Záhlavová-Strýcová je bez ztráty setu ve finále, Allertové už došla 'šťáva'

17. 10. 2014, 17:59
Aktuality 15
WTA LUCEMBURK - Barbora Záhlavová-Strýcová v Lucemburku neztratila set ani s Němkou Barthelovou a popáté v kariéře postoupila do finále. Naopak premiérové vystoupení Denisy Allertové na turnaji WTA v semifinále skončilo, když v již sedmém utkání hraném během sedmi dnů nenašla další síly a proti Němce Beckové uhrála za 46 minut jediný game.
Barbora Záhlavová-Strýcová

Barbora Záhlavová-Strýcová přiletěla do Lucemburku se sérií tří porážek, s životní sezonou se ale přeci jen rozloučí dobrým a nakonec možná i nejlepším výsledkem. Osmadvacetiletá Češka, která si letos zahrála finále v Birminghamu a ve Wimbledonu se poprvé v kariéře dostala do grandslamového čtvrtfinále, totiž vyhrála už čtyři zápasy bez ztráty setu a postoupila do finále.

Po výhrách nad Španělkou Solerovou, Belgičankou Uytvanckovou a Švédkou Larssonovou dnes přehrála hladce 6-3 6-2 o čtyři roky mladší Monu Barthelovou. Němku porazila podruhé během necelých tří měsíců a ve vzájemné bilanci snížila na 2-3.

Čtvrtá nasazená Záhlavová-Strýcová čelila za celý zápas jedinému brejkbolu (v prvním setu za stavu 3-2), který odvrátila. Naopak sama využila čtyři z devíti příležitostí na brejk a duel se 46. hráčkou světa ukončila po 76 minutách hned při prvním mečbolu.



"První set byl hodně těžký. Snažila jsem se soustředit na svou hru a měnit tempo a rotaci úderů, protože ona má ráda rychlé míčky. Myslím, že to byl klíč k dnešnímu vítězství," hodnotila Záhlavová-Strýcová. "Já hraju ráda 'kraťasy', tak jsem se o ně často snažila."

Plzeňská rodačka tak poprvé v kariéře zakončí sezonu mezi třicítkou nejlepších tenistek světa a na lednovém Australian Open by měla být jednou ze čtyř nasazených Češek. Ve světovém žebříčku už s jistotou překoná své dosud nejlepší umístění (28. místo), neboť si polepší minimálně na 26. místo. A pokud by v Lucembursku, kde v letech 2009 a 2011 triumfovala ve čtyřhře s Ivetou Benešovou (nyní Melzerovou), dokázala triumfovat, polepší se dokonce na 25. příčku před Karolínu Plíškovou.

Do finále turnaje WTA se Záhlavová-Strýcová dostala popáté v kariéře a poprvé dvakrát během jedné sezony. Svůj dosud jediný titul vybojovala v roce 2011 v kanadském Québeku, kde se hraje rovněž v hale.

O svou druhou trofej bude usilovat proti další Němce Annice Beckové, se kterou jediný vzájemný zápas před dvěma lety právě v Lucemburku prohrála po třísetové bitvě. "Annika je velmi dobrá hráčka, vrátí hodně míčků zpátky a dobře se pohybuje. Věří si tady a bude to těžké. Ale těším se na to," řekla Záhlavová-Strýcová.

Denisa AllertováDvacetiletá Becková, 60. hráčka světa, dnes zastavila Denisu Allertovou a v Lucemburku obhájila svůj loňský výsledek. Na jiném turnaji WTA se do finále ještě nedostala.

"Už od loňského roku jsem se těšila na návrat. Řekla jsem si, že se tu chci znovu dostat do finále, ale nemyslela jsem si, že bych tu loňský úspěch mohla zopakovat. Zítra se pokusím předvést své maximum a vyhrát," řekla Becková, jež v loňském finále podlehla Dánce Wozniacké.

Allertová naskočila do letošní sezony sice až v březnu, neboť  přes půl roku léčila zánět v ramenu, přesto o ní může mluvit jako o životní. Během sedmi měsíců získala celkem sedm titulů z turnajů ITF, z toho jeden z podniku dotovaného částkou 50 tisíc dolarů a čtyři s dotací 25 tisíc dolarů, a tento týden má za sebou úspěšný debut v hlavní soutěži turnaje WTA.

Jednadvacetiletá Češka v Lucemburku prošla na čtvrtý pokus kvalifikací, vyhrála šest zápasů v řadě a překvapivě postoupila až do semifinále. Cestou do něj si vyšlápla i na dvě nasazené soupeřky Němku Lisickou či Američanku Lepchenkovou, náročný program si ale vybral svou daň v dnešním boji o finále.

Dnes totiž Allertová nastoupila už k sedmému zápasu během sedmi dnů a navíc pouhých 20 hodin po třísetové bitvě s Lepchenkovou. I když včera hrála až v posledním čtvrtfinále, dnes ji čekalo už první semifinále. A v něm proti Beckové nenašla dostatek energie.

Allertová měla hned v první hře brejkbol, ale nevyužila ho a do konce setu už uhrála jen pět fiftýnů. Především při servisu ji limitovaly zdravotní potíže, kvůli kterým si i vyžádala ošetření, vzdát ale nechtěla. V druhé sadě si sice připsala čestný game, ale na rozjetou Němku nestačila a po pouhých 46 minutách prohrála drtivě 0-6 1-6.

"Věděla jsem, že tady prošla z kvalifikace a odehrála několik těžkých zápasů. Navíc včera skončila dost pozdě. Takže jsem věděla, že by mohla být trochu unavená," řekla Becková. "Ale i tak jsem se musela soustředitsama na sebe."



Nicméně Allertová může být se svým vystoupením v Lucembursku i přes dnešní debakl spokojená. V 61. letošním zápase prohrála teprve pošesté a ve světovém žebříčku se posune ze 145. už na 108. místo. S velkou pravděpodobností si tak zajistila účast na Australian Open, na kterém by si v lednu odbyla svou grandslamovou premiéru.

O titul v sobotu budou bojovat také české deblistky. O zopakování předloňského triumfu bude usilovat fedcupová reprezentantka Lucie Hradecká společně s osmnáctiletou krajankou Barborou Krejčíkovou, které dnes společně porazily 6-3 6-4 nasazené jedničky Anabel Medinaovou-Garriguesovou a Silvii Solerovou-Espinosaovou ze Španělska. Ve finále je čeká švýcarsko-německý pár Timea Bacsinszká a Kristina Barroisová.

Devětadvacetiletá Hradecká vyhrála naposledy turnaj před měsícem v Québecu s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou, celkem má na kontě 18 triumfů. O jedenáct let mladší Krejčíková bude hrát finále na WTA Tour poprvé.

- WTA INTERNATIONAL LUCEMBURK -
(Lucembursko, tv. povrch / hala, 250.000 dolarů)
páteční výsledky (17. 10. 2014)
• Dvouhra - semifinále •
Záhlavová-Strýcová (4-ČR) - Barthelová (Něm.) 6-3 6-2
Becková (Něm.) - Allertová (ČR) 6-0 6-1
• Dvouhra - semifinále •
Hradecká/Krejčíková (3-ČR) - Medinaová/Solerová (1-Šp.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
šKoda, ale skvělý turnaj.. Denisa, na to, že to byl první turnaj WTA hrála neskutečně.. Dneska už bohužel nemohla, to bylo očividně jasné..6 zápasů je zkrátka moc.. Deni, nevadí, a držím palce dál! :-)
Reagovat
VlS
Sice tedy ta stovka nepadla, ale ať to nemusím nosit v hlavě - omlouvám se ti, že jsem ti bevěřil, že je Denisa tak dobrá. Dneska ba to prostě už nebylo. Pro Denisu super turnaj a super pisun na hranici stovky. Teď už prostě nechat ITF pro jiný a vyrazit pro body do WTA bez oklik.
Reagovat
smazaný uživatel
Díky, jsem rád že ses mýlil :-) ITF hrát může, ale měla by je omezit.. Určitě by měla jet do Olomouce :)
Reagovat
ptpc
Zaujímal by ma u oboch počet winnerov a UE.
Denisa držím palce!!!
Reagovat
Fandina
Dneska to byla rychlovka, ale i tak gratulka Denise k semifinále a dvěma super výkonům, které jsem viděla. A věřím, že to nebyly ty poslední. Držím palce.
Reagovat
vendulkabendulka
Cely "zapas", kdyby mel nekdo potrebu to videt znova
http://www.youtube.com/watch?v=mjpEP0ivxo8
Reagovat
slacker
Odkaz na Fan Club dneska nebude?
Reagovat
vendulkabendulka
wut? to si me s nekym pletes nejspis.
Reagovat
dadaft
ten titulek je přesný!
včera odehrála nejtěžší zápas své kariéry a byla dost vyšťavená a navíc je asi i lehce zraněná.

ale šest zápasů na turnaji a dva super skalpy, to je paráda.
Reagovat
Basa
Denča mánatažený břišní sval...hrála pod práškama...
Reagovat
smazaný uživatel
zdroj?
Reagovat
VlS
Basa je Libor Basík, komentátor Eurosportu, mohl by to vědět
Reagovat
Basa
Zdroj: Denisa:) Po zápase byla hodinu u fyzioterapeuta...
Reagovat
VlS
Smůla no, tak ať se dá rychle do kupy a ještě to stihne dotáhnout do tý stovky letos.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevadí, i semifinále je super!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist