VIDEO: Íránský šoumen Bahramí. Fanoušky bavil i na profi okruhu

7. 4. 2020, 23:00
Video dne 3
Íránský tenista Mansour Bahrami to možná i kvůli své nepřekonatelné touze bavit diváky daleko nedotáhl. Svými triky totiž bavil fanoušky i během důležitých zápasů, jako třeba v roce 1988 na antukovém turnaji v Hamburku proti domácí hvězdě Borisi Beckerovi.
Profily hráčů
Mansour Bahramí

Mansour Bahrami poprvé poznal tenis jako podavač míčků, ale ke hře se dostal až později. Bez vhodného vybavení se učil údery s pánvemi na smažení a podobným vybavením.

Když dostal první skutečnou příležitost, brzy prokázal svůj talent. Na začátku osmdesátých let 20. století se stal daviscupovým reprezentantem, ale když byl po islámské revoluci v Íránu tenis považován za nevhodný kapitalistický sport, rozhodl se nakonec k odchodu do Francie.

Vzhledem k již poměrně vysokému věku se už neprosadil ve dvouhře, ale dosahoval úspěchů ve čtyřhře. S Éricem Winogradským postoupil až do finále French Open v roce 1989. Vyhrál dva turnaje ATP, v Ženevě v roce 1988 s Tomášem Šmídem a v Toulouse v roce 1989 s Winogradským.

Ve dvouhře trpěl i kvůli své nepřekonatelné touze bavit diváky, kterou ve čtyřhře omezoval pocit odpovědnosti za partnera. Ve světovém žebříčku se vyšplhal nejvýše na 192. místo.

V roce 1993, kdy vznikl seriál seniorských turnajů ATP (nad 35 let), byl okamžitě zván jako vynikající bavič a hrál úspěšně zápasy s legendami jako byli Jimmy Connors, Björn Borg nebo John McEnroe. Ve čtyřhře hrává s Henrim Lecontem.

V repertoáru má různé triky pro pobavení diváků, jako údery mezi nohama, stopbal, který se zásluhou maximální spodní rotace odráží zpět přes síť, podání pod rukou apod.

A takto se v roce 1988 prezentoval na antukovém turnaji v Hamburku, kde coby hráč třetí světové stovky prošel kvalifikací a ve 1. kole vyzval tehdejší světovou šestku Borise Beckera. Třiatřicetiletý Íránec sice nepřekvapil a prohrál 3-6 3-6, sympatie diváků si ale rozhodně získal. I proto, že Becker chvílemi přistoupil na jeho hru.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, wikipedia.org

Komentáře

3
Přidat komentář
Krisboy
Ten zápas jsem viděl celej. Jako jedinej "vážnej" zápas Bahrámího. Jinak ho znám jenom z pozdějších exhibicí. Každopádně Boris se tenkrát nadřel jako kůň :)
Reagovat
ttopi
Zaujalo mě, jak si Bahrami drží v ruce ještě jeden míček. Neumím si to dnes představit :D
Reagovat
Krisboy
Tak v osmdesátých letech to bylo ještě celkem běžné. Návratilová to dělala taky. Mě by to taky vadilo, i když hraju BH jednoruč.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist