Záhlavová-Strýcová porazila Su-Wei Hsieh, čeká ji Azarenková

14. 1. 2014, 03:49
Aktuality 13
AUSTRALIAN OPEN - Barbora Záhlavová-Strýcová na Australian Open porazila ve třech setech Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu a postoupila do 2. kola. V něm vyzve světovou dvojku a obhájkyni titulu Azarenkovou. Premiéru na grandslamovém turnaji si dnes odbyla Kateřina Siniaková, výhrou si však debut neosladila.
Barbora Záhlavová-Strýcová

Barbora Záhlavová-Strýcová se na Australian Open v letech 2010 až 2012 dostala vždy minimálně do 2. kola, a po roční pauze, kdy v Melbourne chyběla kvůli trestu za doping, je v něm znovu.

V pekelném čtyřicetistupňovém vedru si sedmadvacetiletá rodačka z Plzně poradila se Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu. První set získala hladce za necelou půl hodinu hry, ve druhém se ale hra vyrovnala a jediný ztracený servis zápas poslal do třetí sady. V něm už Záhlavová-Strýcová stejně jako v úvodním dějství nečelil brejkbolu a nakonec zvítězila 6-1 4-6 6-1.

"Ty podmínky byly šílené, extrémní. Soupeřka má zvláštní styl, měnila rytmus. Hlavně ve druhém setu jsem s tím bojovala," řekla Záhlavová-Strýcová a šla do šatny naložit se do vany s ledem.

Ve čtvrtek se dvojnásobná juniorská vítězka Australian Open utká s dvojnásobnou obhájkyní titulu Viktorií Azarenková z Běloruska. "Těším se na ni, zkusím zahrát co nejlíp a třeba..." nedokončila větu 84. hráčka světa Záhlavová-Strýcová.

Poprvé na grandslamovém turnaji žen si zahrála Kateřina Siniaková, jež v Melbourne prošla tříkolovou kvalifikací. Na debutantku nečekala žádná z favoritek a sedmnáctiletá Češka cítila šanci. Jenže zápas proti o tři roky starší Kazašce Zarině Dijasové, jež několik let žila a trénovala v Praze na Štvanici, příliš nezvládla.

Siniaková sice začala brejkem, pak ale ztratia třikrát podání a set snadno prohrála. Že není ve své kůži a nedaří se jí podle představ, demonstrovala vzteklými gesty, rozhazováním rukama i praštěním rakety. Ve druhé sadě bojovala, po ztraceném podání dokonce za stavu 3-5 odvrátila dva mečboly a vrátila se do hry.

Dijasová se kvůli nevolnosti z hroka dokonce nechávala ošetřovat a v následný game přinesl maratónskou podívanou, česká hráčka ale nakonec znovu přišla o servis a po hodině a 38 minutách podlehla 2-6 4-6.

"Nepředvedla jsem všechno, co umím. Věděla jsem, že mám šanci, což mě svazovalo. Soupeřka hrála bez chyb, čímž mě přinutila víc tlačit. Projít kvalifikací je sice úspěch, ale úplně spokojená přece jen nejsem," řekla Siniaková ke své grandslamové premiéře. "A to chování na kurtu musím určitě vylepšit. Není to nic pěkného. V televizi vidím, že nejlepší hráčky na sobě nedají nic znát."

Do druhého kola z českých tenistek postoupily kromě Záhlavové-Strýcové ještě Karolína Plíšková a Lucie Hradecká s Lucií Šafářovou, které čeká vzájemný zápas. Před Siniakovou vypadly Petra Kvitová a Klára Zakopalová.

- AUSTRALIAN OPEN 2014 -
(Austrálie - Melbourne, tv. povrch)
úterní výsledky českých tenistek (14. 01. 2014)
Dvouhra - 1. kolo:
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Su-Wei Hsieh (Tchaj-wan.) 6-1 4-6 6-1
Dijasová (Kaz.) - Siniaková (ČR) 6-2 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Příjemně překvapila. A ač není můj " typ ", je trochu od rány, tak zítra držím palce a moc ji přeji úspěch ! Báro, jeď !
Reagovat
tommr
celej zápas byla jednoznačně horší a trochu zabrala až v samotným závěru. Katka propásla obrovskou šanci na postup, protože lehčí soupeřku už dostat nemohla ... :(
I přes vypadnutí v prvním kole si ale Katka v žebříčku zase trochu polepší. Díky bodům za úspěšně zvládnutou kvalifikaci se posune někam ke 150.místu ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
No, už jsem asi všechno napsal ve vedlejším článku... Mě to taky hodně mrzelo, když jsem zjistil (až napodruhé), že Katka prohrála. Ale jak říkám, před začátkem kvalifikace by každý bral 1. kolo hlavní soutěže všema deseti. Taky bychom to brali jinak, kdyby Katka dneska prohrála s někým nasazeným... Bylo logické, že jsme šance Katky viděli po takovém losu nadějně, ale Zarina hrát tenis taky umí a přestože Katka má třeba větší potenicál, tak žebříčkově jsou na tom momentálně prakticky stejně. Prostě byla chyba, že už jsme (aspoň já si to přiznám) viděli Katku ve 2. kole. Taky na jejím FB bylo spoustu takových komentářů, což ji mohlo svazovat. Já vím, že si to Katka čte, protože na nějaký dotaz občas i zareaguje... Za dva roky už to třeba bude úplně jiné, ale dneska je Katce 17 let a při takovém zápase (premiéra na dospělém GS v hlavní soutěži) je pochopitelné, že je nervózní. O to víc, když je pro mnoho lidí vlastně favoritkou.

Ale víš, co se mi na Katce líbí? Že se nikdy na nic nevymlouvá. Prostě se jí nepovede zápas a ona krátce po něm otevřeně řekne, co udělala špatně a na čem musí ještě zapracovat. Toho si hodně cením a taky je dobře, že si Katka chce brát příklad z nejlepších hráček (třeba ohledně toho chování na kurtu). Ona si z nich asi bere velkou inspiraci. Stačí se podívat do na její stránky do fotogalerie, kde je vyfocená třeba s Mashou, Vikou, Serenou a dalšími. A taky hodně sleduje jejich tréninky... Myslím, že s takovým přístupem to Katka může dotáhnout opravdu daleko. :)

Perlička na závěr: Spočítal jsem si, jak by to bylo, kdyby se Katka každý rok na AO zlepšovala o jedno kolo. No a v roce 2021 mi to vyšlo na titul. :)
Reagovat
slacker
Neboj do roku 2021 par kol do turnaje pridaji navic, aspon 2
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to nevím, jak by to stihli odehrát za 14 dní... :D
Reagovat
VlS
zítra trhej!
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně. Jen tak dál. S Azarenkou to nebude procházka, ale chce to odvést lepší než dobrou práci. Budeme držet palce.
Reagovat
Fandina
Mám radost Báro. Super super super! A poraž Viku, máš šikovnou ruku! Držím palce!
Reagovat
kada.tom
Báře gratulauju k postupu, ale ve 2. kole budu jasně fandit Viktorce ;-)
Reagovat
dadaft
proti Azarence to určitě není bez šance,
kdyby včera narazila na jistou Kumkhum,
už by v pavouku nebyla,
takže držím palec
ukazováček
prostředníček
prsteníček
i malíček...
!!! DAVAJ !!!
Reagovat
Frick
To je zase v pr... zázračně Katka uteče z 15:40 na returnu, aby to pak stejně podělala při svým servisu... smile

Škoda těch nevyrovnanjech výkonů. Hrůzná kvalda do Hobartu, výborná kvalda na AO a teď zase špaténka. Secjenom, kdy zas bude mít šanci získat takový množství bodů takto za levno = jednim zápasem s papírově stejně silnou soupeřkou. Ono asi taky (a proč to nenapsat) přišla o dost chechtáků. Kolik se dává za druhou rundu? No určitě to pro mladou hráčku ze 170. místa nejsou úplný drobáky...
[odpovědět]
Reagovat
tommr
jj Katka přišla o spoustu bodů i peněz, který jí mohly posunout zase o kus dál. Mrzí to hlavně s ohledem na soupeřku, která byla víc než hratelná. Takový šance by se měly využívat ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
její soupeřka tuhle šanci využila na jedničku :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist