Watsonová odvrátila mečboly a je první britskou vítězkou turnaje WTA po 24 letech!

14. 10. 2012, 08:24
Aktuality 24
WTA ÓSAKA - Velká Británie se po 24 letech dočkala své vítězky turnaje WTA. Dlouhé čekání ukončila v japonské Ósace dvacetiletá Heather Watsonová, jež ve více než tříhodinovém finále odvrátila celkem čtyři mečboly a udolala Kai-Chen Chang z Tchaj-wanu.
Profily hráčů
Heather Watsonová

Před třemi týdny v Guangzhou se osmnáctiletá Laura Robsonová stala první britskou finalistkou po 22 letech. Zároveň mohla ukončit o ještě dva roky delší čekání na britskou šampionku, její snažení však ukončila v závěrečném souboji Tchaj-wanka Su-Wei Hsieh.

Na další britskou finalisku se dlouho čekat nemuselo, už tento týden v japonské Ósace se do finále dostala dvacetiletá Heather Watsonová. A právě ona se už první britskou vítězkou od roku 1988 stala. Málem však dopadla podobně jako krajanka Robsonová, neboť v rozhodujícím souboji o titul - rovněž proti soupeřku z Thaj-wanu Kai-Chen Chang - čelila čtyřem mečbolům při podání soupeřky. Dvacetiletá Britka ale dramatické okamžiky psychicky zvládla a po 3 hodinách a 11 minutách zvítězila 7-5 5-7 7-6.

"Británii se podařilo v poslední době zlomit pár rekordů a jsem šťastná, že jsem jeden přidala," prohlásila šampionka z Ósaky. Zásluhou Andyho Murrayho se totiž britský tenis dočkal v září na US Open prvního grandslamového vítěze po 76 letech.

Obě finalistky byly v Ósace nenasazené a obě se v Japonsku dostaly poprvé na okruhu WTA za brány čtvrtfinále. V prvním setu finálového duelu podávala Kai-Chen Chang - semifinálová přemožitelka nasazené jedničky Stosurové - na zisk sady, Watsonová ale třemi brejky v řadě vývoj otočila a rázem vedla 7-5 a 2-0.

Náskok ve druhém dějství ztratila, přesto měla za stavu 7-5 a 5-4 při své podání mečbol. Obratům ale ještě nebyl konec. Tchaj-wanka Britce oplatila obrat z úvodního dějství a navíc měla výsledkově navrch i ve třetí sadě. V té za stavu 5-4 vedla při svém podání už 40-0, ale nakonec žádný ze čtyř mečbolů nevyužila a Watsonová tak nakonec v tie-breaku dosáhla vytouženého vítězství.

"Už jsem se viděla, jak brečím v šatně. Ale vzpomněla jsem si na trenéry, kteří mě učili: běž si za body sama a nedoufej, že to soupeřka zkazí. Tak jsem odvrátila první mečbol a pak další a další," dodala dvacetiletá tenistka.

Na double však Watsonová v Ósace nedosáhla, s domácí veteránkou Kimiko Dateovou-Krummovou ve finále čtyřhry prohrály. Nasazeným jedničkám Abigail Spearsové s Raquel Kopsovou-Jonesovou z USA podlehly 1-6 a 4-6.

- WTA INTERNATIONAL ÓSAKA -
(Japonsko, tv. povrch, 220.000 dolarů)
nedělní výsledky (14. 10. 2012)

Dvouhra - finále:
Watsonová (Brit.) - Kai Chen-Chang (Tchaj-wan) 7-5 5-7 7-6(4)

Čtyřhra - finále:
Kopsová-Jonesová, Spearsová (1-USA) - Dateová-Krummová, Watsonová (4-Jap./Brit.) 6-1 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
tommr
a vypadla hned v prvním zápase v kvalifikaci s téměř neznámou Němkou Friedsamovou (190. místo ve světovým žebříčku) ...
Forma všech našich top-hráček před nadcházejícím TM a finále FC je opravdu hrozná ...
Reagovat
smazaný uživatel
Když ne Laura, tak Heather :-)
Laura se dočká příště, má velký potenciál.
Reagovat
freeteepek
Troufám si tvrdit, že v tomhle infarktovém finále možná někteří Britové ten infarkt skutečně dostali. Ale nejdůležitější je, že nezkolabovaly tenisky při těch neskutečných obratech. Kam se hrabou formule na ženský tenis:-)! Watsonový to vítězství moc přeju. Věřím, že příští britskou vítězkou bude Laura a holky se o slávu podělej. Kdo vsadil na Heather před turnajem, je dneska boháč. Gratuluju!
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace Heather! :) Podle toho průběhu to muselo být obrovské drama. Heather nevyužila mečbol už ve 2. setu a Chang ve třetím dokonce čtyři. Odvrátit čtyři mečboly, z toho tři za sebou, to se moc často nepovede... Moc to přeju Heather. Sice jsem taky očekával, že první britskou vítězkou po dlouhé době bude Laura, ale ji určitě ještě tituly čekají a věřím, že nejenom jeden. :) Heather je sympaťačka a na kurtu velmi houževnatá hráčka, která doběhne možné i nemožné. Jsem rád, že se jí to povedlo. :) Na druhou stranu, klobouk dolů i před Chang, která bude asi trochu smutná kvůli těm nevyužitým mečbolům, ale v Ósace udělala doslova díru do světa. Lauru ve čtvrtfinále i Sam v semifinále porazila v tie-breaku třetího setu. Do třetice už to nevyšlo...
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, sice 1. triumf Britů po tolika letech měla udělat Laura, tak i tak spokojenost. Roste jim silná dvojka.
Reagovat
dadaft
tak jsem se po čase zase z prdele koukl na závod F1 (komerční pauza) bylo to nesmírně vzrušující. formulím se opotřebovávala (komerční pauza) pravá přední pneumatika!!! sice když se jezdci vzájemně přiblížili, přišel pokyn z boxů, ať se na sebe netlačí, ale pak přišel vrchol závodu (komerční pauza) - Hamiltonovi se na monopost přichtl kus hadru!!!!!! neuvěřitelné drama... :-O (komerční pauza)..........
tak zase za 10 let, milá formule one.........
........... - - - už ať začne tenis. ))
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem čučel na debl, taky drámo se šťastným koncem. Gratulka!!!!..:)))
Reagovat
dadaft
3 hodiny 11 minut 22 sekund
vyhrané míče 129/129
Watson - Chang 7:5 5:7 7:6
huuufff. ))
Chang vedla ve třetím setu 5:4 40:0, promarnila tyhle tři mečboly v řadě a pak ještě další, ohromná bitva o desátý gem, jako o celý zápas.....................
............. v Ósace si letos užívali dlouhých dramatických zápasů............
(nečekal jsem od redakce takovou rychlost, díky. ))
Reagovat
dadaft
jinak Heather půjde někam k padesátce a příští rok se můžeme zřejmě těšit na výraznější nástup další skvělé mladé hráčky........
......... a celá Británie se jistě těší, že Union Jack bude konečně zase vlát vysoko.......
!!! bravo Heather !!!
Reagovat
tommr
nástup mladejch britskejch hráček je dobrá zpráva nejen pro GBR ale i pro ženskejch tenis jako takovej. Pořád totiž platí, že úspěšný hráčky z tenisově tradičních zemí jako jsou GBR, Austrálie nebo USA můžou k tenisu přilákat mnohem víc diváků a tím i sponzorů než Rusky a další hráčky z bývalýho východního bloku ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, třeba taková Masha nepřilákala vůbec nikoho... :D
Reagovat
tommr
a je Sharapovová braná jako typická Ruska? Já si myslím, že ne ... :)
Reagovat
rubens
Mě spíš odlákala... myslí to v globálu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, jak je braná, ale hraje za Rusko a jak sama řekla, její krev je stoprocentně ruská... A není to zdaleka jenom Masha, kdo je nebo byl atraktivní z ruských tenistek. Co taková Anna Kournikova, Elena Dementieva nebo z těch aktivních hráček třeba Maria Kirilenko? Rusky prostě táhnou a není třeba říkat proč. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mně chybí Jelena, Dinara, oběma jsem fandila. Ted už z Rusek asi žádný.
Reagovat
dadaft
já měl rád třeba taky Anastázku Myškinovou. ))
Reagovat
tommr
vyjmenoval si jen pár výjímek potvrzujících pravidlo ... :)
Na druhou stranu koho zajímá třeba taková Petrovová, Makarovová, Pavlyuchenková, Vesninová, Panovová, Bratchiková, Dushevinová a spousta dalších Rusek včetně těch co hrajou za postsovětský republiky?
Reagovat
smazaný uživatel
A co třeba Věra? :) Mně Dinara taky chybí, protože měla charisma a byla mi sympatická. Sama víš, že jsem jí taky fandil. :) Ale teď jsem myslel spíš takové typické krásky, za kterými byl dav diváků schopný okamžitě přeběhnout z jednoho kurtu na druhý, jako to říkali v tom dokumentu Ruské jedničky. To se teda týkalo hlavně Anny... Každopádně si myslím, že ruské tenistky hodně přitahují diváky i sponzory. A kdybych měl vzít i zbytek východní Evropy, tak se stačí podívat na Viku. Ta má fanoušky po celém světě (viz nedávno Peking) a co vím, pro sponzory je taky hodně atraktivní. Je to samozřejmě dáno i tím, že je jedničkou... Já chápu příspěvek tommra tak, že Británie, USA a Austrálie jsou tradiční tenisové země, kde se pořádají grandslamy a tudíž je tam o tenis velký zájem. Ale jak říkám, dnešní top hráčky mají fanoušky opravdu po celém světě a je jedno, jestli jsou z východní Evropy, Německa, Dánska, USA nebo třeba Číny. :)

dadaft: Jo, ta byla taky hezká, ale jako tenistku si ji moc nepamatuju...
Reagovat
smazaný uživatel
Kurnikovová i Šarapovová přitáhly k tenisu spoustu diváků rekrutujících se především z mužské části populace, ale všeho moc škodí...
Reagovat
smazaný uživatel
No, ty jsi zase vyjmenoval hráčky, které nejsou v první desítce a většina z nich ani v padesátce. To s tím samozřejmě taky souvisí... Ale třeba Nadia je docela vysoko a zanedlouho možná získá americké občanství, tak o ni bude větší zájem. Ekaterina a Nasťa podle mě taky mají nějaký potenciál. A kdyby Elena byla výš ve dvouhře, tak by tu popularitu dost možná měla. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Krásy není nikdy dost :-)

Monty - jak jsem na Veru mohla zapomenout? :-(( Kaju se..já si na ní fakt nevzpomněla, asi jak dlouho nehraje, ale přitom je to moje oblíbená hráčka.
Reagovat
tommr
všechny hráčky který jsem vyjmenoval jsou v první stovce, některý se letos dokonce objevily v první dvacítce a přesto je širší tenisová veřejnost téměř nezná - o laický ani nemluvím. Robsonová a Watsonová na tom nejsou o nic líp a podívej se jakej je okolo nich šrumec ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
V první stovce jo, ale většinou v té druhé polovině... Na druhou stranu, divil bych se, kdyby aspoň trochu znalejší tenisový divák neznal Nadiu, Ekaterinu, Nasťu nebo Elenu. S tou trojicí Panova, Bratchikova, Dushevina už je to trochu horší. Bratchikovou a Dushevinu jsem viděl hrát asi jenom jednou (Bratchikovou letos proti Petře) a Panovu snad ještě ani jednou. Ale vím, že v letošním roce hrála někdy proti Vice a myslím, že padnul kanár. :)

Jinak tu popularitu Laury a Heather bych nespojoval jenom s jejich národností. Ony jsou mladé, sympaťačky, Laura byla hodně dobrá v juniorkách a obě letos poprvé výrazněji prorážejí v dospělých. To jsou podle mě hlavní důvody. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, Emičko. Jsem rád, žes to napsala za mě. :)

Teď už jdu koukat na Viku. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist