl jsem trošku svázaný. Pak jsem se naštěstí odreagoval a s prvním brejkem to ze mě spadlo," řekl Pavlásek.

Podle papírových předpokladů neměli mít domácí hráči nárok. Zatímco Groth je 28. deblistou světa, Veselému patří v žebříčku 106. místo a Pavlásek uzavírá dokonce až třetí stovku. Čeští mladíci ale jako by oprášili vzpomínky na společný triumf v Galeově poháru v roce 2011. "Úvod vypadal beznadějně, oni byli daleko lepší. Teprve až jsme je brejkli ve druhém setu, začalo se to dostávat do správných kolejí. Druhá sada byla strašně důležitá," řekl Veselý.

Klíčem k úspěchu byl Groth, přes kterého pak Češi vedli většinu výměn. "Chtěli jsme to hrát více přes Grotha na síti. On byl horší a horší a začal dělat víc nevynucených chyb," řekl Veselý.

Podle Navrátila už byl v závěru utkání Groth velice špatný. "Hewitt ho nestačil udržet ve hře. Pro kluky to byla neskutečná premiéra. Ani já jsem nečekal, že se udržíme ještě ve hře. Ale kluci to pořád zkoušeli, až se našel recept," řekl Navrátil.

Dnešní čtyřhra byla pro Pavláska vrcholem dosavadní kariéry. Možná, že mu ho bude připomínat zlomená Grothova raketa, jejíž části si oba čeští spoluhráči odnesli do šatny. "Tohle je zatím moje největší vítězství. Jestli mě teď nenakopne tohle, tak pak už fakt nevím," usmál se Pavlásek, který odehrál první pětisetové soutěžní utkání v životě.

Výkony obou protagonistů zamotaly hlavu i kapitánovi. Navrátil bude večer dumat nad správnou variantou pro nedělní dvouhry. "Ale spíše se zatím přikláním ke zkušenosti," naznačil, že zřejmě opět dá důvěru Rosolovi.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
Jan
Navrátil měl nasadit Pavláska už v pátek, jak tu někdo psal. Rosol by se urazil a po vzoru Švýcarů by konečně odjel :) Zítra čekám "galapředstavení" Rosola. Rád se budu mýlit.
Reagovat
Fandina
Asi těžko mohl nasadit jedničkou týmů někoho ze třetí stovky, když má 31. Alespoň já si myslím, že by to nemělo logiku. A nezapomeň, že Lukáš už předtím udělal x bodů, bez kterých by nebyly postupy v minulých letech. Ve Švýcarsku s Berďou nejdelší zápas ve čtyřhře v historii a udělali bod a pak body v Kazachstánu a v Japonsku. Takže sázka na jistotu s Rosolem. I když to opravdu bylo v pátek hrozné, že to nedotahl.
Reagovat
rod_laver
Aktuálně je Rosol v okolo 200. místa, je totálně z formy. Jakou teď má bilanci? 23 porážek z posledních 25 zápasů? To je nevýhoda žebříčku zohledňujícího poslední rok.
Reagovat
rod_laver
v race
Reagovat
Fandina
Aktuálně ano, ale chyběly dva míče a mohl vyhrát. Takže úplné nic nehrál.
Reagovat
Jan
Snažil se. Ale bylo vidět, že to je na hraně jeho možností. Modlil jsem se aby mu to vydrželo. Jak se mu ta trpělivost protrhla, bylo to v háji.
Reagovat
Fandina
Byl to hrozný zápas. Koncovky posledních tří setů se vyházel. Myslím, že ho podcenil a spoléhal na to, že ho přestřílí.
Reagovat
Fandina
spolu mají po dnešku bilanci 14:5, mezi velkými tedy :-), to vůbec není marné. Takže nakonec vlastně už celkem osvědčený pár. Gratulka k výhře. Ze začátku to Adamovi nešlo, ale jak se píše v článku, v závěru hrál super. A jsem nadšená, že je to 1:2 a zítra bude o co hrát. Super a moc velká gratulace kluci.

http://www.tenisportal.cz/par/pavlasek/vesely/?annual=2012
Reagovat
tommr
po tom pátečním selhání by měl bejt Lukáš trochu soudnější a měl by poděkovat mladším kolegům, že nás udrželi ve hře ...
Navíc si moh dneska odpočinout což se mu v zápase proti Tomicovi určitě bude hodit ...
Reagovat
Chrenda
Já myslím, že si Rosol ani neuvědomuje jak je marnej. Vždyť i na tiskovce blekotal, že hrál výborně a bylo to jen o pár míčích. je to labil, bohužel. Se obávám, že ale stejně zítra nastoupí a definitivně to projede. I když myslí, že Pavlásek ani Mertl by Tomiče taky nedali. Tak je asi ten Lukáš nadějnější. Třeba mu to zrovna sedne. U něj nikdy nevíš, je to prostě loterie.
Reagovat
VlS
Mě Adam připadá typově jak dvojče Vaška Pospíšila. Ještě aby se tak začal prosazovat. Údery na to má.
Reagovat
smazaný uživatel
ze ten recept nenasel Navratil.. ;-) Jinak od kluku sympaticky - talisman i samotna hra.. :-)
Reagovat
PH94
Slušná práce od Grotha :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist