Vídeňská senzace Haider-Maurer je už ve finále

30. 10. 2010, 20:59
Aktuality 3
ATP VÍDEŇ - Vídeňská Stadthalle bude v neděli svědkem finále dvou domácí tenistů. Účast největšího favorita Jürgena Melzera na vrcholu turnaje byla po celý týden očekávaná, senzační jízda Andrease Haidera-Maurera je však šokem.
Andreas Haider-Maurer

Andreas Haider-Maurer se do hlavní soutěže dostal po neúspěchu v kvalifikaci místo zraněného Lotyše Ernesta Gulbise a zdálo se, že se "proslaví" především výhrou v prvním kole nad veteránem Thomasem Musterem. Nakonec se však ve Vídni dočkal životního úspěchu, nikdy dříve nepostoupil na turnaji ATP ani do čtvrtfinále.

Na domácím turnaji ve Vídni se překvapivě dostal až do finále. 157. hráč žebříčku po skalpu bývalé světové jedničky Mustera vyhrál i bitvu se Seppim a ve čtvrtfinále vyřadil druhého nasazeného a loňského finalistu Čiliče.

V semifinále ho paradoxně čekal papírově nesnadnější soupeř Michael Berrer. Třicetiletý Němec byl povzbuzený výhrou nad Baghdatisem, druhého finále se ovšem nedočkal. Oba tenisté se dnes opírali o výborný servis, více odvahy i štěstí měl ale v závěru utkání Haider-Maurer a k radosti diváků se po dvou a půl hodinách radoval z vítězství 7-6 6-7 6-3.

"Procházím si tu snem. Jsou to moje největší vítězství a jsem moc šťastný, že jsem vyhrál i dnes," radoval se rodák z Zwetllu. "Proti Berrerovi to byl náročný zápas, ale na finále se moc těším."

O případný senzačný titul se utká s nejvýše nasazeným krajanem Jürgenem Melzerem, který obhajuje triumf z loňského roku. Favorizovaný Rakušan má stále teoretickou šanci se dostat na Turnaj mistrů a ve Vídni mu k postupu do finále stačilo vyhrát čtyři sety. Po více než dvouhodinové bitvě s Kubotem v pátek ušetřil síly, neboť čtvrtfinálový sok Kohlschreiber kvůli zranění nenastoupil.

A právě více fyzických sil mu pomohlo proti turnajové trojce Nicolasi Almagrovi, jenž měl v nohách třísetové boje s Giraldem a Chelou. Melzer dnešní druhé semifinále vyhrál dvakrát 6-4 a v jubilejním 10. finále bude usilovat o třetí titul.

Postup přes španělského soupeře se ovšem snadno nerodil. První set získal díky brejku v deváté hře, jenže v druhém dějství prohrával už 1-4. Hnaný domácím publikem ale nic nevypustil a pěti hrami v řadě duel otočil.

"Myslím, že to bylo dobré utkání, hlavně v prvním setu jsem hrál jistě. Ve druhém mě trochu bolel loket. ale vrátil jsem se silný a věřím, že jsem si zasloužil vyhrát ve dvou setech," komentoval Melzer.

Rakouští fanoušci se mohou těšit na první čistě domácí finále od roku 1988, kdy Horst Skoff porazil Mustera. "Na finále jsem nabuzený. Diváci dnes byli úžasní a doufám, že jich zítra přijde zase hodně," přeje si Melzer, který je jediným hráčem v top 15 v obou žebříčcích - 12. v singlovém a šestý v deblovém. Ve čtyřhře letos překvapivě vyhrál Wimbledon po boku Němce Petzschnera. Má tak stále šanci dostat se do Londýna ve dvouhře, i v deblu.

- ATP 250 VÍDEŇ (Rakousko, tv. povrch / hala, 650.000 dolarů) -
sobotní výsledky (30. 10. 2010)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Melzer (1-Rak.) - Almagro (3-Šp.) 6-4 6-4
Haider-Maurer (Rak.) - Berrer (Něm.) 7-6(6) 6-7(1) 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Servis ma vrazedny, ve Vidni od nej vidno celkove sympatickeho vykonu. Jen me strasi to divadylko v kvalifikaci, zrejme bude peknym kvitkem. Pripada mi ze duveryhodnost nekterych turnaju ATP 250 rapidne klesa, priblizuje se pochybnosti challengeru.
Reagovat
dabelsobul
Mozna v dobe zapasu 3. kola kvaldsy uz vedel, ze Gulbis hrat nebude a do hlavni souteze se dostane misto nej. Mozna drobne zraneni a radeji setrilzdravi... ale kdovi...
Reagovat
smazaný uživatel
Když jsem ho poprvé viděl, myslel jsem, že to je Jude Law...:-)) Ale bombu má fakt parádní, umí to dobře zametat, i podání super, ale strašně riskantní, děla zatím docela dost dvojchyb...nicméně na stovku má, možná i na víc...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist