Washington: Štěpánek bez ztráty podání do 2. kola

2. 8. 2011, 07:57
Aktuality 12
ATP WASHINGTON - Radek Štěpánek sice na úvod turnaje ATP 500 ve Washingtonu bojoval s Němcem Petzschnerem ve třech setech, za celé utkání však neztratil podání a postoupil do 2. kola. V něm měl vyzvat osmého hráče světa Fishe, zraněného Američana však nahradil Odesnik.
Radek Štěpánek

Loni se Radku Štěpánkovi na amerických betonech nedařilo, letos do přípravy na US Open ale vykročil úspěšně. S Němcem Philippem Petzschnerem jediný nabídnutý brejkbol odvrátil a za dvě hodiny a 11 minut zvítězil 6-7 6-4 6-0.

V prvním vzájemném zápase měl hned od úvodu mírně navrch český tenista, za celý první set ale nevyužil žádný z pěti brejkbolů a nakonec prohrál v tie-breaku. I nadále však skvěle servíroval - po podání v druhé a třetí sadě prohrál jen 10 výměn - vyrovnal a na závěr o pět let mladšímu soupeři nadělil 'kanára'. 

"Makal jsem a dřel nejvíc, jak to šlo, a od druhého setu přeřadil na vyšší rychlost," řekl Štěpánek, který má tvrdý povrch v oblibě - získal na něm všechny čtyři tituly na okruhu ATP. 

Ve druhém kole se dvaatřicetiletý rodák z Karviné měl utkat s ve formě hrajícím Mardym Fishem - čerstvým vítězem z Atlanty a finalistou z Los Angeles, se kterým Štěpánek vyhrál všechny čtyři vzájemné duely. Osmý hráč světa Fish se ale na poslední chvíli z Washingtonu kvůli odhlásil, aby před dalším podnikem  - Masters 1000 v Montrealu - doléčil bolavou patu. 

Štěpánka tak nakonec v dalším zápase čeká Wayne Odesnik, který si loni odpykával roční trest za držení nepovolených látek  - růstového hormonu (HGH) a polovina trestu mu byla odpuštěna. Letos hrál zatím jen na challengerech, díky nimž se posunul na 161. místo žebříčku. Ve Washingtonu neprošel kvalifikací (prohrál s Rajeevem Ramem), přesto si poprvé od loňského dubna zahraje v hlavní soutěži. 

54. hráč světa Štěpánek Odesnika v jediném vzájemném souboji - loni v Brisbane - porazil ve dvou setech.

Českému tenistovi se v pondělí navíc dařilo i ve čtyřhře, v níž po boku Němce Tommyho Haase zdolali zkušené turnajové dvojky a vítěze letošního Roland Garros Maxe Mirného a Daniela Nestora 6-2 5-7 10-2.

Obhájcem titulu je ve Washingtonu David Nalbandian, který se v prvním zápase utká s domácím Jamesem Blakem. Američan v úvodním kole nezaváhal proti Japonci Tatsumovi Itovi, kterého porazil dvakrát 6-3.

Argentinec jediný vzájjemný zápas - před pěti lety v Šanghaji - s bývalou světovou čtyřkou Blakem prohrál.

Už osmý z posledních devíti zápasů prohrál Ivo Karlovič. Chrvatský tenista na betonu ve Washingtonu podlehl 4-6 6-7 Američanu Michaelu Russellovi.

- ATP 500 WASHINGTON (USA, tv. povrch, 1.166.400 dolarů) -
pondělní výsledky (01. 08. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (ČR) - Petzschner (Něm.) 6-7(2) 6-4 6-0
Kunicyn (Rus.) - Muller (Luc.) 6-4 3-6 7-6(5)
Guccione (Austr.) - Falla (Kol.) 7-6(3) 6-3
Young (USA) - Sitak (N. Zél.) 6-0 6-3
Matoševič (Austr.) - Berankis (Lit.) 7-6(3) 3-6 6-1
Blake (USA) - Ito (Jap.) 6-3 6-3
Ebden (Austr.) - Ram (USA) 6-1 3-2 skreč R.
Russell (USA) - Karlovič (Chorv.) 6-4 7-6(4)

Čtyřhra - 1. kolo:
Haas/Štěpánek (Něm./ČR) - Mirnyj/Nestor (2-Běl./Kan.) 6-2 5-7 10-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Pekne Radek. Dost lidi uz by ho nejradsi poslalo do duchodu, pritom ma stale co nabidnout. Jen at hraje co nejdele, kdyz ho to bavi a maka na sobe s usmevem.
Reagovat
smazaný uživatel
Je těžko pochopitelný, že hajzl (pardon) jako Odesnik ještě může hrát tenis na profi úrovni. Jen doufám, že ho Radek sundá nějakým potupným způsobem..
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak zajímavé mače ve Washingtonu.. Gonzalez:Haas, Nalbandian:Blake, všechno bývalí hráči top desítky, šel bych se podívat :-).
Reagovat
Mistr
Dnes v noci velmi atraktivní zápas pro mě Nalba - James a video neni :-(
Reagovat
taffer
Tak teď vidím, že Gonza se kvůli kolenu odhlásil, což mě dost mrzí. Už jsem myslel, že se vrací do formy, tak uvidíme, jestli se objeví na USOpen.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak taky konecne trochu toho povestneho stesticka. Vzdyt kolikrat mel Radek jiz v druhem kolem nasazeneho hrace a hodne vysoko a i kdyz hral dobre,tak to vetsinou nestacilo. Tak ted snad to vyjde a pujde dal, pres jiz temer proklete druhe kolo.
Reagovat
Jiri
Pokud se radek dostane do finale, bude to šok (aspon pro me). I kdyz bych mu ho strasne pral, tak neverim, ze na to jeste ma. Ale Odesnika verim, ze da a do CF muze postoupit. Dal si to ale nedokazu predstavit
Reagovat
Mistr
já bych mu přál alespoň SF, protože jsem ho vzal místo Fishe na tenismanazeru.
Reagovat
hatatytla
Příjde mi nasazení Odesnika do 2.kola trochu nefér, podle mě to ani nejde, asi dostali vyjímku od ATP. I když měl mít Radek volný postup i tak by si měl s Odesnikem poradit. Nevim jak na to Radek s formou i se silami je, ale když se podíváme na jména v jeho polovině pavouku, mimo formu davyděnko, verdasco,melzer i bagdatis. Vím, že je to hodně předčastné ale rýsuje se možnost finále. A finále 500 turnaje by pro radka mohla být velká vzpruha.
Reagovat
dabelsobul
Nasazení Odesnika do 2. kola je zcela běžné. Fish měl v 1. kole volný los a měl hrát až ve druhém. Za něj tak dosadili Odesnika. Není to zrovna spravedlivé, protože hráč neuspěje v kvalifikaci a pak mu stačí jedna výhra k postupu do 3. kola (na tomto turnaji 45 bodů do žebříčku), ale lepší než aby se zbytečně nehrál zápas.
Reagovat
taffer
Vždyť taky proto se ten důvod, proč se tam Odesnik dostal, jmenuje "lucky loser". Když má někdo holt štěstí, tak se namísto nasazeného hráče dostane hned do 2.kola.
Reagovat
smazaný uživatel
Urveme turnaj Radku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist