Vítané probuzení z krize. Auger-Aliassime v Basileji poprvé obhájil titul

29. 10. 2023, 17:48
Aktuality 6
ATP BASILEJ - Félix Auger-Aliassime (23) zachraňuje nepovedenou sezonu v jejím závěru nečekaným triumfem. Po měsících trápení a mizerných výsledků si spravil náladu v Basileji, kde si připsal první dva letošní skalpy hráčů TOP 10 a zároveň adeptů na Turnaj mistrů a po finálové výhře 7:6, 7:6 nad Polákem Hubertem Hurkaczem (26) poprvé obhájil titul z předchozího ročníku. Celkově kanadský tenista získal 5. trofej.
Félix Auger-Aliassime (© Profimedia)

Félix Auger-Aliassime loni v Basileji slavil třetí triumf během tří týdnů, které ho katapultovaly na Turnaj mistrů. Stal se světovou šestkou a životní rok vyšperkoval vítězstvím v Davis Cupu.

Letos se do Švýcarska vrátil po nepovedené sezoně, během které byl jen jednou v semifinále, zaznamenal pouze dva skalpy hráčů TOP 30 a šest měsíců nevyhrál dva zápasy po sobě.

A právě až v Basileji i díky na úvod příznivému losu letos poprvé porazil čtyři soupeře v řadě, po dvanácti měsících postoupil do finále, nakonec nenašel přemožitele v žádném z pěti duelů a zaznamenal první dva letošní skalpy členů TOP 10.

Auger-Aliassime – Hurkacz 7:6, 7:6

Po domácím Leandru Riedim, Nizozemci Botici Van de Zandschulpovi a Alexanderu Ševčenkovi, kterému v pátek utekl z mečbolu, zvládl i dva souboje s tenisty usilujícími o poslední postupová místa na Turnaj mistrů. Po sobotní hladké výhře nad Dánem Holgerem Runem uspěl i v nedělní finálové bitvě s ve formě hrajícím Hubertem Hurkaczem.

Téměř dvouhodinový souboj o titul divákům nenabídl jediný brejk. Auger-Aliassime při svém podání ani jednou neztratil víc jak jeden fiftýn, ale ve třech různých gamech nedokázal proměnit ani jednu z pěti šancí na brejk. O vítězství tak rozhodl až v tie-breacích, v nichž potvrdil vyšší stabilitu na podání.

Třiadvacetiletý Auger-Aliassime hrál 14. finále. Zatímco prvních osm finálových duelů prohrál, z posledních šesti odešel pětkrát jako šampion. V roli obhájce titulu startoval podruhé a poprvé dokázal triumf z předchozí sezony zopakovat. Z Kanaďanů se to naposledy povedlo Milosi Raonicovi v San Jose 2012.

"Rozhodně jsem zpátky. Nechal jsem mluvit svou raketu. To je celou kariéru mé motto. Od dětství jsem přesvědčený, že mohu být nejlepším hráčem, ale letos o mně kolovali pochybnosti. Jsem šťastný, že jsem všem dokázal, že stále patřím mezi nejlepší na světě a hraju na této úrovni. Já o tom nikdy nepochyboval, ale je příjemné to potvrdit i na kurtu," prohlásil Auger-Aliassime.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Šestadvacetiletý Hurkacz před dvěma týdny triumfoval na Masters v Šanghaji a v součtu s postupem do finále v Basileji oživil šanci zahrát si podruhé v kariéře na Turnaji mistrů. Na poslední postupovou příčku nyní ztrácí 215 bodů. Polský tenista ve Švýcarsku marně útočil na třetí letošní a celkově osmý titul.

Oba finalisté se nyní přesunou na Masters 1000 do Paříže. Auger-Aliassime vykročí za obhajobou semifinále proti Němci Janu-Lennardu Struffovi, předloňský semifinalista Hurkacz bude v prvním kole čelit Sebastianu Kordovi.

Výsledky turnaje ATP 500 v Basileji


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Kandinsky1
Škoda, Hurky, výhra by tě hodně posunula na TM.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Nola
Reagovat
Pe3k
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist