Získám pohled na tenis i z jiných koutů světa, slibuje si od nového trenéra Berdych

18. 12. 2014, 20:27
Aktuality 18
První trénink s novým koučem už má Tomáš Berdych za sebou. V úterý oznámil spojení s Danielem Vallverduem z Venezuely a už ve středu spolu v Prostějově stáli na kurtu. Sedmý hráč světa si od bývalého asistenta Andyho Murrayho slibuje hlavně jiný pohled na věc a velké zkušenosti.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Pro mě je nejdůležitější, že tam bude čerstvý pohled člověka, který přišel zvenku a vidí to jiným pohledem," řekl devětadvacetiletý Berdych v Praze při dnešním představení své kolekce oblečení pro Australian Open. "Když se člověk pohybuje ve stejném kolečku, tak se pohled dost smrskne a změna může být největší výhoda."

Berdych je pět let součástí světové desítky, letos vyhrál dva tituly, ale nemůže se pochlubit grandslamovým vavřínem. Proto letos neúspěšně jednal s Ivanem Lendlem, jednou si telefonoval s Tonym Rochem a nakonec zvolil Vallverdua. Ten byl u toho, když Murrayho vedl Lendl a Brit vyhrál US Open, Wimbledon a olympiádu.

"On to sice nezažil jako hráč, ale byl v tom týmu, když úspěchy přišly, a byl u toho tak blízko, že má obrovskou spoustu zkušeností. Vítězný duch tam v tomhle určitě je. To se nedá moc zpochybnit," zdůraznil Berdych.

Nepřímo tak doufá, že by mohl sám jednou na grandslamový titul dosáhnout. "Samozřejmě, to je hlavní otázka, která se nabízí a zatím není zodpovězena. Každý úspěch ale začíná na začátku, cesta je dlouhá a není to jenom o tom, že člověk vidí na závěr ten titul. Strašně moc se těším na tu změnu a doufám, že jednoho dne na konci to může být právě tenhle výsledek."

Zatím s Vallverduem detailně nerozebírali hru, ale Berdych vidí přínos spolupráce jinde. "Jeho silná stránka je, že má hráče dobře přečtený. Bude to víc poskládané a založené na rozebrání zápasů a soupeřů, co se týká taktické stránky, abych měl trumfy v rukávu. Abych mohl přijít na kurt a tam je použít," prohlásil tenista. "Od Ivana posbíral za roky obrovské zkušenosti spolupráce. Protože je pracovitý, dokázal si od něj vzít hodně. Je to skvělý kluk a myslím si, že to je správná volba," řekl Berdych.

Fakt, že je Vallverdu o půl roku mladší, se Berdych podle svých slov dozvěděl z médií. Na věk ale při vybírání nehleděl. Ani se nebojí, že by jeho nový kouč nebyl autoritou. "Je to o profesionální spolupráci. Ba naopak, mělo by to být snadnější, že k sobě najdeme blíž cestu a v těžkých situacích se to bude dát zvládat daleko líp. Vždy je důležitá kvalita, kterou člověk má, a věk nehraje roli," řekl Berdych.

Světové pětce Berdychovi se od začátku jednání líbí Vallverduův přístup. "Nepřišel najednou hrrr s novinkami, ale jeho přístup má od začátku smysl. Má to hlavu a patu," řekl finalista Wimbledonu 2010. Při tréninku z Venezuelana vycítil pozitivní energii. A taky klid a rozvahu. "Říkal mi, že už má vybudovanou hroší kůži z let s Andym. O to to se mnou bude mít snadnější," smál se Berdych.

Ještě před Vallverduem zařadil Berdych do svého týmu nového kondičního trenéra. Už v Asii na exhibiční lize pracoval s bývalým chorvatským atletem Azuzem Simčičem, kterého mu doporučil bývalý chorvatský tenista a manažer Ivan Ljubičič.

I v případě změny kondičního trenéra chtěl Berdych nový pohled. "Tím, že byl atlet, tak je trénink víc zaměřený na techniku pohybu," řekl Berdych. Síly má dost, ale učí se, aby maximálně využil svůj potenciál. "Aby ten pohyb byl správný, správně jsem využíval své tělo a dostal to z něj efektivněji než předtím," doplnil.

Z převážně českého týmu jsou kolem Berdycha najednou jen cizinci. Jsou v něm Venezuelan, Chorvat, doplňuje je dánský fyzioterapeut Per Bastholt. "I na to se těším. Získám pohled na tenis i z jiných koutů světa. Doteď jsem znal striktně jen pohled nás Čechů, i tohle může být velké plus," řekl Berdych.

V pátek by se měl Berdych představit ve finále české extraligy a 26. prosince odletí do Thajska, kde budou s Vallverduem trénovat. Pak tam absolvuje exhibiční turnaj a první akcí roku 2015 na okruhu ATP bude turnaj v Dauhá.

A s jakými cíli půjde s novým týmem do sezony? "Chtěl bych zase jako každý rok skončit v desítce a pokusit se žebříček posunout zase o něco výš. Takhle položený cíl může vyústit ve spoustu super výsledků," řekl. Mezi "super výsledky" je už zmiňovaný grandslamový titul. "Samozřejmě, že tam je, ale ta cesta je dlouhá a bude důležité vybudovat pevný základ. Pak se můžeme bavit o něčem víc."

ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
Fandina
OT ... jednu změnu jsem už opravdu zaznamenala. Nepamatuji se, že by Berďa někdy hrál bez čepice, venku, v hale, pořád. A od myslím druhého nebo třetího zápasu na IPTL a i dneska v Prostějově, hraje bez ní.
Reagovat
George_Renel
http://sport.idnes.cz/pracovity-kluk-ktery-si-vzal-hodne-od-lendla-chvali-berdych-kouce-pyi-/tenis.aspx?c=A141218_212423_tenis_tny
Reagovat
Mayo
Tomáš Berdych víťaz Australia open 2015. Tenista roku 2015.
Reagovat
a.magerova
No.... už teď je jisté, že Tom bude součástí nejhezčí tenisové trojky: Tom - Ester - Dani ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Boze, vneses sem panesa, vyraz k neprekonani a ted takova pliva.. :-( Dobre, cim ale vic chapu tvuj postoj, tim mene rypose a hrobniky z "nasich" rad. Berda je narodnim drzakem (pokladem) poslednich let a treba si pak jeste dlouho budem drbat hlavy, az.... Preju mu ze srdce jeho vysneny GS a vubec si nemyslim, ze by si proto nutne museli panove Maestro, Pinkac a Rarita polamat nohy i ruce a soucasne. Staci, aby se seslo stare s novym a trochu sportovniho stesti.. :-) Berda fakt udelal rozumny krok, ke kteremu dospel prave ted. Ne pozde, to jsou kecy, vyzral a okolnosti se sesly. Daniel sice neni superkouc, ale jiste supervolba a tesim se, az budu zase pozorovat ten posun. (Stary s Krupou mam v maliku. V ten novy uprimne doufam.) Velkou dulezitost ale prikladam, krome szivani se, fyzioterapeutovi. Berda je pavoucek a momentalne vysinuty ze vsech zvyklosti, ritualu a jistot - ovsem slusne nabuzeny, osobne tenhle stav (obecne) miluju, ale potrebuje stabilizovat, uvolnit, ochranit... Postupy nezvykly konec i zacatek roku. Berdo, pojd! :-)
Reagovat
mrafe
Tomáš představil kolekci pro Australian Open 2015, na níž vládne bílá a modrá barva. ?Mělo to být v duchu léta a barev v Melbourne,? řekl Berdych.

Zdroj: http://sport.idnes.cz/tomas-berdych-nova-kolekce-australian-open-f2t-/tenis.aspx?c=A141218_144305_tenis_tny
Reagovat
a.magerova
Na Toma NUDA :-(
Reagovat
Chrenda
No to jsem zvědavý co z toho vzejde, každopádně mu to schvaluji. To samé by měla udělat i Petra, bez debat! Nová krev do žil!
Reagovat
tommr
jj Petra by to měla taky zkusit a to pokud možno co nejdřív. Pokud bude s výměnou trenéra čekat až bude stejně stará jako je ted Tomáš tak už bude pozdě ...
Reagovat
George_Renel
Jenže Petra má ve svých čtyřiadvaceti již dva Wimbledony a jeden TM. A o tom si může většina tenistů jen nechat zdát.
Reagovat
tommr
to je sice pravda, ale na druhou strany je taky třeba vidět, že Petra nevyužívá naplno svůj potenciál. Ona má prostě na víc než zatím předváděla ... ...
Reagovat
LukasH
Jenže Petra ví co se sebou. Pokud hráč mění trenéra, obvykle neví kam dál, což je případ Tomáše. Pokud jsi četl rozhovory, Petra trenéra měnit nechce, ví kde má slabiny a ví, na čem má pracovat. To, že nejvíc pracuje na kondici, o tom vypovídá, protože posledních půl roku, pokud prohrála, bylo to z unavenosti a nedostatku energie. Tobě se to možná nezdá, ale dostat se znovu do top 5 a znovu vyhrát GS mi jako stagnace rozhodně nepřijde. Podle toho, co Petra říkala poslední dobou, jsem už dneska téměř stoprocentně přesvědčenej, že změna trenéra teď, kdy se zdá, že znovu procitla, by jí jenom uškodila.
Reagovat
blixa
Nemá cenu polemizovat, změna trenéra, nejlépe za nějakého superkouče-superkoučku (optimálně Martinu) je evergreen dua Tommr - slacker :D Jakékoliv argumenty jsou házením hrachu na zeď (nebo perel sviním ? už nevím :D)
Reagovat
slacker
Co to ze si me dneska uz potreti nekdo bere do nejakeho imaginarniho paru? Fandina-Slacker, Tommr-Slacker, Kozoror-Slacker
Reagovat
blixa
Seš prostě párovej chlap :D
Reagovat
Roger_Federer
Procitnuti....:)
Reagovat
ta-dah
A jak vis, ze Petra nevyuziva svuj potencial? Vazne mi chybi tvoje jistota a odvaha k takovym tvrzenim. Chtel bys ji videt na Mesici ci co? LukasH- souhlasim, ano, ano. A ty si dej stamprlu, at se uvolnis :-)))
Reagovat
VlS
:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist