Zklamání pro ITF. Většina plánovaných reforem pro týmové soutěže neprošla

4. 8. 2017, 11:40
Aktuality 30
Vedení Mezinárodní tenisové federace (ITF) nedávno zveřejnilo chystaný balíček reforem pro Davis Cup a Fed Cup, o jehož schválení členské země dnes ve Vietnamu hlasovaly. Výsledky hlasování jsou pro ITF velkým zklamáním. Davis Cup i Fed Cup totiž budou příští rok pokračovat v nezměněném formátu. Jedinou zásadní změnou je, že vítězové budou mít právo hostit úvodní zápasy následujícího ročníku.

Žádné další výrazné změny se tak konat nebudou. Delegáti kongresu Mezinárodní tenisové federace dnes v Ho Či Minově městě neodsouhlasili téměř nic z chystaného balíčku reforem, se kterým na konci července přišlo vedení ITF.

"Respektujeme rozhodnutí kongresu. Nicméně jsme zklamaní, že nebyly chystané reformy pro Davis Cup a Fed Cup plně odsouhlaseny," řekl prezident ITF David Haggerty.

Plán zkrátit jednotlivé duely na dva vítězné sety se neujal. V Davis Cupu se tedy i nadále bude hrát na tři vítězné sety. Plánovaná změna měla podporu 63,54 procenta hlasujících. Ke schválení jsou však potřeba dvě třetiny.

"Obě soutěže změny nutně potřebují. Budeme pracovat s asociacemi a všemi zainteresovanými stranami i nadále, abychom jak Davis Cup, tak Fed Cup vylepšili," dodal Haggerty.

Kromě pořádání prvního kola na domácí půdě kongres schválil, že hráče a hráčky čeká v rámci týmových soutěží méně povinností. K týmu se budou muset připojit až na losování a poté absolvovat společnou večeři, tiskové konference a jednotlivé zápasy, ať už na kurtu či v týmové lóži, dříve jejich přítomnost vyžadována nebude.

Další schválenou změnou je, že požadavky na hrací kurt nebudou již tak vysoké, hlavním důvodem je ušetření nákladů pro národní asociace.

Velkou novinkou mělo být společné finále Davis Cupu i Fed Cupu na jednom místě, a to bez ohledu na to, které země se do finále probojují. První tři ročníky tzv. Světového tenisového poháru měla v letech 2018 až 2020 podle návrhu ITF uspořádat švýcarská Ženeva. Akci se ale nakonec vedení ITF rozhodlo ještě před hlasováním ve Vietnamu kvůli velkému počtu reakcí ještě řešit a minimálně o rok odložit.

Od příštího roku však vedení ITF nebude potřebovat k chystaným změnám souhlas valné hromady. Žádné hlasování se tak konat nebude. Plánované změny schválené vedením ITF tedy automaticky vejdou v platnost.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

30
Přidat komentář
Jan
... abychom jak Davis Cup, tak Fed Cup vylepšili - já bych to vylepšením rozhodně nenazýval. Zní to velmi ironicky.
Reagovat
patriks
co to tam bylo inteligenty, že se vzdali možnosti hlasovat o formě klíčových soutěží ITF ? To je jako by se akcionáři firmy vzdali svého práva na valné hromadě hlasovat o klíčových věcech firmy a nechali vše na představenstvu.
Reagovat
Kozoroh
Ještě horší věci se dějí v atletice - Železného, Kratochvílovou a další chtějí bafuňáři okrást o rekordy :-(

http://isport.blesk.cz/clanek/ostatni-atletika/301678/sebrlemu-i-zeleznemu-chteji-vzit-rekordy-je-to-gulas-zlobi-se.html
Reagovat
Jabadu
dělají vše pro to (i když asi ne záměrně), aby naštvali co nejvíce fanoušků.
Změny ano, ale takové, které by nedegradovaly historii týmových soutěží. Např. hra mužů na dva vítězné sety, udělování bodů za vyhraný ostrý zápas, ...
Chápu, že ITF to má s hráčskými asociacemi ATP a WTA složité a že jsou na nože od doby vzniku.
Ale ITF si musí uvědomit, že tenis je pravděpodobně sport No.2 na této planetě a že kontroverzí dosáhne pouze šaškárny jako při Wimbledonu 1973.
Umím si představit, jak se do takové organizace "vybírají" vhodní kandidáti a co to musí být za zmetky.
Ale takový je svět - svět gaunerů a princátek z dobrých rodin. To neřeším. S tím jsem smířen.
Ale vadí mi, že nejsou schopni vidět dál, než na špičku svého vznešeného nosu!
Reagovat
VlS
a co bude za rok se uvidí.
Reagovat
tommr
ve skutečnosti vedení ITF vyhrálo na celý čáře a od příštího roku si bude moct dělat co bude chtít:

http://www.itftennis.com/news/267461.aspx

výsledek konference tak shrnuje poslední odstavec článku a je jasný, že americký vedení ITF si příští rok prosadí svoje změny bez ohledu co si kdo o tom myslí ... :(
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Název článku rozhodně nevidím jako zavádějící, ale asi záleží na názoru :) ITF usilovala o změny už pro příští ročník a na plný čáře svou snahu o reformy projela. Poslední odstavec je sice důležitý, ale pro příští ročník vlastně vůbec :)
Reagovat
tommr
příští ročník se sice ještě odehraje podle starejch pravidel, ale jinak to bylo pro odpůrce "reforem" tzv. Pyrrhovo vítězství a Haggerty a spol si budou v budoucnu moct dělat co si zamanou. A je jasný, že to k ničemu dobrýmu nepovede ... :(
Reagovat
Fandina
Pyrrhovo vítězství to být nemusí, záleží, jaké bude složení vedení ITF. To má také nějaké funkční období a může být vyměněno příznivci DC a FEDu.
Reagovat
Pedronegro
naopak, nadpis článku je nejen zavádějící, ale zcela mimo mísu, protože podstatné je to, co je v posledním odstavci, z čehož plyne, že změny se jen odkládají o rok a pak ti vypatlanci udělají jakékoliv dementní změny, které je napadnou :(
Reagovat
Fandina
je hrubka v druhé větě prvního odstavce pod čarou shoda podmětu s přísudkem ve slově neodsouhlasili.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
opraveno, díky :)
Reagovat
blixa
Kdyby už dostali rozum a ty dvě nesmyslné soutěže zrušili ...
Reagovat
Fandina
Nerozumíš tomu. Jsou to nejzajímavější soutěže v tenisu, protože se tam nehraje jen za sebe, ale za celou skupinu. A kdyby byly každému tak ukradené, jak to píšeš, tak se o nich jednat nebude. Naopak, jsou super, proti těm běžným turnajům, kterých je v tenise mraky.
Reagovat
dunphy
Prosím, to, že ty to nějak vnímáš neznamená, že to tak vnímají a chtějí i ostatní.
Málokdy s Fandinou souhlasím, ale teď jsem tedy stejného názoru.
Reagovat
Kozoroh
Kdyby už adminové TP dostali rozum a arogantního přispěvatele blixu vymazali...
Reagovat
blixa
Typický projev blba. Někdo má jiný názor, je třeba ho vyloučit, nebo nejlépe možná zastřelit ...
Reagovat
Kozoroh
Ty jsi takový moula, že jsi nepostřehl, že jsem tě parodoval :-D
Reagovat
blixa
Pak asi netušíš, co je parodie joudo.
Reagovat
skott
je to ale takové rozhodnutí ¨aby se vlk nažral a koza zůstala celá¨. Delegáti sice návrhy změn prozatím zablokovali, ale mnohem zásadnější je, že této pravomoce se do budoucna zbavili a od příští valné hromady bude mít již představenstvo ITF prakticky volnou ruku.

http://www.itftennis.com/news/267461.aspx
Reagovat
Hector21
takže si změny odhlasují příští rok s účinností ten následující

je čas udělat oběma soutěžím pápá...
Reagovat
skott
Je to dost možné, hlasování ani nebude nutné, protože delegáti v podstatě dali plnou důvěru vedení ITF v další změny.
Reagovat
smazaný uživatel
na buduci rok zrusia aj delegatov,stali sa zbytocnymi,zmeny sa budu rozosielat mailom,usetri sa spolocnych vyjazdoch
Reagovat
slacker
Lisabonska pardon Saigonska smlouva
Reagovat
Fandina
Jj, bude záležet na tom, co schválí vedení ITF. Ale i to má nějaké funkční období.
Reagovat
skott
současné vedení ITF má mandát až do září 2019.
Reagovat
Fandina
Tak to jo.
Reagovat
historik
Docela bych souhlasil se zápasy DC na dva vítězné. Vzpomeňme na Berdycha se Štěpánkem po 3denní šichtě. Alespoň nějaké slušné body do žebříčku by byly dostateční a nemusí se vymýšlet žádné další kraviny. Jinak je super, že ty hlouposti neprošly.
Reagovat
Kytka
Ano, alespoň slušné body do žebříčku by být měli. Dřív bylo aspoň 25 za vítězství v zápase a pak to zrušili a místo toho přišli s těmi jak říkají "vylepšeními". Jsou to kraviny.
Reagovat
GaelM
Super, ještě že tak. Neutrální půda je úplná blbost, to zničí celou atmosféru. Už jen to domácí prostředí pro vítěze je docela hloupost, maximálně bych to dal v případě, kdy se příslušné země ještě neutkaly a musel by to stejně rozhodovat los, pak klidně ať má právo začínat předchozí vítěz. Jinak je ale současné určování pořadatelství je naprosto v pořádku, proč by měla jedna země hrát doma dvakrát za sebou jen proto, že loni vyhrála pohár? Resp. proč by ta druhá země měla doplácet na to, že chytla při losu obhájce (to už je sám o sobě těžký los)? To je zbytečně vytvořený dluh, který se může splácet i desetiletí (pokud tedy počítám správně, že pak bude hrát zase dvakrát doma "poškozená" země).

Jediné, co má z těch změn logiku, je úprava daviscupových zápasů na dva vítězné sety. Sice to soutěž trochu připraví o kouzlo, ale zároveň je potřeba racionálně uznat, že hráči už jsou tak dost přetěžováni, kalendář ATP se rozhodně zeštíhlovat nebude, takže v tomto by Davis Cup mohl ustoupit. Když jsou dva vítězné dostatečné k určení vítěze "tisícovky" nebo Turnaje mistrů, mělo by to v pohodě stačit i na přiznání jednoho z pěti bodů do daviscupového střetnutí...

Motivaci hráčů a hráček by se pak mohlo ještě pomoct udělováním bodů do žebříčků WTA a ATP, dostatečně vysokých na to, aby stálo za to se kvůli reprezentaci vykašlat na jeden menší turnaj. To je vše, nic víc není potřeba!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist