VIDEO: Rivalita Samprase s Agassim

12. 4. 2020, 08:55
Video dne 112
Jejich rivalitu po pár letech vyměnily souboje Rogera Federera s Rafaelem Nadalem. Vzpomínáte si ještě na bitvy Američanů Peta Samprase a Andrého Agassiho? V sezonách 1989 až 2002 odehrály bývalé světové jedničky 34 vzájemných zápasů, bezmála polovinu z nich ve finále. Dvacetkrát se z výhry radoval o rok mladší Sampras, naposledy ve finále US Open 2002. Připomeňme si jejich velkou rivalitu.
Profily hráčů
Pete Sampras vs. André Agassi
12. srpna 1971 narozen 29. dubna 1970
762/222 výhry / prohry 870/274
64 titulů 60
286 týdnů světovou jedničkou 101
h2h
20 celkově 14
6 grandslamy 3
4 Turnaj mistrů 2
5 turnaje Masters 5
5 ostatní 4



 

Luboš Zabloudil, YouTube

Komentáře

112
Přidat komentář
brixner
Jsem fanda Rogera a i když nepatřím mezi to tvrdé jádro, mám ho prostě rád. Všechna čest k tomu, co dokázal.Pokud ale vezmeme v potaz Wimbledon(pouze), tam už to tak jednoznačné není a Forhend na to velice správně poukazuje! Sampras měl ve své době proti sobě na trávě opravdu velice silné soupeře, silnější, než Roger! Goran, Patrick, Boris - to byli vyloženě trávaři, navíc v době, kdy byla tráva neskutečně rychlá! Nebýt, pro Samprase, smolného "Big Day" Richarda Krajicka, je více, než pravděpodobné, že by Sampras vyhrál Wimbledon 7x za sebou!!! Já vím, 5x je taky výkon jako hrom(Björn, Roger), ono možná i pět finále za sebou McEnroa by stálo za zmínku...Andy Roddick byl pro mnohé, jako Ivaniševič pro Samprase, přesto je dokázali ve Wimbledonu Pete i Roger opakovaně porazit. Z toho vyplývá, že minimálně na trávě, píšeme o nejlepších dvou hráčích všech dob! Asi opravdu nelze určit, kdo byl a je lepší, jedinou konfrontaci Roger zvládl...Ale jako k antuce patří Rafa a asi Muster, k trávě Roger a Pete a dá se říci, že skoro jednoznačně! Ale přes všechny rekordy si myslím, že Samprasovy triumfy ve Wimbledonu stojí nad Rogerovými! O kousíček...
Reagovat
paddy
panové, spletli jste si dobu :)
teď se skoro nehraje serve-volley, takže opticky to vypadá, že dříve byli lepší travaři

Rafter i Ivaniševič měli úspěchy na trávě, ale jinak na špičku nestačili

Lendl, Agassi ani Djokovič nejsou travaři, ale výsledky na trávě mají lepší
Reagovat
Kozoroh
Djoker je na trávě vyšší liga než Lendl a Agassi. Kdo je s No1em porovnatelný je Borg, oba baselineři, kteří se stali skvělými hráči na travnatém povrchu.
Reagovat
Nola
tak, 3:0 vo finale proti najlepsiemu travarovi otvorenej ery
Reagovat
sojka1
Nolko, jednak 3:1 a co treba pribyvajici vek? Roger ve Wimbledonu jeste v 31 letech Djokovice s prehledem porazil, prohral s nim ve 33, 34 a 38 letech. Kdyby jen o balonek, ale mne to dava smysl....
Reagovat
Nola
3:0 vo finale, nebavime sa o semi a pod. .... prepac, ja vek Fedexa neberiem do uvahy, nakolko bol schopny vyhrat 3 GS, kedy boli niektori hraci davno v tenisovom dochodku, kolko, ze to mal rockov? pamatam si AO v roku 2017, kedy vyhral dva patsetaky v rade so Stanom a Rafom, ak by na to nemal, davno by skoncil.... a co Novak, ktory musel na AO porazit o 6 rokov mladsieho supera vo finale a Rafa na USO? vek je u tychto velikanov iba cislo, tak prepac, nemam pre vek pochopenie
Reagovat
sojka1
vek neni jenom cislo, nikdy nevis, kde to svihne, je to tezke bremeno, pod kterym se ohne kazdy... ti vyjimecni ridceji, nenapadneji, pozdeji.... :-)
Reagovat
Nola
OK, to posledne finale vo W mal asi vyhrat Fedex a nejak mu asi v hlave ..., uznavam, a to je prave to, co pisem vyssie, ze stale na to ma + mal za sebou 90 percent publika, z ktorych ani polka nepoznala rozdiel medzi FH a BH, snobi.... tenis je sport, kedy mozes byt 2 tretiny zapasu lepsim hracom, ale prehras tie najdolezitejsie lopticky, Rodick v roku 2009 bol na tom podobne...
Reagovat
sojka1
nene, tam hralo roli i Slunicko, mam ten zapas v zive pameti.... :-))
Reagovat
Nola
ale ano, ja som ten zapas sledovala, mam ho v zivej pamati, Andy bol lepsim hracom, a ano prehral vdaka slniecku, ani ten jeden W mu Fedex nedoprial....
Reagovat
paddy
tak se mu to vrátilo loni, kdy byl lepší a prohrál, takže loňský titul vlastně neztratil
Reagovat
Mr.Pink
otazkou je, jak by djokovic obstal na drivejsi rychle trave. takze bych tak kategoricky netvrdil, ze agassi byl na trave horsi nez djoker
Reagovat
Nola
to sa dnes nedozvieme, spomaleny povrch na trave nahral aj Fedexovi....
Reagovat
Mr.Pink
tim bych si tak jisty nebyl, ze zpomalovani povrchu nahralo fedexovi. a prave proto, ze se to nedovime, tak bych netvrdil, ze agassi byl horsi travar nez nole.
Reagovat
sojka1
je sice hezke, ze myslis, ze Forehand mysli, ale nekdo si muze proste myslet neco jineho. :-) Porovnavate spolu odlisnene hrace, jinou dobu, jine podminky vcetne travy, na Peta nemate v ruce ani dnesni dokonale podrobne statistiky, ktere bychom (at nezeru) nejak porovnali s Rogerovymi a do grafu si muzete (stejne jako ja) hodit tak leda svoje pocity, taakzeee.... ;-)
Jinak to nemyslim vubec zle vuci vam ani Petovi, ja jsem nikdy Agassimu nefandila a kdo je GOAT vim sama od sebe... :-)))
Reagovat
annah
:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Co chces porovnavat na W tituloch?..Do sedem sme vedeli napočítať vtedy, vieme aj dnes..

S nejakými odlisnymi statistikými technológiami tu nechod...

Sampras porazil niekolko W sampiónov, Federer len Nadala a to v čase, kedy W. šampiónom ešte nebol. V roku 2008 mal Federer taku formu, ze prvykrat v kariere sa dostal do finále bez straty setu. Vo finále prehral so sokom. To sa Samprasovi nikdy nestalo. To vidis; na to nepotrebujes "dnesne statistiky".
Reagovat
smazaný uživatel
Vlastne v 2012 porazil Djokovica s Murraym, ale na tom istom kurte uz OH zlato ziskat nedokázal a zlyhal.

Kolko zlyhaní mal na Londynskej finalovej tráve v best of five, Sampras?...Ziadne

Opakovane zlyhania v neskorej fáze kariery to len podčiarkujú, ale tam ti uznavam vek...So Samprasom sa moze rovnat, do veku 30-31 a ako pise kolega, Sampras o kúštik vedie. Nebud ješitná a uznaj to.
Reagovat
sojka1
ja hlavne vim, ze zajici se pocitaji az po honu a ze 8 je vic nez 7.... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Po honu?..

Cize časom tie prehry s Nadalom ci Novakom, akoby zmiznú?..;)
Reagovat
sojka1
prosim? :-))
Reagovat
sojka1
jak souvisi Nadal a Djokovic s Petem?
Reagovat
smazaný uživatel
Suvisia s Federerom predsa..A cisla Federera sa porovnavaju s cislami Samprasa. Ale to predsa vies a vidis.
Reagovat
sojka1
na rovinu, ja na tyhle kecy nemam nejak zaludek, vychazim z ofiko zapisu, ze Roger ma vic W titulu nez Pete, historie se nepta, kde si ji Forehand pro sebe usekl.... klidne si jeste neco pripis, abys mel posledni slovo, ale ja koncim.... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
O posledné slovo nestojím, nestál som ani v našej poobedňajšej debate.

Ale už keď si mi ho tak pekne predala, tak budiš.

Áno, Federer má o jeden titul naviac, skoro pri dvojnásobnom počte účastí..Tie početné prehry s rivalmi, teda opätovne podčiarkujem, to je Majstrštyk.
Reagovat
paddy
kdyby Sampras hrál do 38, tak by si už moc nepolepšil, neměl motivaci, protože vedl s přehledem (14 GS), Big 3 se nahání, takže si vzájemně pomáhají zvedat úroveň

Federer nemůže porážet GS vítěze, protože téměř žádní nejsou, když Big3 vyhrává vše, Sampras potkával mnoho
A proč ve 30 prohrál s 20 letým Federerem, který ještě nic nehrál, než se stal jednookým? To je záhada :)
počkejme si, jaké výsledky bude mít Rafa ve věku 35-38. Bude ještě horší fackovací panák než jednooký?
Reagovat
paddy
Sampras byl tragický na antuce, 65% na RG, jediné SF a po 25. roce max. 3k
přesto odcházel jako nejlepší v historii hlavně díky servisu
Reagovat
sojka1
Pete 7W/Roger 8W, ale jeden se nepocita, Roger byl uz moc stary; Pete 14GS ve 31 letech, 52 GS zapasu/Roger 14GS ve 28 letech, 40 GS zapasu, ale drive hraly hvezdy, pak uz jen nymandi; Roger Petovu dobu minul, jen ve 20 letech Samprase porazil, na trave a ve W, ale pres Djokovice a Nadala, kteri tehdy take nehrali, se to hrave da ozrejmit....

Vsak do soucasnosti. Majstrstyk je argumentace: "Tak Nadal uz dnes vyhral po 30ke viac ako Federer a to ma 33 rokov" ........... kdyz mel Roger 30, tlacil na nej 25 lety Nadal, kdyz mel "33rokov", Nadal 28; na 33 leteho Nadala jde 38 lety dedek, ale kdyby to nekomu nebylo jasne, da se jiste vse vysvetlit nejak pres Djokovice..... ;-)
Reagovat
sojka1
jeeeeeee, *52 GS turnaju Pete/40 GS turnaju Roza, ne zapasu, fuj :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Sojka, taký pekný vtáčik, tak nerob zo seba teliatko...

Samprasa a Federera porovnávame vyhrádne vo Wimbledone, mám to ilustračne nakreslit, alebo stačí takto?..

Kolega si neodpustil poznamku, kde bude Nadal po 35, tak som ho dostal do obrazu..To nema nic s Federerom a Samprasom.
Reagovat
sojka1
Forehande, celou dobu ti pisu slusne, ovsem ty napadnes, protoze to zrejme jinak ani neumis. Ale ano, ten W mi staci: 8 vitezstvi + 3 finale/7 vitezstvi; 1:0 vzajemna utkani.

Muj druhy odstavec k SOUCASNOSTI se samozrejme tyka pouze Nadala a Rogera, Pete uz ukoncil karieru... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Prepac, ale opatovne do toho zapajas celkove cisla, ktore su v kontexte W irelevantné..

Takze ten jeden W, za desat rokov navyse je pre teba smerodajný + H2H..

Tak to sa tesim, ked hodime reč pri potenciálne 21 GS pre Nadala, ze kto bude pre teba lepsi hráč.
Reagovat
sojka1
irelevantni je predevsim cestovani v case a porovnavat neporovnatelne, Sampras je ve W proste lepsi nez Fedex, presto ze ten se mu tam mihnul jen jednou, aby ho porazil.... :-) (Pete, milacku, promin!) :-)))
Jinak s Nadalem si nebudu vedet rady, mne se jeho tenis nelibi a prislo by mi to jako zrada krale... asi do toho budu cpat ten vekovy rozdil alespon, to zase jo, vo to strah nemam.... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Nadal uz dnes vyhral po 30ke viac ako Federer a to ma 33 rokov :)

Problem Rogera je, ze sa de facto fackovacím panákom stál po tom, akonahle sa stal Nadal s Djokovicom GS vitazom.

Kdyby hral Sampras do 38..No vyhral GS v 32 a skoncil karieru, takze aký jednooký?...

A navyse preco ta zaujima Sampras v 38?..Proste do 30ky ziskal viac W ako Federer a vymalované. Co sa tu dalej riesi..7/7 na finále je len čerešna na torte, Federer prehral s Nadalom, v podstate to je jednoducha matematika
Reagovat
paddy
Vedlejší věta může mást, o kom je řeč, ale čekám, že termín "jednooký" tobě bude dělat nejmenší problém ze všech
Reagovat
smazaný uživatel
so Sojkou by som si nezacinal,ju som nedokazal dokopat k tomu aby uznala ze Roddick bol lepsim hracom ako to jelito Berdych,ju bude tazko presvedcit:-P
Reagovat
sojka1
ale nee, to si vubec nevzpominam, neslo o nekoho jineho horsiho nez je Berda? FH DelPa je takovy muj "oblibenec"... :-)) Muj problem je v tom, ze kdyz se rekne hrac, posuzuji hru a ne nadobi! Kdyz se rekne statistika, nemyslim zebricek a pocet titulu.... ja udery dokonce i posloucham, a kdyz zavru oci, vim, kdo zrovna bouchl.... videografika treba odhalila 27 ruznych druhu FH Rogera, to nezahraje nikdo jiny.... na planete ani ve vesmiru (pro Amputaci).... :-)))
Reagovat
gigin
Ahoj. Hrabal jsem se v historii TP. Jak jsem ti dával na výběr tehda s tím ostrovem, tak ještě tam byla třetí varianta Fogna. I přes tyhle všechny špičkové varianty ses stejně chtěla utopit. Jo a taky tam bylo nějaké zneužívání, ale to už je asi promlčené no...

Od: gigin Re: soječka
1. Já tě mám taky rád. A to moc! Ty to víš a zneužíváš toho ;))
2. Že je Ernests porucha (aspoň teda na kurtu určitě) víme.
3. Kdybys měla ztroskotat na pustém ostrově a musela by sis sebou vzít jednoho z těcho tří (Djoko, Gulba, Fogna), kdo by to byl? :)))
[ Reagovat ]
25.05.2014 09:03Od: Smazaný účet Re: gigin
ale ja vim, ze vis, ze vim.. ;-)
Jinak ti v kvizu chybi moznost b) Nebo by ses chtela utopit?
:-))
[ Reagovat ]
25.05.2014 09:27Od: gigin Re: sojka
:))))))))))))))))
Né fakt, střel jedno jméno ;)
[ Reagovat ]
25.05.2014 09:38Od: Smazaný účet
Gulbis.. :-)))))
[ Reagovat ]
25.05.2014 10:11Od: gigin
;))))))))))
[ Reagovat ]
Reagovat
gigin
Je fakt, že tehda si byla obyčejná sojka. Teď jsi sojka1. Tak ti pokládám stejnou otázku znovu :))) Ale abys neřekla, že su nějak extra tendenční, tak přidávám možnost (ty 3 původní esa zůstávají v platnosti)RBA a Forehand.
Reagovat
sojka1
ze ty me stale jeste trestas za ten dvojdomek!? Ale ke kvizu, cas plyne, esa prichazeji, odchazeji, Gulbis zustava.... :-))) Co uz, z kazdeho bude jednou "Smazany ucet"... :-)
Reagovat
gigin
:)))

Máš vkus!!
Reagovat
sojka1
byla jsem ticha obdivovatelka i jeho zahadneho usmevu, nejen primocarosti - ve hre i v zivote. Vzpominam matne na Agassiho vyjadreni v Open, ze Pete nechape divadlo, protoze nechape, proc by nekdo mel delat, ze je nekdo jiny, nez je... prislo mi to puvabne... :)
Reagovat
Ereinion
https://www.tenisportal.cz/zpravy/video-rivalita-samprase-s-agassim-28214/#comments

Tohle je exhibice Federer - Sampras z roku 2008, tedy více než 5 let po Samprasově ukončení kariéry...Federer byl tehdy světovou jedničkou a stejně měl s Petem (hlavně s jeho servisem) dost velký problém, hrálo se v podstatě naplno...
Reagovat
Ereinion
Reagovat
smazaný uživatel
A to Sampras prisiel z gauča, kdezto Federer bol hegemón posledných rokov :)
Reagovat
Ereinion
Dost by mě zajímal zápas Sampras - Djokovič ve Wimbledonu...o vítězi by asi rozhodl povrch a míče, tzn. v těch podmínkách z 90. let by Pete nejspíš Djokoviče vystřílel, v současnosti už by to bylo daleko těžší...
Reagovat
smazaný uživatel
Sampras by vyhral a to iste plati o finále s Federerom..

Sampras a jeho 7 titulov bolo s hrácmi, ktori patrili na tráve k legendám, Nadal a Djokovic maju travu ako svoj najhorsi povrch a aj tak si tam Federera namazali. Djokovic opakovane..
Reagovat
sojka1
pokud mohl 38 lety Roger porazit ve Wimbledonu Nadala, proc by neporazil 48 leteho Peta? :-) Nebo kolik by jim melo jako byt let? ;-) Ja tohle cestovani casem nechapu.... i rozdil tech 5-6 let do plusu (Nadal, Djokovic od Rogera) sice dneska uz staci na tvoje hejty, ale je to docela dost pro objektivni a seriozni posouzeni, blizici se ctyricitka je uz moc....
Reagovat
smazaný uživatel
Sampras skoncil s tenisom niekde okolo 30ky a aj tak dokázal vyhrat 7x Wimbledon.

Je pre mna proste na tráve lepším hrácom, nez Federer. To je celé, a ten názor je vzhladom na hlbsie fakty úplne legitimny.

Sampras hral v čase, kedy jeho rivali a špička (Rafter, Becker, Ivanisevic) boli vsetko trávari + Agassi absolútny univerzál. Vsetkych svojich najvacsich rivalov, mnoho W. vitazov bo finále zdolal..

Aky rivalov zdolal vo finále Federer?.:Cilica, Roddicka?...Ved Federer nikdy nevyhral finále W. s niekym, kto W. v minulosti uz vyhral..Vyhral s Rafom, ktory este chodil na strednu skolu, rychlo vyhral 5W v case slabsej konkurencie a potom akoby utalo. Hegemóna si predstavujem inak.
Reagovat
sojka1
ale Federer za sve soupere prece nijak nemuze a neni vrstevnik Peta, aby se ukazalo na kurtu, coz je pro me jedine podstatne. Na urovni dohadu si tady klidne muzu kasat tricko, ze by se Roger diky sve genialite kvalite souperu prizpusobil a "mazal si je na chleba".... kdo by mi to mohl vyvratit a cim, kdyz se to nestalo? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nemoze za to, ale berie sa to do úvahy..

Alebo ak to pre teba neni prijatelné..

Sampras ziskal 7W titulov skor, ako Federer. O čom sa tu este bavíme?..Pridaná hodnota tých 7 o skalpy legiend je len nadrámec.
Reagovat
sojka1
nejak stale resim pro me neprijatelny nazor, ze je Pete lepsi hrac.... mrkla jsem se tady dole na odkaz a ctu:

Švýcar na svých rekordních 14 titulů potřeboval do svých 28 let, které oslaví v srpnu, odehrát celkem 40 grandslamových turnajů. Sampras téhož čísla dosáhl v 31 letech v celkem 52 turnajích.
Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/tenis/roger-je-nejlepsim-tenistou-vsech-dob-rika-sampras.A090608_104751_tenis_bur
Reagovat
sojka1
chapu, ze zase vytahnes soupere, ale Roger se proste v te dobe s nimi neutkal...
Reagovat
Nola
nemas sancu to vyargumentovat :D

pamatam na casy, kedy Forehand tvrdil, ze ak by hral Nadal s Djokovicom na rychlejsich kurtoch prisposobili by sa, dnes tvrdi, ze Sampras by vyradil vsetkych vratane Fedexa....
Reagovat
smazaný uživatel
Na rýchlejsich hardoch.

Vyradil, na tráve.
Reagovat
Nola
nechapem ako mozes porovnavat hracov roznych generacii, to je cele....
Reagovat
smazaný uživatel
Úplne normálne. Kazdý človek má tendenciu porovnávať, uvažovať, diskutovať..

Ja som tú otázku nenastolil.

Vznikla úvaha, akoby obstál Djokovic proti Samprasovi.

Zodpovedal som, akoby to dopadlo podla mojho názoru, kedze Samprasovu hegemóniu si ako fanusik pamatam. Bola to ozaj hegemónia, ale taká ozajstná. Sedem z osmych moznych titulov, vo finále 7/7. Nechápem, čo sa tu dalej riesi. Na toto sa fakt mozu hnevat akurat Feder Fanatics Fans.

Federer v Londýne nemal 7/7, našiel premozitela, navyse v rivalovi a aj jeho finále bolo so slabsimi súpermi. To su dalsie veci nadrámec.
Reagovat
Nola
ak by hral Sampras do 38 rokov, nasiel by na 99 percent premozitela vo finale, resp. by sa tam ani nedostal, nejaky argument?
Reagovat
Nola
napr. Borgovu hegemoniu na W ukoncil McEnroe, na RG nikto... porazku vo W neuniesol a ukoncil karieru, Sampras zacal prehravat v uvodnych kolach, ty argumentujes iba finalovymi uspechmi, dalej za roh sa nepozeras
Reagovat
smazaný uživatel
To je oficiálne, ze Borg neuniesol prehru s big Macom, a skoncil...ci sa len tak domnievame, pozeráme na nočnú oblohu a hádame, ako to asi mohlo byt?...

Sampras vypadol v prvych kolach na W asi raz :)..Tusim v rovnakom veku ako Federer so Stachovskym, takže zase voda.

Naopak, vyhral USO a odišiel ako najvacsi sampion, titul Goat zrejme nemá, ale ten odchod mal punc najvacsej kvality, takze ziadne prve kolá.
Reagovat
Nola
bavime sa o W, alebo o GS vseobecne? ano, Sampras odisiel na vrchole, to sa podari malokomu...
trebars u nas doma sme ho volali uslintany :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, zvykol si obliznut spodnú peru a mám pocit, ze so svojou orálnou kapacitou by uspokojil nejednu ceskoslovenskú pannu.

Zaroven ale posobil super flegmatickým dojmom, az takým, ze to cloveka iritovalo, nebudem zastierat, fandil som vsetkym jeho finalovym protivnikom a vsetci do jedného prehrali :)

Prave preto viem s odstupom času vzdat Samprasovi Wimbledonsky Hold.
Reagovat
smazaný uživatel
V tom čase štatistiky neboli na takej urovni ako dnes.

Ale tych stavov 0:40 a druhy servis, z ktorého sa dostal na zhodu 3 esami, to islo do dvojcifernych počtov kazdy jeden Wimbledon.
Reagovat
Kozoroh
S Borgovým koncem je to složitější, nebylo to jenom o prohrách s McEnroem. Borga unavovala pozornost fanoušků, která byla v jeho době bezprecedentní, žádný tenista před ním nepřitahoval tolik příznivců, jako Borg. Východisko z tlaku okolního světa hledal Borg v užívání kokainu. Během Wimbledonu 1981, kde prohrál ve finále s Macem, byl závislý.

Pro rok 1982 chtěl Borg zredukovat svůj harmonogram, hrát jen grandslamy a vedle nich několik málo turnajů, oficiálních či exhibičních akcí. Tenisoví funkcionáři mu však odvětili, že pokud neodehraje alespoň 10 turnajů Grand Prix v průběhu 52 týdnů, že ho přímo nepustí do hlavních soutěží grandslamů a pokud se bude chtít do nich dostat, bude muset nastoupit do kvalifikací. Borg odmítl tyto požadavky, pro něj jako tenisovou hvězdu nedůstojné a následujícího roku 1983 ohlásil konec kariéry.

Kdyby bývali tehdejší tenisoví funkcionáři vstřícnější k Borgovi, jeho kariéra by byla delší, o několik GS titulů bohatší. Wilander se jednou nechal slyšet, že by nevyhrál RG 1982, což byl jeho první GS titul, kdyby se turnaje účastnil Borg...
Reagovat
Nola
pekny prispevok, co sa tyka Borga, Borg bol najvacsim priekopnikom sportu, ktory dnes sledujeme, on ho vyniesol na piadestal, hral v dobe, kedy nefungoval internet, dokazal vyhravat na dvoch uplne odlisnych povrchoch, kto sa moze dnes tym pochvalit? a to nehral so ziadnymi outsidermi, skor vsetko GS vitazi, Fedex je dnes najpopularnejsim, ale prizna si niekto z jeho fans, ze on nie je tym, kto tento sport najviac spopularizoval ? nie..... dnes ma Fedex za sebou media, sponzorov..... Sampras, lepsi hrac ako Agassi sa nikdy takejto podpory nedockal, Agassi bol milacikom, ale cas nakoniec vsetko vyriesil.....
Reagovat
Fandina
Souhlasím s tím, že Borg byl tou tenisovou hvězdou, která přesahla v propagaci tenisu všechny předešlé a byla to celospolečensky známá osobnost celosvětově. Sama si na to období pamatuji, že Borg byl v tomhle průkopník. A Roger o tomhle Borgově přínosu mluvil hlavně při Laver Capu, aby to všem připomněl.
Reagovat
FulnekUltras
přesně tak
Reagovat
smazaný uživatel
Prave preto, ze to nevieme odmerat po 30r., meráme tým, čo máme..

Ich kariéra do 30.

Federer nasiel premozitela, moj argument je teda fakt. Čo je tvoj?
Reagovat
RF46
Mozna proto se mu rika "podmnozinka" ? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Fuu, tu uz ides troska jablka a hrušky :)

Neviem o akých tituloch hovoris, bavime sa prioritne o Wimbledone. Snad do celkovej kvality nebudeme rátat tituly atp250 z Halle. Kazdy, kto pozná Samprasa vie, co si mysli o 250 a aky rozdiel bol v kvalite Samprasa na Grandslamoch a všade inde.

Sampras mal 7 Wimbledonov ako 28r..Federer ako 30r..Dalej to nemá cenu riesit, lebo Sampras skoncil kariéru. Tí súperi, s ktorými Sampras triumfoval mali proste vacsi lesk, to nemozes popriet.
Reagovat
sojka1
tak ukajet se leskem rozhodne nepotrebuji, navic jsou to jen dva roky.... a samozrejme to nema cenu resit, ne protoze Sampras ukoncil karieru, ale protoze v ni Fedex vubec nefiguruje... :-) Navic neporovnavame ani stejnou kvalitu, rychlost travy.....
Reagovat
sojka1
jo a clanek "hovori" o GS!
Reagovat
smazaný uživatel
Sampras, ked ukoncil kariéru, vyhral US Open, Federer mal 21r a uz davno na okruhu figuroval. Len sa nepresadil.

Sampras v jeho veku uz bol GS vitaz, rovnako ako Djokovic, Nadal niekolkonásobný.
Reagovat
sojka1
Právě na londýnské trávě se v roce 2001 uskutečnil jediný vzájemný souboj tehdejšího a budoucího tenisového velikána. Vycházející švýcarská hvězdička tehdy po pětisetové bitvě zastavila Samprasův útok na pátý titul z Wimbledonu po sobě.
Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/tenis/roger-je-nejlepsim-tenistou-vsech-dob-rika-sampras.A090608_104751_tenis_bur
Reagovat
smazaný uživatel
A Djokovic prehral ako obhajca v Melbourne s Istominom, ktorý nasledne vypadol. Rovnako ako Federer.

To sa stava, neznemena to, ze je Istomin lepsi v Melbourne, nez Djokovic. Na tom sa zhodneme.
Reagovat
sojka1
ale ja jsem vyargumentovavala, ze Federer nefiguruje v Petove kariere, tim samozrejme myslim vzajemne zapasy a take to, ze se "prosadil", protoze ten jeden jediny jejich vzajemny zapas vyhral, jinak mi vubec o nic nejde. Rozhodne bych vsak hodnoceni hracu neopirala o jejich predcasnou, tedy akcelerovanou fyzickou dospelost, prijde mi to vzhledem ke kvalite hrace vubec naprosto irelevantni.... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
V poriadku.

Ja názor, ze je Federer vo W. lepsi nazor akceptujem, povazujem ho za legitimny, hoci s nim nesuhlasim a viem to podporit cislami.

Je fajn, ak vies zaujat podobny postoj...

Prajem Sojka, aj Nolka, dámy, peknú šibačku, aby vám z dlheho pobytu doma, zašibalo čo mozno najmenej, a snaď ste uz vyfúkli svojmu milému, aj nejaké to vajíčko.

Pekny den, pozdravujem.
Reagovat
sojka1
Diky vrele, ale tvuj zaver, ze mam snad stejny nazor, povazuji za jen tvuj dalsi blikanec.... :))
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem co je blikanec, ale pokial je zaklad slova Kanec, dokázem sa s tým stotoznit..
Reagovat
sojka1
uz capni rousku a jdi na vzduch... :-))
Reagovat
annah
:-)))))))))))))))
Reagovat
Mr.Pink
Chtel jsem tu zminit zcela jine podminky, povrch byl znatelne rychlejsi, ale uz jsi to udelala za me
Reagovat
Kozoroh
Tráva byla No1eho nejhorší povrch do roku 2014, nyní je to antuka. V souvislosti se zlepšením servisu se zvedla kvalita No1eho hry na trávě, což se projevilo na No1eho úspěšnosti ve Wimbledonu v posledních 5 letech. Pro trávu je zásadní, jak dobré má hráč kombo servis + return, na trávě nejvíc ze všech povrchů usnadňují zisk bodů. Troufám si říct, že No1e má nyní nejlepší kombo servis + return ze všech dnešních tenistů, když k tomu přidáme No1eho superkvalitu v baseline hře, tak No1e má všechny předpoklady k tomu být nejlepším travařem posledních let, což taky potvrzuje.
Reagovat
paddy
jestli je nejlepší travař, pak logicky musí být zahradník a ne kozel

Kozoroh tedy nepřímo říká, že Djokovič není GOAT
Reagovat
Kozoroh
Já o koze a ty o voze :)
Reagovat
RF46
https://www.idnes.cz/sport/tenis/roger-je-nejlepsim-tenistou-vsech-dob-rika-sampras.A090608_104751_tenis_bur

Tak on uz to vedel v 2009 :)
Reagovat
brixner
Sampras kdysi prohlásil, že má strach pouze z Goranova servisu a Andreho returnu...No a přesto byl svého času prostě nejlepší, i když já osobně jsem fandil Agassimu. Těch rivalit bylo v minulosti několik(když pominu Australany někdy v 70. letech) - např. Lendl-Connors/McEnroe, snad i Connors-McEnroe, docela určitě Edberg-Becker. Pak přišli Pete a Andre a z nějakého důvodu tomu dali punc výjimečnosti, nejspíš tím, že byli oba dost odlišní téměř ve všem(herní styl, servis vs. return, asi i povahově) a svými osobnostmi tohle všechno povýšili do nevídaně ostrého sledování celého tenisového světa. Pro mě osobně opravdu zlaté éra tenisu! Pak přišli Roger, Rafa a Srb a ti to posunuli ještě o dva levely výš, všichni tito tři jsou lepšími hráči, než svého času Pete a Andre, i kdyby jen pro čísla, která po nich zůstanou. Bude se o nich mluvit ještě příští století, ale to o Petovi a Andrem také, myslím, že pro sport jako takový, je vždycky dobré, když někdo vyčnívá nad ostatní. Pokud bych měl těchto pět hráčů dát do šejkru, zakvrdlat a měl by vypadnout jeden jediný úder jakožto nejlepší v historii, byl by to...No, zkusí to někdo???
Reagovat
smazaný uživatel
Samprasov servis bol velmi nadčasový, na tú dobu..Nebol to cistokrvny trepač kobercov, o to vacsi respekt ai zasluzi, na aku uroven ten uder posunul. Rovnako pamatam aj Rafterov cit na volejoch, to bola jedna basen.

V sucasnosti su FH jak Nadala tak Federera hotové trademarky. Novak ma smolu, ze nema dominentný úder. Ma sice return, ale ten nikdy nevyvolá taký wow efekt ako forehandy.
Reagovat
Nola
si asi nesledoval ich posledne zapasy na harde :D Novak nepotrebuje trademark FH, ale staci, aby zahral z neho viac winnerov ako Rafa....
Reagovat
Nola
zvlastne, ze ten Fedex bol vacsinou nebezpecnejsim superom pre Noleho, asi matchup, tam nebolo pochyb, kto zahra viac winnerov z FH
Reagovat
smazaný uživatel
Uchopila si to zo svojho pohladu. Skoda..

Ale ak mam pokracovat v tvojom tóne..Je fajn, ze ma Novak viac winnerov, dolezite je, ze má Nadal viac trofejí..
Reagovat
Nola
Kamiloss reagoval naposledy v podobnom duchu :DDD
Reagovat
Nola
samozrejme, ze Rafa ma svoj trademark FH, nikdy som netvrdila, ze nie, ale si rovnako jesitny ako vsetci chlapi, hned zautocis :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nolka, sama si s tym sutazením zacala v tomto vlákne..S tými winnermi. Uplne odveci..

Takze naozaj na moralizovanie, si si vybrala zle vlakno :)
Reagovat
Kozoroh
Jak kde. Na hardu a na trávě je úspěšnější No1e.
Reagovat
smazaný uživatel
To je v poriadku, ale zaostáva celkovo a celkom s prehladom..

Rozhodujúcimi sa javia dve finále na harde v NY, kde Nadal dokazal uspiet.
Reagovat
RF46
Taky mam pocit, ze celkovo zaostavas :)))
Reagovat
smazaný uživatel
To je v poriadku. Lebo si to myslíš ty, len 46ka. Pri názore niekoho iného, by som spozornel :)
Reagovat
RF46
Jenom ja? Ctes nekdy i ty komenty co nejsou od tebe? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, tak ešte aj Paitik a Kamilos..

Ale nečakám, že si dáš dokopy súvislosti :)
Reagovat
RF46
Takze kdo by musel ten koment napsat aby si zpozornel?
Reagovat
Mr.Pink
ten nadaluv buggy whip fh hraval uz pete sampras, ale je pravda, ze nadal ho hraje podstatne casteji. a posledni dobou mi prijde, ze uz uziva pouze tento druh fh. a ma i jiny uchop, samozrejme
Reagovat
Kozoroh
Namísto FH má Djoker výstavní BH, o jeho BH je na YouTube fůra videí:
https://youtu.be/QjbDTf005Yw
https://youtu.be/yMBtjJLjeZk
https://youtu.be/Ed3S-X1Xiv4
https://youtu.be/Ay8Q08E0qUs
Reagovat
sojka1
a nepripada ti k tenisu i lidem dost nefer, zuzovat tenisove uzasnosti jen na pet hracu??? Mne vubec neprijde jako zazrak, ze nekdo vyjimecny ma i vyjimecny nejaky uder nebo vlastnost... osobne me fascinuji vyjimecnosti jako takove. Fena Gonzalez a jeho FH napr., abych neco uvedla prikladem... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Gonzalesov FH velmi preceňovaný podla mna.

To sa potom mozeme bavit aj o FH Wawrinku, Thiema a mnoho dalsich...
Reagovat
sojka1
uhel pohledu... hral na obrovske riziko, ale provedeni top.... :-)
Reagovat
Mr.Pink
souhlasim s tim provedenim, velmi kvalitni fh
Reagovat
sojka1
ale samozrejme, na tu vybusnost a ucinnost uzasna ekonomicnost, Rafa, Dom jsou v tomto ohledu oproti Fenovi ucinena monstra... :-)
Reagovat
brixner
Ale no tak! Píšeme o supermegaóbr rivalitách, které byly a jsou pod přísným drobnohledem a těchto pět chlápků sem prostě zapadá a ne jinak! Není to nefér vůči nikomu z dalších hráčů, uvažuj a dej si to do souvislostí! Pokud budeme psát o nejlepších...co já vím...bekhendech, složení hráčů bude asi jiné. Všech bambilion hráčů, co kdy máchali pálkama, byli mezi sebou rivalové, těchto pět ale zkrátka vyčnívá, jednoduše Rivalita 1 - Roger, Rafa, Srb, Rivalita 2 - Pete a Andre. Co třeba ženy? Rivalita 1 - Martina vs. Chris(nedostižné!!!), Rivalita 2 - Steffi vs. Monica (tedy myslím) Nevím, co Ti na tom není jasné.
Reagovat
sojka1
ale jo, ale zamerila jsem se na tu tvoji zaverecnou vyzvu.... a mi neni jasne, proc by nejvetsi rivality musely zrovna vypotit i nej uder historie... uz to samo o sobe je prece nesmysl, historie kraci ruznymi a neustale se menicimi podminkami....
Reagovat
brixner
Áno, máš práudu, tu mojí závěrečnou myšlenku jsem špatně specifikoval, někdy člověk prostě rychleji píše než přemýšlí...Měl jsem na mysli nejlepší úder ve své kategorii. Takže to nebudu zbytečně natahovat a rozvádět - čert chtěl, že (podle mě!) z této pětice vyšel nejlepší úder všech dob v kategorii return a to? Ale áno, máš opät práudu - Andre Agassi! A to navzdory oslavovanému returnu třeba Srba.
Reagovat
smazaný uživatel
Ikony, absolútne ikony..

Pri týchto pánoch som prvykrát pričuchol k tenisu, oni ma vtiahli a je celkom možné, že bez nich by v mojom spektre nikdy nefigurovali ani Nadal s Federerom, pretože každé hobby a support sa može rozvíjať, len na pevnych zakladoch.

Navyše majú ten úctyhodný primát, že boli prví, prvá generácia je vzdy len jedna.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist