Zápasu by slušela remíza, řekl Federer po finálové výhře nad Nadalem

29. 1. 2017, 17:23
Aktuality 66
Roger Federer se po vítězství ve finále Australian Open, v němž v duelu dvou legend vracejících se po zranění v úchvatné pětisetové bitvě udolal Španěla Rafaela Nadala, neubránil slzám dojetí. Rekordní osmnáctý grandslamový titul považuje za jeden z největších mezníků kariéry, vzhledem k okolnostem by ale byl šťastný, i kdyby s dlouholetým rivalem dnešní souboj titánů prohrál.
Profily hráčů
Roger Federer

"Tenis je tvrdý sport, ve kterém neexistují remízy. Pokud by byly, velmi rád bych dnes remízu přijal a podělil se o výhru s Rafou," řekl při slavnostním vyhlášení dojatý Federer.

Pětatřicetiletý švýcarský fenomén kvůli problémům s kolenem od loňského Wimbledonu nehrál, jeho španělský soupeř zase v říjnu předčasně ukončil minulou sezonu se zraněným zápěstím.

"Myslím, že nikdo z nás dvou si před nějakými pěti měsíci nedovedl představit, že spolu budeme stát tady ve finále Australian Open. Abych byl upřímný, dnes bych byl šťastný, i kdybych prohrál, protože můj návrat by i tak byl perfektní," uvedl Federer.

"Prožil jsem spolu s mým týmem nezvyklých šest měsíců. Nebyl jsem si jistý, jak to půjde, ale dokázal jsem to. Pomalu to budu vstřebávat. Tenhle titul je mezníkem v mé kariéře. Je to úžasný moment kariéry, naprosto ojedinělý, ve své vlastní kategorii," řekl Federer.

K překonání vlastního rekordu v počtu grandslamových vavřínů mu pomohl i velkolepý obrat v rozhodujícím pátém setu. Prohrával 1-3, ale šňůrou pěti gamů zápas otočil. Když srovnal na 3-3, většina diváků v beznadějně vyprodané Areně Roda Lavera nadšeně aplaudovala vestoje.

"Musím fanouškům poděkovat za neskutečnou podporu. Dnes jsem měl více štěstí než Rafa, který předvedl neuvěřitelný návrat na kurty. Rafo, zůstaň, pokračuj dál, protože tenis tě potřebuje," řekl Federer soupeři.

Nadal: Nemůžu říct, že jsem smutný
Také Nadal ocenil to, jak se Federer po zranění dokázal vrátit do vrcholné formy. "Myslím, že to byl skvělý zápas a já jsem si užíval, že jsem mohl být jeho součástí. Bojoval jsem, co to šlo, ale myslím, že si to Roger dnes zasloužil o malinko víc než já. Osobně cítím velkou satisfakci a nemohu říct, že bych byl smutný," prohlásil třicetiletý rodák z Mallorky.

Připustil, že v závěru už mu ubývaly síly. Pětisetové semifinále s Bulharem Grigorem Dimitrovem hrál o den později než Federer a měl kratší dobu na odpočinek. "Je pravda, že v porovnání s posledními dny mi trochu chyběla rychlost v nohách. Ale to je normální poté, co se před dnem a půl stalo," konstatoval Nadal.

Pokud si udrží formu, mohl by na jaře zaútočit na desáté vítězství na French Open, které se hraje na jeho nejoblíbenějším povrchu antuce. "Nemůžu předpovídat, co bude. Hlavní pro mě je, že cítím, že hraju dobře. Věřím, že když budu hrát takhle a mé tělo bude v potřebné kondici, mohou se dít věci. Může to být na tomhle povrchu, ale především na antuce," dodal Nadal.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

66
Přidat komentář
smazaný uživatel
Oba chteli vyhrat, a udelali pro to maximum. Roger byl tentokrat stastnejsi, a mel i o valnik vic stesti... A je to dobre, potech x prohranejch finale za posledni roky, to pro nej musi bejt hodne sladouckej bonbonek, porazit na sklonku kariery prave Rafu ve finale GS, jeste by moh letos porazit Rafu na FO, a nemuselo by to bejt ani finale ve finale Wimblu porazit Novaka a muze v klidu ukoncit sezonu a zase se pul roku pripravovat na dalsi:-D
Reagovat
panzer.dragon
Je mazec, ze Mirka je s Rogerem od prvniho gs, zazila komplet zmenu normalniho Rogera v totalniho goata v primym prenosu doma :)
Reagovat
ptpc
To teda je...
Reagovat
smazaný uživatel
keby to Novak ututlal,mohla zo zazit aj Jelena...
Reagovat
panzer.dragon
No skoro bych rek, ze nejdulezitejsi moment celyho patyho setu a i zapasu byl nadaluv prohrany micek pri vlastnim podani a svy vyhode cimz to mohlo bejt 4:2 pro nadala, trefil pasku a slo to od ni do outu, kdyby to nebyla paska, ale bod pro nadala tak to bylo 4:2 v patym a bylo by zle
Reagovat
freeteepek
Mimochodem. Kurs před turnajem na to, že vyhraje Roger i Serena byl 35. Vsadil jsem si 5Kč. Slušná výhra:-)
Reagovat
cheeky
No a čistě teoreticky, co by se stalo, kdyby se domluvili a oba současně v posledním setu za stavu 3:3 řekli že dál hrát nebudou? Byli by vítězové oba nebo by byl turnaj bez vítěze? Asi by se řešil poměr vyhraných míčů, ale co kdyby byl i ten stejný?
Reagovat
Herbert_Hoover
Vítězem by byl Můra jako nejvýše nasazený.
Reagovat
VlS
A jedinej má šlechtickej titul :-)
Reagovat
freeteepek
Myslím, že by dostali pěkný trest za nesportovní chování. Finanční a distance. Čistě teoreticky...
Reagovat
cheeky
Tak to určitě, ale jak by se rozhodlo o vítězi? Nebo by je diskvalifikovali a hrálo by se nové finále mezi poraženymi semifinalisty?
Reagovat
smazaný uživatel
reci o remize su len take zdvorilostne vyhlasenia,kedze kazdy chape,ze k remize dojst nemoze,na druhej strane,vzdy po vyhranom zapase hovorit to iste,Roger to aspon trocha ozvlastnil
Reagovat
smazaný uživatel
pametam si ako po finale v 2015,vo Wimbledone,stal Novak na chodbe s Jelenou a Rogera nevidel,ktory po prehre nepajedeny do Novaka skoro vrazil,vtedy by remizu urcite nebral:)
Reagovat
cheeky
Me je prece jasný že jsou to jen zdvorilostni fráze. Jen mě zajímá co by se stalo. V atletice už k tomu došlo, na OH ty sestry doběhly schválně přesně stejně. Představ si třeba že Wiliamsky se dostanou spolu do finále ve chvíli kdy už obě chtějí ukončit kariéru a udělaly by to.
Reagovat
smazaný uživatel
no jedine Wiliamsky si to mozu dovolit,ktory rasista by im v tom mohol zabranit:)
Reagovat
a.magerova
Lendl, když hrál před nějakým rokem v Prostějově, tak za stavu 5:5 přestal hrát a řekl, že to nechá na remíze.... a nic se nestalo... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
nebola to exibicia?
Reagovat
a.magerova
Jj něco takového.... ale vím, že se i na to dalo vsadit a pak musely sázkovky vracet vklady... :-/
Reagovat
turista
Oba hráli skvěle. Roger porazil Rafu, hráče, který mu mnohokrát zatarasil cestů k titulům a který se zdál být jakoby stvořen k tomu aby Rogera porážel, viz bilance H2H. Takže ho to nemusí mrzet.
Reagovat
Nola
kazda prehra boli, finalova na GS najviac, samozrejme, ze to Rafu mrzi, ani pekny emotivny zaverecny prejav na tom nic nezmeni, urcite to mrzi aj jeho fanusikov, ved ten pocit dobre pozname, jedine, co ho moze utesit, je skutocnost, ze prehral s lepsim hracom, najhorsia je prehra vo vyrovnanych zapasoch, kde rozhoduju malickosti....
Reagovat
Fandina
mi to připadalo, že by si to zasloužilo remízu. Pátý set se přeléval a opravdu to ze začátku vypadalo, že Roger tahá v pátém setu za kratší konec a nakonec to otočil. Takhle otočka spíš potvrdila vyrovnanost zápasu a také to, že vlastně oba hráli úplně jiným stylem. A nakonec se radovel ten o chlup lepší. Chápu vyjádření Rogera. Bylo to vyrovnané.
Reagovat
Padme
Tak remízu si zasloužilo i spoustu zápasů předtím... ale je to tenis. Vyhraje buď lepší nebo šťastnější...
Reagovat
Fandina
Zápasy na tři sety na GS nebo na dva normálně většinou remízu neevokují. A ani některé na pět, ale tady se mi to zdálo opravdu, že vyhrát mohl kterýkoli.
Reagovat
Padme
Jsem ráda, jak to dopadlo... Ale kdyby vyhrál Rafa, tak by nikdo o remíze nemluvil...
Reagovat
Fandina
Já taky. Já Rogerovi fandím leta, od té doby, kdy byl tuším v 2007 tady na DC. Z jeho stylu hry jsem byla unešená a jsem dodnes. Ale o té remíze mluvil Roger a já mu v tomhle věřím, že to tak mohl cítit. V pátém setu to otočil a to hrál Rafa úplně top.
Reagovat
Padme
Myslím, že na to mělo spíš vliv to, že má Rafu fakt rád... Ale samozřejmě to mohlo dopadnout jakkoliv... to vůbec nechci zpochybňovat...
Reagovat
Fandina
Může to být i tím, že Roger má Rafu rád. My se můžeme jedině dohadovat, co ho k tomu vedlo. On to na rozdíl od nás ví.
Reagovat
Padme
Souhlas ;) Líbí se mi ty diskuze, kdo je nejlepším tenistou všech dob... :D Ještě bude tolik hráčů, že je to jedno... Čekám, že je Djokovič překoná oba a stejně mít tolik fanoušků nebude...
Reagovat
Fandina
Tak co se týká diskuse o nejlepším tenistovi všech dob, tak tady je to myslím trochu dané statistikou, součty kdo kolik a kde. Takže mě osobně tahle diskuse nebere, protože si myslím, že tak nějak to vyjadřují ta čísla. Rafa začal v brzkém věku vyhrávat a s Rogerem vytvořil přetahující se dvojku a Nole začal s úspěchy až dýl, i když je s Rafou téměř stejně starý, takže fanouškovská základna se v oblibě rozdělila spíš na ty dva a Nole je jakoby za nimi. A jestli někdy předčí jejich rekordy, tak třeba ano, třeba ne. Uvidíme, jestli Rafa nebo Roger ještě něco přidají. Kdyby ano, tak by to měl Nole těžké.
Reagovat
turista
Novak je o rok mladší než Rafa. Velké úspěchy začal sbírat pozdějí. Nicméně za poslední 3 sezóny Novak Djokovič předvedl tak neskutečný rachot, že smázl ztrátu 20 titulů na Rafu na pouhé 2 tituly. To byla prostě neuvěřitelná tenisová mašina na tituly, prostě tenisový terminátor. Po vysněném titulu na Roland Garros 2016 mu jakoby došla šťáva. Má sice méně fanoušků než Roger a Rafa. Nicméně tak ohromný potlesk francouzských diváků na kurtu, který Nole zažil už po porážce se Stanem v roce 2015 a loni když FO vyhrál to byl neskutečný zážitek. Novak už vícekrát proti Rafovi v Madridu, v Římě, v Monte Carlo ukázal, že se i na pomalé antuce v dlouhých výměnách cítí jako ryba ve vodě a to i proti Rafovi. Často to byl souboj Rafova forhendu a Novakova obouručného bekhendu. Klobouk dolů také před Sirem Andym, kterému se podařilo Novaka párkrát dostat do neřešitelné situace, kdy začal panikařit a prohrál.
Reagovat
Fandina
S tím souhlasím. Nole má také dost fanoušků a také je dost známý s bezlepkovou dietou i mimo sport. A třeba v roce 2011 jel úžasně, vloni taky, až tedy na závěr, který patřil Andymu.
Reagovat
turista
Ano, Andy jel loni od léta jako nezastavitelný válec.
Reagovat
Roger_Federer
Pri vsi ucte k Novakovi, dokazal dominovat v sezone 2011.
Potom az do sezony 2014 byl jednim z big four..kdy za 3roky pozbiral kolik granslemu?
Dominantni dokazal byt az 14-15,kdy jediny adekvatni souper byl o tenisou generaci starsi Federerer.
Reagovat
turista
No na začátku roku 2014 měl Novak Djokovič 41 titulů a na začátku června 2016 po Roland Garros 65 titulů. Na 2,5 roku se z něj stala doslova tenisová mašina na tituly, která se pak holt na čas zadrhla.
Reagovat
Kozoroh
V současné dekádě vyhrál 11 majorů. To je víc, než dokázali ve svých desetiletích Lendl nebo Borg.
Reagovat
Roger_Federer
Ja taky Borga ani Lendla nestavim pred Djokovice, ale Djokovice zatim urcite stavim za Rafana a Federera.
Reagovat
Ondra979
pri vsem respektu k tomu co Novak dokazal, tak Rogera uz bude dohanet tezko, a tipnul bych, ze se mu to asi neporadi, aspon co se GS titulu tyka, to na Rafu ma ztratu porad malou takze tam by to dat mel. Zatimco jeste po FO16 to vypadalo jako skoro samozrejmost tak je najednou o hodne vzdalenejsi a ukazuje to, jak je osidne predvidat dopredu uspesnost na GS turnajich. Mno ale hlavne tato sezona verim bude jeste dost zajimava, uz to nebude jen o Novakovi s Murraym a to je pro tenis jen dobre
Reagovat
babolat.cz
byl to krásný zápas a to že Rafa nevyhrál tolik nevadí. Hráči byli féroví, žádné protesty, mlácení raketami, prostě Osobnosti.
Překvapilo mě ale opačné pojetí hry, kdy se Roger spíše bránil, když do něj Rafa bušil a honil ho jak hadr na koštěti a pak Roger vytáhl neskutečný backhand a byl konec.
Fanoušci také skvělí. Jako náplast bych ale přál Rafovi FO10, i kdyby to měl být poslední GS.
Reagovat
spaniel
Opačné pojetí? To jistě ne :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Pár takových míčů tam bylo. Takové ty typické výměny, kterými právě Rafa láme sebevědomí útočících soupeřů. Tentokrát jimi Roger - jak by řekla Barunka Strýcová - mrdal v hlavě Rafovi, a ještě k tomu z bekhendu, což prožitek na straně Rafy jistě ještě umocňovalo.

Ale obecně byl průběh hry samozřejmě úplně jiný.
Reagovat
Herbert_Hoover
Jo, takové momenty tam byly, už v první polovině zápasu mě překvapila Rogera defenzíva. Možná Rafa nebyl až tak důrazný, ale spíše skutečně Roger efektivně bránil, mnohdy z takřka beznadějných pozic vrátil hluboko do kurtu. A to se opakovalo i na některých zásadních míčích.
Reagovat
smazaný uživatel
To tedy nebylo tak že Nadal útočil, spíše téměř konstantně tlačil Federer. Se podívejte kde běhal Roger i na příjmu - v podstatě po baseline i před, Rafa klasicky 3m za. A remíza? Když Federer v závěru zápasu 2x breaknul Nadala? To bylo jen korektní vyjádření - závěr jinak vyrovnaného zápasu patřil RF-vítězi.
Reagovat
Herbert_Hoover
Téměř konstantně = občas útočil i Rafa...problém byl v tom, že ty jeho útoky Roger transformoval jedním úderem v Rafovu obranu..prostě se velmi dobře pohyboval a když bránil, tak dlouhými údery, kdy Rafu zatlačil zpátky a ten nemohl pokračovat plynule v útoku. Pokud by tyhle výměny Rafa proměnil ve své body, mohlo se to vyvíjet jinak, byť takových výměn byla menšina oproti útočné smršti Rogera. Ale jak víme, tak rozhodlo pár míčků.
By mě zajímalo, co bys tu psal, kdyby nepřišel ten boží zásah z nebes prostřednictvím pásky z křížného forhendu za stavu 3:2 A:40..nejspíše bys tu remízovou teorii bral.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa hlavne neútočil s dostatočnou razanciou, ked si to clovek porovná trebats s HL z AO14, je tam badať veľký rozdiel. Tie útočné údery boli kratšie, Rogerovi sa tak lahsie bránilo...
Reagovat
spaniel
A proto jsem skeptický co se týče RG, jak tady někteří už sní o titulu. Pořád hraje krátce, dá se přes FH dostat pod tlak a dělá hodně chyb.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud se nepletu, tak to byl první GS od Wimbledonu 2001, kde se obě semifinále i finále hrála na 5 setů (Ivanisevic - Henman, Rafter-Agassi, Ivanisevic-Rafter). :D Federer byl tehdy nasazený jako patnáctý, z aktivních hráčů tam byli např. Haas nebo Južnyj.
Reagovat
panzer.dragon
Ikdyz sem federeruv fanousek tak zrovna ty slova o remize mi prijdou takovy zdvorilostni, proste je rad ze se mu podarilo prehrat svyho nejvetsiho soka, zaslouzene urvat otocku a brat titul
Reagovat
Alexandria
+1000!Suhlas
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale to se přece nevylučuje...
Reagovat
a.magerova
Věřím, že TO myslel upřímně.... ;-)

Super, že Rogerův nápad měl už pár hodin před zápasem nick tito..... :-)))

29.01.2017 07:01 Od: tito
Dnes to bude mít karma velmi těžké. Oba si podle mne zaslouží titul. Rafa pro zranění ve F 2014, Roger pro neproměněné finálové účasti ve W a USO v minulých letech. Oba ho potřebují jako sůl. Nevím jak vy, pochopitelně přeji více Rafovi, ale v tomto případě bych nejraději titul půlil. Bohužel to nejde. Roger zde předvádí neskutečnou útočnou hru, sedí mu povrch, má výtečný pohyb. Klobouček za to, jak hraje ve svém věku. Rafa je možná trochu unaven, ale je diskutabilní, jestli mu naopak vypjatý semifinálový zápas zvláště proti typově podobnému soupeři neprospěje. Na druhou stranu se může načítat únava z předchozích těžkých zápasů, přeci jen měl toho více než Roger. Nicméně znáte to, těžko na cvičišti.. Predikovat je velmi těžké, ale nakonec skončí titul v nejlepších, popřípadě v druhých nejlepších rukou. Alespoň za mne.
Mírným favoritem Roger, vítězem Fedal.
Reagovat
Roger_Federer
Tito je vizionar..Steve Jobs tenisportalu ;).
Reagovat
janek_da
:)
Reagovat
darek.vrana
Smekám před oběma. Za předvedenou hru, za to, jak se dokázali vrátit po všech útrapách a před Nadalem i za to, jak přijal porážku. Federerovi jsem sice nikdy moc nefandil (i když jeho tenis se mi neskutečně líbil), trochu mi na něm některé věci vadily. Ale je fakt, že tentokrát jsem tohle finále z nostalgie chtěl a i jemu jsem po těch letech tu výhru nakonec přál. Navíc jsem po zápase s Berdychem vsadil na jeho celkovou výhru, tehdy byl kurz ještě 12 a já si říkal, tohle je tenis z jiné planety, pokud to udrží, nemá nikdo šanci... Bohužel jsem to dal v kombinaci s titulem pro Plíškovou, no:).
Reagovat
Nola
Fedexovi a jeho fans gratulujem, snad to s oslavami neprezeniete :D
Reagovat
Alexandria
Obaja pani sa predviedli v tom najlepsom a divakom ponukli skvely zazitok.Dak.pani!----P.S.Nepocitam sa k tym,ktori ich mali moznost obdivovat na ich vrcholoch o to viac dakujem,
Reagovat
FulnekUltras
Vrchol v pětadvaceti není žádné velké hrdinství ;) to, co předvedli "kluci" dneska - a celé dva týdny předtím -, před tím už se jenom smeká...
Reagovat
Alexandria
Suhlasim!Ale dodavam:V dnesnej dobe sa deju veci v zrychlenom tempe a tym sa zvysuje moznost vzdy prekvapovat/menit/,bud kladne, alebo naopak zaporne.Vsetko je menlive okrem vedeckych pravd,tie su konstantne.Zdravim a pekny vecer prajem!
Reagovat
Stan_Borowitz
Ani vědecké pravdy nejsou konstantní...
Reagovat
Alexandria
Suhlasim,uznavam svoju unahlenost,musim sa naucit trpezlivosti a v tom je prednost ludi,ktori to uz maju zvladnute,nemyslim svoje slova ironicky
Reagovat
Stan_Borowitz
Přemýšlím, co by mohlo být konstantní. Podle STR to je rychlost světla ve vakuu, ale to je spíše teoretický koncept, protože ve vesmíru je všudypřítomné gravitační pole, které rychlost světla mění...

My jsme se v mládí učili, že Lenin a jeho učení je věčné, ale zase věčnost a konstantnost nejsou synonyma.
Reagovat
Alexandria
Ja som sa neucila ani pana Uljanova ani pana Marxa,viem vsak,ze obaja boli zastancami naozaj velkych zmien...ale nie som plne kompetentna tie zmeny komentovat,:-)))
Reagovat
Roger_Federer
Diky.;)
Reagovat
Roger_Federer
Mimichodem, z 15% co jsem mu daval po vypadnuti Djokovice si dosel pro titul.;)
Reagovat
FulnekUltras
Ještě dva týdny zpátky by v tohle finále a vítěze AO reálně nevěřil snad nikdo... ale dějí se věci... ;) ...užívej si to na doraz... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobre, ale behem turnaje si byl i soudny, si to v jednu chvilu zvedl na 16,5% ;)
Reagovat
Roger_Federer
Jak rad jsem, ze jsem mel spatny odhad moznosti..;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist