Ženská tenisová špička míří do Wuhanu, bojovat se bude i v Taškentu

24. 9. 2016, 18:30
Previews 18
Tenisová špička bude příští týden bojovat na jednom z posledních velkých turnajů letošní sezony, který by mohl pomoci rozklíčovat nejlepší osmičku tohoto roku pro letošní Turnaj mistryň v Singapuru. Nejlepší z nejlepších se sjíždí do čínského Wuhanu na tamní podnik série Premier 5. Souběžně se další tenistky poperou o titul kategorie WTA International v uzbeckém Taškentu. Na obou turnajích bude mít zastoupení i český tenis.

V čínské metropoli bude z elitní šestnáctky chybět pouze světová dvojka Serena Williamsová, která se rozhodla oba velké turnaje ve Wuhanu i Pekingu vynechat kvůli přetrvávajícím problémům s pravým ramenem, a Běloruska Viktoria Azarenková, jež v červenci přerušila kariéru kvůli těhotenství. Podnik kategorie Premier 5 si jinak nenechala ujít většina tenisové špičky. Poslední hráčkou, která se do silně obsazeného turnaje dostala bez nutnosti hrát kvalifikaci, je 55. hráčka světa Mirjana Lučičová-Baroniová z Chorvatska.

V čele hracího pole je světová jednička Němka Angelique Kerberová, jejíž maximem na tomto turnaji je zatím loňské semifinále. Dvojnásobná grandslamová vítězka vystřídala na postu světové jedničky Serenu Williamsovou po triumfu na letošním US Open. V prvním kole má stejně jako dalších sedm nejvýše nasazených hráček volný los. V kole druhém vyzve lepší z duelu CoCo Vandewegheová - Kristina Mladenovicová. Spodní polovině pavouka vévodí vítězka letošního French Open a loňská finalistka čínského turnaje Garbiñe Muguruzaová, kterou čeká na úvod lepší ze zápasu mezi Jelenou Jankovičovou, jež si tento týden zahrála finále v Kantonu, a Darjou Gavrilovovou.

Ve stejné polovině pavouka bude bojovat o titul a vůbec první vítězství ve Wuhanu Polka Agnieszka Radwaňská, která změří ve druhém kole síly buď s Němkou Sabine Lisickou hrající na divokou kartu, nebo Ruskou Jekatěrinou Makarovovou. V horní polovině je největší aspirantkou na semifinále nasazená čtyřka Simona Halepová, kterou se pokusí zaskočit její krajanka Irina-Camelia Beguová, nebo kvalifikantka Jelizaveta Kuličkovová z Ruska.

Pětkou turnaje je Karolína Plíšková, jež prožívá svou životní sezonu a bojuje o účast na Turnaji mistryň. Letos si zahrála finále US Open a dosáhla na životní maximum šesté místo v žebříčku WTA. V prvním kole má také volno a ve druhém by mohla narazit na krajanku Lucii Šafářovou (h2h 3-2), kterou čeká na úvod Američanka Varvara Lepčenková, s níž zatím Šafářová neprohrála jediný vzájemný zápas.

Do nejlidnatějšího města střední Číny dorazila i loňská šampionka Venus Williamsová. V roli nasazené šestky se střetne ve druhém kole s lepší ze zápasu mezi Julií Putincevovou a Anastasijí Sevastovovou. Španělka Carla Suárezová Navarrová bude čekat na výsledek zápasu mezi Yaninou Wickmayerovou a Shelby Rogersovou. Poslední hráčkou s jistotou druhého kola je Madison Keysová, jež se určitě zajde podívat na duel mezi Mirjanou Lučičovou-Baroniovou a Caroline Garciaovou.

Světlana Kuzněcovová si zahraje v prvním kole ve velmi zajímavém utkání s Belindou Bencicovou. Nasazená devítka dosud jediný vzájemný zápas se Švýcarkou před dvěma lety v Tokiu prohrála, dokonce uhrála pouhé tři gamy. Slovensko bude mít na turnaji ve Wuhanu jediné zastoupení. Desítka Dominika Cibulková se v prvním kole střetne s Francouzkou Alizé Cornetovou (h2h 4-1), která úspěšně zvládla dvoukolovou kvalifikaci.

Loňská čtvrtfinalistka Britka Johanna Kontaová, jež má pro letošní turnaj číslo jedenáct, na úvod vyzve Němku Anniku Beckovou. Dvanáctka Švýcarka Timea Bacsinszká v úvodním kole narazí na Louisu Chiricovou z USA a loňská semifinalistka Roberta Vinciová začne proti olympijské vítězce z Rio de Janeira Monice Puigové z Portorika.

Na své první finále v letošní sezoně stále čeká Petra Kvitová. Turnajovou čtrnáctku a vítězku turnaje z roku 2014 svedl letos los dohromady již počtvrté s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou, s níž má šestadvacetiletá Češka negativní bilanci 1-2, zvítězit se jí podařilo až na třetí pokus v prvním kole ve Flushing Meadows. Rusku Anastasii Pavljučenkovovou diváci uvidí v prvním kole bojovat proti Japonce Misaki Doiové a poslední nasazená Samantha Stosurová z Austrálie vyzve v prvním kole Caroline Wozniackou, která ještě před přesunem do Wuhanu zabojuje v nedělním finále o vítězství na turnaji v Tokiu proti domácí Naomi Ósakaové.

Na turnaji nebude chybět ani Barbora Strýcová, jež nastoupí v prvním kole proti své neoblíbené soupeřce Saře Erraniové, kterou dokázala v osmi vzájemných zápasech přehrát pouze jednou na německé antuce ve Stuttgartu před osmi lety. V případě vítězství může Strýcová v dalším kole narazit na Pavljučenkovovou, nebo Doiovou. Dvoukolovou kvalifikaci zvládla beze ztráty setu Kateřina Siniaková, jež vyřadila domácí Xinyun Han a Ying-Ying Duan. Teprve dvacetiletý český talent se v prvním kole pokusí ve třetím vzájemném zápase konečně porazit Maďarku Timeu Babosovou.

Los českých tenistek a možné osmifinálové dvojice
Ostapenková (Lot.) - Kvitová (14-ČR)
Siniaková (ČR) - Babosová (Maď.)
Ka. Plíšková (5-ČR) - volný los
Lepčenková (USA) - Šafářová (ČR)
Erraniová (It.) - Strýcová (ČR)
Možné osmifinálové dvojice:
Kerberová (1-Něm.) - Kvitová (14-ČR)
Kontaová (11-Brit.) - Suárezová Navarrová (7-Šp.)
Halepová (4-Rum.) - Vinciová (13-It.)
Bacsinszká (12-Švýc.) - Keysová (8-USA)
V. Williamsová (6-USA) - Kuzněcovová (9-Rus.)
Stosurová (16-Austr.) - A. Radwaňská (3-Pol.)
Ka. Plíšková (5-ČR) - Cibulková (10-SR)
Pavljučenkovová (15-Rus.) - Muguruzaová (2-Šp.)
Kompletní los najdete zde

 

V Taškentu bude tradičně tenisová špička chybět. Nejvýše nasazenou je až 45. hráčka světa Švédka Johanna Larssonová, proti níž si svou premiéru v uzbecké metropoli odbyde Denisa Allertová. Pro obě dívky to bude druhý vzájemný zápas. V tom dosud jediném Larssonová letos na US Open Allertovou snadno přehrála 6-3 6-1. Ve druhém kole narazí vítězka na lepší z duelu mezi Ukrajinkou Katarynou Kozlovovou a dvojnásobnou finalistkou z let 2012 a 2015 Donnou Vekičovou z Chorvatska.

Nasazená dvojka Kirsten Flipkensová z Belgie změří na úvod síly s Rumunkou Anou Bogdanovou a trojka Turkyně Cagla Büyükakcayová teprve s šestnáctiletou Ukrajinkou Dajanou Jastremskou, která dostala od pořadatelů divokou kartu. Japonce Nao Hibinové, jež bude plnit roli turnajové čtyřky, bude stát v cestě za obhajobou loňského titulu nejprve domácí divoká karta Komola Umarovová, pro níž to bude vůbec první zápas na okruhu WTA.

Další Japonka Kurumi Naraová bude čekat na soupeřku z kvalifikace. V té momentálně bojuje i Tereza Martincová, která si zítra zahraje o pozici v hlavní soutěži s Gruzínkou Sofií Šapatavovou (h2h 2-0), jež v prvním kole překvapivě vyřadila Slovenku Rebeccu Šrámkovou. Ukrajinka Lesja Curenková, která tento týden triumfovala v Kantonu, narazí v prvním kole na loňskou semifinalistku Rusku Jevgeniji Rodinovou.

Sedmička Rumunka Sorana Cirsteaová se do Taškentu vrací po pěti letech. V roce 2008 dokonce slavila titul. V prvním kole začne proti veteránce Italce Francesce Schiavoneové. Premiéra na turnaji čeká poslední nasazenou hráčku Britku Naomi Broadyovou, která v úvodním kole vyzve Švýcarku Amru Sadikovicovou, pro níž bude letošní turnaj také jejím prvním.

České barvy bude v Uzbekistánu hájit i Kristýna Plíšková. Rodačka z Loun poprvé změří síly se Španělkou Sarou Sorribesovou Tormovou. Ve hře je i Slovenka Anna Karolína Schmiedlová, kterou se pokusí podruhé porazit Řekyně Maria Sakkariová. V dosud jediném vzájemném duelu zvítězila Sakkariová 6-2 6-3 letos v Istanbulu na antuce. Schmiedlová má tak šanci Řekyni porážku oplatit a zabojovat o udržení se v první světové stovce.

Los českých tenistek a možné čtvrtfinálové dvojice
Larssonová (1-Švéd.) - Allertová (ČR)
Kr. Plíšková (ČR) - Sorribesová Tormová (Šp.)
Možné čtvrtfinálové dvojice:
Larssonová (1-Švéd.) - Cirsteaová (7-Rum.)
Büyükakcayová (3-Tur.) - Broadyová (8-Brit.)
Curenková (6-Ukr.) - Hibinová (4-Jap.)
Naraová (5-Jap.) - Flipkensová (2-Belg.)
Kompletní los najdete zde

 

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

18
Přidat komentář
brixner
.
Reagovat
Empe
Dobrý den.
Reagovat
Dobry-den
Dobré votpoledne.
Reagovat
skott
tak že by v Uzbekistánu zlomili hůl nad Sharipovou s Abduraimovou a konečně pochopili, že z nich nikdy nic nebude... trvalo jim to jen sedm let nepřetržitých volňásků do hlavní soutěže než je šoupli do kvaldy kam patří:))
alespoň že pokračují v tradici z posledních let a jednu wild card rezervují pro skutečně talentovanou dívku a po Ostapenko nebo Kalinině se tentokrát představí podruhé v kariéře na WTA Jastremska.
Reagovat
EllNino
škoda, že nestartuje Akgul :)
Reagovat
skott
nj, zvláštní... teď koukám, že jen jednou od svého debutu v roce 2000 v Taškentu nestartovala, když vynechala celou druhou polovinu sezony 2013.
Reagovat
EllNino
zvláštní :) ...přitom před týdnem hrála v Petrohradu, takže zraněná není
Reagovat
skott
tak zraněná opravdu není, v Taškentu je a bude hrát čtyřhru společně s Vitou.
Reagovat
EllNino
no koukám, že Vita bude hrát singl :)
Reagovat
tommr
pro naše hráčky je to předposlední šance zajistit si účast na TM (Karolína) nebo na ET (Bára, Petra, Lucka a Katka). Los ale našim moc nepřál a hrozí opakování debaklu z Tokia ... :(
Dobře rozlosovanej turnaj mají naopak naše hráčky v deblu kde o účast na TM/ET bojují 4 páry s českou účastí a vyhlídky všech jsou velice dobrý ... :)
Reagovat
lilly
Podle mně pokud holky chteji vyhrávat musí se smirit s jakym koliv losem.
Reagovat
EllNino
asi tak :) ...navíc je to velký turnaj a lehký los už dneska neexistuje :)
Reagovat
EllNino
Docela krutej titulek, jako by byl v Taškentu totální slet neschopnej krav :D
Reagovat
gigin
Ale prd, normálně WTA, nevíš z kterej do kterej. Psychodřina.
Reagovat
slacker
Kravy nelitaj = nemaji zadny slet
Reagovat
darek.vrana
Hlavně napsat elitní špička je pěknej nesmysl, asi jako hospitalizován v nemocnici.
Reagovat
sprchon
Tak mohla to bejt třeba dopravní špička. ;)
Reagovat
tommr
nesmysl to není jen místo slova "elitní" měli použít slovo "užší". Užší špičkou se v tenise rozumí prvních 10-20 hráček zatímco širší špička zahrnuje zhruba prvních 50-100 hráček ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist