Wimbledonský šampion Alcaraz zvládl rychlý přechod na antuku. Na Hopman Cupu zdolal Goffina

21. 7. 2023, 21:37
Aktuality 10
HOPMAN CUP - Carlos Alcaraz (20) pouhých pět dní po triumfu na travnatém Wimbledonu zvládl zápas na antuce. Na úvod Hopman Cupu v Nice první hráč světa zdolal 4:6, 6:4, 10:8 Davida Goffina (32), přestože ve druhém setu musel dvakrát dotahovat manko brejku. Španělé ale duel s Belgičany nakonec prohráli, Alcaraz s Rebekou Masárovou v rozhodující smíšené čtyřhře podlehli Goffinovi s Elise Mertensovou. Prvními finalisty se již stali Švýcaři.
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz v uplynulých týdnech zaznamenal první triumfy na trávě. V Londýně nejprve ovládl podnik ATP 500 v Queen's Clubu a následně ve Wimbledonu získal druhý grandslamový titul.

I když slavil teprve před pěti dny po pětisetové finálové bitvě s Novakem Djokovičem, svou účast na Hopman Cupu na rozdíl od zraněné krajanky Pauly Badosaové neodřekl a je největší hvězdou obnovené soutěže smíšených družstev.

Navíc rychlý přechod na antuku, na které se představil poprvé od semifinálové porážky na Roland Garros, výsledkově zvládl. Proti Davidu Goffinovi sice prohrál první set a ve druhém byl dvakrát brejk pozadu, ale vývoj otočil a v super tie-breaku dokonal obrat.

Dvacetiletý Alcaraz porazil o dvanáct let starší bývalou světovou sedmičku Goffina, který se aktuálně nachází až na 111. místě světového žebříčku, 4:6, 6:4, 10:8 a oplatil mu překvapivou porážku z loňské Astany.

Španělé tak vyrovnali souboj s Belgičany na 1:1, neboť Rebeka Masárová v úvodní dvouhře žen podlehla 6:7, 6:2, 6:10 Elise Mertensové.

O vítězi musela rozhodnout smíšená čtyřhra, kterou si Alcaraz zahrál poprvé v kariéře. Vítěznou premiéru si však nepřipsal, s Masárovou podlehli belgické dvojici snadno 3:6, 1:6.

Šanci na první místo ve skupině B, v níž jsou ještě Chorvaté Borna Čorič a Donna Vekičová, tak stále mají všechny tři týmy. Španělsko k jistotě postupu do nedělního finále potřebuje v sobotu porazit Chorvatsko 3:0 na zápasy, soupeřům stačí jakékoliv vítězství. Belgii udrží ve hře jen výhra Španělska 2:1.

Švýcaři jsou prvními finalisty

Ve druhé skupině je už dobojováno a nečekanými vítězi a postupujícími do finále se stali šampioni posledních dvou ročníků Švýcaři. Ale zatímco v letech 2018 a 2019 v Perthu triumfovali Roger Federer a Belinda Bencicová, nyní v Nice úspěšně reprezentují hráči druhé světové stovky Leandro Riedi a Céline Naefová, jež na poslední chvíli nahradila zraněnou Bencicovou.

Švýcarští outsideři si na Azurovém pobřeží poradili s Dány Holgerem Runem a Clarou Tausonovou i Francouzi Richardem Gasquetem a Alizé Cornetovou. Obě výhry slavili po podobném vývoji, když Riedi nejprve vyhrál dvouhru mužů a společně se svou krajankou pak bodoval v rozhodujícím mixu.

Obnovená soutěž

Tradiční soutěž smíšených družstev se letos hraje po čtyřleté pauze a místo obvyklého lednového termínu v australském Perthu zápasy hostí antukové kurty v Nice. Turnaje se účastní šest týmů rozdělených do dvou tříčlenných skupin.

Hopmanův pohár se hrál v letech 1989 až 2019, poté ustoupil obnovenému Světovému poháru družstev pod názvem ATP Cup. Letos se místo něj v Austrálii hrál smíšený turnaj United Cup.

Úvodní ročník Hopman Cupu v roce 1989 vyhrálo Československo, české dvojice pak triumfovaly ještě v letech 1994 a 2012.

• HOPMAN CUP 2023 •
Francie / Nice, antuka
páteční výsledky (21. 07. 2023)
• Skupina A •
Švýcarsko - Francie 2:1
Näfová - Cornetová 6:1, 3:6, 8:10
Riedi - Gasquet 3:6, 6:3, 10:8
Näfová/Riedi - Cornetová/Gasquet 6:4, 7:5
• Skupina B •
Belgie - Španělsko 2:1
Mertensová - Masárová 7:6 (7:3), 2:6, 10:5
Goffin - Alcaraz 6:4, 4:6, 8:10
Mertensová/Goffin - Masárová/Alcaraz 6:3, 6:1
Pořadí skupin

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
Patik
Po Wimbledone hopman cup co je pre neho kľúčový turnaj teraz naozaj.. potom Toronto cinci US Open a nohy chrbát dovidenia vidíme sa niekde nabuduci rok v Amerike alebo na antuke.. Presne takéto začiatky mal aj Nadal..zvladnem boha krista ved cítim sa dobre vyhravam.. Ono v Španielsku im asi nič nehovorí nejaká dlhodobá prevencia pred zraneniami..práve teraz mal ležať niekde na plazi a užívať si voľno a oddych pred ďalším GS.
Reagovat
Marduch
Pro Alcaraze nejsou povrchy téma. Tenhle španělský Hulk bude vyhrávat i na tankodromu smile
Reagovat
lvicek
Musim rict, ze me mirne prekvapilo cist si ted o Hopman Cupu a posleze ke konci clanku jeste o neco vic, ze se to kona v Nice. To jsou veci...
Reagovat
IngStavinoha
a takových "překvapení" ti neoliberální dotační paraziti připravují denně i několik
Reagovat
Pe3k
Musíš ty svoje politické sračky srát do každého příspěvku? Co ty si za blázna? Zamyslel ses na tím, jestli se něco změní, když to napíšeš na tenisportál? Nezmění se nic, jen dostaneš další ban.
Reagovat
Amputace
smile
Reagovat
IngStavinoha
jj, zamýšlím se nad tím dnes a denně

smilesmilesmile
Reagovat
Pe3k
Jediné čeho si dosáhl je, že tě mají všichni za blázna...
Reagovat
Pe3k
A ještě se sluší dodat, že já sem tě prokouknul až jako úplně poslední ze všech. Já sem tady ze všech "nejpomalejší"...smile
Reagovat
IngStavinoha
to teda zase prrr... takové sebemrskačství kór v dnešní době nemáš ani trochu zapotřebí ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist