Ženský tenis potřebuje víc trenérek, říká Kingová

12. 3. 2014, 16:28
Aktuality 7
Zatímco mužský tenis zažívá v posledních měsících návrat legend, které pomáhají připravovat současné hvězdy, ženskému tenisu se podobná vlna vyhýbá. Podle bývalé světové jedničky Billie Jean Kingové je to chyba: hráčky by podle ní měly oslovit místo mužů někdejší elitní hráčky, angažovat je za trenérky a využít jejich zkušeností.
Billie Jean Kingová (© BNP Paribas Open)

Sedmdesátiletou Američanku Kingovou podle jejích slov překvapuje, že přední tenistky nemají zájem o její služby či o vědomosti jiných es, jakými byly například Martina Navrátilová a Chris Evertová. "Je to chyba, protože jsme velkou studnicí zkušeností," řekla Kingová britské BBC. "Nikdy za mnou nikdo nepřišel a nezeptal se, jestli bych mu pomohla."

"Poslední, kdo mě žádal o pomoc, byla Martina Navrátilová v posledních letech kariéry," vzpomínala Kingová. Česká hvězda ukončila kariéru v roce 2006.

Právě osmnáctinásobná grandslamová vítězka dvouhry Navrátilová vyslovila podobný názor už v lednu během Australian Open. "Ráda trénuji a ráda pomáhám lidem na jakékoli úrovni. Největší přínos můžu mít na nejvyšší úrovni, protože jsem to sama zažila a dokázala," řekla Navrátilová v Melbourne.

Z bývalý ženských hvězd aktuálně pomáhá Martina Hingisová Němce Sabine Lisické. S loňskou vítězkou Wimbledonu Marion Bartoliovou, která krátce po svém životním úspěchu s tenisem skončila, spolupracovala její krajanka Amélie Mauresmová.

Současná špička mužů využívá bývalé hvězdy hojněji. Lendl pomohl Andymu Murraymu k triumfu ve Wimbledonu, Novak Djokovič má za trenéra Borise Beckera, Roger Federer Stefana Edberga a přípravě hráčů se věnují třeba i Michael Chang či Goran Ivaniševič.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nakonec by mohla být i legrace když by pomalý Kvítí drezůrovala v posilovně Martina Navrátilová :-D
Reagovat
VlS
Ženský tenis? Podle mě dvě další Sereny, Viku a Petru zdravé a ve formě a 5 Genie, aby těm v předu šlapaly na perka. Jestli je budou trénovat chlapi nebo ženské je uplně fuk. Možná si Kingová neuvědomuje ( nebo nechce připostit) že holky mohou mít trochu problém s její či Martininou sexuální orientací a prostě se jen nechtěj dostat do řečí.
Reagovat
smazaný uživatel
Proboha vždyť je rok 2014. To jako nekdo ještě řeší, že jsou lesby? Jakože: "mam trenérku lesbu, bude se o mě říkat, že jsem taky?" Tak taková slípka by si trénování Martinou nebo Billie Jean stejně nezasloužila.
Reagovat
Chrenda
Samozřejmě musím ještě dodat, že to že jsou dlouhodobě ve světové špičce je samozřejmě super úspěch, těžko budeme mít v dohledné době v mužích i ženách jedničku na žebříčku, i když po tom po době Ivana Lendla všichni dost toužíme!
Reagovat
smazaný uživatel
Ono se to má paní Kingová tak, že současné tenistky nejenže nestojí o legendy (jakou jste vy), ale v jednom případě se stalo, že rady legendy byly odmítnuty!!! (Narážím na Kvitovou, která nepochopitelně odmítla rady Navrátilové, vítězky 59 GS turnajů!)
Reagovat
aligo
To je taky nepochopil.... přitom podle mne by Navrátilová Petře hodně pomohla... Teď se jen trápí.. všechno mohlo být jinak..
Reagovat
Chrenda
Myslím, že v tom je asi něco víc. Petra je nějakým záhadným způsobem na Kotyzu úplně fixovaná. Někdy to až vypadá na skrytý milenecký vztah, i když si to nemyslím, ale něco takového podobného mezi nimi probíhá. Myslím, že ani nemá chuť se z toho vztahu vymanit. Je to prostě STATUS QUO, které Petře naprosto zřejmě už neprospívá a pokud v něm setrvá, tak prostě bude padat dál. Martina se jí už vnucovat nebude. Myslím, že obdobná situace panuje u Tomáše Berdycha, jeho tým taky stagnuje a on se nelepší, jenom občas vydrží hrát svůj průměr trochu dýl a vypadá to, že má super formu, ale k výkonům, jaké předváděl ve Wimbledonu, kdy se dostal do finále, se od té doby ani náhodou už nikdy nepřiblížil a zdá se, že ani nepřiblíží. Holt musíme čekat až dospěje naše mládež, třeba nám udělá radost Veselý nebo Siniaková. Kéž by!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist