Yibing Wu jako první Číňan vyhrál turnaj ATP. Ve strhujícím finále v Dallasu unikl Isnerovi ze čtyř mečbolů

12. 2. 2023, 23:08
Aktuality 20
ATP DALLAS - 23letý Yibing Wu dotáhl svou nečekanou jízdu v hale v Dallasu až na vrchol. První Číňan ve finále turnaje ATP po skalpech Shapovalova či Fritze našel recept i na tie-breakového 'mága' Johna Isnera, kterého ve strhujícím zápase o titul udolal po odvrácení čtyř mečbolů a dramatickém tříhodinovém boji 6-7 7-6 7-6 a stal se prvním čínským vítězem akce ATP. Americkému veteránovi k prvnímu halovému triumfu nepomohlo ani 44 es.
Profily hráčů
Yibing Wu (@DALOpenTennis)

Yibing Wu se loni po třech letech vrátil na kurty a téměř okamžitě začal prodávat svůj talent, který málem vinou zdravotních potíží vyšuměl do ztracena.

V dubnu vyhrál antukový turnaj ITF M15 na Floridě, následně triumfoval na třech challengerech a na US Open při grandslamovém debutu prošel z kvalifikace až do 3. kola. 

A na vzestupu pokračuje i v roce 2023. Minulý týden si zahrál finále na challengeru v Clevelandu a jako teprve druhý Číňan v historii (po Zhizhen Zhangovi) se posunul mezi sto nejlepších tenistů světa.

A
23letý rodák z Hangzhou, který až dosud na turnajích ATP vyhrál jen tři zápasy a jen jednou porazil hráče Top 50, hned na první akci v roli hráče Top 100 dosáhl na životní výsledek a zaznamenal osobní i národní milníky.

Tento týden v Dallasu poprvé porazil hráče Top 30 a poprvé na okruhu ATP postoupil do čtvrtfinále. Jako první Číňan v historii porazil člena Top 10, jako první Číňan postoupil do finále turnaje ATP a nakonec se stal i jeho prvním čínským vítězem. 

Yibing Wu v Texasu porazil Michaela Mmoha a čtyři nasazené soupeře: Kanaďana Denise Shapovalova (23. v ATP), Francouze Adriana Mannarina (63.), domácího Taylora Fritze (8.) a v dnešním finále i Johna Isnera (39.).

"Udělal jsem tady historii pro svou zemi a pro svůj domov. Jsem na sebe pyšný a děkuju hlavně fanouškům a týmu, kteří mě tady podporovali. Bez vás bych to nedokázal," řekl Yibing Wu při předávání trofeje.


Dramatické tříhodinové finále nenabídlo ani jeden brejk. Oba tenisté vyhráli všech 18 gamů po svém servisu a rozhodovat tak musely tie-breaky. Nikdo neodehrál víc zkrácených her (820) a nikdo nevyhrál víc tie-breaků (501) než Isner, ale dnes v nich takovou úspěšnost neměl. 

Zkušený Američan sice první tie-break vyhrál a za stavu 7-6 a 6-5 měl mečbol, ale Yibing Wu výměnu ustál a v následné zkrácené hře si vynutil rozhodující dějství.

V něm Isner za stavu 4-4 nevyužil dva brejkboly a i potřetí se šlo do tie-breaku. Oba finalisté dlouho bodovali po svém podání a výměnami zvedali diváky ze sedadel. Domácí tenista se dostal k dalším třem mečbolům a od proměnění některého z nich ho několikrát dělily centimetry, ale Yibing Wu všechny situace opět přežil. Sám využil až 5. mečbol poté, co dokázal vrátit return a Isner poslal míček do autu.


"Dnes to byl těžký zápas, čelil jsem asi stovce es. Každopádně si dnes udělal radost spoustě dětem, protože si za každé eso slíbil 100 dolarů do nadace," usmál se na Isnera Yibing Wu, který vyhrál 9 z 10 posledních zápasů a ve světovém žebříčku vyletí z 97. na 58. místo.

"V budoucnu budeš světlým bodem našeho sportu," vysekl poklonu svému přemožiteli 37letý Isner, který tento týden zaznamenal první letošní výhru a nakonec postoupil až do svého 31. finále. 17. titul a patnáctý z domácího prostředí ale získat nedokázal. Dál tak čeká na první trofej z haly.

"Tahle porážka bolí. Ani nevím, kolik mečbolů jsem měl, určitě jich bylo hodně. Několikrát jsem myslel, že už jsem zápas vyhrál... Sport dokáže být brutální," litoval Isner nevyužitých šancí.

Dnes Isnerovi nepomohlo ani 44 es, kterých během pěti zápasů a dvanácti setů v Dallasu nastřílel celkem 138. Do rodinné nadace Isner Family Foundation tak vloží 13.800 dolarů (cca 300 tisíc korun), které slíbil potřebným dětem v Dallasu.

• ATP 250 DALLAS •
USA / Texas, tv. povrch / hala, 822.175 dolarů
nedělní výsledky (12. 02. 2023)
• Dvouhra - finále •
Yibing Wu (Čína) - Isner (5-USA) 6-7(4) 7-6(3) 7-6(12)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
Fandina
Ríšánek porazil Bustičku. Celkem překvápko.
Reagovat
magnus
na jeho počesť vyslali do Usa niekolko balonov smile
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Dobrý chaos s těma odhláškama...

...ale zatím tam vídím velkou šanci na SF Denis vs. Vlk :D
Reagovat
EllNino
Že by? :)))
Reagovat
Vlk-v-trave
Denis
1.bye
2.Mmoh,Kovacevic
QF.Nishioka, Otte, mcDonald, Taro

Vlk
1.Ivaska
2.Altmaier, Mannarino
QF.Fritz, ev. Gomez, jiny Wu :)

Sance je velka!:D ale v obou pridech to nic neznamena...
Reagovat
EllNino
Nishioka ve čtvrtfiále bude pro Denise konec :)))
Reagovat
Vlk-v-trave
Ani do třetice to v hale nevyšlo... dost naštve, každopádně v tomto roce máme druhého premierového vítěze turnaje ATP.

2023 Premierová vítězství na okruhu ATP
=======================================
1. Tallon Griekspoor (leden, Pune Indie, k.250)
2. Yibing Wu (únor, Dallas, Texas, k.250)

Nejzajimavější zápasy turnaje za mne
Vlk vs. Tiafoe,
Wu vs. Fritz
Reagovat
smazaný uživatel
Šľak ho traf..

Izzy mohol vyhrat zrejme svoj posledný turnaj, jeden z najvacsich z najvacsich sympatakov na okruhu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
2x páska v rozhodujícím tiebreaku, to bylo hodně smolné, jakkoli 2-3míče zazdil sám. Jinak těch chyb ani z jedné strany moc nebylo.
Reagovat
stafel
To je dobře, konečně někdo toho dřeváka porazilsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Na saku je schopnější než 95 procent hráčů na okruhu, včetně Djoka a Nadala...a to nepočítám schopnost provedení backspinu, který na příklad šoupl Fedexovi na USO, že se z toho ještě pár výměn probíral...

Krom toho nej. klaďas na okruhu...

Na to že měl hrát basket...a neměl dispozice na tenis, tak i právě z toho důvodu mnoho trenérů, komentátorů, bývalých hráčů Johna berou jako nejprogresivnějšího hráče ever...

jen těžko budeš hledat na okruhu hráče s takovým vývojem a zlepšením hry jako právě Isner.

Jestli se dá hovořit o zdravé pokoře a respektu k soupeři, tak nemá konkurenci, pokud nepočítám hráče tenisové periférie.

Takže pojetí dřevák dostává rozhodně novou dimenzi:)))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
říkal tomu Dallasu?

Za mě překvapivě kvalitní fajn turnaj, na Ameriku vůbec dobrý po všech stránkách.
Vlkovi se celkem dařilo. Jeho zatáčky na téčko asi nemají konkurenci. Myslím, že to byl Franta kdo se přitom málem praštil raketou a míč stejně netrefilsmile
S I11ym taky pěkný zápas, Číňany nemusím, ale tenhle byl hrou osvěžením, některé FH s neskutečným dosahem - jeden outside-in aspiruje na úder roku, aspoň podle komentátorů, ale pravda nechápu, jak ho zahrál. Strašně mě bavil i I11y vs Goméz, kde jsem výjimečně fandil proti I11ymu.

Finéle totální drama, kde kromě štěstí Číňana rozhodly asi 3 chyby Johna v závěru.

Fakt povedený turnaj, škoda že tam nehrál J2rka, ta hala by mu mohla sedět...
Reagovat
Krisboy
44 es a přesto prohrát, klobouk dolů smile

Tomu může konkurovat jen Dr.Ivo Dřevovič.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
byl to naprosto vyrovnaný zápas, rozhodlo pár míčů (jak píšu nahoře).
Smůla a pár úletů v nesprávnou chvíli. Ale na ten vyrovnaný zápas jich fakt bylo jen pár. To Fritz by se měl stydět víc...
Reagovat
Krisboy
Nepíšu nic o tom, že by se měl Izzy stydět, proč mi to podsouváš? Co s tím má společného Fritz?
Tvoje konstrukty jsou někdy skutečně zvláštní...píšu jen, že dát 44 es (což je 11 gamů!!!) a stejně prohrát, je prostě umění.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já ti nic nepodsouvám, jsi jen předrážděnýsmile
Reagovat
JohnB
Moc jsem to Jankovi přál, chybělo málo, šancí měl v TB hodně...
Reagovat
soloo
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist