Veselý vyhrál v Ostravě druhý challenger

5. 5. 2013, 16:05
Aktuality 18
Devatenáctiletý Jiří Veselý vyhrál v Ostravě druhý challenger během tří týdnů. Po triumfu v polovině dubna v tureckém Mersinu dnes ve finále Prosperita Open na antuce v Komenského sadech porazil šestého nasazeného Belgičana Steva Darcise ve dvou setech shodně 6-4.
Profily hráčů
Jiří Veselý

Jiří Veselý byl sice prvním hráčem, který ve finále ztratil servis, ale čtyřmi vyhranými gamy v řadě od stavu 1-3 otočil průběh prvního setu. Steve Darcis sice snížil na 4-5, ale český mladík si na servisu gam pohlídal a dostal se do vedení.

Také úvod druhého setu Veselému utekl, prohrával 0-3 a při vlastním servisu 15-40. "Tady v tom okamžiku jsem měl strašně negativní myšlenky. Byl jsem fyzicky unavený, hnali jsme se totiž pořád se strany na stranu a mně docházely síly." řekl Veselý

Esem však odstartoval rodák z Příbrami velký obrat. Své podání si nakonec uhrál, následně získal servis soupeře, brejk potvrdil a srovnal tak na 3-3. "Dostal jsem se z toho. Hlava mi fungovala. Vždycky, když to bylo důležité, jsem si pomohl servisem, který mě držel celý turnaj. Od základní čáry jsem diktoval hru, snažil jsem se mu to tlačit do jeho bekhendu," komentoval Veselý.

V deváté hře za stavu 4-4 se Veselý propracoval ke třem brejkbolům a třetí šanci využil, když ukončil výměnu těžkým volejem na síti. V poslední hře Veselý získal esem mečbol a po chybě Darcise se mohl český hráč radovat z druhého triumfu na challengeru v krátkém sledu.

Ještě na začátku týdne ho prý vůbec nenapadlo, že by se v Ostravě mohl dostat tak daleko. "Je paradoxní, že jsem to tady dotáhl až do finále a vyhrál. Přijel jsem nepřipravený. Před dvěma týdny jsem si totiž v Římě lehce poranil patu, pak jsem si zase udělal výron v kotníku. Ještě v prvním kole jsem tu nohu cítil," řekl Veselý.

Laboroval i s nachlazením. Teplotami odnesl deštivý prostředek týdne. "Hrál jsem dva dny po sobě v dešti. Měl jsem i rýmu, kašel, dokonce jeden den teploty. Můj tým, který se o mě stará, do mě cpal vitamíny, které zabraly," dodal.

Jiří Veselý by se v žebříčku měl posunout někam k 125. pozici. „Minulý rok byl hodně těžký, v červenci jsem byl až pětistý na světě, pak to šlo hodně nahoru. Musím být trpělivý, makat dál a jít si za svým snem,“ dodal Veselý k tomu, jak těžký je přechod mezi muže.

Příbramský rodák v Ostravě porazil všech pět soupeřů včetně dvou nasazených hráčů a dvou krajanů - Dušana Lojdy a Jaroslava Pospíšila. Dvakrát zvládl třísetové bitvy a k trofeji dokráčel jako nenasazený hráč. Zastoupil tak turnajovou jedničku a daviscupového reprezentanta Lukáše Rosola, jenž s Darcisem prohrál sobotní semifinále.

"Moc mě potěšilo, že se výrazně prosadil další hráč z líhně prostějovských talentů. Jirka odehrál turnaj skvěle, zvládl velké zápasy. Míří do světové špičky, je to skvělá zpráva pro daviscupový tým i pro budoucnost českého tenisu," pochvaloval si nehrající kapitán české daviscupové reprezentace Jaroslav Navrátil, který je od jara i Veselého osobním koučem.

Steve Darcis si spravil chuť ve čtyřhře. Belgičan nastoupil s krajanem Oliverem Rochusem do finále proti nejvýše nasazenému páru Bednarek/Kowalczyk z Polska a zvítězil dvakrát 7-5.

- CHALLENGER OSTRAVA -
(Česko, antuka, 85.000 eur)
nedělní výsledek (05. 05. 2013)

Dvouhra - finále:
Veselý (ČR) - Darcis (6-Belg.) 6-4 6-4

Čtyřhra - finále:
Darcis, O. Rochus (Belg.) - Bednarek, Kowalczyk (1-Pol.) 7:5, 7:5.

Komentáře

18
Přidat komentář
Pe3k
Pěkně on!
Reagovat
Fandina
Byl to dobrý zápas i celý turnaj pro Jirku. Tak přeji další úspěchy a výhry. Jen tak dál Jiří. Přeji úspěch. Krásně se na jeho hru dívá. Pojď Veselko pojď!
Reagovat
Nancy_z
Snad se Veselému bude dařit dál. Musí na sobě pořád makat, ne vždy mu to půjde tak snadno a přijdou i lepší soupeři. Ale když to půjde takhle dál, tak by to bylo skvělý. Dalšího chlapa do Davis Cupu potřebujeme jako sůl!
Reagovat
smazaný uživatel
platí, že Veselý by se měl dostat někam ke 125. místu na světě? Díky...
Reagovat
smazaný uživatel
124. místo by to mělo být!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu? Děkuju...
Reagovat
smazaný uživatel
ještě bude záležet jak dopadne finále v Tunisu. Může ho ještě jeden hráč předběhnout.. ale tak 125. nebo 124. místo ...to je jedno :)
Reagovat
smazaný uživatel
jo a v race rankingu (od začátku roku) je zatím 66. Pravděpodobně časem přijdou nějaké prohry, takhle dobře to asi pořád nepude, ale ta stovka do konce roku je více než reálná.
Reagovat
tommr
jj je to tak. za vítězství v Ostravě získal Jirka 110 bodů a posune se v žebříčku až někam okolo 125.místa. Kam přesně to bude záleží i na výsledcích z ostatních challengerů ... :)
Jirka má navíc v následujících dvou měsících velkou šanci na další posun. Až do začátku července prakticky nic neobhajuje a každej vyhranej zápas tak bude znamenat další body a posun v žebříčku. První stovka ještě letos není vůbec nereálná ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Díky všem za odpovědi! :-)
Reagovat
darek.vrana
Paráda. A v žebříčku do 21 let už je 6., v race dokonce 4.! Před ním jsou už jen Dimitrov (21), Tomič (20) a Carreno Busta(21).
Reagovat
Gulbis
http://live-tennis.eu/
do 100 mu chybí 106 bodů, tzn ještě jednou vyhrát podobný turnaj jako teď, navíc do konce července prakticky neobhajuje žádný body, musel by teď všechno prohrávat, aby se do stovky nedostal
Reagovat
smazaný uživatel
Velikanska gratulace! Krasne pomstil Lukase, je radost se na Jirku koukat, dneska i lepsi kamera i kdyz mistami bylo cerno;-)
Reagovat
tommr
Jirka pomstil nejen Lukáše, ale i Hájka a Mináře. Kdyby Darcis získal titul tak se moh chlubit tím, že cestou k němu porazil postupně 4 naše hráče ... :)
Reagovat
UnrealTom
grate budoucnost našeho tenisu
Reagovat
smazaný uživatel
Velka gratulace. Dela to sikovne, pomaloucku polehoucku se dere nahoru. Ted ziskal 100bodu, coz je na challenger velky luxus. Musel i opbracet neprijemne skore, coz je prima na cviceni nervove soustavy. Jen tak dal. Kolika juniorskym velkym hvezdam se nepodari vstup mezi dospele a zmizi z tenisoveho sveta, ale Jirka to snad zvladne.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulujem, z toho chlapca niečo bude..Teším sa na jeho prvý zápas, dosial som ho hrat nevidel..Som zvedavý..
Reagovat
Carloss
výbornej výkon, trpělivě, prakticky žádný nevynucený chyby, dost nečitelnej obouručnej bekhend (tím snad nejvíc ničí soupeře), měnění rytmu hry, účinné stopbaly, skvělej servis. zajímavej hráč.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist