Zakopalová je v semifinále i ve Florianopolisu

27. 2. 2014, 23:11
Aktuality 34
WTA FLORIANOPOLIS - Klára Zakopalová se ve Florianopolisu probojovala už mezi kvarteto nejlepších. Česká tenistka dnes sice s Rumunkou Alexandrou Dulgheruovou prohrála úvodní tři gamy, pak však začala dominovat a její soupeřka nakonec v samotném závěru vzdala. Už o třetí letošní finále se utká buď s nasazenou jedničkou Suárezovou, nebo obhájykní titulu Niculescuovou.
Klára Zakopalová (© brasiltenniscup.br)

Klára Zakopalová se do Florianópolisu přesunula z Ria de Janeiro, kde prohrála částečně i kvůli potížím s dýcháním až ve finále. Tomu se přiblížila i na druhém turnaji během dvou týdnů ve vyhřáté Brazílii, když postoupila bez ztráty setu už do semifinále.

V dnešním čtvrtfinálovém souboji s Rumunkou Alexandrou Dulgheruovou již tradičně zaspala začátek zápasu, ale stejně tak je jejím zvykem se rychle oklepat a vývoj otočit. Česká tenistka v úvodu utkání ztratila dva servisy a prohrávala 0-3, následujících šest gamů však vyhrála a získala první set.

V druhé sadě 32. tenistka žebříčku Zakopalová prohrávala 1-2, následně však předvedla další šňůru až do stavu 5-2, po němž už její soupeřka v utkání nepokračovala.

Čerstvě dvaatřicetiletá rodačka z Prahy tak už na třetím ze sedmi letošních turnajů postoupila do semifinále, ze kterého zatím pokaždé postoupila.

O finále, jež si v této sezoně zahrála kromě Ria také v lednu v Hobartu, se Zakopalová utká buď s rumunskou obhájkyní titulu Monikou Niculescuovou, nebo s nejvýše nasazenou Carlou Suárezovou-Navarrovou. Se Španělkou začátkem února prohrála fedcupový zápas na antuce v Seville a v celkové bilanci s ní prohrává 2-3, Rumunku v jediném vzájemném střetnutí loni v Shenzhenu hladce porazila.

- WTA INTERNATIONAL FLORIANOPOLIS -
(Brazílie, tv. povrch, 250.000 dolarů)
čtvrteční výsledky (27. 02. 2014)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Zakopalová (3-ČR) - Dulgheruová (Rum.) 6-3 5-2 skreč D.
Švedovová (Kaz.) - Cadantuová (6-Rum.) 6-3 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
VlS
gratulace, moc dobře jsi hrála. Karlička je cennej skalp.
Reagovat
VlS
gratulace, moc dobře jsi hrála. Karlička je cennej skalp.
Reagovat
freeteepek
No paráda. Kolik si prohrála naposled vlastních servisů? Přeju jí v SF, aby jich bylo co nejmíň:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Přál bych jí aby porazila C.S Navarro aby se dostala po třetí do finále a říká se do třetice všeho dobrého sice jenom v téhle sezoně ale i tak.
Reagovat
Fandina
Také bych jí to přála.
Reagovat
carolyn
zajímavé že čeští komentátoři přechylují jména u cizinek na -ová, ale takovou kateřinu emmons (i když češku) nepřechylují - by mě zajímalo čím to? Nějak se teda pak ztrácím v tom, proč cizinky ano, češky ne??
Reagovat
freeteepek
Mě to taky štve. Nejvíc mi vadí přidávání koncovky -ova i tem, kde už je např. Šarapova - Šarapovová. Já vím, že místní lingvisté by mě zase poučili co je kořen slova a co je koncovka resp. vše vychází z toho, že její otec se jmenuje Šarapov a nikoliv Šarap. Koho to ale k čertu zajímá? To mám u každý cizinky zjišťovat, jak se jmenuje její otec, abych její jméno vyslovoval správně "česky"? Všude jinde je to Šarapova a jméno jejího otce nikoho nezajímá...
Reagovat
LukasH
Ruskám nebo obecně těm, co mají v příjmení ova, se v češtině přidává ještě jedno. Připadá mi to přirozený. Taky říkám Šarapovová atd. Někteří si na to pořád stěžují, ale copak je přirozený říct "dneska vyhrála Williams"? Každej řekne Williamsová, Kerberová, atd...to je čeština.
Reagovat
VlS
Mě je to většinou fuk u jmen, kde to jde n( Wiliamsová a podobně) , nevzrušilo by mě ani Garsiová, ale GarciAová je děs.
Reagovat
VlS
já nevím jak ty, ale já řeknu, že dneska vyhrála Serena a každej ví o co jde :-)
Reagovat
carolyn
Tak u té šarapky je to úplně děs! Je to pěkné komolení jmen.
Ale vemte si že by v cizině češkám/skovenkám říkali taky po svém bez toho -ová, to by bylo tady řečí, ale ještě jsem to neslyšela že by je představovali jako Cibuka, nebo Šafář.

Tady se to řešilo Xkrát stejně se to nevyřeší, spíš jde o to jen o tom poklábosit, než něco vyřešit....
Reagovat
EllNino
Jinak skvělý skalp turnajových jedniček si připsaly Ivetka s Petrou, když byřadily nasazený pár číslo 1 Gronefeld, Goerges ve velký bitvě. Myslím, že tohle spojení dvou hráček se "zlatou" rukou by mohlo fungovat, tak snad už jste všechna zranění zažehnaly, dámy ! Pojďme :D
Reagovat
UnrealTom
pěkně Klára jede, škoda těch obou finálových účastí v Hobartu a Riu měla na to ty turnaje vyhrát, ale dáří se jí sem rád go go CZECH!!!
Reagovat
Vojtaakk
Přechyluje se kvůli tomu, aby se mohlo skloňovat. Jinak já nejsem taky nějaký zvláštní zastánce přechylování, v prvním pádu bych to určitě nedělal, ale věta Bouchard podlehla Garcia je stejně tahající za uši jako přechylování, někdy i více.
Reagovat
PetaM
Kdyby se používalo celé jméno, tak by to bez přechylování šlo úplně v pohodě ... Jenomže na to jsou lidé líní, napsat i jméno :D A navíc, ta věta by mohla vypadat i takhle: "Bouchard podlehla Garcie" ... A hned to vypadá lépe :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, navíc pokud napíšu "Bouchard podlehla Garcia", pak ani není jasné, kdo komu podlehl. Nehledě na to, že pokud napíšu "Williams dnes hraje s King", tak fakt už ani nevím, jestli hraje chlap s chlapem nebo ženská s ženskou a ani sloveso mě nespasí... Nebo chlapi budou mít to privilegium, že budou skloňovaní, a ženské teda poznáme podle toho, že vyskloňované nebudou? Ta vzrůstající panika před přechylováním, které je přitom přirozeně české, mě už začíná otravovat. Co bude další nařadě? Přestaneme přepisovat čínská jména do latinky, protože tím nedostatečně zachycujeme jejich skutečnou podobu? Ou jé, na to se teda těším!
Reagovat
smazaný uživatel
Pozn. Můj souhlas patří k Vojtaakk, ne k PetaM.
Reagovat
Fandina
Příjmení Garcia se může skloňovat, stejně tak jako Garciová. V tom není rozdíl.
Reagovat
VlS
Bouchardová podlehla Garciaové. Do prkýnka, přestaneme už někdy s tou pitomostí počešťování cizích příjmení? Zkuste si vyslovit Garsiaová , to je děs a chudák holka by se v tom nepoznala.
Reagovat
Fandina
Je potřeba už vyvinout tlak na nejvyšších místech a zkusit to prosadit silou. Samozřejmě nadsázka, ale kdyby se nechala jména tak jak jsou, bylo by to naprosto v pohodě, jasné a pokud by byly pochybnosti u někoho, že neví, jestli jde o muže či ženu, podle jména, jsou od toho slovesa u kterých se to vždycky pozná v češtině. Garcia vyhrál pro muže a vyhrála pro ženu.
Jinak mě na OH hrozně vadilo, že při vyhlašování jsem mnohdy měla problémy se jmény, například Eva Samková jsem slyšela Jeva.
Reagovat
smazaný uživatel
Mně to taky štve. Takovouhle blbost můžou vymyslet jenom Češi.. :D Ale někteří spolukomentátoři ČT přechylování při OH nepoužívali.. A je zajímavé, že když se Češka jmenuje např. Kateřina Nash nebo Emma Smetana, tak se to nepřechyluje..

Fandina... V Rusku se E čte jako Je, takže to lze ještě pochopit no. spíš mi vadilo, že komentátor medailových ceremoniálů neuměl vyslovit cizí jména sportovců. Třeba Martin Fourcade vyslovoval Martin Furkód nebo tak nějak.. :D A včera mě pobavilo, jak moderátor sportovních zpráv na ČT Sport vyslovil José Mourinho jako Džozé místo Chozé.. :D
Reagovat
smazaný uživatel
oprava : Mě..
Reagovat
Fandina
Já také oprava mně vadilo.
Reagovat
Fandina
O tom Eva Jeva jsem psala obecně, jako příklad, i ostatní jména tam při ceremoniálech byly vyslovovány poruštěně. Možná, že by se to víc hodilo, aby jméno při ceremoniálu bylo vysloveno tak, jak zní v jejich řeči. E se sice vyslovuje v ruštině je, ale jinde jen e a někdo třeba e, hlavně uprostřed slova ani nevyslovuje.
Jinak co se týká českých ženských jmen bez ová na konci, třeba Bártů, Peschke, tak ta se nepřechylují, používají se jak jsou. Přechylování se používá jen u cizích ženských jmen.
Reagovat
Fandina
Spolukomentátoři na ČT, kteří tam byli jako experti, třeba Katka Neumanová na běh, tak ti používali nepřechýlená jména, na erozdíl od vlastních komentátorů ČT, kteří zřejmě mají za úkol přechylovat.
Reagovat
George_Renel
si přiznej, že Katka Neumanová mluví jako hotentot. To její ject, object, vo tom atd. tahá uši ještě více, než nějaké přechylování. Tomáši Berdychovi také komolí jméno na většině turnajů a nikdo se nad tím nepozastavuje.
Reagovat
Fandina
Katka Neumanová asi není plnohodnotný komentátor ČT, takže proto nepřechylovala a mluvila hovorově. Já jsem psala, že komentátoři ČT pechylovali, protože to dělají všichni. Jinak kdyby nebylo zvykem tady přechylovat cizí ženská jména, tak by se to nedělalo a také bychom tomu rozuměli. A samozřejmě, že Berdycha ve většině zemí vyslovují Berdič, protože ch máme snad jen my. A samozřejmě, že to tahá za uši nás, jako asi může tahat za uši, když by Garcia slyšela Garciová.
Reagovat
freeteepek
A Beatrix oba komentátoři vyslovovali celou olympiádu s X jako AsteriX, ObeliX...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tomu říkám trénink... :)
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.739730329391904.1073741840.496895680342038&type=1
Reagovat
Fandina
Hezké ...
Reagovat
Fandina
gratulace veliká a proti Karličce to nevidím moc dobře, ale moc držím palce a dej to. Klárko ... pojď pojď pojď
Reagovat
Fandina
http://sketchtoy.com/59337892
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, supr výkon. Včera jsem to už psal pod článek z minulého kola.
Hlavně, aby takhle dobře zahrála proti Suárézce - bude to třeba, to bude předčasné finále. Ostatně formu snad má a má jí za FedCup co vracet...
Reagovat
tommr
jj snad se odveta za FC podaří. Pokud Klára zopakuje téměř bezchybnej výkon ze zápasu proti Dulgherový mohlo by to vyjít. Důležitý je i to, že oproti FC zápasu nebude tentokrát Suarezová nijak zvýhodněná - odpočinek před zápasem bude pro obě stejnej a hraje se na tvrdým povrchu ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist