Znovu domácí šampion. Griekspoor otočil v Hertogenboschi finále s Thompsonem a má druhý titul

18. 6. 2023, 21:05
Aktuality 0
Tallon Griekspoor (26) otočil finále na domácím pažitu v Hertogenboschi a po vítězství 6:7, 7:6, 6:3 nad Jordanem Thompsonem (29) navázal na loňský triumf krajana Tima van Rijthovena a získal svou druhou letošní a zároveň kariérní trofej na této úrovni. Australan neuspěl ani ve svém druhém finále na okruhu ATP, před čtyřmi lety v tomto dějišti prohrál s Adrianem Mannarinem.
Tallon Griekspoor (© AFP)

Tallon Griekspoor měl nejlepší možný vstup do sezony, když hned v prvním lednovém týdnu ovládl podnik ATP v indickém Puné a zvládl své premiérové finále na hlavní tour. Skvěle si vedl i v následujících týdnech, jenže na začátku antukového jara se začal trápit se zraněním kotníku a na nejpomalejším povrchu vyhrál jen tři z osmi zápasů.

Znovu se chytl až na trávě. V Hertogenboschi přemohl ve čtvrtfinále zástupce TOP 20 Alexe de Minaura, ve svém druhém finále na této úrovni udolal Jordana Thompsona a navázal na loňský triumf krajana Tima van Rijthovena. Celkově je čtvrtým domácím šampionem této akce, před ním se radovali ještě Richard Krajicek a Sjeng Schalken.

Finalisté si v úvodních dvou gamech vyměnili ztracené servisy a první dějství vyvrcholilo až po hodině a pár minutách v tie-breaku. Thompson vyhrál i svou pátou zkrácenou hru na turnaji a šel do vedení. Další brejk byl k vidění až v koncovce druhé sady, Griekspoor ji nedokázal dopodávat, ale stav utkání po dalším tie-breaku přece jen srovnal. V rozhodujícím setu už měl domácí hráč navrch a soupeři nenabídl jediný brejkbol.

Griekspoor, který prožívá jasně nejlepší sezonu kariéry, se v žebříčku poprvé posune do nejlepší třicítky. Ze Severního Brabantska se nyní přesune do Halle, kde bude v prvním kole čelit antukovému specialistovi Robertovi Carballésovi.

Statistiky zápasu Griekspoor - Thompson

Thompson si obě dosavadní finále na okruhu ATP zahrál právě v Hertogenboschi, před čtyřmi lety tu podlehl Adrianovi Mannarinovi. V novém vydání hodnocení si výrazně polepší a vrátí se do TOP 100. V příštím týdnu má naplánovaný start v londýnském Queen's Clubu.

• ATP 250 HERTOGENBOSCH •
Nizozemsko, tráva, 673.630 eur
nedělní výsledky (18. 6. 2023)
• Dvouhra - finále •
Griekspoor (6-Niz.) - Thompson (Austr.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:3), 6:3
• Čtyřhra - finále (sobota) •
Koolhof/N. Skupski (1-Niz./Brit.) - Escobar/Nedověsov (Ekv./Kaz.) 7:6 (7:1), 6:2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist