Veselý věří proti Nadalovi v servis, Plíšková se Bertensové nebojí

8. 7. 2018, 16:41
Aktuality 30
Jiří Veselý a Karolína Plíšková mají před sebou osmifinále Wimbledonu. Zatímco Veselý by postupem do čtvrtfinále přes Španěla Rafaela Nadala způsobil senzaci, Plíšková by splnila roli nasazené. Soupeřkou turnajové sedmičky bude totiž dvacítka Kiki Bertensová z Nizozemska.
Jiří Veselý (© instagram J.V.)

Čtyřiadvacetiletý Veselý si účastí ve čtvrtém kole vyrovnal grandslamové maximum. Takhle daleko se dostal předloni ve Wimbledonu, kde se mu z turnajů velké čtyřky daří nejvíc. Skoro dvoumetrový tenista výborně podává. Ve třech zápasech nastřílel 47 es a především má úspěšnost prvního podání přes sedmdesát procent.

Spoléhat na servis musí i proti světové jedničce Nadalovi. Dvojnásobný vítěz turnaje z let 2008 a 2010 ztratil v letošním ročníku podání jen třikrát. "Zbraní na takovéhle hráče je servis. Nesmím mu dát tolik výměn a rytmus," má Veselý jasno.

Inspirací pro něj může být jeho krajan Lukáš Rosol. Ten před šesti lety ve druhém kole nasázel 22 es a dohromady 65 vítězných úderů a Nadala vyřadil v pěti setech. "Lukáš má trošku jinou hru než já. Ale ti, co tady Nadala porazili, výměny zkracovali a nenechali ho tvořit. Tohle bude jedna z cest," řekl Veselý.

Moc se těší na centrkurt a nepůjde tam s hlavou sklopenou. "Kdybych si šel zápas jenom užít, tak se můžu probrat až v šatně," podotkl. "Určitě musím jít na kurt pro vítězství. Nemám co ztratit, můžu do toho jít v podstatě úplně naplno. Když se to podaří, bude to bomba, když ne, nic se neděje," řekl daviscupový reprezentant.

S Nadalem se střetl před třemi lety a na Španělově nejoblíbenějším povrchu antuce v Hamburku prohrál po vyrovnaném boji 4:6 a 6:7. "Ten rok neměl úplně nejlepší fazonu. Ale stejně: dobře jsem podával, zkracoval výměny. A na trávě by teoreticky mohl být ještě hratelnější. Rozhodně udělám maximum," burcuje se Veselý.

Zápas odehraje den před svými pětadvacátými narozeninami. "Výhra by byla nádherný dárek," zasnil se. Postupem by se posunul přibližně na 53. místo žebříčku a stal by se poprvé českou jedničkou. Tomáš Berdych totiž kvůli neúčasti ve Wimbledonu klesne k šedesátému místu. "To už je jenom bonus navíc," doplnil.

Plíšková: Záležet bude na mé hře
Než se Veselý dostane na kurt, Plíšková už bude vědět, jestli si zahraje úterní čtvrtfinále. Ona i Bertensová se tak daleko ve Wimbledonu ještě nikdy nedostaly.

Češka v Londýně opakovaně řekla, že nemá v současnosti z žádné hráčky strach. "Záleží, jak budu hrát já," připomíná Plíšková. Je jedinou hráčkou z elitní devítky, která letos prošla do druhého týdne turnaje. "Potkávám soupeřky, které můžu porazit. Když už jsem tady, chci vyhrávat. Není to tak, že bych si jenom užívala pobyt."

Na druhou stranu Bertensovou nepodceňuje. "Je jedno, jestli je soupeřka na druhé straně nasazená, nebo ne. Vyhrála tři zápasy jako já. Bude to obtížné a je jedno, jak se jmenuje. Pro mě to je pořád stejné, soustředit se na sebe," uvedla.

Ve Wimbledonu se Plíškové do letoška nedařilo. Pětkrát v řadě vypadla ve druhém kole, ale tentokrát prokletí prolomila. Ve třetím kole ale měla namále. "Jsem v turnaji a to je důležité. Neohlížím se do minulosti. Jsem ve čtvrtém kole, ve druhém týdnu Wimbledonu a pavouk je otevřený. Chci vyhrát další kolo," dodala.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

30
Přidat komentář
peggy
Rafo,musis makat a dat to ve trech setech.Vesely pojede na esa ty umi,ale ty se Cecha nesmis bat!!!
Reagovat
Ma3ek
Mam strach z Veseleho
Reagovat
steve79
Nadal- Veselý 6:3,7:6 a 6:4.
Reagovat
jackiec
dostane čočku 0-3, tady není co řešit, bude z něj připosraný už v šatně
Reagovat
cabuna
Myslíš Nadala?
Reagovat
jackiec
ne bobra, nadal si ho dá ke svačině, veselý je pro něj nebezpečný asi jako vykastrovaný pudl
Reagovat
Stan_Borowitz
Nebo jako třeba Rosol, Muller, Darcis, Brown...
Reagovat
darek.vrana
Mám pocit, že Nadal má na trávě problémy s leváky, např. s Müllerem nebo Lopezem a Veselého hra je Müllerově trochu podobná. Chtělo by to ale přitvrdit, pak by to mohlo klapnout. Před dvěma lety mi Jiří přišel důraznější. Teď servis super, ale druhý úder už je pomalý. Měl by víc chodit na síť, tam se mu docela daří.
Reagovat
misa
V minulém wimbledonském osmifinále hrál Jirka hodně solidně.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa ma na tráve problém predovsetkým so servismanmi, s ktorými sa nedostane do hry. On potrebuje výmeny, chytit rytmus, nic z toho sa s Mullerom nedialo...

Má Vesely taky servis ako Muller?

Podla mna rozhodne nie. Ale kto vie
Reagovat
darek.vrana
Myslím, že má. Před dvěma lety měl vůbec nejrychlejší v celém turnaji, snad 245 km/h, jestli se nepletu. Úspěšnost má taky vysokou a má super druhý servis. Ale chtělo by to ještě tvrdý druhý třetí úder, tam už je to slabší...
Reagovat
darek.vrana
V pozici outsidera by ale mohl být uvolněnější, to je u něj základ.
Reagovat
smazaný uživatel
Moozno sem-tam razanciou, ale Muller ma isto celkovo kvalitnejsi efektivnejsi servis. Moj názor.

Z turnaja síce uz vypadol v troch TB, ale aj v druhom kole s Kohlim zaznamenal 28 es, ponúkol len 6BB, v prvom kole 37es a ponukol 7BB.

Jirka naproti tomu mal zatial maximálne 17es, a Diegovi ponukol 9, Fabiovi dokonca 14BB a Mayerovi dalsich 11BB...Bol vzhladom na pocet BB len 5krát breaknutý. Ale stále vela na servismana...Tie cisla su pre Rafu velmi optimistické. Naopak ak by proti nemu nastupoval Muller, ktorý priemerne ponúkne 1BB 3-4 gemy, to by bolo velmi zlé.
Reagovat
Labi
pořád je to hráč který v Prostějově hrál tragicky a Nadal je přeci jenom 2 násobný vítěz, kdyby prohrál byla by to ostuda....ano je to jiný povrch, má asi největší formu v sezóně ale nevěřím že hráč který se jeden týden trápí s hráči 2 světové desítky najednou má reálnou šanci porazit světovou jedničku
Reagovat
smazaný uživatel
Áno, malo by to byt v relativnom klude. Vesely ponukol za 4 sety Fogninimu 14BB, ak tolko ponúkne Nadalovi, nevyhrá...Neverim mu ani, ze by to psychicky ustál, ak by sa naozaj priblizil vitazstvu...
Reagovat
Labi
oprava: 2 světové stovky
Reagovat
turista
Viděl jsem zápas Nadala s Kukuškinem. Rafa nečekal na chybu Kukuškina, ale snažil se uhrát si ty body sám. Do výměn nechodil samoúčelně ale s cílem dostat soupeře do nevýhodné pozice a pak to zabít na síti. Poměrně dost hrál čopy. A když to bylo nutné dokázal si pomoci podáním. Celkově to měl pod kontrolou.
Reagovat
smazaný uživatel
?Záleží, jak budu hrát já?...

Aha ty vole, a to, že Bertens hraje minimálně letos daleko agresivněji a dosti pravděpodobně bude tvořit hru zítra ona, to asi Karolína vidět nechce. Její častá pasivita neschopnost cokoliv vymyslet asi postupem do osmifinále zmizela. Ne ne Karolíno, ono to bude jinak. Tuhle větu si může říkat Petra Kvitová, ale ty fakt ne...
Reagovat
misa
Takové větičky přispívají k její všeobecné oblíbenosti.
Reagovat
cabuna
Proč myslíš všeobecné? To že není nikdo vhod všem je jasné a není na tom nic divného , mě osobně je sympatická a líbí se mi ,že řekne jak to cítí ,navíc má pravdu ,že je to o ní když přemůže hlavu a bude hrát její tenis tak má na to vyhrát a má na to tvořit hru tak,že je to o ní ,jak to dopadne uvidíme zítra každopádně jak Káje tak Jirkovi přeji zítra hodně štěstí a aby to oba dali .a oba postoupili.
Reagovat
misa
V poslední době mi tady chybí FulnekUltras, ten by se k problému vyjádřil lépe...
Reagovat
cabuna
No jasně jeho nenávist ke Káje ti chybí? To mě lecos vysvětluje
Reagovat
com
tak kdyz uz porovnas Petru a Karolinu.. tak Kvitovka uz je tejden z turnaje, takze asi tak :D
Reagovat
blixa
On bude J-Gat asi stejně brilantní myslitel, jako jeho vzor, ke kterému se svým nickem hlásí ;-) :D
Reagovat
cabuna
:-D :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Já jen říkám, že v souboji s Kiki, která je agresivnější než ona sama nemůže říct, že zápas bude o tom, jak bude hrát ona. Jasně, pokud bude hrát skvěle, má velkou šanci na výhru, o tom žádná. Na druhou stranu, asi opravdu jen Kvitová nebo Serena mohou říct, že když budou hrát skvěle, tak nemůžou prohrát a že zápasy jsou o tom, jak hrají ony ne o tom, jak hrají soupeřky.
Reagovat
blixa
To v případě Kiki může říci výrazně více tenistek, než jen Serena a Petra. Karolína samozřejmě také. Tenis není zdaleka jen o agresivitě.
Reagovat
smazaný uživatel
Tady nešlo o konkrétní případ s Kiki, ale o obecnou rovinu v tom mém předešlém případě. Karolína z mýho pohledu nemá formu a nemá ji už delší dobu, tady zahrála jeden dobrý zápas a to s Azarenkou, s Buzarnescu nehrála dobře, ale vybojovala to (wow, u ní zázrak), letos obecně to není ona. Proto nemám pocit, že v tomhle rozpoložení může tvrdit, že zápas bude o ní. Nic víc, nic míň.
Reagovat
blixa
Tak pokud bude mimo formu, jako je letos bohužel většinou tak asi prohraje, ale pokud zahraje to co umí, tak je Kiki bez šance. Takže ano, je to jen o ní.
Reagovat
EllNino
a co to s tím má společného ?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist