Vítězný vstup do sezony. Djokovič při debutu v United Cupu dvakrát pomohl k výhře nad Čínou

31. 12. 2023, 13:50
Aktuality 20
UNITED CUP - Novak Djokovič (36) má za sebou úspěšný vstup do sezony a zároveň vítěznou premiéru v United Cupu, v australském Perthu pomohl dvěma body k výhře Srbska nad Čínou. První hráč světa nejprve přehrál 6:3, 6:2 Zhizhen Zhanga (27) a jen pár minut před příchodem Nového roku společně s Olgou Danilovičovou (22) vybojovali proti Číňanům vítězný bod ve smíšené čtyřhře. První výhru v soutěži zaznamenali také Kanaďané a Američané.
Novak Djokovič slaví vítězný debut v United Cupu (© AFP)

Zhizhen Zhang – Djokovič 3:6, 2:6

Novak Djokovič loni ovládl tři grandslamy či Turnaj mistrů a sezonu zakončil jako světová jednička. A pouhých pět týdnů od porážky ve finále Davis Cupu s Italem Jannikem Sinnerem, proti kterému nevyužil tři mečboly, již zahájil sezonu 2024.

Šestatřicetiletý Srb si odbyl vítěznou premiéru v United Cupu. V Perthu v rámci skupiny E nedal šanci nejlepšímu tenistovi čínské historie Zhizhen Zhangovi. O devět let mladšímu soupeři nenabídl jediný brejkbol a po hodině a čtvrt zvítězil 6:3, 6:2.

"Na začátku to trochu drhlo. Pět nebo šest gamů se mi nedařilo dostat do rytmu, ale to je normální. Když přes měsíc nehrajete oficiální zápas, tak chvíli trvá, než se motory rozjedou. Navíc on dobře podával. Ale i můj servis byl skvělý, kdykoliv jsem se potřeboval dostat z problémů, našel jsem dobré podání," komentoval Djokovič, který upravil svou bilanci v úvodních zápasech sezony na 17:1.

"Je skvělé být zpátky v Perthu. Za pár hodin je Nový rok, takže si vážím toho, že Silvestr slavíte tady s námi na kurtu," děkoval fanouškům za podporu Djokovič, který se v Perthu představil poprvé od roku 2013, kdy pomohl k triumfu Srbů v tehdejším Hopman Cupu.

"Je to už 10 let, co jsem byl v Perthu naposledy. Tahle arena je rozhodně jednou z nejkrásnějších, ve kterém jsem hrál. Uvnitř i zvenku. Austrálie je mým šťastným místem, v Melbourne jsem získal nejvíce grandslamů a rád se sem vracím. A Perth mi chyběl také," dodal vítěz rekordních 24 grandslamů, jenž poslal Srbsko do vedení 1:0.

Qinwen Zheng – Danilovičová 6:4, 6:2

Také druhá dvouhra skončila podle papírových předpokladů. Světová patnáctka Qinwen Zheng přehrála 6:4, 6:2 Olgu Danilovičovou a vyrovnala na 1:1.

Q.Zheng/Z.Zhang – Danilovičová/Djokovič 4:6, 6:1, 6:10

Všichni aktéři singlů podle očekávání nastoupil i do rozhodující čtyřhry, která divákům nabídla třísetový souboj. Djokovič s Danilovičovou vyhráli první set, oklepali se z nepovedené druhé sady, v super tie-breaku získali od stavu 3:3 šest ze sedmi bodů a náskok už nepustili. Výhru slavili osm minut před vypuknutím oslav příchodu roku 2024.

Boje ve skupině E odstartovaly v sobotu, kdy Číňané přehrály 3:0 české tenisty Markétu Vondroušovou a Jiřího Lehečku. Ti se Srbskem utkají v úterý 2. ledna a už nyní mají jistotu, že mohou postoupit maximálně jako jeden z nejlepších týmů na druhém místě a to ještě za předpokladu, že Srby porazí 3:0 na zápasy.

Nedělní výsledky:

Kanada – Chile 2:1

Kanadští tenisté i bez Félixe Augera-Aliassimea vstoupili do United Cupu výhrou 2:1 nad Chilany. O body se postarala především Leylah Fernandezová, jež přehrála 6:2, 6:3 Danielu Seguelovou a společně se Stevenem Diezem pak zdolali 7:5, 4:6, 10:8 dvojici Seguelová a Marcelo Barrios.

USA – Velká Británie 2:1

Nečekaně se na vítězství nadřeli Američané proti Velké Británii. Sedmadvacetiletá Katie Boulterová si totiž vyšlápla po setech 5:7, 6:4, 6:4 na světovou pětku Jessicu Pegulaovou a připsala si teprve třetí skalp hráčky TOP 10 a premiérový členky TOP 5.

Britové, kteří už v pátek porazili domácí Austrálii, si ale postup do čtvrtfinále nezajistili. Taylor Fritz nejprve porazil Camerona Norrieho a v mixu s Pegulaovou pak obrat dokonali po vydřené výhře 1:6, 7:6, 10:7 nad dvojicí Boulterová a Neal Skupski.

Čína – Srbsko 1:2

Pořadí skupin


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
Pe3k
Skinner ještě neudělal ani gs finále, takže Djoko, Alkáč, Nada, Medvěd, Cypísek, Zverev ti všichni jsou před ním.
Reagovat
No-le
Chytáte už někdo ten Premier Sport 3?
Reagovat
sojka1
PS 1-4 v zakladni nabidce O2 Tv..... pekna nuda, bezi predpokladany scenar zapasu, silne nezajimave outfity, probleskovani pocinajicich plesi - holky na O2 Tv Tenisu me neskutecne rozmazlily..... :-))
Reagovat
Kozoroh
Ti darebáci. Člověk aby platil dvěma či třem společnostem, aby mohl sledovat kompletní tenisovou sezónu. Dnes mě nepříjemně překvapilo, že TV práva na ATP turnaje získal Premier Sport 3 a Eurosportu zůstaly jen grandslamy.
Reagovat
Pe3k
Proto na to seru a koukám jen na free streamy.
Reagovat
Patik
Streamy ale niesu konekciou stabilné a častokrát sekaju.
Reagovat
Patik
PE3K prosím ťa alebo niekoho o nejaké linky na spoľahlive streamy atp. Ďakujem
Reagovat
Pe3k
Já nepsal, že jsou spolehlivé...

https://tennistream.com/

https://tennis.stream/homePage
Reagovat
Patik
Nevadí aj tak ďakujem.
Reagovat
Patik
Inak na tenisstream. Com mi vyhadzuje vírus a stránku mi nenacita.. Iba tenis stream. Net mi ide..
Reagovat
Kozoroh
Mě nevadí platit za tenis, ale vadí mi, že práva jsou rozkouskovaná mezi Eurosport (grandslamy), O2 (ATP) a Canal+ (WTA). A platit dvě/tři předplatné teda nehodlám. Ještěže jsou na netu volné streamy.
Reagovat
Patik
A kde sa dá zohnať premiér šport 3 okrem O2 TV..?
Reagovat
Kozoroh
Nikde. O2 logicky neposkytne premier sport 3 konkurenci, to by šli proti sobě.
Reagovat
Patik
Ja mam mágio TV a tam mam premiér šport 1 a 2 a rovnako tak to ma aj digi to nikomu nevadí ze to je u viacerých operátorov?
Reagovat
No-le
Telly TV to má mít.
Reagovat
EllNino
Srbové porazí i naše a postoupí

Myslím, že budem rádi za jakýkoliv bod, spíš to bude 0:3, Olga bude v singlu nebezpečná pro Markétu z formy (navíc levačka) a v deblu byla nejlepší na kurtu :)
Reagovat
Pe3k
Denis Shapovalov | Rise and Fall of the Canadian Tennis Prodigy

https://www.youtube.com/watch?v=MvuKT9bZ1m8
Reagovat
EllNino
No comment :(
Reagovat
Patik
Djokovic nadviaže tam kde prestal ide si stále svoje otázkou bude kde nadviazu jeho súperi..od toho sa odvinie úvod sezóny.
Reagovat
Marduch
Každý chvilku tahá pilku, Djoko, Sinner, Alcaraz.. asi tak to bude podle me letos vypadat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist