Ze hry se vytrácí smeče. Je to nejslabší úder dneška, říká Gilbert

28. 6. 2013, 15:07
Aktuality 7
Útočného tenisu je jako šafránu a při současném stylu od základní čáry bývá problémem už i smeč. U tenistek je ve Wimbledonu vidět více nabíhaný liftovaný volej než razantní hra nad hlavou.
Novak Djokovič smečuje

Světová jednička Američanka Serena Williamsová smeč zahraje, ale třeba Ruska Maria Šarapovová už raději hraje míč od boku. Fanouškům jen zůstává vzpomínka na to, jak Martina Navrátilová elegantně nabíhala k síti a vysoké míč precizně smečovala. 

"Pro chlapy je smeč větší zbraní. Ne že by všechny tenistky smeč neuměly, ale není u nich tak přesvědčivá," řekl ČTK v Londýně fedcupový kapitán Petr Pála. 

Tenistky nechají vysoký míč často spadnout a zvolí normální úder, čímž ztratí výhodu zahrát vítězný úder. Případně popoběhnou kousek dopředu a hrají volej vedle těla. "Nabíhaný a liftovaný, to je ženská specialita," uvedla Karolína Plíšková. 

Už v Paříži si bývalý hráč a trenér Brad Gilbert všiml, že smeč je obecně u současných tenistů problémem. "Je to nejslabší úder dneška," mínil Gilbert. Jiný Američan John McEnroe loni pro US Today tvrdil, že se podle něj smeč vůbec netrénuje. Navrátilová k tomu trefně o razantním úderu dodala: "Smeč zmizela kdesi v podzemí." 

U tenistek jsou obavy ze smeče o poznání větší než u mužů. "Holky se asi smeče bojí," souhlasí Kristýna Plíšková. "Smeč není lehká. Musí se na balon načasovat, dobře postavit nohy. Je tam nebe, tak s tím máme menší problémy," usmála se Barbora Záhlavová-Strýcová, která ale patří k těm, které smeč zvládají slušně. 

Klára Zakopalová, Lucie Šafářová a Andrea Hlaváčková úplně nesouhlasily s myšlenkou, že se tenistky smečí bojí. Všechny ale zmínily jeden fakt, který vede k tomu, že se smeče v ženském tenisu málo objevují. "Hrajeme všechny víc zezadu a k síti se nikdo moc nevydává." 

Důrazná smeč je pro hráče většinou snadný konec výměny. "Byl to můj nejlepší úder, který jsem hrál už jako dítě. Je to lehčí servis," říkával Američan Pete Sampras, šestinásobný vítěz Wimbledonu, který skvěle ovládal styl servis - volej.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
Pe3k
Hlavně Djokovic má smeč velice bídný.
Reagovat
Sonja
Jj:-((:-D
Reagovat
Nola
včera to ukázal v plnej paráde :D
Reagovat
Sonja
No horší byla ta pokažená smeč od Bobbyho, když si mohl vypracovat brejkboly:-DDD
Reagovat
Nola
Bobby to pokašlal noo.. Nole mal "ukážkové" smeče v zápase na RG s Rafom :D
Reagovat
Heather_Fedex
tak to je celkem znama vec, ze smash djoka je pravdepodobne jeho nejslabsim uderem...ze spicky ho ma horsi mozna uz jen murray
Reagovat
gaspaccho
... a Berdych pri dulezitech micich.....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist