WTA zveřejnila nominace pro prestižní ceny roku. Ve hře jsou čtyři Češky

16. 10. 2017, 11:31
Aktuality 18
Ženská tenisová asociace nedávno zveřejnila nominace pro prestižní ceny roku. Mezinárodní tenisová média budou do skončení dnešního dne hlasovat v jednotlivých kategoriích, které určí hráčku roku, deblový pár roku, zlepšení roku, nováčka roku a nejlepší návrat. Šanci na ocenění mají čtyři české tenistky.

Do kategorie Hráčka roku byly nominovány dvě ze čtyř vítězek letošních grandslamových podniků. Šanci na trofej mají překvapivá šampionka French Open Jelena Ostapenková a wimbledonská vítězka a bývalá světová jednička Garbiñe Muguruzaová.

Dalšími nominovanými jsou finalistka French Open a aktuální světová jednička Simona Halepová, vítězka pěti turnajů WTA Jelina Svitolinová a držitelka tří letošních titulů Karolína Plíšková. Plíšková se po Wimbledonu stala historicky první českou světovou jedničkou a v létě na tenisovém trůnu strávila osm týdnů. Poslední nominovanou je Venus Williamsová, která letos hrála dvě grandslamová finále a vrátila se do Top 5.

V anketě Deblový tým roku si to rozdají Yung-Jan Chan, Martina Hingisová, ruské duo Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová a americko-český tandem Bethanie Matteková-Sandsová, Lucie Šafářová. Tyto tři páry dohromady ovládly všechny grandslamové turnaje a celkově získaly patnáct titulů na okruhu WTA.

Matteková-Sandsová se Šafářovou spolu ovládly letošní Australian Open i French Open a ve Wimbledonu útočily na celkově čtvrtý grandslamový triumf v řadě a zkompletování sbírky trofejí z akcí velké čtyřky. Američanka se však v zápase dvouhry ošklivě zranila a ukončila sezonu.

Nováčkem roku se může stát Markéta Vondroušová. Česká kometa letošní sezony bude ale muset získat více hlasů než CiCi Bellisová, Elise Mertensová a Beatriz Haddadová Maiaová. Osmnáctiletá Vondroušová se na kurty vrátila po zranění lokte letos a dominovala na okruhu ITF, kde získala čtyři tituly. Největší úspěch své kariéry však zaznamenala v Bielu. Ve švýcarské hale si došla z kvalifikace až pro trofej pro vítězku.

Vondroušová senzačně ovládla Biel a může být nováčkem roku

Poslední nominovanou českou nadějí je Petra Kvitová, a to v anketě Návrat roku. Dvojnásobná wimbledonská vítězka po prosincovém přepadení vyhrála hned svůj druhý turnaj na trávě v Birminghamu, došla do čtvrtfinále US Open a uhrála semifinále v Pekingu.

Konkurenci má však velkou. Obrovskou favoritkou je totiž vítězka US Open Sloane Stephensová a bez šance nebude ani finalistka amerického grandslamu Madison Keysová. Poslední adeptkou je Ashleigh Bartyová.

Kvitová se po prosincovém přepadení vrátila výtečně

O trofej za zlepšení roku budou usilovat Francouzky Caroline Garciaová a Kristina Mladenovicová, Jelena Ostapenková a Jelina Svitolinová, které byly jako jediné nominovány do dvou kategorií, a Coco Vandewegheová.

Ostapenková a Svitolinová mohou jako jediné uspět ve dvou kategoriích

V jednotlivých anketách tentokrát nehlasují samotní tenisoví příznivci, jako je tomu u měsíčních anket, ale mezinárodní tenisová média. Výsledky budou vyhlášeny na konci října v průběhu Turnaje mistryň.

NOMINACE PRO PRESTIŽNÍ CENY ROKU
Hráčka roku
Simona Halepová
Garbiñe Muguruzaová
Jelena Ostapenková
Karolína Plíšková
Jelina Svitolinová
Venus Williamsová
Deblový tým roku
Yung-Jan Chan, Martina Hingisová
Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová
Bethanie Matteková-Sandsová, Lucie Šafářová
Zlepšení roku
Caroline Garciaová
Kristina Mladenovicová
Jelena Ostapenková
Jelina Svitolinová
CoCo Vandewegheová
Nováček roku
CiCi Bellisová
Beatriz Haddadová Maiaová
Elise Mertensová
Markéta Vondroušová
Návrat roku
Ashleigh Bartyová
Madison Keysová
Petra Kvitová
Sloane Stephensová
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

18
Přidat komentář
lars
Barty ??? vzdyt hrala loni
Rybka tam chybi
Reagovat
skott
Hráčka roku - si nejtěžší vybrat, když letos byly čtyři různé grandslamové vítězky a pět světových jedniček. Přiklonil bych se asi na stranu Halep, která se nevzdala po několika velkých zklamáních a přeci jenom pozici jedničky nakonec urvala. Pokud by vyhrála Turnaj mistryň neměl bych pochyby.

Zlepšení roku - tady asi jednoznačně Jelena Ostapenko, zvlášť pokud by nevyhrála hráčku roku.

Nováček roku - nenápadná Elise Mertens, záskala titul, má další finále, 3.kolo grandslamu, nejlepší aktuální umístění. Poměrně jasná volba.

Návrat roku - bohužel tolik kandidátek, že se ani mezi nominované nevešla Magda Rybáriková. Nicméně Sloane je favoritka. Premiérový GS těžko něco přebije.

Deblový tým roku - všechny tři páry výborné výsledky. Volil bych Martinu s Chan (GS, velké tituly, dlouhá šňúra neporazitelnsti...)
Reagovat
blixa
A Simona jako proč, když nevyhrála žádný GS ? :-o
Reagovat
tommr
já bych hlasoval asi takhle:

Hráčka roku - Muguruza
Debl - Hingis/Chan
Zlepšení roku - Garcia
Nováček roku - Vondroušová
Návrat roku - Kvitová

myslím si ale, že hlasovat by se mělo až po skončení TM a ET ...
Reagovat
COMEON
akože prepač, všetci vieme čím si Petra prešla ale na navrat roku Birmingham nestačí. Sloane túto kategóriu vyhrá.
Reagovat
tommr
Stephens sice vyhrála USO, ale od tý doby je prakticky "neviditelná". I proto píšu, že by se mělo hlasovat až po skončení TM a ET kde budou mít top-hráčky ještě možnost svojí letošní bilanci vylepšit/pokazit ...
Reagovat
d@ve
- Garbi (Karolína)
- Bucie (Bucie)
- Jelena O.(Caroline) [BTW: Kristina spíš asi zhoršení roku]
- CiCi (Markéta)
- Sloane (Petra)
Reagovat
horska.kraslice
Mám to obdobné.
Reagovat
VlS
Jsme jedné krve, teda názoru
Reagovat
Frick
Uvidíme ještě nějakou z nich kurtě? Už asi ne, což?
Reagovat
EllNino
Schiavone je myslím přihlášena na nějaký ITF v USA
Reagovat
COMEON
snad nie
Reagovat
Haitik
Hráčka roku - Garbine
Debl - Hingis/Chan
Zlepšení roku - Ostapenko
Nováček roku - Markéta
Návrat roku - Sloane
Reagovat
COMEON
som na tom rovnako :)
Reagovat
sprchon
Přesně tak to dopadne. ;)
Reagovat
bIbec
nováček roku bude buď Mertens nebo Bellis. Jinak asi jo.
Reagovat
bIbec
ale asi bych tipnul spíš tu Mertens.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist