Záhlavová-Strýcová i Koukalová vyhrály další bitvu, v Birminghamu jsou už ve čtvrtfinále

12. 6. 2014, 15:53
Aktuality 36
Barbora Záhlavová-Strýcová si v Birminghamu zahraje podruhé v této sezoně o semifinále na turnaji WTA. Česká tenistka vybojovala v duelu s Maďarkou Babosovou výhru ve třech setech a postoupila mezi nejlepších osm hráček. Mezi nimi je i Klára Koukalová, naopak Petra Cetkovská se do čtvrtfinále nedostala.
Barbora Záhlavová-Strýcová

Barbora Záhlavová-Strýcová si v Birminghamu už dvakrát vyzkoušela třísetový zápas, v němž vyřadila nejprve domácí Broadyovou a poté nečekaně i Lucii Šafářovou, a ve třech setech uspěla i dnes.

Česká tenistka odstartovala proti Timee Babosové výborně, dvakrát po sobě jí sebrala podání a díky vlastnímu suverénnímu servisu úvodní set vyhrála hladce 6-2. Druhou sadu ale naprosto ovládla její soupeřka: nejen že si tentokrát podání pokaždé pohlídala, navíc Záhlavové-Strýcové prolomila všechny servisy a poslala zápas do rozhodujícího setu. V něm se plzeňská rodačka nenechala 'kanárem' rozhodit a díky brejku za stavu 2-2 se dostala do vedení, které už nepustila.

Záhlavová-Strýcová, jíž v žebříčku patří 62. místo, naposledy postoupila mezi osmičku nejlepších na úvodním turnaji sezony v Šen-čenu. V Číně ovšem šlo o menší podnik, kde k účasti ve čtvrtfinále stačilo uhrát dvě kola. Tři vítězství v hlavní soutěži turnaje WTA za sebou si připsala naposledy v roce 2012, kdy hrála v Palermu finále.

V zítřejším čtvrtfinále se Záhlavová-Strýcová utká se semifinalistkou loňského Wimbledonu Kirsten Flipkensovou, se kterou z pěti vzájemných duelů vyhrála pouze ten úvodní před osmi lety. Belgičanka si dnes poradila s Kanaďankou Aleksandrou Wozniakovou, přestože s ní prohrávala už 1-6 a 3-5 a byla tři míčky od porážky. Flipkensová však vývoj otočila a po dramatickém závěrečném gamu zvítězila 1-6 7-5 6-4.

'Kanára' dnes od své soupeřky dostala i další Češka v soutěži Petra Cetkovská, která na turnajové čtvrtfinále čeká od poloviny února. O to, že se nedočkala ani v Birminghamu, se postarala Číňanka Shuai Zhang. Devátá nasazená hráčka sice musela hned při svém prvním podání odvracet čtyři brejkboly, podání si ale vzít nenechala a následně vyhrála i dalších šest her. Game uhrála Cetkovská až ve druhé sadě, kdy poté nadvakrát musela dotahovat ztrátu servisu.

Číňanka za stavu 5-3 nejdříve nedokázala dopodávat zápas a následně promarnila tři mečboly v řadě při servisu české hráčky, ale Cetkovská ji za to nedokázala potrestat. Vybojovala sice tie-break, ale v něm od stavu 5-4 vyhrála jen jednu výměnu a s turnajem se rozloučila.

Klára KoukalováČeský tenis ale přeci jen bude mít ve čtvrtfinále dvojí zastoupení. Večer se mezi osmičku nejlepších probojovala také Klára Koukalová, jež musela i svůj druhý letošní zápas na trávě otáčet z nepříznivého stavu. Po téměř tříhodinové bitvě s Razzanovou dnes udolala Američanku Coco Vandewegheovou.

Dvaatřicetiletá Koukalová prohrávala už 3-6 a 3-5 a v následném gamu byla při servisu soupeřky dvakrát dva míčky od vyřazení. Psychicky těžké výměny ale zvládla a nakonec zvítězila 3-6 7-6 6-4.

Česká trojka na přelomu února a března získala v brazilském Florianopolisu svůj premiérový titul na okruhu WTA, od té doby se však na sedmi z osmi turnajů nedostala přes první soupeřku. Až nyní na trávě si zvedá sebevědomí, které dvě zvládnuté třísetové bitvy rozhodně musely posílit.

O čtvrté letošní semifinále se Koukalová utká s bývalou světovou jedničkou Anou Ivanovičovou, kterou letos zdolala ve třech setech na turnaji v katarském Dauhá. Nejvýše nasazená Srbka je však tento týden v Birminghamu zatím suverénní, když po Barthelové v dnešním osmifinále deklasovala dvakrát 6-1 Američanku Lauren Davisovou.

Třicetiletá Australanka Samantha Stosurová dnes prohrála i druhý vzájemný zápas s Casey Dellacquaovou. Jedenáct let po prvním souboji dnes neuspěla na trávě v Birminghamu, kde své o rok mladší krajance podlehla 6-2 2-6 2-6.

Úspěšná deblistka Dellacquaová se o semifinále, které si na okruhu WTA zahrála zatím jen předloni v Dallasu, utká s japonskou veteránkou Kimiko Dateovou-Krummovou, která ve třetím kole vyřadila loňskou šampionku Danielu Hantuchovou. Slovenku porazila hladce 6-4 6-0.

Výsledky - Birmingham (tráva, dotace 710.000 dolarů):
Dvouhra - osmifinále:
Koukalová (6-ČR) - Vandewegheová (USA) 3:6, 7:6 (7:3), 6:4
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Babosová (Maď.) 6:2, 0:6, 6:3
Zhang (9-Čína) - Cetkovská (ČR) 6:0, 7:6 (8:6)
Ivanovičová (1-Srb.) - Davisová (USA) 6:1, 6:1
Dellacquaová (16-Austr.) - Stosurová (2-Austr.) 2:6, 6:2, 6:2
Stephensová (3-USA) - Riskeová (USA) 7:6 (7:4), 2:6, 6:1
Flipkensová (4-Belg.) - Wozniaková (Kan.) 1:6, 7:5, 6:4
Dateová-Krummová (Jap.) - Hantuchová (7-SR) 6:4, 6:0
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Garciaová/Shuai Zhang (Fr./Čína) - Dateová-Krummová/Záhlavová-Strýcová (Jap./ČR) 1:6, 6:1, 10:7
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
Odcházím, Sam v pohodě vede, přicházím, Sam je v pytli.. je tohle možný?
Reagovat
Frick
To dnes skončilo, jak mělo. Ve všech třech případech byly naše holky (mírné) favoritky a dvě z nich postoupily. Ani výbuch (bez postupu), ani zklamání (1 postup) ani překvapení (3 postupy)
Reagovat
tommr
Petra (67) rozhodně nebyla proti Zhangový (36) favoritkou. Pokud si to někdo myslel tak byl hodně mimo ...
Reagovat
Frick
podle kurzů jo...
Reagovat
tommr
zejména s ohledem na jejich žalostnou formu z poslední doby. Od Lucky, Karolíny a Petry jsem naopak čekal mnohem víc. Ukazuje se na tom nevyzpytatelnost ženskýho tenisu ... :)
Reagovat
EllNino
No tak Karolína byla rozhozená tou trapkou Razzano ...Lucka trávu prostě nemusí a Petra C. porazila travařku Magdu, dneska kdyby dotáhla ten 2. set. tak věřím, že by to dala ...ale Klárka už 2x otočila opravdu těžký zápas a Baruš, ta má teda zatim třísetový luck :DD ...
Reagovat
ta-dah
...spis bych rekla, ze Zhang je dobra tenistka, kterou neni dobre podcenovat.
Reagovat
VlS
viděl bych to taky tak.
Reagovat
EllNino
Jojo Zhang je dobrá tenistka, to každopádně :)
Reagovat
tommr
no štěstí měla dneska hlavně Klárka, která by zřejmě prohrála ve dvou kdyby se Vandeweghe nezranila když podávala na vítězství ...
Reagovat
horska.kraslice
Pogratulujme i Andree Hlaváčkové za výsledky v ITF turnaji v Nottinghamu. Svoji chybu (rozchod s Lucií Hradeckou) už si odpykala, tak jí už odpusťme přejme jí další zlepšení.
Reagovat
tommr
jj doufejme, že se Andrea už definitivně vzpamatovala z toho těžkýho útlumu. Přišlo by to v pravej čas, protože v případě dalších porážek by se dál propadala žebříčkem a brzo by už musela hrát kvalifikace i na podřadný mini-turnaje ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska to byla pro Aničku bezstarostná jízda. :) Ana sice měla zase trochu pomalejší začátek, ale v prvním gemu úspěšně odvrátila čtyři brejkboly a pak už byla suverénní (ve zbytku zápasu nenabídla Lauren žádný brejkbol). Ve druhé hře se Ana prezentovala skvělými returny a získala tak první brejk. Díky němu si držela náskok, který potom ještě navýšila dalším brejkem v šestém gemu. Za stavu 5:1 potom bez problémů dopodávala 1. set... Ve 2. setu byl hodně důležitý třetí gem, který byl nejdelší v celém zápase a Ana v něm získala brejk. Potom sice ve čtvrté hře Ana prohrávala na servisu 0-30, ale otočila to a brejk potvrdila. Zbytek zápasu už pak byl zcela v režii Any, která nakonec ukončila zápas v sedmém gemu na returnu, když na to potřebovala dva mečboly.
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/xCv9gpxq/#prubeh-zapasu;1

Za dnešní výkon musím Aničku hodně pochválit. Dá se říct, že kromě prvního gemu to bylo absolutně bezchybné. Na winnery Ana vyhrála 28:7, což hovoří za všechno. Potom taky musím ocenit hru Any na síti, která byla dneska vynikající (body na síti 8/9 - jediný prohraný bod přišel až při prvním mečbolu) a je třeba dodat, že Ana zvládala na síti i těžké míče. Už při zápase s Monou jsem si všiml, že Ana trochu víc než obvykle chodí na síť. Tak možná je to taktika na trávu a musím říct, že zatím vychází. :) Co se týče Lauren, tak určitě nepodala výkon podle svých představ. Když Ana zrychlila hru, tak byla prakticky bez šance. Navíc měla ve 2. setu dva nepříjemné pády - poprvé to bylo podklouznutí a podruhé asi ztráta rovnováhy. Naštěstí se to obešlo bez zranění...
Reagovat
smazaný uživatel
Anu čeká ve čtvrtfinále Klára Koukalová, která má za sebou dva těžké zápasy (na rozdíl od Any). Já věřím, že Klára není Lucka Šafářová a pokud Ana zopakuje svůj dnešní výkon, tak bez problémů vyhraje. Proti slabšímu servisu Kláry by určitě měla těžit ze svého returnu a celkově si myslím, že Ana má lepší formu než Klára... První dva zápasy na trávě vyšly Aničce opravdu skvěle a pokud bude takhle pokračovat, tak bych to ve Wimbledonu viděl docela nadějně. :)

Tak a za pár hodin už fotbálek... :)
https://twitter.com/AnaIvanovic/status/477136918007017472
Reagovat
tommr
no jen aby si se nepřepočítal. Klára má sice obvykle velmi slabý podání, ale zrovna dneska podávala slušně a zápas ukončila dvěma esama v řadě. Doufám, že jí to vydrží i proti Ivanovicový ... :)
Reagovat
dadaft
tak se mi to líbí Aleksandro.
slušný serv, kvalitní nátlakové zrychlení z bekhendu a chirurgicky přesný forhend.
jak prosté, milý Watsone.
Reagovat
dadaft
tak nedá se říct, že by Kirsten nepomohla, občas jí to lítá hodně daleko a budou i silnější soupeřky a ještě není konec,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale zatím výborná hra od Aleksandry - úderová jistota, teď báječný prohoz z těžké pozice a nebyl první, při smečování no problema atd.
- - - - u Aleks jsou vždy dva rizikové faktory - zdraví a psychika - - - - ale tohle vypadá dobře.
zatím první nesměle černý koník pro trávovou sezónu pro mě.
Reagovat
dadaft
tak, teď homerun, trapný kraťas a 2x další UE.
bude se lámat chleba.
Reagovat
dadaft
takže dopodávat se nepodařilo,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a teď se to teda sype,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
všechno špatně. ((
Reagovat
dadaft
sebejistota prvního setu je pryč.
Reagovat
dadaft
Kirsten změnila taktiku a přináší to plody - už žádné razantní výměny od BL, ted samé kratší balóny s nízkým odskokem a Aleks to nezvládá.
navíc hafo neproměněných tutovek. ((
Reagovat
dadaft
tak nakonec Aleks ještě zabojovala a trochu se zlepšila - nicméně výkon po nedopodávání zápasu šel dost dolů - ať už jde o razanci nebo přesnost.
Reagovat
tommr
škoda toho obratu. Wozniaková by asi byla pro Báru schůdnější soupeřka ... :)
Reagovat
Fandina
Klárce. Hezký zápas s Coco. Ve třetím setu byla Klárka o chlup lepší. Tak držím palce proti Aně. A jsem zvědavá na tenhle zápas. Klárko pojď pojď pojď!
Reagovat
aligo
Snad Klárka zopakuje Dauhá :)
Reagovat
Fandina
Dneska hrála v pohodě, už nebyly slzičky jako včera a hrála dobře. Coco dobře podávala, ale Klárka jí v těch rozhodujících chvilkách přece jenom přehrála. Tak držím palce proti Aně.
Reagovat
aligo
Jen se trochu rozcilovala ale jinak v pohodě :)
Reagovat
horska.kraslice
Každopádně bojovala a to je super.
Reagovat
Fandina
Báře k výhře nad Babos. První a třetí set super. Tak jen tak dál. Držím palce. Pojď pojď pojď!!!
Reagovat
kada.tom
Klárka to znova zvládla - Bára a Klára jsou zatím naše třísetový královny v Birminghamu :-D
Reagovat
aligo
Klára to nakonec zvládla..... :) ale byla to dřina :)
Reagovat
VlS
proti ranařce Coco jsem ti moc nevěřil, gratulace.
Reagovat
aligo
jsou fakt EXPRES.... :D Hantuchová prohrála asi tak před dvěmi hodinami a je to tam krátce pře šestou :D
Reagovat
slacker
Zato nektere vyhry jsou hlaseny o cely set drive
Reagovat
aligo
Viz Lucka viď? :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
C´mon Klára!!!!!! to dáš a pak tě čeká Ana. Na to se těším :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist