Veteránovi na konci sezony dochází síly. Únava mi nedovolí ani trénovat, přiznal Wawrinka

26. 10. 2023, 11:15
Aktuality 0
Stan Wawrinka v 38 letech dál rozdává tenisovou radost. Navzdory věku a častým zdravotním problémům. Aktuálně 45. hráč světa a bývalá světová trojka ale v závěru sezony přiznává, že síly ubývají. Jsem unavený, skoro až zlomený. Nemohl jsem ani trénovat, svěřil se zkušený Švýcar.
Profily hráčů
Stan Wawrinka (© Profimedia)

Stan Wawrinka v posledních letech podstoupil opakované operace levého kolena a levé nohy. Přestože spousta tenistů v jeho věku dělá tečku za profesionální kariérou, on se rozhodl znovu začít téměř od nuly a vydrápat se zpět na výslunní.

Loni na jaře se na kurty vrátil po roční pauze a většina startů pro něj skončila neúspěchem. Na 11 z 15 turnajů vypadl v prvním kole a s návratem mezi širší světovou špičku to vypadalo bledě.

Před startem sezony 2023 figuroval až v polovině druhé stovky žebříčku ATP a před sebou měl oslavu 38. narozenin. On ale vytrval a dál rozdává radost tenisovým fanouškům.

Především však začal být znovu nebezpečný i pro hráče TOP 50, s nimiž má letos bilanci 16:11. Posbíral skalpy Richarda Gasqueta, Andyho Murrayho, Alexandera Bublika, Miomira Kecmanoviče, Brandona Nakashimy či Camerona Norrieho a porazil i dva hráče TOP 10 Holgera Runeho a Francese Tiafoea.

V létě na antuce v Umagu ukončil čtyřleté čekání na finále, dvakrát se dostal do třetího kola grandslamu a na US Open vyhrál zápas jako nejstarší od roku 1992. I v 38 letech se drží v TOP 50 a je nejstarším členem TOP 400.

Na konci náročných sezon ale dochází dech mnohem mladším hráčům a veterán Wawrinka není výjimkou. Po US Open prohrál 4 z 5 zápasů a v rozhovoru pro SRF Sport přiznal, že v poslední době nemá sílu ani trénovat.

"V posledních týdnech se cítím být velmi unavený, skoro až zlomený. Po turnaji v Astaně se dvakrát, nebo třikrát stalo, že jsem chtěl trénovat, ale nemohl jsem, protože jsem byl příliš unavený," řekl trojnásobný grandslamový šampion, který minulý týden ve Stockholmu nestačil na Tomáše Macháče a tento týden si nespravil chuť ani na domácí v Basileji, kde ho v prvním kole vyřadil Alexander Ševčenko.

"Cítím, že potřebuju splatit veškeré úsilí, které jsem do návratu po zranění vynaložil. Chtěl jsem se vrátit na určitou úroveň a musel jsem do toho sám sebe hodně tlačit," uvedl Wawrinka, jenž v roce 2008 získal olympijské zlatou ve čtyřhře s Rogerem Federerem.

"Byl to pro mě obrovská příležitost trénovat s takovým šampionem a stát se jeho kamarádem. Na okruhu mi teď chybí... Olympijské zlato s Rogerem je jedním z nejmpamátnějších okamžiků mé kariéry," zavzpomínal rodák z Lausanne.

Sezonu by měl ukončit za dva týdny na halovém podniku ATP 250 v Métách, kde si před rokem vyšlápl na Daniila Medveděva, ale kvůli zdravotním potížím musel vzdát zápas o finále.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist