Vondroušová chce po zklamání v Cancúnu splnit v BJK Cupu roli jedničky. Nefouká tady a je to rovné, takže paráda

6. 11. 2023, 10:35
Rozhovory 16
Markéta Vondroušová (24) se po návratu z Turnaje mistryň naplno zapojila do přípravy před finálovým turnajem o Pohár Billie Jean Kingové. V Seville si již vyzkoušela kurt a v rozhovoru s českými novináři uvedla, že věří, že jí podmínky budou sedět více než v Cancúnu, který ji zklamal. Výběr kapitána Petra Pála vstoupí do týmové soutěže v úterý proti úřadujícím šampionkám ze Švýcarska a Vondroušová je připravena převzít roli české jedničky.
Profily hráčů
Markéta Vondroušová (© Profimedia)

"Mám tyhle dvě soutěže odmala ráda. Myslím, že je to hezké zakončení sezony. Dát se po přeletu z Mexika za dva dny dohromady je docela náročné, ale program je takový, jaký je. Musím se s tím nějak popasovat," uvedla Vondroušová.

Wimbledonská vítězka letěla z Cancúnu zhruba dvacet hodin, dvakrát přestupovala. Při premiérové účasti na Turnaji mistryň prohrála všechny tři zápasy ve skupině a do semifinále se neprobojovala. V Cancúnu jí vadil špatně připravený kurt a složité povětrnostní podmínky.

"Všechny jsme byly z turnaje zklamané, zápasy se mi tam nehrály dobře. Ten poslední byl asi v největším větru, ale byl nejlepší, takže jsem si trochu spravila chuť. Už jsem hrála dobře, akorát obecně to tam bylo hrozně náročné," vrátila se k duelu s Američankou Cori Gauffovou, v němž získala poprvé na turnaji set. Utkání prohrála 7:5, 6:7, 3:6.

Coby šestá hráčka světa bude plnit v Poháru Billie Jean Kingové roli české jedničky. "Už jsem to zažila. Je hezké být v týmu první, akorát je to větší tlak a lidi od toho čekají víc. V týmu jsem ale hrozně ráda a užívám si to,“ uvedla Vondroušová, která v reprezentaci vyhrála posledních deset zápasů. "Nevím, čím to je. Uvidíme, co se bude dít tady. Teď se mi v těchto soutěžích dařilo neskutečně a chtěla bych si to udržet i teď, když budu jednička," doplnila.

S prostředím v Seville je spokojená. Finálový turnaj se odehraje na tvrdém povrchu na stadionu La Cartuja. "Je to super, stokrát lepší než v Mexiku. Jsem spokojená. Nefouká tady a je to rovné, takže úplná paráda," uvedla s úsměvem Vondroušová. Od US Open ji trápil bolavý loket, ale nyní se cítí v pořádku. "Než jsme odlétali do Mexika, tak jsem moc netrénovala. Dostala jsem i několik injekcí, neservírovala jsem úplně naplno a kolikrát jsem se s tím prala. Ale teď jsem to v žádném zápase necítila, takže jsem ráda, že můžu zase podávat na sto procent," uvedla sokolovská rodačka.

Ve finálovém turnaji soutěže známé dříve jako Fed Cup, která nese jméno americké tenisové legendy, figuruje Vondroušová i potřetí. Nechyběla ani před dvěma lety v Praze a vloni v Glasgow. "Nejvíc jsem byla nervózní asi v Praze v O2 areně. Tlak doma je mnohem větší než venku a byl to pro mě docela silný zážitek. I tam se mi ale povedlo vyhrát dva zápasy, takže to bylo super. Hrozně ráda reprezentuju a jsem ráda, že tu mohu být," řekla čtyřiadvacetiletá hráčka.

Přestože má za sebou náročný přesun a program, věří, že bude do úterního duelu se Švýcarkami připravená. "Uvidíme, jak se budu cítit. Je strašně těžké to říct teď. Cítím se docela normálně, ale člověk má trošku adrenalin, jak je v novém prostředí a tak. A zápas je pak samozřejmě jiný. Uvidíme, jak se budu cítit dál," dodala svěřenkyně trenéra Jana Hernycha.

 

Na úvod proti obhájkyním titulu ze Švýcarska

České tenistky vstoupí v úterý do finálového turnaje Poháru Billie Jean Kingové. V úvodu narazí v Seville na obhájkyně titulu Švýcarky, o tři dny později se utkají ve skupině A s výběrem USA. Do semifinále postoupí jen vítěz skupiny. Kapitánovi Petru Pálovi chybí zraněná Karolína Muchová, z Turnaje mistryň ale vedle Markéty Vondroušové dorazí Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. U Švýcarek je nejasný start těhotné Belindy Bencicové. Zápas začne na stadionu La Cartuja nejdříve v 16:00.

"Nic jiného než Švýcarsko teď v hlavě nemám. Musíme udělat první krok a víme, že to bude těžké. Je to zkušený tým, který hraje řadu let pospolu a dobře se zná. Je to taková klasika. Vždycky hrály velmi dobře," řekl novinářům Pála.

Češky se v samostatné historii utkají se Švýcarkami posedmé. Zatím mají bilanci 3:3, poslední dva zápasy ale prohrály. Předloni podlehly v základní skupině Poháru Billie Jean Kingové 1:2, vloni neuspěly v semifinále 0:2. Bodovaly tehdy Viktorija Golubicová, která porazila Karolínu Muchovou, a Bencicová, jež zdolala Karolínu Plíškovou.

"Na turnaji v Praze prohrály až ve finále a vloni v Glasgow se jim podařilo vyhrát. Vždycky u toho potřebovaly porazit nás. Golubicová navíc hraje v těchto zápasech nadstandardně dobře," uvedl Pála.

Češky usilují o dvanáctý triumf v týmové soutěži, kterým by si upevnily druhé místo v historickém žebříčku a přiblížily se osmnáctinásobným šampionkám z USA. Vedle šesté hráčky světa Vondroušové, Krejčíkové a Siniakové jsou v týmu Linda Nosková a náhradnice za Muchovou Marie Bouzková.

Švýcarky mají mimo Bencicové (14.) a Golubicové (83.) v nominaci Céline Naefovou (137.), Jil Teichmannovou (142.) a Simonu Waltertovou (167.). "Je to pro nás těžká skupina, ale i my jsme těžkým týmem. Popasujeme se s tím," podotkla Bouzková.

Zatímco Vondroušová se připojila k týmu v neděli a na kurtech v Seville už trénovala, Krejčíková se Siniakovou přiletí po odkladech na Turnaji mistryň v Cancúnu nejdříve dnes. Příjezd na poslední chvíli jim může zkomplikovat přípravu. "Musí si zvyknout na jiný povrch, jiné míče a časový posun. Hrajeme ale večer, tak to se člověk ještě vyspí. Bude to každopádně náročné," řekl Pála.

Systém soutěže se třetím rokem liší. Dříve hrály finále jen dva týmy a na tři vítězné body. Nyní se koná závěrečný turnaj pro dvanáct celků a herní systém zápasů na dva vítězné body. Po úvodních dvouhrách rozhodne v případě stavu 1:1 čtyřhra.

Dilema v nominaci řeší také Švýcarky, neboť největší hvězda a olympijská šampionka z Tokia Bencicová v minulých dnech oznámila, že je těhotná. Její start je nejistý. "To je asi otázka pro doktora. Neříkali nic. Dvouhru si moc nedokážu představit, navíc od turnaje v San Diegu nehrála. Ale berte mě s rezervou," řekl Pála.

Po utkání se Švýcarskem se Češky střetnou v pátek s USA. Američanky jsou bez hlavních hvězd Coco Gauffové, Jessicy Pegulaové a naposledy se omluvila i Madison Keysová. "Nad Američankami zatím nepřemýšlím. Máme před sebou teprve první krok, který je strašně těžký a teprve poté se můžeme bavit o tom, zda bychom chtěli v pátek postoupit," dodal Pála.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

16
Přidat komentář
Drzymalski
ČechoRussia porazí ŠwajcSlovačJugo v suchém triku, více práce bude s USRussia. Sofija se ale stejně rozsype když bude mít udělat nějaké body.
Reagovat
Liverpool22
Tohle je zajímavé. Rusky tam nemůžou být, ale hráček s ruskou krví tam bude hodně smile Naše Katka smile, pak Rybka, Putinceva + možná další holky z Kazachstánu, dále Sofia, Gračeva z Francie....
Nicméně holek z bývalé Jugošky tam bude asi více. Taky hodně holek s polskou krví. Je zajímavé, že Amíky jako jednička potáhne čistokrevná Ruska smile
Reagovat
misa
... která ale v Rusku nikdy nehrála :)
Reagovat
drabona
Děvčata mají chuť a pokud se jim podaří zvládnout ten náročný přesun z Mexika do Španělska, nebude co řešit. Favoritky ale rozhodně nejsou. Hodně napoví první zápas. Držím palce.
Reagovat
misa
Teichmann je adeptka na titul Propad roku. Ještě v květnovém Římě byla nasazená, tj. pohybovala se v žebříčku okolo 30. místa a teď je skoro 150.
Reagovat
Liverpool22
Švýcarky a hlavně Američanky mají dobré hráčky, ale jsou z formy, náladové, řeší jiné věci.....viz. Teichman, Sofia, Slůně....Takže je to dost nečitelná skupina - žebříčkové postavení nemusí hrát roli, ale jak psal tommr - papírově jsme jasné favoritky, tak snad to holky potvrdí
Reagovat
horska.kraslice
Mě doslova děsí Tommruv optimismus, to je velmi špatné znamení....... Navíc založený na aktuálním žebříčku.......
To nevidím dobře, kéž bych se mýlia.
Reagovat
Liverpool22
taky jsem v šoku jelikož tommr je většinou pesimista a často sejčkuje a věští tenisovou katastrofu a najednou velká změna a velký optimismus
Reagovat
Kandinsky1
Takže je jané, že dostaneme na prdel a budeme brečet.
Reagovat
tommr
můj optimismus rozhodně není založenej na aktuálním žebříčku. Je mi jasný že momentální výkony našich hráček neodpovídají jejich postavení. Ve FC se ale našim vždycky dařilo a tak věřím že se zase vypnou k mimořádným výkonům. To platí hlavně pro Markétu Vondroušovou. Podstatně méně už věřím Báře Krejčíkový a byl bych rád kdyby jí Pála necpal do singlu jako naší dvojku ale nechal jí hrát pouze debla ...
Reagovat
Liverpool22
Souhlasím jen částečně. Švýcarky dáme 3:0, ale s USA je to hodně nečitelné - sice jim budou chybět TOP hráčky v čele s Cori a Peggy, ale i tak mají silný tým. Hlavně Kenin a Slůně jsou hodně náladové hráčky - navíc Slůně na naše holky umí zahrát. Takže uvidíme - hodně důležité v zápase s USA bude kdo s kým vůbec bude hrát
Reagovat
misa
Sofia je náladová proti hráčkám z hloubi žebříčku. Jako týmová jednička si to nedovolí :)
Reagovat
tommr
Kenin a Stephens jsou hodně nebezpečné hráčky na turnajích ale v BJK Cupu zrovna moc nezáří ...
Reagovat
Liverpool22
Jo, jo - naše Katka má na Sofinku dobré vzpomínky
Reagovat
tommr
vzhledem k tomu že Bencicová asi nebude stoprocentní a Američankám chybí 3 nejlepší hráčky jsou naše holky jasný favoritky na postup ze skupiny ...
Optimální sestavu vidím jako Vondroušová jako týmová jednička + Bouzková nebo Nosková jako dvojka a debl Krejčíková/Siniaková ...
Reagovat
Liverpool22
Ten můj příspěvek nahoře byl reakce na Tvůj komentář - blbě jsem kliknul
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist