Veselý znovu končí v prvním kole, od Thiema dostal "kanára"

14. 7. 2014, 14:37
Aktuality 44
Českému tenistovi Jiřímu Veselému se po návratu na antuku nedaří. V Hamburku dnes prohrál s dalším nadějným mladíkem Dominikem Thiemem 5-7 0-6 a na druhém turnaji v řadě se mu tak nepodařilo přejít přes úvodní kolo.
Jiří Veselý

Aktuálně 68. hráč světa Jiří Veselý hrál čtyři dny po svých 21. narozeninách s Rakušanem Dominikem Thiemem do koncovky úvodní sady vyrovnaně. Od vedení 5-4 už ale nedokázal proti aktivněji hrajícímu soupeři uhrát ani jeden game a Thiem oplatil o dva měsíce staršímu soupeři prohru z předloňského finále prostějovského turnaje kategorie Futures.

Od Wimbledonu, na němž prošel až do třetího kola, tak Veselý nevyhrál ještě ani set. V minulém týdnu jej v Bastadu rovněž na antuce vyřadil Španěl Albert Ramos. Naopak o dva měsíce mladší Thiem ukončil sérii tří porážek.

"Druhý set byl velmi dobrý, protože jsem hrál těžký zápas proti dobrému kamarádovi," řekl Thiem. "Známe se už dlouho, hráli jsme spolu v juniorech. V posledních dvou měsících jsem nevyhrál několik zápasů, takže tohle je pro mě důležité vítězství. Na antuce je to pro mě jednodušší, cítím se lépe od první výměny," dodal talentovaný Rakušan, jehož čeká souboj se Španělem Marcelem Granollersem.

Minišnůru tří porážek ukončil také domácí Dustin Brown. Německý tenista porazil 7-6 6-3 Španěla Pabla Carreňa-Bustu, kterému oplatil týden starou porážku ze Stuttgartu, a připsal si první výhru od překvapivého skalpu Rafaela Nadala na trávě v Halle.

Sérii dokonce pěti porážek zastavil Benoit Paire. Francouzský tenista zdolal 1-6 6-1 7-6 Kazacha Andreje Golubjova a připsal si teprve třetí výhru od lednového Australian Open. Ve druhém kole se Paire střetne s jedenáctým nasazeným Kolumbijcem Santiagem Giraldem.

V pavouku dvouhry v Hamburku figuruje z českých hráčů ještě čerstvý finalista ze Stuttgartu Lukáš Rosol, který se v prvním kole utká s domácím majitelem divoké karty Julianem Reisterem.

Nejvýše nasazeným hráčem je Španěl David Ferrer, který se v německém přístavním městě objevuje poprvé od roku 2009. Předchozích sedm startů v Hamburku proměnil v jediné semifinále, letošní ročník odstartuje proti Kazachu Michajlu Kukuškinovi. Obhájce titulu a nasazená dvojka Ital Fabio Fognini začne proti Chorvatu Filipu Krajinovičovi.

Roberto-Bautista Agut, který v neděli ve finále turnaje ve Stuttgartu porazil Lukáše Rosola a získal druhý titul během jednoho měsíce, nebude tento týden startovat na antukovém podniku ATP 500 v Hamburku. Pětadvacetiletý Španěl se odhlásil kvůli zažívacím potížím.

V pavouku ho nahradil Brazilec Thomaz Bellucci, na kterého se usmálo štěstí a má jisté už druhé kolo. V něm narazí na Španěla Pabla Andújara.

Výsledky - Hamburk (antuka, dotace 1,190.700 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Thiem (Rak.) - Veselý (ČR) 7:5, 6:0
Elias (Portug.) - Montaňés (Šp.) 6:4, 6:3
Andújar (Šp.) - Delič (Chorv.) 6:4, 6:2
Paire (Fr.) - Golubjov (Kaz.) 1:6, 6:1, 7:6 (7:4)
Lajovič (Srb.) - De Schepper (Fr.) 6:3, 6:2
Kukuškin (Kaz.) - Ilhan (Tur.) 6:2, 6:2
Gimeno-Traver (Šp.) - Gabašvili (Rus.) 6:2, 6:3
Kamke (Něm.) - Nieminen (Fin.) 6:3, 4:6, 6:2
Brown (Něm.) - Carreňo (Šp.) 7:6 (7:5), 6:3
Krajinovič (Srb.) - Struff (Něm.) 1:6, 7:5, 6:2
pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

44
Přidat komentář
smazaný uživatel
uz zacinam byt nervozni i z Kukuskina.. :-))
Reagovat
VlS
Nevím, já spíš z Davida, kdyby to bylo normál, tak se ptáme, kdo je to Kukuškin.
Reagovat
smazaný uživatel
je to sileny, ale David nas primo nuti, abychom to vedeli.. :-((
Reagovat
tommr
začne za chvíli v Hamburku svůj zápas prvního kola proti Reisterovi. V přímým přenosu ho bude vysílat Nova Sport ...
Lukáš (42) má Reisterovi (125) co vracet - loni ve Wimbledonu s ním prohrál v prvním kole v pětisetový bitvě ...
Reagovat
r.Fever
Dnes sa opäť potvrdila buldočia povaha Dominica, nezabalil zápas za stavu 2-5 v treťom sete proti najotravnejšiemu hráčovi na svete. Bamos!
Reagovat
EllNino
Jinak v Bogotě hrajou jako první nasazený pár Pospisil/Štěpánek ! :D
Reagovat
tommr
mě hlavně překvapil Radek, že tam vůbec hraje. Do Bogoty se z našich odváží jen málokdo ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte co s ním je? Dyk to měl být maník, kterému by slušela čtvrtfinále na grandslamech.
Aspoň se proti němu dobře sází.
Reagovat
smazaný uživatel
wau, taky talentovanej boreček.
Reagovat
tommr
jj viděl jsem ho v zápase proti Rosolovi a to hrál opravdu velice dobře ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dominik pěknej obrat. Je to bojovník.

pár řádků po včerejším zápase:

7:5, 6:0 against Jiri Vesely. Really satisfied with my performance today! Jiri is not only a mega dangerous player and was anything but a lucky draw here. It's also something that makes you feel uncomfortable to play against a friend. Also I didn't win a match in a tournament for felt two months. That makes you play too carefully. So I played my break points in the first set too defensive and cautious. But at 5:5 it started to feel much better, I felt like I played myself free. Very happy now. Thanks to all who kept their fingers crossed today! You are 22.222 since today! Bamos!
Reagovat
EllNino
pěkně napsaný :) gratulace, parádní obrat
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Dominic útočí na top50 z chodu. Nač se zastavovat.
Jsem zvědav jestli bude na konci roku v top20.
Reagovat
s7RanG
Vždycky jsem byl fanda Veselýho a patriot, ale včera Thiem bohužel ukázal, že v mezihře je ÚPLNĚ na jiné úrovni. Velice sympatický výkon
Reagovat
kadol
Podle mě spíš než to, že Veselý hrál špatně, tak Thiem hrál tak dobře. Veselého standard na Thiema nestačil. Rakušan útočil z forehandu, backhandu a Veselý mu to jen pasivně vracel. Pak se hraje těžko.
Reagovat
horska.kraslice
Po vítězství nad Monfilsem ve WB asi všichni čekali další zázračné výsledky, ale následoval pád do reality. I to je součástí cesty šampiónů. Není první ani poslední s takovým vývojem.
Reagovat
babolat.cz
porazil unaveného Gaela.
Reagovat
EllNino
ale ho.vno prosímtě ovládej se, porazil Monfilse sakra, najednou je špatnej po dvou prohrách, to je teda zase výplod ...
Reagovat
PetaM
Unaveného?? Z čeho? :D :D :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
možná má babolat nějaké zákulisní informace, o kterých nic nevíme. Možná to den před zápasem přehnal s tréninkem, nebo třeba dlouho do noci skotačil s nějakou náruživou čičinkou :-)
Reagovat
PetaM
No, jak jsem se podíval na jeho zápasové "vytížení", tak jsem si říkal, jestli se před zápasem s Jirkou třeba neopil do němoty nebo tak, protože jinak nechápu, z čeho by byl unavený :D
Reagovat
babolat.cz
z French Open, stejně jako Rafa
Reagovat
babolat.cz
došel daleko na své chatrné zdraví a rozdíl mezi trávou a antukou snad zde nemusím psát.
Reagovat
EllNino
ale to nesnižuje výkon Jirky ...
Reagovat
babolat.cz
to ne, já jsem nepsal nic špatného o Jirkovy, jen jsem upřesnil tu poznámku.
Reagovat
PetaM
Tak to sorry, ale Gael hrál (včetně French Open) až do Wimbledonu 7 zápasů a ve Wimbledonu jeden, než se potkal s Jirkou.

Jirka hrál 12 zápasů a jeden, než se potkal s Gaelem.

Tak teda nevím, kdo by měl být více unavený.

A mimochodem, kdyby byl tak strašně unavený, nevyhrál by 3 a 4 set v TB ...
Reagovat
EllNino
nemá cenu řešit, teď se tady bude Jiří zakopávat pod zem, nehledě na to, že nemá cenu se hádat s někým, kdo nepíše nic špatného o "Jirkovy" ...
Reagovat
smazaný uživatel
Někdy to přijít muselo a pokud má být jeho nejslabší období v sezóně 3 prohry v řadě, tak to je na tom opravdu skvěle.. uvidíme, kdy se zase zvedne, do konce sezóny ale očekávám ATP finále..
Reagovat
darek.vrana
Škoda, ale jednou nějaká krize musela přijít. Bylo až udivující, jak šel Jirka konzistentně nahoru bez nějakého zakolísání... Každý tenista střídá lepší a horší období, natož takový mladík. Snad se brzy zase chytí. Teď najednou všichni říkají, že je slabý psychicky, ale ještě nedávno jste tu vyzdvihovali jeho vůli, tak nevím no. I když je fakt, že ty druhé sety s Ramosem a Thiemem jsou alarmující. Ale vo. to strah. nemam:).
Reagovat
babolat.cz
to je vždycky, za vše může psychika, to je takové klišé, i když pravdivé. Nevyjdou dva tři míčky a jsi v pytli. Koukej na Petru jak je psychicky labilní podle všech, ale občas to vyjde a stojí to za to.
Reagovat
J.M.
Ale to nejsou dva tři míčky teěd v momentální krizi. To už je dlouhodobější věc. Co zápas s Murraym v Indian Wells? Ten měl skoro vyhraný, a sesypal se podobně jako dnes. S Kyrgiosem ve Wimbledonu rovněž. S Karlovičem v Dusseldorfu to taky nezsvládl, ale i v řadě dalších zápasů loni i letos...

Tohle je jednoznačně dlouhodobě se opakující vzorec, žádná smůla nebo shoda náhod. Prostě ta psychika je jeho jasně nejslabší článek, nemá ten tah, tu vůli jako jeho mladí spolutalenti. Proto zatím v potenciálu za nimi zaostává.
Reagovat
darek.vrana
Murray, to byla daň za nezkušenost, první velký zápas. S Karlovičem to o psychice nebylo, ten prostě zahrál v klíčových momentech líp plus zaservíroval. S Kyrgiosem už vůbec ne, to byl prostě normálně prohraný zápas. To bys takhle mohl říct o každém zápase. Takový je tenis, rozhoduje, kdo zahraje líp v kritické situaci. Teď bys taky měl vyjmenovat těsné zápasy, které vyhrál, ne jen ty prohrané. A že jich letos bylo! Na druhou stranu já jsem u něj vždycky měl pocit, že bojovnost a vůli má velkou, ale spíš nezvládá koncovky, ale teď s tím Ramosem to vypadalo, že to odchodil, stejně jako dnes, což mě docela překvapilo u něj.
Reagovat
J.M.
No ale to je přesné - rozhoduje, kdo zahraje líp v kritické situaci. A tam se projevuje právě ta psychika. A potom ty poslední dvě věty - to je právě ono. Když je dole Thiem nebo Kyrgios (nebo třeba současní špičkoví hráči), tak bojují, snaží se něco udělat. Jirka když to nejde, tak jako kdyby to zabalil. A to nejen dnes, nejen s Ramosem, takových zápasů, kde si v závěrečném setu ani neškrtl, měl víc. To je přesně to, o čem píšu. Není tam ta bojovnost, jako kdyby neuměl zatnout zuby, když prohraje set nebo se mu herně nedaří, tak má tendenci na závěr úplně odejít. Tohle je jeho slabost a měl by s tím něco udělat, změnit přístup, být tvrdší.
Reagovat
darek.vrana
To zas není pravda, vždyť už vybojoval takových zápasů! Až tyhle dva týdny byly slabší. Jinak k tomu prvnímu bodu - ano, ale zapomínáš, že hráči jsou vždycky dva a oba chtějí vyhrát. Někdy to zvládne líp ten, jindy zas ten druhý. A ty nějak vnímáš jen ty prohry. Ale nezapomeň, že Karlovič je zkušený matador a navíc si v těchhle chvílích pomáhá servisem jako nikdo. Murray je prostě zatím jinde. Ale kolik zápasů už Jirka letos zvládnul! A hlavně v podstatě neprohrál v roli favorita, až tyhle dva týdny. Předtím byl spolehlivý jak švýcarské hodinky a horší i srovnatelné hráče přehrával plus mnohokrát překvapil.
Reagovat
Davor1
Videl si vôbec ten zápas s Karlovičom?? asi nie, ináč by si takú hlúposť nenapísal...v prvom TB viedol 6-4 a prehral 4 lopty v rade, a v druhom viedol už myslím 5-2, potom 6-4 a opäť nezvládol koncovku a prehral set z niekoľkých setballov, rovnako ako ten prvý...
to nebolo o tom, žeby Karlovič zahral nejak skvele, Veselý nedokázal doviesť oba tie-breaky, ktoré mal parádne rozohraté, do víťazného setu...tam to bolo čisto o hlave, nedokázal si pomôcť servisom, nedokázal zakončiť výmenu nejakým razantným winnerom, lebo sa bál, aby nespravil chybu, a to mu tam Karlovič vracal len ľahké slajzované údery z úplnej defenzívy...A to ma chlap skoro 2 metre, a v kľúčových momentoch hrá ako nejaká juniorka z WTA...
S Murrayom to bolo podobné, stačilo dopodávať, nezvládol to v hlave...podobne som videl jeho zápas s Dimitrovom v Bukurešti, kde viedol v prvom sete v TB 5-3 a prehral ho 5-7. V druhom sa už zosypal...on má vážne psychicky problém väčší, ako herný, mal by na tom popracovať...
Reagovat
darek.vrana
Ano, ten zápas jsem viděl. Žádnou školáckou chybu neudělal, jen hrál trochu při zdi. Plus Karlovič zahrál prostě dobře a nic mu nedaroval. Holt je to pořád zkušenější hráč. S Murrayem to zhroucení bylo, to uznávám, ale uvědom si, že to byl jeho první zápas s takovým hráčem. Tím si musí každý projít. A teď znova opakuju - zkuste nevidět jen prohry, ale taky výhry. Je potřeba porovnat poměr takových zápasů. Kdyby převažovaly ty kolapsy, tak bych to bral, ale on spoustu takových zápasů taky urval: např. úžasné otočky se Sijslingem nebo Kukuškinem, bitvy s Rosolem, Štěpánkem, Bemelmansem a Monfilsem atd. Zajímavý je taky poměr tiebreaků letos: 16:11, což taky o nějaké labilitě nesvědčí. Vyhrál navíc tiebreaky proti hráčům jako Chardy, Murray, Anderson, Benneteau, Davydenko, Monfilsem, Štěpánek.
Reagovat
r.Fever
Za to ja si pamätám na minimálne 2 školácke chyby od Veselého v každom z tých tajbrejkov, a zaráža ma, že neuznáš, že psychika je jeho jednoznačná slabá stránka. Oproti Thiemovi a Kyrgiosovi nemá takú buldočiu povahu, no možno to vyplýva aj zo štýlu hry, kde prví dvaja do toho v rozhodujúcich momentoch tlčú a Jirka to tam často len tak "pinká".
Reagovat
darek.vrana
Ach jo, je mladý, potřebuje sbírat zkušenosti. Až bude v těch situacích podvacáté, tak už ho to nerozhodí. Podle mě to na svůj věk zvládá dobře. Thiem je zatím taky jako na houpačce. A Kyrgios? Ten měl do Wimbledonu všehovšudy 3 ATP výhry! Takhle můžeš vypíchnout zápasy u každého. I Djokovič prohrál s Berdychem z 6:2 5:2, že? A to byla prosím prohra s horším hráčem. Tady se bavíme o tom, že Veselý nedopodával s Murrayem, čili mnohem lepším hráčem, navíc v prvním velkém zápase.
Reagovat
J.M.
Ty tady směšuješ výsledky s tím, o čem je řeč. Thiem i Kyrgios samozřejmě taky prohrávají zápasy, ale spíš tenisově, ne takovými šílenými psychickými lapsy jako Jirka. To, co předvedl proti Murraymu, nebylo jen nějaké nedopodávání, to bylo totální zhroucení, několik zabitých smečí v řadě...

Thiem a Kyrgios mají opravdu tu buldočí povahu, u nich je právě psychika tím výrazně pozitivním rysem, oni se takhle nezalekávají příležitostí, umí zatnout a bojovat, jakoby bez respektu k soupeři. A zlepšit se i během zápasu. V tom se od Jirky hodně liší. Z toho, jak sleduju letos zápasy těchhle tří hráčů, tak právě tohle vidím jako asi nejvýraznější rozdíl. Jsou dravější.
Reagovat
darek.vrana
Jirka je jiný typ. I herně, opatrnější a jistější. S tím souvisí i konzistence. Nemusí to být nutně nevýhoda. Takovéhle zápasy najdeš u všech. Zhroutili se i mnohem větší hráči. Zvlášť v začátcích kariéry.
Reagovat
J.M.
Pokud v tom 2. setu nebylo nějaké zranění, tak to je zase zklamání hlavně po psychické stránce. Druhý set nejen že Jirka zkazil na co sáhl (to snadné zakončení na síti, kdy měl celý prázdný kurt, a on to dal nejen tam, kde stál soupeř, ale ještě to zkazil, to už byl úplný kolaps), ale ani už se ke konci nesnažil dobíhat Thiemovy rány, úplně to odevzdal. V tom Jirka docela pravidelně selhává, není tam ta vůle, bojovnost i když se nedaří jako u Dominica nebo třeba Nicka.

Ale jsem rád, že jde Dominic dál, a doufám, že dojde daleko. Ze začátku oba dost kazili, ale pak se Dominic rozehrál a ty jeho tvrdé údery, hlavně z jednoručného bekhendu, kterým občas může konkurovat i Wawrinkovi, to je paráda.
Reagovat
tommr
přímý porovnání dvou talentů dopadlo bohužel jednoznačně v neprospěch Jirky. Nemyslím si, že tam bylo nějaký zranění - ten druhej set prostě odflák. Není to poprvé co něco podobnýho předved ... :(
Reagovat
J.M.
No, zdá se, že jeho největší slabinou je opravdu hlava. Herně je na tom už dobře, hodně zlepšil údery i co se týče razance, ale letos už prohrál docela dost slibně rozehraných zápasů. Ta psychická síla tam není. Je moc měkký. Možná to chce kouče-tvrďáka, který ho pořádně namotivuje, možná psychologa, kdo ví.
Reagovat
babolat.cz
ach jo, tak ta jiskra, od které jsem čekal pořádný plamen, rychle zhasla...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist