Veselý smetl Melzera, zahraje si o finále

22. 5. 2014, 13:31
Aktuality 88
Ani rakouský veterán Jürgen Melzer nezastavil v Düsseldorfu Jiřího Veselého, který své dosud nejlepší umístění na turnaji ATP v kariéře vylepšil postupem do semifinále. Veselý ve svém premiérovém čtvrtfinále porazil někdejší světovou osmičku jednoznačně 6-1 6-1.
Jiří Veselý

"Cítím se se skvěle. Je to můj nejlepší výsledek kariéry, ale ještě nejsem spokojen a doufám, že dojdu co nejdál," řekl po utkání v rozhovoru na kurtu Jiří Veselý, pro něhož byla už čtvrtfinálová účast životním maximem. "Předvedl jsem tady super výkony. Hodně mě těší, že jsem vždy zachoval klidnou hlavu v kritických momentech. Není to něco nového, ale je to pozitivní posun oproti minulým zápasům," pochvaloval si tenista v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Český mladík zahájil duel nekompromisně, o dvanáct let staršímu Jürgenu Melzerovi sebral čistou hrou úvodní servis a sám v dalším gamu brejkbol odvrátil. "V té první hře se vlastně brejk uhrál sám, protože dělal hodně chyb, a mě uklidnilo, když jsem si pak udržel podání. Uvolnil jsem se a první set už nepustil," komentoval Veselý vývoj duelu. Melzerovo podání prolomil do konce setu ještě dvakrát.

Veselý, kterého ATP po minulé sezoně vyhlásila Hvězdou zítřka, udělal v utkání jen sedm nevynucených chyb. Melzera ničil přesnou hrou, dařily se mu i náběhy na síť. Po jednom z nich Rakušan ve čtvrté hře druhé sady, když prohrával už 0-3, z frustrace rozmlátil raketu o zem. Game nakonec zachránil a snížil na 1-3, ale zbytek zápasu už zase patřil jeho soupeři.

"Hrál jsem solidně, ale Jürgen nepředvedl svůj nejlepší tenis. Nechytil vůbec rytmus, hodně kazil a ke konci měl i trošku smůlu," řekl Veselý na adresu manžela české tenistky Ivety Benešové, kterému pokazil dnešní 33. narozeniny. "Výsledek neodpovídá úplně průběhu na kurtu. Byly tam vyrovnané gamy přes shodu, ale na svém servisu jsem byl suverénní," řekl Veselý.

O postup do premiérového finále bude 198 cm vysoký tenista bojovat s chorvatským obrem Ivo Karlovičem, jenž je ještě o 13 cm vyšší. Pětatřicetiletý Karlovič dnes i za pomoci devatenácti es porazil 6-4 3-6 a 6-3 obhájce loňského titulu Juana Mónaka.

"Já nemám co ztratit. Budu se snažit zápas si užít, předvést své maximum a samozřejmě se pokusím vyhrát," řekl Veselý.

Na turnaji v Německu se Veselý cítí skoro jako doma. Od dvou do 12 let totiž vyrůstal s rodiči u Wolfsburgu, kde jeho otec Jiří trénoval tenis. "Německu patří moje dětství, mám na to krásné vzpomínky a mám tam hodně kamarádů i přátel. Je pěkné se sem vracet a jsem strašně rád, že mi na turnaji vycházejí vstříc, čehož se snažím využít," řekl Veselý.

Po utkání trvajícím jen hodinu a tři minuty plánoval oběd a možná návštěvu centra města. "Hlavně potřebuji rehabilitaci a odpočinek, abych byl dobře připraven na semifinále," řekl tenista, kterého nedávno trápil problém s achilovkou. "Noha je dobrá, musím se o ni starat, ale vůbec mě už nelimituje," řekl Veselý.

Poprvé do semifinále antukového turnaje v Düsseldorfu porazil Denis Istomin. Uzbecký tenista dnes porazil 6-3 6-4 třetího nasazeného Itala Andease Seppiho a zaznamenal svůj celkově 150. vítězný zápas.

"Tohle je moje první semifinále na antuce, tak jsem pochopitelně šťastný. Dnes to byl dobrý zápas, s Andreasem jsem už několikrát hrál, ale teprve dnes jsem vyhrál ve dvou setech. Věřím si a to je před Roland Garros dobré znamení," řekl Istomin, který ve vzájemné bilanci s italským sokem snížil na 3-5. Předchozí čtyři souboje svedli v uplynulých dvou letech na grandslamech a vždy z toho byla pětisetová bitva.

V pátečním semifinále se sedmadvacetiletý Istomin může utkat s domácí nasazenou jedničkou Philippem Kohlschreiberem, jehož čtvrtfinálový zápas s Chorvatem Matem Deličem byl kvůli tmě přerušen. Německý favorit vyhrál první set 7-5, ve druhém je stav 4-4.

Výsledky - Düsseldorf (antuka, dotace 485.760 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Veselý (ČR) - Melzer (Rak.) 6:1, 6:1
Karlovič (Chorv.) - Mónaco (Arg.) 6:4, 3:6, 6:3
Istomin (Uzb.) - Seppi (3-It.) 6:3, 6:4
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

88
Přidat komentář
tommr
už ani nepamatuju kdy mě nějakej tenista tak nas.ral jako dneska Veselý ... :(
9 promarněnejch BP, v prvním setu 4 promarněný SP, ve druhým setu 2 promarněný SP, oba skvěle rozehraný TB Karlovicovi doslova daroval na stříbrným podnosu. At se na mě nikdo nezlobí, ale Jirka hrál dneska jako úplnej blbec ... :(
Reagovat
Cico93
BB by až tak nevadil ale TB prehral zo 6:4 a 4:0 a to Ivovi v TB moc podanie nešlo.
Reagovat
EllNino
prosímtě pane dokonalej, hrál první semifinále v životě proti servismanovi, když věděl, že pokud mu v tb nepujde servis, nemá šanci, tak se mu prostě rozklepala ruka, má na to ve 20 určitě nárok a nedělal bych z toho vědu ...semifinále je super úspěch a snad mu to sedne proti Lukášovi, přál bych mu postup do 2. kola
Reagovat
Davor1
Tak nech sa na mňa nikto nehnevá, ale všetci, ktorí tu Jirku stavajú do pozície budúcej svetovej jednotky (predovšetkým Fandina) by sa mali rýchlo spamätať. Dnes nehral Karlovič doslova nič na returne, videl som aj jeho včerajší zápas a tam bol výrazne lepší. Veselý má dva metre, postavou by som ho prirovnal k Delpovi, ale je to tak jalový hráč, až mi je z toho zle. DelPotro v jeho veku vyhral UO a jeho forehand bol vážne drtivý. Veselý si nedokázal v TB napriek svojej výške pomôcť jediným servisom, údery hral s minimálnou razanciou, nedokázal zahrať dropshot alebo nejako zmeniť rytmus hry, čo je proti Karlovičovi najlepšia zbraň. Nepremeniť 7 setbalov na antuke proti hráčovi z najhoršou obranou, technikou a pohybom v stovke je proste nepochopiteľné. Veselý má snáď najslabšiu hlavu v stovke. Videl som jeho zápas s Murrayom, či Dimitrovom, kde zahodil podobné šance ako dnes. Ale proti ním som to ešte chápal, proti Karlovičovi to značí, že je niečo zle.
Reagovat
Davor1
mal to byť nový komentár :/
Reagovat
Cico93
Fandina:))))))))))))))))))))))
Reagovat
tommr
mě z tý jeho připosr.aný hry dneska málem trefil šlak. Takhle špatně jsem Veselýho zahrát ještě neviděl. Přišlo mi to jakoby snad ani nechtěl vyhrát. Když si vezmem jako příklad třeba ty DS - Jirka je normálně hraje dost často ale v tomhle zápase nezahrál ani jeden a přitom by to zrovna na Karlovice s jeho nemotorným pohybem určitě platilo. Proč je nehrál? Přece je nemoh úplně zapomenout? To mu ta hlava dneska úplně vypla? Každopádně po dnešním zápase jsem ohledně jeho šancí do budoucna hodně vystřízlivěl ... :(
Je taky zajímavý, že podobně tragickou hru předvádí proti Karlovicovi i Tomáš Berdych. Jakoby ty naše hráče Karlovic nějak hypnotizoval ... :(
Reagovat
Davor1
Presne, na setbaloch hral neskutočne priposrane, Karlovič jeho slabé topspinové údery len vracal ďaleko za BS slajzom späť a Veselý nedokázal absolútne nič vymyslieť. A tá chyba na sieti za stavu 6-6, tak to bolo tiež epické. K tomu TB ale nemalo ani dôjsť, veď mal 0-40 na returne a myslím, že pri všetkých BP bol vo výmene, len proste nedokázal absolútne Karloviča pritlačiť :/
Reagovat
Davor1
A tá paralela s Berdychom mi tiež napadla, u neho som si však už na to zvykol. Navyše, Karlovič Berdycha porážal na harde, čo je veľký rozdiel.
Reagovat
Fandina
Dneska jsem to neviděla, ale nemění to nic na situaci, že je Jirka mladý a má všechno před sebou. Takže předem někoho odepisovat je nesmysl. Podle mě má Jirka na to být hodně vysoko a na tom si trvám.
Reagovat
kada.tom
No ... Jirka si to prohrál sám, brejkballů a setballů měl v obou setech dost :-(

Ale hlavně nezvládl tie-breaky - v obou vedl a v obou padl :-(

Semifinále je super úspěch, ale Karlovič se svým "tenisem" je na antuce rozhodně víc než hratelnej a to se dneska ukázalo, nicméně Jirka to prostě nezvládl ... je to škoda

Ve finále budu fandit soupeři Karloviče, protože co on je schopnej "hrát" to je až zarážející ... i John Isner má lepší hru :-)
Reagovat
Cico93
Je to jedno keď ma tak zlu hru mal ho talent Vesely poraziť:DDDD
Reagovat
slacker
Tolik zahozenych brejkbolu a setbolu :-(((
Reagovat
smazaný uživatel
Prohrál si zápas sám ... ještě ho čeká hodně práce.
Reagovat
kada.tom
no jo ... ono taky když měl Jirka celkem 9 brejkballů a ani jeden nevyužil, to se pak nelze divit, že se nevyhraje :-(

teď měl Jirka 3 bp a nic ..
Reagovat
smazaný uživatel
Mně rozhodně nepřijde, že by Karlovič uměl hrát jen podání.
Reagovat
Crashwoo
Co to je za hnus?!! Karlovic má jenom servis jinak je totálně marnej. Neumí základní voleje, neumí hrád od zákládní čáry....prostě nic....jenom jeho servis.
Naopak Jirky výkon byl suprovej! :)
Reagovat
J.M.
Přijde mi, že lidé jsou buď slepí, a nebo tak zaujatí fanděním Jirkovi, že píšou blbosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Ve druhym setu se Ivo zvednul a hraje dobře, ale první set byl fakt jenom o servisu a školáckejch chybách ...
Reagovat
Crashwoo
Já hodnotím 1. set. Tak mi řekni, co tam kromě servisu Karlovic předvedl?
Reagovat
kada.tom
achjo ... snad to fakt Karlovič nevyhraje jen tím servisem :-(
Jirko, otoč to!!
Reagovat
smazaný uživatel
Karlovič fakt neumí vůbec nic jinýho, než podání. Řekl bych, že i já mám lepší voleje ... nechápu, jak se někomu může líbit taková hra. Veselý nehraje špatně, nějaký prohozy opravdu parádní. Každopádně je to pro něj supr psychická zkouška proti sevismanovi. Tak Vamos Jiří !
Reagovat
kada.tom
přesně, je to hnus ta Karlovičova hra ... jenom podání, víc neumí nabídnout ... já doufám, že ho Jirka porazí :-)
Reagovat
tommr
Jirka Veselý nebude hrát svoje semifinále od 12:00 jak bylo původně plánováno, protože se nejdřív musí dohrát zápas Kohlschreiber-Delic. A protože Kohlschreiber nezvlád závěr druhýho setu hrozí, že posun začátku semifinále v Dusseldorfu bude tak velkej, že dojde k časový kolizi se semifinále Karolíny Plíškový v Norimberku, který začíná ve 14:00 ... :(
Reagovat
gigin
https://pbs.twimg.com/media/BoQfJ8fCcAA9G8D.jpg:large
Reagovat
J.M.
Je to už taťka od rodiny, tak má na to nárok. Ale ten kurt za ním mi připomněl, že už za tři dny začíná RG, hráči už jsou na místě. To je neuvěřitelné. Myslím, že to může být nejzajímavější GS turnaj za poslední roky, aspoň co se různých očekávání týká.
Reagovat
gigin
The draw will take place on Friday 23 May at the Roland Garros Tennis Museum, starting at 11 am CET (live on RG youtube channel)
https://www.youtube.com/channel/UCF3K1Jf8hjFW8qliei8fQ3A
Reagovat
Chrenda
Vyhraje RG Djokovič a zkompletuje karierní grandslam. Sice mu to moc nepřeju, ale nedá se nic dělat, je v tuhle chvíli nejlepší. To by se nějak musel zhroutit, aby to nedal!
Reagovat
smazaný uživatel
Přijde mi, že Rog tam trénuje ze všech nejdýl a nejtvrději, jak z něj leje, což se až tak často nevidí, tak aby se mu to hlavně vyplatilo, musí dohnat ten deficit z posledních turnajů :) na losování jsem hodně zvědavá, tenhle grandslam bude mazec :)
Reagovat
smazaný uživatel
ale když třeba hrál Roger s Rafou, tak z Rafy lilo a Féďa se moc nepotil, asi to bude tím, že hraje tak lehce a Rafa tak těžce :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Myslíš v normálním zápase? Tak to je klasika, Rafa se věčně koupe ve vlastním potu, to má přece rád, zatímco Féďa vždy v klidu a vždy dokonalé vlasy :D Jedna za druhou mě zasypávají facebook fotky propocenýho Rogera na tréninku a četla jsem někde, že to bere fakt vážně a chce to vyhrát, tak proto se o tom zmiňuju :) Alleez :D
Reagovat
Rafaeoli25
Rafa se potí ne proto, že tolik běhá (samozřejmě tomu tím nijak nepomáhá), ale protože je extrémně potivej, leje z něj už po dvou minutách, Ferrer a Nole toho naběhají podobně, ale tolik z nich neleje..
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, v zápase, toho jsem si všimla, že má výhodu, že není splavenej jako jiní. Jsem zvědavá, co předvede podle některých "už pomalu důchodce ". Jestli by chytil Tomáš, tak tě vyzývám k souboji :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Challenge accepted :D Stejně si myslím, že podle některých "dědek na odpis s dětma na krku" se probije i přes Berďu do semifinále, ten tam má totiž takovýho Bautistu, zatímco Roger se elegantně vyhne Rafanům, Ferrerům, Japončíkům a Wáwrům, no a v semi tam děj se vůle boží :D nebo se budeme ještě divit, ale každopádně to bude hodně zajímavý míchání kartama, nic není jistý :)
Reagovat
gigin
http://cdn.makeagif.com/media/5-21-2014/wgicDI.gif
Reagovat
J.M.
Na tu výměnu si pamatuju, ke konci zápasu... To byl docela symbolický moment. Myslím, že i Dominica to rozesmálo. Snad to byla jen destabilizace z poprůjmové zesláblosti, a ne z toho, že by něco až příliš nasával od Ernestse.
Reagovat
gigin
Jo no :))))))
Reagovat
Fandina
gatulace k dnešnímu výkonu a jak čtu, tak hezký rozhovor po ukání a info, že dlouho v Německu žil. Tak držím palce v semifinále a přeji úspěch. Jen tak dál. Veselko pojď!
Reagovat
tommr
jsem za to docela rád, protože si myslím, že proti Karlovicovi má Jirka docela slušnou šanci. Moc nechápu jak moh Karlovic, kterej byl až donedávna na antuce úplně nemožnej porazit Monaca ... :)
Reagovat
Davor1
On nie len bol nemožný, on stále je. Jeho jedinou šancou je, že mu pôjde celý zápas servis, čo mu dnes až na 1-2 gemy išiel. Na druhej strane, ako dokázal ortodoxný antukár Monako prehrať dvakrát servis s Karlovičom, ktorý na antuku absolútne nemá údery, to už je naozaj na pováženie. Zajtra ak sa nestane nič nezvyčajné, tak ho Veselý musí zdolať.
Reagovat
tommr
Monacovi se sice poslední dobou moc nedaří, ale porážka s Karlovicem na antuce je přesto hodně překvapující. Pro Jirku je to myslím velmi dobrá zpráva. Podle mýho názoru je Jirka mnohem lepší než Karlovic v mezihře, na returnu i v pohybu a jediný čeho se musí obávat je Karlovicův servis. Ten je ale na antuce mnohem mín nebezpečnej než na hardu a Jirka by ten jeden soupeřův servis v každým setu nějak uhrát moh - víc proti Karlovicovi snad potřebovat nebude ... :)
Reagovat
J.M.
Tak Karlovič už nějaký čas říká, že antuková sezóna, to je konečně jeho čas, kdy se se svým tenisem může zase předvést, protože to je jediný povrch, který se oproti minulosti nezměnil. Na rozdíl od těch amerických hardů, které už jsou dnes mnohdy pomalejší než antuka. Je v tom hodně sarkastického humoru, ale když jsem se na něj dnes díval, tak na tom rozhodně něco je. Pokud zítra bude hrát jako dnes, snadný soupeř to nebude. Dnes mu ta hra servis-volej vycházela hodně dobře. Jirka bude potřebovat výborný return a prohozy, a pak samozřejmě ho přehrávat od základní čáry.
Reagovat
tommr
já Karlovicův zápas sice neviděl, ale je jasný, že něco předvést musel, protože Monaco není typ hráče, kterej by se sám vyházel. Doufám ale, že si Karlovic tu dobrou formu už vyčerpal a zítra předvede jen svůj antukovej standard ... :)
Reagovat
VlS
Servis je na antuce míň nebezpečnej než na hardu? Eso je eso a na povrchu pendrek záleží, když to bude trefovat, tak je jedno na čem přitom stojí. Povrchy v IW a Mia nejsou o nic rychlejší než antuka.
Reagovat
Fredy
Kája bojuje 1.set má TB.Výborně pojď!!!!
Reagovat
Davor1
Pozeral som to trochu, Jirka hral dobre ale Melzer predviedol neuveriteľný odpad, keby hral ako včera tak by asi vyhral, dnes mu však nevychádzalo absolútne nič. Pre Veselého super výsledok a Monako/Karlovič rozhodne sú hrateľní, takže šanca na finále tam je solídna...
Reagovat
Alois_Mlok
Ten Veselý se zbláznil nebo co? Takhle si dělat p_del ze světových hráčů...
Reagovat
kada.tom
nezbláznil ... za chvilku bude on světový hráč :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Krása ty si ho rosekal. A pojď do finále na Karloviče máš a na Monaka taky. tak držím palce.
Reagovat
Pe3k
Gratulce k postupu, Viděl jsem set a půl a Jurgen hrál mizerně zato Veselému se dařilo. Jen tak dál, top 50 se už na tebe těší Jirko :)
Reagovat
J.M.
Jirkův tenis se mi líbí čím dál víc. Jeho herní projev je celodvorcový, často a velmi dobře (i díky těm bočním rotacím jeho základních úderů) si připravuje náběhy na síť, kde má díky dlouhým rukám výborný dosah, což dnes zase předvedl. Přijde mi, že by z něj mohl být velmi dobrý trávař, pokud by mu nedělaly problém nižší odskoky.

Každopádně teď by to chtělo aspoň to finále, když už je tu ta šance.
Reagovat
tommr
a jak vidíš srovnání Thiem vs.Veselý? :)
Reagovat
Fandina
Nebylo to sice na mě, ale Thiem Veselý jsou vrstevníci, Thiem je o pár měsíců mladší, ale v juniorských letech byl Jirka na žebříčku jedničkou a Dominik dvojkou. Tak doufám, že to bude takhle pokačovat i nadále.
Reagovat
gigin
Hlavně, ať jsou ogaři zdraví. Pak se uvidí. Věřím víc Thiemovi.
Reagovat
Fandina
Já věřím víc Jirkovi a také v případě zdraví. Důvod je jeho síla a tělesná konstrukce, výška. To podle mě mluví ve prospěch Jirky.
Reagovat
gigin
Thiem je v těsné blízkosti Gulbise. Nasává z něj vše. Prostě Dom bude úspěšnější, uvidíš ;)
Reagovat
Fandina
Já nechci srovnávat Jirku s Gulbisem, ale s nejlepšími z nejlepších. Podle mě by bylo dobré, kdyby s ním začal trénovat Lendl, ale ani takhle to není špatné, co Jirka předvádí. Doufám, že zdraví vydrží, to je u něj rozhodující a jinak má všechno před sebou. Dneska hrál super i když se Jürgenovi nedařilo vůbec nic. Věřím Jirkovi. Má potenciál.
Reagovat
J.M.
Tak kdyby se mělo usuzovat z toho, co předváděli v Nice a Dusseldorfu, tak by to vypadalo, že Jirkova budoucnost je mnohem zářnější. :-) Ale já vím, že Dominic umí hrát mnohem líp, než předváděl v Nice po nemoci...

Hlavně to ale chce od obou vidět mnohem víc, pořád nejsou tak často k vidění, tak to je těžké posuzovat. U Dominica mi přijde, že má větší drajv, jak herně, úderově (Jirka sice forhend zlepšil, ale pořád ještě ta razance v některých momentech chybí), tak i mentálně. Takže bych Dominica viděl jako hráče s větším potenciálem, ale zase má sklon k častějších chybám a výpadkům (tak trochu jako Wawrinka). Jirkova hra je konzistentnější.
Reagovat
J.M.
No, pokud se to s Dominicem bude vyvíjet tímto tempem, možná už zase brzy začne nasávat Ernests.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom přihodím, že kámoš loni viděl Jirku na challengru a byl jím fascinován. Ani ne tak hrou, ale že z něj cítil velkou energii.
Tolik z řečíco vedem po 3. pivu.
Reagovat
gigin
J.M.: Včera jsem ti vedle dával odkaz ( pod článkem - Prague open mění domov...) na rozhovor s Gulbou. Mluvil tam i o Thiemovi. Uznává, že je lepším hráčem, než byl v jeho věku on. Já si taky myslím, že půjde výš, jak Ernests. Ovšem Gulbis zdaleka neřekl ještě poslední slovo. Ale jak jsem řekl. Nejdůležitější je zdraví a vyhýbat se zranění. Pak se děj vůle Boží.
janekda: :DDDDD A po 8 škopkách říkal co?
Reagovat
J.M.
Tak i ve světle toho rozhovoru bych řekl, že Dominic má na to, aby zazářil víc. Byť s většími propady. Gulbis je taky z takového těsta... Ono je podle mě víc mít hru jako Wawrinka (nebo Thiem?), se kterou se občas zazáří pořádně, byť za cenu větších výkyvů, než solidní kvalita, se kterou se člověk drží na své stabilní kvalitě jako Berdych (nebo Veselý?) Možná právě to, že je Dominic obklopen společenstvím excentriků (abych se přímo vyhnul slovu "bláznů") je věc, která pomáhá. Ta jeho příprava není úplně ortodoxní. Dnešní mladí tenisti trpí unifikovaností, která kromě toho, že je nudná, je taky zárukou, že nikdy ničeho nedosáhnou, protože zprůměrovaný stereotyp z principu nikdy nemůže vyniknout. Vyniknou jenom ti, co se odlišují. Takže doufám, že Dominic s Ernestsem ještě hodně večerů stráví hovory s Einsteinem na pláži.
Reagovat
smazaný uživatel
priznej bez muceni, ze ted uz s nimi peres o zed zcela vedome.. :-) Sam prece neveris, ze excentricnost je branou k uspechu a prave ona ze je tim receptem, jak vystoupit ze zprumerovaneho stereotypu.. Ivan, Pete, Steffi.. ;-)
Reagovat
J.M.
Ivan na mě působil jako velký blázen. V důchodu už je z něj docela člověk, ale dodnes je občas k dočtení něco o jeho legendární přípravě... Kromě toho to, jak působil a choval se na kurtu, by se přinejmenším slovem "excentrické" dalo nazvat docela často. Pamatuju si taky třeba, jak kdysi v jedné knížce o sobě říkal "Na kurtu chci rozdávat rány. Fyzicky i psychicky." Což jej docela vystihovalo.

Steffi na mě taky vždycky působila hodně podivně, aspoň v té nepřístupnosti. Ostatně i Pete byl a podle mě dodnes je docela podivín, záhadný člověk. Někdy i mluví jako prosťáček, který se už v tenisu vůbec neorientuje. Ale já si myslím, že snad většina světových jedniček byla nějak, více či méně ujetá. Serena, to je další typický případ. Podle mě její chování a výroky jsou občas na hranici nějaké psychózy. Rafa, o tom radši nepsát, to tady jenom budí vášně. Zkrátka, výjimeční jsou prostě výjimeční. Jinak by nebyli výjimeční.
Reagovat
smazaný uživatel
ja za vsim hledam (krome jineho) predevsim tvrdou praci... tu neni ochoten (a schopen) kazdy podstoupit, na tom si trvam.. a i z bezneho zivota vim, ze kdyz chci neco poradneho udelat, musim "vystoupit z davu", rozjedu dohady i septandu, ale EXCENTRICNOST s tim nema vubec nic spolecneho. :-)
Reagovat
J.M.
Má, už z definice. Ten, kdo pracuje mimořádným způsobem, z definice pracuje excentricky, neboli výjimečně, výstředně. Vybočuje ze středu, z běžného průměru, je tedy excentrik.
Reagovat
J.M.
A mimochodem, speciálně u Ivana to platilo stoprocentně. Ten kdyby nebyl takový excentrik, tak by nikdy nedosáhl to, co dosáhl. Jeho celá (ano, velmi tvrdá) práce na kurtu i mimo kurt byla, zejména ve své době, tak výstřední, že by mohla být přímo ve slovníku jako názorný výklad pojmu excentrický.
Reagovat
smazaný uživatel
nebudeme si prilis rozumet, slovickarit totiz rozhodne neminim, protoze me to nebavi. Jednoduse - ja pracovitost a s ni spojenou tvrdost nepovazuji za vystrednost. A nechapu, co je vystredniho na chuti rozdavat na kurtu "bolest" - fyzickou i psychickou - to je prece "ucel" celeho snazeni hracu.. :-))
Reagovat
J.M.
Není to slovíčkaření. Je to prostě tak jak to píšu.

Účel snažení hráčů, ale ne účel hráčů. Dnešní hráči jsou o hodně jiní než v dobách Lendla. Tenkrát bylo opravdu normální, že hráči šli na kurt s tím, že se budou skoro vraždit. I Lendl to tak bral, stejně jako mnozí jeho slavní vrstevníci (McEnroe, Connors - celá generace excentrických magorů). A ne jen v zápasech, ale i mimo ně, když se s hráči potkávali. Lendl měl tehdy opravdu často chování poloblázna. A i ta jeho zarputilost a pracovitost, díky které se vypracoval na vrchol, z tohoto povahového rysu vycházela.

Největším omylem dnešních tréninkových fabrik, a vůbec největším omylem v historii tenisu a možná i jedním z největších v historii sportu, je to, že si dnes myslí, že když se zprůměruje to, co se vidí, tak je to recept na úspěch. Generičtí plácalisté s generickými údery, kteří poctivě makali na tom, aby byli jeden jak druhý, tu sice jsou už desítky let, ale teprve v posledních několika letech tento přístup převážil tak, že se nejen že u mladých jiná možnost téměř nevyskytuje, ale je také považována za jedinou správnou. Tragický omyl, který vede tam, kam vede. Armády průměrných klonů bez budoucnosti. Úspěch má jedině ten, kdo dělá věci jinak než ostatní. Kdo hraje jinak, připravuje se jinak. To ani nesouvisí nutně s objemem či intenzitou práce. To není tak, že ti neúspěšní nemakají. Takoví Jackové Sockové poctivě makají od rána do večera, podle všech pouček, které jsou dnes považovány za to správné. A nikdy to nikam nedotáhnou. Protože k tomu, aby to někam dotáhli, musí jako všichni ti, kteří to někam dotáhli, pracovat jinak než je běžný standard. To neznamená nutně víc, ale hlavně jinak. A trvám na tom, že člověk musí být excentrik (aby se tomu systému vzepřel), nebo se aspoň dostat do excentrického prostředí (aby to z něj vymlátili). Tenisové fabriky, výrobny identických klonů, takovým prostředím nejsou a nebudou.
Reagovat
smazaný uživatel
ja uz jsem tyhle tvoje povzdechy cetla a znam je.. :-) Jeste k uvodnimu impulsu meho zapojeni se - na praci si nadale trvam, kdyz je nekdo svihly, bude svihly i jako prodavac zmrzliny, to z neho tenistu neudela, jen se o tom nebude vedet....
Jinak se domnivam, ze za tebou zminenou "armadou" (zahnanou do bejzu) stoji velkou merou i dokonalejsi materialy, komfort zazemi a zmena somatotypu hracu. A nejsem presvedcena, ze ji rozezene zrovna excentricnost, kterou (mozna nejak patologicky) chapu spise pejorativne.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Možná se mi to jen zdá, ale na někoho, kdo chápe excentričnost jako něco patologicky pejorativního, čímž ona ve své podstatě, jak to správně, tady celkem pochopitelně na příkladech z tenisové historie, vysvětluje JM, není, by se možná očekávalo více obezřetnosti ve svém zbytečně ofensivním pojetí. Nejsi na slovíčkáření, ale v tom je možná ta chyba, protože tohle tvrzení :" kterou (mozna nejak patologicky) chapu spise pejorativne" , ti teď podráží už tak dost vratké nohy, protože je v něm logický rozpor.
Reagovat
smazaný uživatel
az takove nepochopeni textu? Pisu pouze, ze patologicke (mozna) je moje vnimani excentricnosti. :-) Jinak souhlasim, ze J.M. všechno vysvetlil, však také neznam problém, který by nevysvetlil.. :-) Ja jsem pouze vyslovila názor, ze za uspechem stoji, mimo jiného, především pracovitost. A upozornila jsem na to, ze moderni podmínky tenisu rozsirily jeho zakldnu. A je i otázka, vyrostla - li by v dnesnich podmínkách drivejsi "generace excentriku".. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Už jsem to psal před drahnou dobou. Jirka, ač postavou předurčen na hard, je ve skutečnosti především skvělý antukář.
Reagovat
Lina
Veselý teda jede, tak nezastavit až do vítězného cíle. :)
Reagovat
smazaný uživatel
ahoj :) Je pravda, že já ho nesleduju, nějak jsem mu zatím nepřišla na chuť, každej ho bere jako nástupce Berdi, což já si nemyslím, ale přeju mu vítězství :)
Reagovat
smazaný uživatel
lunej, ja si naopak myslim, ze tomase predci.
Reagovat
Fandina
Berďu mám moc ráda, ale co se týká Jirky, tak si myslím, že bude na žebříčku v budoucnosti výš než Berďa a také bude GS. Záleží hodně na jeho zdraví, ale jinak věřím tomu, že Berďu předčí.
Reagovat
smazaný uživatel
To jsou silný řeči. Podvítejte se, jak Berdych byl strašně brán jako obrovský talent, jak má na GS a co? Velké zápasy nezvládá.. Gs zatím nemá, a taky umí prohrát i s horšíma hráči.. Veselý ani není zas brán jako tak velký talent jako Berdych, takže silný slova jako ze bude lepší než Berdych si nechte pro sebe,..,
Reagovat
Fandina
Já pořád doufám, že bude mít Berďa GS a také věřím, že ho bude mít Veselý. Každký hrál v jiné době, ale obecně si myslím, že Jirka Veselý bude úspěšnější než Berďa. Je to můj dojem z jeho momentální hry, protože je na začátku kariéry a má všechno před sebou. Podle mě je důležité u něj zdraví. Už hodně zápasů vzdal nebo k nim nenastoupil proto, že měl zdravotní problém. Jinak je v Jirkovi obrovský potenciál. Podání má, sílu má, pohyb má a nebojí se i na síť, i tam se mu začíná dařit.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si to nemyslím :) Tomáš v jeho letech měl větší úspěchy a i když bych samozřejmě byla moc ráda, abychom měli hodnotného nástupce, až Tomáš skončí, nejsem moc optimistická. Tomáš sice nemá GS, což je škoda, ale svými výkony do špičky patří, kdyby hrál tak blbě a byl takový labil, jak se o něm píše, tak se tam nebude tak dlouho držet.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem Tomášův velký fanda, ale musím uznat, že na TOP 5 prostě stále nemá.. ALe 28, krásný věk, a co víte, 3 GS před námi.. Ale řeči typu, Veselý bude lepší jak Berdych sou moc předčasné.. A Ačkoli bych si moc přál, aby měl Tomáš dobrého nástupce, zatím nikdo neví..
Reagovat
Fandina
Berďa je super a naše momentální jednička a je úžasný. Ale když bude Jirka lepší než on v budoucnosti, tak se vůbec zlobit nebudu. Berďo, Jirko pojďmě na to, žebříčky a GS jsou před vámi!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak podle me Jirka jeste z daleka na Toma nema ale ma dost casu se jeste zlepsit. Muj nazor je zatim takovy, ze kvalit Tomase nedosahne ale to jeste neznamena, ze na zebricku ATP nemuze byt jednou vyse nez Tomas. Ona taky konkurence v podobe Dimitrova, Thiema, Dolgopolova, Raonice, Nishikoriho atd. ma trochu jinou uroven nez konkurence Djokovice, Nadala, Federera, Ferrera, Murraye a Wawrinky. Jsou to dobri hraci ale silne pochybuji, ze kvalit letosni spicky nekdy stabilne dosahnou.
Reagovat
gigin
Sojka, tito & B.R.R. - Ward konečná...
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte kam se Jirka posune v žebříčku ?
Reagovat
smazaný uživatel
směrem nahoru? ;)
Reagovat
gigin
81
Jiri Vesely CZE 641 +23 Dusseldorf SF
Reagovat
tommr
po dnešku bude Jirka na 81.místě, pokud by postoupil do finále tak se dostane někam k 70.místu a kdyby v Dusseldorfu získal titul tak by se už dostal do první šedesátky ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist