Veselý ve Wimbledonu vyřadil Thiema a postoupil do 3. kola

30. 6. 2016, 21:27
Aktuality 60
Jiří Veselý si dnes ve Wimbledonu připsal cenný skalp. Český tenista ve druhém kole porazil osmého hráče světa Dominica Thiema třikrát 7-6 a potřetí v kariéře tak postoupil do třetího kola grandslamového turnaje, čímž vyrovnal své grandslamové maximum. V boji o první osmifinále vyzve v Londýně Portugalce Sousu.
Profily hráčů
Jiří Veselý

Dvaadvacetiletý Jiří Veselý se postaral o překvapení Wimbledonu. Na londýnské trávě zastavil osmého nasazeného Rakušana Dominika Thiema, kterého zdolal třikrát v tie-breaku a postupem do 3. kola si vyrovnal grandslamové maximum.

Veselý, jenž se s Thiemem zná od dětských let, odehrál na jedničce - druhém hlavním dvorci v All England Clubu - výborný zápas. Dobře podával, byl trpělivý, ale dokázal i zaútočit. S favoritem držel ve výměnách krok a často se tlačil letošnímu vítězi už čtyř turnajů ATP do jednoručného bekhendu.

Jen v prvním setu si oba prorazili podání, jinak si servis udrželi. Proto všechny sady dospěly do tie-breaku a v každém šel první do vedení Veselý. První zkrácenou hru získal 7-4, druhou 7-5.

Ve třetím tie-breaku vedl Veselý už 5-3 a po servisu se radoval z přímého bodu. Thiem si ale vzal jestřábí oko, které ukázalo milimetrový aut. Veselý s druhým servisem situaci zvládl a forhendem zvýšil na 6-3. Hned při prvním mečbolu se dobře bránil a Rakušan při pokusu o nabíhaný volej poslal míč do autu.

"Byl to velmi těžký zápas. On má skvělou sezonu, vyhrál už několik turnajů. Jen jsem se snažil hrát svůj nejlepší tenis a myslím si, že se mi to povedlo. Důležité bylo, že jsem zůstával klidný," komentoval Veselý cenný skalp světové osmičky a nedávného semifinalisty  Roland Garros.

"Moc dobře se známe, už je to opravdu hodně dávno, co jsme spolu hráli poprvé. Tehdy nám bylo devět let. Čekal jsem dnes dobrý zápas proti kamarádovi. Myslím, že jsem byl dnes ten o trošku šťastnější," řekl bývalý nejlepší junior světa po utkání.

Veselý si 3. kolo na londýnské trávě zahrál poprvé předloni a stejně daleko se na grandslamu dostal rovněž loni v New Yorku na US Open. O premiérové grandslamové osmifinále si Veselý zahraje v prvním vzájemném duelu s Portugalcem Joaem Sousou. "Každý zápas je jiný. Ten dnešní je za námi a já se teď musím dát hlavně fyzicky do pořádku, abych mohl v dalším zápase podat znovu optimální výkon,"dodal rodák z Příbrami.

V Londýně se dařilo i favoritům. Do třetího kola postoupili bez větších problémů druhý nasazený Andy Murray, turnajová pětka Kei Nišikori, šestý nasazený Milos Raonic, sedmý Richard Gasquet i devátý Chorvat Čilič.

• WIMBLEDON 2016 •
Velká Británe, tráva, 13.163.000 liber
čtvrteční výsledky mužů (30. 06. 2016)
Dvouhra - 2. kolo:
Veselý (ČR) - Thiem (8-Rak) 7-6(4) 7-6(5) 7-6(3)
Murray (2-Brit.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) 6:3, 6:2, 6:1
Nišikori (5-Jap.) - Benneteau (Fr.) 4:6, 6:4, 6:4, 6:2
Raonic (6-Kan.) - Seppi (It.) 7:6 (7:5), 6:4, 6:2
Gasquet (7-Fr.) - Granollers (Šp.) 4:6, 7:5, 6:3, 6:1
Čilič (9-Chorv.) - Stachovskij (Ukr.) 6:2, 6:7 (6:8), 6:4, 6:4
Goffin (11-Belg.) - Roger-Vasselin (Fr.) 6:4, 6:0, 6:3
Mahut (Fr.) - Ferrer (13-Šp.) 6:1, 6:4, 6:3
Dimitrov (Bulh.) - Simon (16-Fr.) 6:3, 7:6 (7:1), 4:6, 6:4
Tomic (19-Austr.) - Albot (Mold.) 7:6 (7:3), 6:3, 6:7 (6:8), 6:3
Lacko (SR) - Karlovič (23-Chorv.) 6:3, 3:6, 7:6 (7:5), 6:4
Ramos (Šp.) - Troicki (25-Srb.) 3:6, 6:3, 6:3, 2:6, 6:3
Millman (Austr.) - Paire (26-Fr.) 7:6 (7:5), 6:3, 4:6, 6:2
Sock (27-USA) - Haase (Niz.) 6:1, 6:3, 6:7 (3:7), 6:4
Querrey (28-USA) - Bellucci (Braz.) 6:4, 6:3, 6:2
Evans (Brit.) - Dolgopolov (30-Ukr.) 7:6 (8:6), 6:4, 6:1
Sousa (31-Portug.) - Novikov (USA) 6:4, 6:4, 3:6, 6:4
Kuzněcov (Rus.) - Müller (Luc.) 6:3, 6:4, 6:4
Johnson (USA) - Chardy (Fr.) 6:1, 7:6 (8:6), 6:3
Herbert (Fr.) - Džumhur (Bosna) 3:6, 7:6 (7:1), 7:6 (7:0), 6:2
Istomin (Uzb.) - Almagro (Šp.) 6:4, 7:6 (7:5), 6:2

Komentáře

60
Přidat komentář
SubOptikT
Je těžké vůbec pomýšlet, že by Sousa uhrál víc, než 13 her. Tipuju, že ho J1rka sprovodí ze světa min. 20 esy, čtyři tipuju, že budou z druhého servisu.
Reagovat
smazaný uživatel
uvidí se po zapase se Souzou. Vzpomeňte si jak dopadl další zápas s Monfilsem když vyřadil Noleho v Monte Carlu.......
Každopádně bych DC na dvojici Veselý Pavlasák a k nim Staněk a Štepec jako mentor a motivátor to je budoucnost, ale nevím jak to vezme legenda Rosol.
Reagovat
Krisboy
V Monte Carlu měl ale Monfils sakra dobrou formu, hrál svůj nejlepší tenis za x let. Se Sousou - při vší úctě k němu - se to nedá srovnávat. Ale máš pravdu - J1rka nic zadarmo nedostane, každý zápas je jiný, začíná od nuly a nesmí nic podcenit a makat naplno od začátku do konce. Ale J1rka to dá!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Staněk? To spíš Kolář! To je naše naděje!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Delpo má jenom 2.80, to jsem čekal, že Stan bude veden jako větší favorit. Zato Brown 7.90 proti Nickovi, což by přitom mohl být vyrovnaný zápas. Kurz na Jirkovu výhru Wimbledonu 300. To se jednoznačně musí potrestat. Jinak dále zajímavé Herbert 3.46, Istomin 4.90, Erakovic 3.00, Káťa 3.07 (Petra si tím kanárem znovu zjednala respekt), Moore 4.70. Keys na finále jen 4.00...
Reagovat
pockerface
Tak dneska se těším na Delpa s Wawrošem. To může být dobrý mač. To samý Djoko s Querym, no a samozřejmě Roger. Toma neuvidím, to budu ještě v práci.
Reagovat
panzer.dragon
Stejne delpo je takovej cernej petr v pavouku, dokavad nebude nekde rozumnejc v rankingu tak tam bude takhle strasit uz od prvnich kol nasazeny hrace :)
Reagovat
Stan_Borowitz
když se včera J1rkovi povedl jeden obzvlášť hezký zabijácký forhend (on s nima docela šetří, to je sice pravda, většinou hraje forhend technicky, ale zase když se do toho opře, tak to stojí zato), britští komentátoři se zmínili o historickém zápase Rosol-Nadal s tím, že Rosol tam tehdy sázel jeden takový úder za druhým.
Reagovat
Krisboy
Tojo, Rosolův kultovní forhend. To je takovej etalon, podle kterýho se od tý doby všechny ostatní posuzují.
Reagovat
smazaný uživatel
nechápu, jak by někdo mohl vůbec pomyslet, že Rosol není legenda. Je to legenda. Dokonce jediná svého druhu. Ještě Gulbis je teda legenda. Všichni ostatní hráči jsou na to až příliš skuteční.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak osmifinále bude veselý Berdych bylo by to super sice pro Jirku konec ale byl by to parádní úspěch super Jirko jen tak dál a hodně štěstí se sousou.dulezite aby zůstal v hlavě klid potom to bude ok.
Reagovat
smazaný uživatel
no já nevím, Jirka na Toma klidně může mít, ty parametry, ta medvědí pracka, viz níže. Jen můj tip, že Tom padne už se Zverevem.
Reagovat
smazaný uživatel
to som zvedavá, čo dajú na NS1, všetky pre mňa atraktívne duely šli na NS2. :( Avizujú, že tam zaraďujú českých a slovenských tenistov, ale mohli by hodiť aj väčšie esá.
Reagovat
Fandina
ráno jsme se bavili, že Ji1ka Doma rozčtvrtí, on ho jen roztřetil
Reagovat
smazaný uživatel
dobrý postřeh; ale odhadli jsme to obstojně.
Reagovat
smazaný uživatel
Rozhodly 3 zkrácené hry, z Jiřího by mohl být specialista alá Ivo Karlovič.
Reagovat
Meceon
veselý dnes neuvěřitelný na servisu a psychicky,akorát mě mrzí,že kvůli těm zubům už nemůže vůbec zavřít pusu...a přitom stačí říct...dexempo crumplex a je po problému
Reagovat
smazaný uživatel
musí to být dost blbý třeba na kole... kolik much člověk nachytá... ti co si skopečka zpívají, dobře vědí, o čem je řeč.
Reagovat
Fandina
ale když si to řekneš, je po problému
Reagovat
Krisboy
To je v pohodě, Karličce to taky nevadí.
Reagovat
mahycek
Vůbec jsem nepomyslel, že by Veselka mohl vyhrát ve 3 teibreicích . vyhrát ano, ale takhle ? Čekal jsem 4-5 setů. Ano servis výbornej a minimálně kazil. Všimnul jsem si , že Thiem nemá tu trávu ještě zažitou a ty výsledky před tím na trávě, byly tak trochu o jeho soupeřích, ne zrovna s dobrou formou. Samozřejmě, že to nic nemění na tom , že má našlápnuto ke skvělé budoucnosti.
Reagovat
MartinPa
Jura má zvláštní styl, vypadá to, že hraje tak nějak zpomaleně, ale pro soupeře je to pak hodně nečitelné - je to taková kobra :-) Jinak další zajímavostí je, že je na ty balony jako magnet - schválně sem to počítal v jedné sérii a z 6 úderů, ze kterých mohl Dom zahrát winner, tak 5 šlo přímo na Jirku :-)
Reagovat
FulnekUltras
taky soupeř do poslední chvíle neví, kam se Jirka případně pohne... ;)
Reagovat
janek_da
nebo nečeká, že se prostě nepohne
Reagovat
horska.kraslice
K tomu, co už zde bylo napsáno, bych ještě navíc dodala - chlapci se zřejmě dobře znají z juniorek, Jirka toho využil. Svojí přesnou hrou nepustil Dominika k jeho razantní střelbě. A ještě - u Dominika únava z dlouhé šňůry vyhraných zápasů tam asi taky trošku hrála roli. Tím však v žádném případě nehci snižovat excelentní výkon, který podal Jiřík. :-)
Reagovat
Jabadu
Rozhodla síla. Dnes to bylo vidět. Trénink a geny dnes vyhrály nad talentem.
Tvůrcem myšlenky, že dřina může porazit talent je (myslím si to) Ivan Lendl.
Reagovat
Stan_Borowitz
No, jakkoli neuvěřitelně to vypadá, Jirka je ve skutečnosti oproti Dominikovi docela lenoch, rozhodně netráví v posilovně víc času než jiní tenisté...
Reagovat
Jabadu
Takovou ruku většinou tenisté nemívají:

https://img.blesk.cz/img/2/i_article/2311270-img-sport-tenis-jiri-vesely.jpg
Reagovat
Frick
Svlíknout a namalovat na zeleno :-D
Reagovat
darek.vrana
Už v Queensu Jirka na servisu předčil Raonice a to se jen tak někomu nepovede. Servis je fakt brutální, hodně ho zlepšil a rázem patří mezi nejlepší servismany na okruhu bych řekl. Navíc 2. servis je taky neskutečně kvalitni.
Reagovat
Jabadu
Je prostě silný. Viděls na fotce jeho pracku?
To není lidská ruka - to je medvědí tlapa.
:-)
Reagovat
darek.vrana
Viděl, dáváš ji sem dost často;).
Reagovat
Jabadu
Protože věřím, že síla a trénink může být někdy více. Ivan je důkazem.
:-)
Reagovat
Fandina
Mně ale připadá, že víc vydřené to má Dominik. Podle mě hraje automaticky, přímo, nějak nic moc nevymýšlí. Útočí. Mně se zdá, že hra Veselky byla pestřejší.
Reagovat
Jabadu
To je možné, ale dnes rozhodla fyzická síla.
Ta je dána tréninkem a pochopitelně genetikou.
Nemyslím si, že kdyby Dominic odteď cvičil jako šílenec, že by jednou měl větší sílu než Jirka.
To by asi nešlo.
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
lidi, tak už to uznejte, že je Jirka silnej jako lev.
Reagovat
Jabadu
"Já jsem lev! ... Cože jsi? ... Strejda to říkal. ... Ale to jsi mu, Františku, špatně rozuměl. Ty jsi elév! To je něco jako učedník, rozumíš?"
(z filmu Práče)
:-)
Reagovat
Fandina
Mně připadá, že Jirka právě tu sílu využívá jen někdy, že někdy hraje měkce a jen někdy tvrdě. Například při podání určitě, ale jinak nehraje jen silou. Kdyžto Dominik podle mě do toho pořád šije. Pořád nějak stejně silně. Jirka to tam narve jenom někdy.
Reagovat
Jabadu
Taková síla, jakou Jirka vládne, musí být u tak lehkých raket na obtíž.
Musí ji krotit.
Papíráci, vlastně gymnasté - Federer, Djokovič, Nadal - pro ně byly tyto rakety vyvíjeny.
Ostatní se musí přizpůsobit.
:-)
Reagovat
Fandina
Nadal? Ten hraje silou ne?
Reagovat
Jabadu
Ne. Hraje švihem. Stejně jako Petra. Oba kombinují vzácnou a motoricky velmi náročnou souhru ramene a zápěstí.
Museli se to naučit jako děti. Po 12 roce věku už se to naučit nedá. Stejně jako tenisové podání.
Klaus může mít dobré údery, ale podání má stejné jako Náhlovský.
Nenaučil se to jako dítě.
:-)
Reagovat
Fandina
TAak to jsem nevěděla. Faktem je, že na mě působí silově, protože tak vypadá a určitě má i silné rány.
Reagovat
Jabadu
Kdyby se například zvedla povinně gramáž raket třeba o 100 g (čistě teoreticky), hráči jako Groth, Veselý nebo Berdych by neměli konkurenci.
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
no sakra tak tu gramáž zvedněme, na co se čeká?!
Reagovat
Krisboy
Hmotnost raket není, pokud vím, nijak omezena. Na těch současných +/- 300g se to prostě ustálilo po desetiletích vývoje. S půlkilovou raketou by nechtěl hrát nikdo, ani J1rka Vá1ec, ani Roger. Ten hrál dlouhá leta s raketou okolo 350-360gramů, což je prakticky nejvíc, co se používá. Ale i on v posledních 2-3 sezonách hmotnost snížil.
Reagovat
Kozoroh
Veselého důrazný a přesný servis, to byl faktor, který oba dva hráče odděloval a který přinesl Veselému postup. Ve výměnách byl Jirka sebevědomý a kazil velmi málo. Domovi se po celý zápas nedařilo najít na servis Veselého recept, navíc ve výměnách neměl hmatatelnou převahu.
Veselka tak letos porazil dva hráče s nejvyšším počtem výher v sezóně - Doma dnes a No1eho v MC. Výhra nad Domem je Jirkovým druhým skalpem hráče TOP 10 v kariéře.
Reagovat
smazaný uživatel
to tam vyhrá celé.
Reagovat
bIbec
Pěkně Veselko. Říkal sem si, že to by byla senzace, kdyby se to povedlo.. ale Dom byl na big pointech dneska slabší. Veselka krásně držel nervy na uzdě.
Reagovat
darek.vrana
Ale Jirka se tentokrát nepodělal a hrál i v těžkých chvílích odvážně.
Reagovat
Frick
Dočkáme se...?
Reagovat
smazaný uživatel
Na 99 % ano. Musel by přijít nějaký kolaps, aby k tomu zápasu nedošlo.
Reagovat
tommr
jen aby v tom osmifinále nakonec nechyběl Tomáš - Zverev je hodně nebezpečnej ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Právě tam vidím ten případný kolaps :) Ale myslím, že na GS by si to měl ještě pohlídat.
Reagovat
tommr
to 1 procento který pravděpodobnosti takovýho kolapsu dáváš je ale příliš nízký - podle mýho názoru je pravděpodobnost vypadnutí se Zverevem aspoň 50% ... :)
Reagovat
Krisboy
Já samozřejmě věřím (jako vždy) Tomášovi, ale Zverev je fakt nebezpečnej a jeho vítězství by mě sice zklamalo, ale moc nepřekvapilo :(
Reagovat
Krisboy
J1rko seš megaborec. A Sousa není nehratelnej, neusni na vavřínech!
Reagovat
d@ve
..tak to teda klobouk dolů. To jsem fakt nečekal. :)
Věřil jsem, že Dominik dojde hodně daleko..
Reagovat
darek.vrana
A navíc 3 tiebreaky! Při jeho slabší psychice něco neuvěřitelného.
Reagovat
Kozoroh
Dneska Jirka servíroval výtečně, z 50% o jeho výhře rozhodlo podání. Těch zbylých 50% připadá na skvělou mezihru, kde byl Thiemovi vyrovnaným oponentem.
Reagovat
turista
Jirko výborně! Jen tak dál!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist