Wozniacká: Uvítala bych hlídání času mezi výměnami

30. 6. 2014, 18:42
Aktuality 41
Dánka Caroline Wozniacká by byla pro to, aby byly v tenise zavedeny hodiny měřící čas mezi výměnami, podobně jako je to u střelby v basketbalu. Bývalá světová jednička si na prodlužování výměn nad stanovených 20 sekund stěžovala po dnešní porážce 2-6 5-7 s Barborou Záhlavovou-Strýcovou v osmifinále Wimbledonu.
Caroline Wozniacká

"Měla jsem pocit, že byla hodně pomalá. Ale myslím, že rozhodčí čas hlídá, takže pokud se do limitu vešla, tak je to OK," uvedla Wozniacká, jež by přivítala hodiny, které by viděli všichni na kurtu. "Nevadilo by mi to. Přesně by vám to ukázalo, kolik času mezi výměnami máte."

Záhlavová-Strýcová k tématu podotkla, že hlídat čas je věcí rozhodčího. "Kdyby mi rozhodčí řekla, abych si pospíšila při servisu, tak bych to asi změnila. Ale nedostala jsem žádné varování nebo něco podobného, takže jsem jen držela svůj rytmus," řekla Češka po životním úspěchu.

Debatu o (ne)dodržování časového limitu, jenž je 20 sekund na grandslamech a 25 sekund na ostatních turnajích, rozvířil minulý týden Lukáš Rosol. Český tenista si stěžoval po porážce s Rafaelem Nadalem, že si jeho španělský soupeř pauzy natahoval, čímž je pověstný.

Federer: Zavedení hodin by mě nepřekvapilo
"Myslím, že všichni hráči by měli mít mezi body stejně dlouhou dobu. Ale vždycky je to tak, že ti nejlepší si berou mnohem víc času než ti normální a nikdo jim nic neřekne. Nevím proč," zlobil se Rosol.

Českého tenistu nepřímo podpořil Švýcar Roger Federer, jenž je známým propagátorem rychlé hry. "Myslím, že je důležité, abychom my jako hráči zrychlili. Nesmíme překračovat časový limit, protože to poslední, co bych chtěl, je to, abychom ztráceli diváky kvůli příliš pomalé hře," uvedl sedmnáctinásobný grandslamový šampion.

O dodržování limitů se tenisté bavili na hráčské radě, které Federer předsedá. "Hovořili jsme i o těch hodinách. Říkali jsme si, že nemusíme zacházet tak daleko. Ale nepřekvapilo by mě, kdyby k tomu znenadání došlo. Protože stačí pár kluků, kteří to budou stále protahovat, a hodiny se zavedou," uvedl švýcarský fenomén.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

41
Přidat komentář
Mayo
Nech žijú pomalí tenisti ! (:
Reagovat
safi1313
Rosole ty se radši nevyjadřuj :-)
Reagovat
Titan
To by bylo zase rozčilování a pohádek. Má to zůstat na rozhodčím a je docela dobře kontrolovatelné, zda rozhodčí funguje dobře. Pokud ne, bude řídit maximálně kvalifikace na Srí Lance...:-)
U basketbalu je to trošku jiné, je to kolektivní hra a hraje se v hale. Venku je spousta vlivů, které objektivně hráčky obtěžují - řev dítěte, poryv větru, slunce a mraky, courající a řvoucí diváci atp.
Ovšem nemělo by se zapomínat i na to, aby hráčka neobtěžovala druhou například houkáním, takže Azarenka a Mášenka po prvním napomenutí za každý výhek fiftýn dolů...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Když to funguje u basketu, proč ne u tenisu. (Ale postěžovat si měla raději po zápase s Šarapovovou, to by bylo více k věci).
Reagovat
smazaný uživatel
Caroline by se neměla zbytečně vymlouvat ale sportovně přiznat porážku a najít skutečnou příčinu dnešního neúspěchu. Protože Barbora jí dneska tenisově jednoznačně předčila.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já myslím, že na tohle tu prohru nesvádí. Jenom se o tom prostě zmínila a vypadá to blbě, protože tak učinila po prohraném zápase... Ale jinak s tebou musím bohužel souhlasit. Čekal jsem od Caro mnohem lepší výkon, než jaký dneska předvedla. Hlavně ten 1. set byl úplně beznadějný... Zdá se mi, že kurty v Eastbourne vyhovují Caro daleko víc než kurty ve Wimbledonu. V Eastbourne dokáže hrát na trávě dobrý tenis, ve Wimbledonu se jí to bohužel nedaří. Ty první tři zápasy toho vážně moc neřekly a nedají se brát jako nějaké měřítko... Ale abych neviděl všechno jenom černě, tak tohle je zatím nejlepší grandslamový výsledek pro Caro v tomto roce a zároveň příslib, že na betonech ve druhé polovině sezony to půjde. Co jsem četl na oficiálních stránkách Wimbledonu, tak Caro už se na ně těší. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem rád, že se jí konečně alespoň částečně začalo dařit. Po tom, jaké trápení si za poslední týdny prožila v soukromí by si zasloužila alespoň nějakou satisfakci na tenisových dvorcích.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně. :)
Reagovat
VlS
Já bych řekl, že dneska Caro zahrála hluboko pod svoje možnosti. Už jsem ji letos viděl hrát daleko líp.
Reagovat
smazaný uživatel
Máš naprostou pravdu. Řekl bych, že hlavně v 1. setu...
Reagovat
smazaný uživatel
Taky ji nejak nemusim, ale u ni vzdy ocenim jakekoliv zlepseni, byt malinke;)))
Rozhodne vypadala lip v Eastbourne...hlavne na FH...ji to fakt konecne slo;))) rekl bych dokonce jak nikdy pred tim...jako ze uz to nebylo jen jeden uder buch...
...dneska mne pripadla, ze je fakt po flamu...ona dokonce mela i celkem pozitivni procenta na siti...
...ale na te BL ty udery...uf...chvilemi ji to litalo vsude mozne...toz to bylo obcas dost drsne...
...To by fakt Barune muselo uz rupnout v hlave, aby ji nedala...
nechci nejak tim snizovat vitezstvi Bary, je to proste postup ve Wimbledonu, co je ji potom, ze Karolina dnes nezvladala vubec...
...tezko rict...co se tam dnes vnitrne v Karo varilo....
ale fakt dneska hrala hrozne...to je treba uznat...a s limitama to asi nema nic spolecneho...
Reagovat
rib
no, já si všímala zlepšení hlavně vloni, letos je to s Caro nic moc... Ale ty dnešní zoufalé pohledy na taťku, to tedy nevím, jestli to má pomoci ke zlepšení..
A jinak já jsem pro zavedení časomíry, proč ne. Ale taky bych byla za zrušení trenéra na kurt v dámském tenise. Jen ať se holky učí myslet samy, dřív to taky musely umět
Reagovat
VlS
Taky jsem pro a ještě bych zrušil MTO. Buď jsi v pořádku, tak hrej, nebo jsi zraněnej a skrečni. Divadla s měřením tlaku a podobně .... za chvíli tam budou tahat sono :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, pro to jsem take...;) MTOcka to je neco...teda...
Reagovat
smazaný uživatel
Ja jsem zcela pro toto pravidlo. Spoustu hracu a hracek se tomuto pravidlu normalne prizpusobili, takze nevidim duvod aby se nemohli prizbusobit i ty ostatni. Jediny problem vidim v tom, ze rozhodci ve hre nejsou zcela nestrani. Je videt rozdil, kdyz rozhodci ma napomenout nejakeho svetoveho hrace a nebo nejakeho hrace ve druhe padesatce.

Rozpor ovsem vidim v tom, ze tenisove asociace spolecne s televiznimi stanicemi se snazi delat vsechno pro to, aby zapasy se zbytecne nenatahovaly ale na druhou stranu chteji videt dlouhe vymeny a spomaluji povrchy. Muj nazor je, ze to spomalovani povrchu tenisu dost ublizuje. Uz na nejakych pomalejsich hardech neni ani nejaky zretelny rozdil oproti antuce, na trave uz je pouze pramalo hracu, kteri hraji 'zanikajici' styl servis-volej (hracky hrajici timto stylem uz nejsou skoro zadne)...
A nasledky techto inovaci jsou naprosto zretelne, pribivajici dlouhodoba zraneni a obcas temer nadlidske nasazeni hracu, maratonske zapasy, ve kterych jsou hraci a hracky tlaceni az na same dno svych fyzickych moznosti. Jak rikam, chapu toto pravidlo a jsem jeho zastancem ale presto bych na GS povolil aspon tech 25 sekund mezi vymenama jako je na normalnich turnajich, rozhodci by meli toto pravdilo posuzovat bez rozdilu v postaveni zebricku hracu a hracek ale zcela lidsky (maratonska vymena, dlouhotrvajici zapas, rozhozeni hrace divakama atd.). Ve vetsi mire by to ale mohli hracum a hrackam beztrestne pripominat pri meneni stran a pokud ani to je neprinuti tomuto pravidlu se prizpusobit jako ostatni, tak jim sebrat prvni servis, nasledne fiftyn atd.. Pravidlo je pravidlo a melo by se dodrzovat a pokud si to vazne chteji rozhodci pohlidat, tak bez rozdilu vuci hracum...
Reagovat
smazaný uživatel
zkopirovano z clanku pod Serenou, kde jsme to pravidlo zacali resit...
Reagovat
VlS
to podepíšu.
Reagovat
pepin
Také souhlasím, jenže problém je v tom, že prostě není stejný metr a zvlášt pro ty hodně nahoře je většinou jiný.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem letos viděl jak napomínají jak za prodlevy před servisem jak Serenu, tak Marii.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím.
Nejhorší je to, že rozhodčí nerozhodují férově, ale podle toho, jak vysoko se dotyčný hráč či hráčka nachází na žebříčku. Pak je napomenou jednou za zápas, aby se neřeklo, a víckrát ne. To je na nic. Byl bych klidně pro to zavedení časomíry, aby to bylo přehledné a spravedlivé.
Reagovat
smazaný uživatel
A mohlo by to pípat posledních 5 sekund. To by se ukázalo, kdo má ocelové nervy :D
Reagovat
smazaný uživatel
:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak mne se nemusite ani ptat, ja su urcite pro... my s Dlouhym Jankem se vlezem do toho limitu i s tim prohozem micku mezi nohama;)
Ale podepisuji jen s tim zlepsovakem Janekdy;) Krom toho to pipani by bylo uzitecne, aby se vedelo, kdy to opravdu konci ten limit...
Reagovat
spaniel
Jo a na konci by jeste mohl byt ten jingle z milionáře...pararampá
Reagovat
smazaný uživatel
;)
Reagovat
majkl005
nemyslím si, že by právě Bára byla z těch hráček, která zdržuje....na to jsou jiné specialistky...
Reagovat
pepin
Je zajímavé, že to neřekne když hraje s marfušou, ta je tím pověstná, ale odnese to naše Bára.
Reagovat
smazaný uživatel
Protože se jí tehdy na to nikdo neptal.
Reagovat
smazaný uživatel
Mi přijde, že to neodnesla Bára, ale že je to prostě nešvar, který se v poslední době docela často přetřásá. Ty hodiny by byly ideálním řešením - každý by viděl, jak na tom je.

Když to nejsou rozhodčí schopni řešit stylem padni komu padni, tak je to pak těžké. Vlastně oni nedělají dobře svou práci, protože nesoudcují zápas podle pravidel.

Nevím, jestli Bára protahovala pauzy, ale jestli jo, je to chyba rozhodčí, že jí na to neupozornila, neudělila napomenutí atd.
Reagovat
pepin
Nevím, hodinky s časomírou jsem neměl, ale zápas jsem sledoval a vůbec mi nepřipadalo, že by to Bára natahovala. Jsou jiní borci a borkyněs protahováním pauzy.
Reagovat
smazaný uživatel
Já neviděl celý zápas, až pak po Lucce.
Zaregistroval jsem akorát v jedné chvíli, že chtěla Caro už podávat a najednou si všimla, že není Bára připravena. Ale nevím, zda se jednalo o překročení limitu.

Ale já to vůbec nepsal primárně proti Báře. Z toho, že to není transparentní a rozhodčí to nesoudcují spravedlivě, pak vznikají ty různé spekulace, že ten nebo ta překročili limit, a třeba to tak ani není. To vůbec není o Báře.
Reagovat
smazaný uživatel
Returnující se musí přizpůsobit servírujícímu. Ten nemá nárok na nějaký časový limit.
Reagovat
smazaný uživatel
No vidíš, to jsem si vlastně neuvědomil. Jenže taky se to tak neděje, ten podávající často čeká na protihráče, který není připraven.
Právě v tom momentu, o kterém píšu, se Caro pak tvářila naštvaně, že už chtěla začít podávat a musela na Báru čekat.
Reagovat
smazaný uživatel
No tohle pravidlo uz nefunguje podle mne vubec... jde jen o trpelivost serujiciho...

Na okruhu chybi nejaky manik, ktery by normalne na drsno odserviroval;))) Jenze to by zase buceli lidi...a furt dokola tohleto;)

Hele, ale hlavne, jak chtel Rebel podat od spodu, tak mu to proste neuznali...se ptam proc...??? S nejakym podanim od spodu delaji caviky, ale kazdy si pomalu bere rakety v kazdu chvilu jak sa mu to hodi servisman neservisman limit nelimit...
Reagovat
smazaný uživatel
trpelivost servujiciho pochopitelne;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jak rebel serviroval spodem, tak tam myslim, ze prave neuznal kvuli prekroceni casoveho limitu a ne kvuli tomu, ze to bylo spodem... Mno ale me nejvice dostalo prave to v Monte Carlu, kde na Tomase vsichni strasne nadavali, ze furt jen se mu neco nezda a keca s rozhodcima, presne to o cem tu mluvis... cas 2:03

http://www.youtube.com/watch?v=jKfy_wYIYVw
Reagovat
smazaný uživatel
To je dobrý, teď mi to tady dají všichni sežrat... :D

Caro, mám tě rád, ale spíš by ses měla zaměřit na to, proč jsi dneska nehrála líp. Začít hrát od stavu 2:6, 1:3 je fakt pozdě...
Reagovat
smazaný uživatel
já určitě ne. Myslím, že je dobře, že se ozvala. Na co tam to pravidlo potom je? Speciálně u žen sem si všiml, že se na to moc nebere ohled.

Buď to pravidlo zrušit, nebo to natáhnout třeba o 5 sekund a být přísnější..
Reagovat
smazaný uživatel
Já jenom narážím na tu včerejší diskusi, kterou jsem tady absolvoval... Jak už jsem psal Hirschnovi: Nevadí mi, že se o tom Caro zmínila, ale po prohraném zápase to prostě vypadá blbě a jako výmluva. Já si nemyslím, že by Caro chtěla svádět prohru na něco takového, ale média se toho prostě chytnou a udělají z toho hlavní téma. Ostatní věci z její tiskovky už pro ně nejsou tak důležité...
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas, že po prohře to zní jako výmluva. To samé platí i pro Rosola.
A jinak mi celkem vadí tohle nafukování bublin a zbytečné dělání senzace z absolutních prkotin.
Reagovat
Frick
Bůůůůůů, škyt :o)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist