Zverev po obratu a třech hodinách udolal finálového debutanta Safiullina, v Chengdu slaví 21. kariérní titul

26. 9. 2023, 17:14
Aktuality 10
Alexander Zverev (26) otočil finále na podniku ATP 250 v čínském Chengdu, ačkoli prohrával už o set a brejk a byl pouhé dva míčky od porážky. Nejvýše nasazený nakonec přetlačil debutanta ve finále na nejvyšším okruhu Romana Safiullina (26) až po třech hodinách 6:7, 7:6, 6:3. Svou finálovou bilanci upravil na 21:11 a získal svůj druhý titul za poslední dva měsíce.
Alexander Zverev (© AFP)

Alexander Zverev se v letošní sezoně vrátil po půlroční pauze zaviněné ošklivým zraněním kotníku v semifinále loňského French Open. Bývalý druhý hráč světa se po dlouhé přestávce pochopitelně rozjížděl pomalu, ale nyní má na kontě už sedm semifinále, dvě finále, dva triumfy a návrat do TOP 10 světového pořadí.

Semifinalista letošního French Open a čtvrtfinalista nedávného US Open zahájil asijské turné v Chengdu a roli největšího favorita a nasazené jedničky úspěšně potvrdil. Po cestě za triumfem se ovšem nadřel, všechny tři sety potřeboval také proti Pavlovi Kotovovi a Miomirovi Kecmanovičovi a dva mu stačily jen v souboji bývalých šampionů Turnaje mistrů s Grigorem Dimitrovem.

Statistiky zápasu Zverev - Safiullin

Nejvíce práce měl ve finále s Romanem Safiullinem. Za stavu 5:4 v úvodní sadě nevyužil tři setboly, v tie-breaku uhrál jen dva body a zápas si tím pořádně zkomplikoval. Ruského vrstevníka dokonce pustil do vedení setu a brejku, ale povedl se mu rebrejk a tentokrát měl ve zkrácené hře navrch 7:5. Do rozhodujícího dějství se šlo až po dvou hodinách a 17 minutách, Zverev v něm dominoval na vlastním servisu a díky brejku ze čtvrté hry po třech hodinách zvítězil.

Před dvěma měsíci získal v rodném Hamburku svůj první titul od Turnaje mistrů 2021. Zlatý medailista z poslední olympiády v Tokiu upravil svou bilanci ve finálových soubojích na 21:11, konkrétně v Číně slaví poprvé. V žebříčku sice zůstane na 10. místě, nicméně ukrojí pořádnou porci z náskoku devátého Caspera Ruuda a hlavně se posune v hodnocení letošní sezony na sedmé místo.

"Poslední rok jsem s týmem prožíval velmi těžké období. Ale comeback pokračuje, jsem zpátky v TOP 10 a vyhráli jsme dva tituly. Jsme na cestě zpátky," řekl Alexander Zverev o triumfu v Zhuhai.

Zverev bude v čínském tažení pokračovat i v nadcházejících dnech. V prvním kole nabité akce ATP 500 v Pekingu se střetne s trápícím se Diegem Schwartzmanem. V hlavním městě má hrát i čtyřhru.

Safiullin na třetí pokus uspěl v semifinále turnajů ATP a byl ve svém premiérovém finále na této úrovni velmi blízko triumfu. V posledních týdnech prožívá své nejlepší období kariéry, po grandslamovém průlomu v podobě čtvrtfinále ve Wimbledonu si vylepšil své maximum na nejvyšším okruhu. V žebříčku bude nejvýše v kariéře, a to na 41. pozici.

• ATP 250 CHENGDU •
Čína, tv. povrch, 1.152.805 dolarů
úterní výsledky (26. 9. 2023)
• Dvouhra - finále •
Zverev (1-Něm.) - Safiullin (-) 6:7 (2:7), 7:6 (7:5), 6:3
• Čtyřhra - finále •
Doumbia/Reboul (1-Fr.) - Cabral/Matos (2-Portug./Braz.) 4:6, 7:5, 10:7
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
povinná výhra...
Reagovat
Nola
on patri do T10, takze ano povinna, presiel si neprijemnym zranenim, nie kazdy hrac sa dokaze plnohodnotne vratit po zraneni o to je smutnejsi pohlad na Doma
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
viděl jsem několik jeho zápasů po návratu a je to opravdu smutný pohled. Občes záblesk geniality a jednoho z nej jednoručáků, ale jinak úporná bitva s nevynucnými chybami a nemožností přitvrdit.
Reagovat
Ereinion
hlavním problémem je u něho forhend, ten šel fakt hodně dolů...nemá u něj vůbec takovou jistotu jako dřív, často se vyhazuje několik metrů za základní čáru...možná prostě v tom zápěstí nemá takovej cit jak před zraněním
Reagovat
Pe3k
A to málem prohrál 0:2 a ten míc na 5:5 v tb druhého setu byl top smile
Reagovat
Marsia01
Som velmi rada,ze tento turnaj poctivo vybojoval.Pomoze mu to po kazdej stranke.V neposlednom rade i po psychomentalnej.
Reagovat
bardunek666
Hned bude mít více síly týrat další ženu
Reagovat
Pe3k
Nehledě na jeho pověst se k němu ženy stále derou, takže si za to můžou samy (kromě té první).
Reagovat
Maisterstich
Tohle podle mě nemůže napsat normální člověk takový příspěvěk.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist