1. den v Londýně: Federer vyzve Socka, A. Zvereva čeká Čilič

12. 11. 2017, 01:00
Previews 64
V rámci prvního hracího dne letošního ročníku Turnaje mistrů se bude bojovat ve skupině Borise Beckera. Největší favorit na celkový triumf a deset zápasů neporažený Roger Federer v úvodním duelu vyzve debutanta a posledního kvalifikovaného Jacka Socka. Večerní souboj obstarají další debutant Alexander Zverev a chorvatská jednička Marin Čilič.

Centre Court (Start v 15:00 SEČ)

1. Roger Federer (2.) - Jack Sock (9.) | Skupina Borise Beckera
V premiérovém utkání letošního Turnaje mistrů půjde do akce největší favorit celého turnaje. Světová dvojka a šestinásobný šampion Roger Federer vyzve debutanta Jacka Socka. S Američanem v předchozích třech vzájemných duelech neztratil ani set. Vyhrál také letošní souboj v semifinále Masters v Indian Wells.

Federer má letos fenomenální formu a tu potvrdil i v posledních týdnech, když ovládl Masters v Šanghaji a poosmé v kariéře triumfoval v hale v rodné Basileji. Do britské metropole tak přijel se šňůrou deseti vítězství v řadě.

Sock se do Londýna kvalifikoval až na poslední chvíli a z posledního postupového místa. Pětadvacetiletý Američan přerušil v hale ve Stockholmu sérii pěti porážek a ve Švédsku a poté i v Basileji došel do čtvrtfinále. Na Masters v Paříži využil snadnějšího losu a došel si pro první titul z podniků Masters, který mu zajistil letenku do Londýna.

Federer ukončil loňskou sezonu předčasně. Legendární Švýcar se rozhodl řešit problémy s kolenem a loňské dění opustil již po Wimbledonu. Stejně jako Nadalovi mu pauza prospěla. Federer se rozehrál na Hopman Cupu a následně senzačně ovládl Australian Open a získal 18. grandslamový vavřín. Poté vyhrál tzv. "Sunshine Double", když nenašel přemožitele na akcích Masters v Indian Wells a Miami.

Antukovou sezonu se rozhodl celou vynechat, aby se mohl soustředit na svůj největší cíl v letošním roce - vítězství ve Wimbledonu. Nakonec to šestatřicetiletému rodákovi z Basileje opravdu vyšlo. Federer podeváté triumfoval v oblíbeném Halle a následně poosmé dobyl nejslavnější turnaj světa, letos dokonce beze ztráty setu. Připsal si tak již 19. grandslamový titul.

Na posledních turnajích už letos fenomenální Švýcar zas tak neporazitelný nebyl. Ve finále Masters v Montréalu prohrál s Alexanderem Zverevem a kvůli bolavým zádům vynechal nadcházející podnik Masters v Cincinnati. Do akce se vrátil na US Open a skončil již ve čtvrtfinále na raketě Del Potra.

Poté se na konci září představil v rámci premiérového ročníku Laver Cupu a pomohl Evropě k triumfu. Na turnaje se vrátil na Masters v Šanghaji, kde potvrdil fantastickou letošní formu, ve finále porazil Nadala a získal šestý letošní titul. Jedinou generálku absolvoval v rodné Basileji a poosmé v domácí hale triumfoval.

Federer má letos fantastickou bilanci 49 výher a pouhých čtyř porážek, přičemž proti Donskému (Dubaj, 2. kolo) a Haasovi (Stuttgart, 2. kolo) měl mečbol.

Švýcarovi se na Turnaji mistrů vždy dařilo. Závěrečného vrcholu sezony se účastní už popatnácté, přičemž od své premiéry v roce 2002 vynechal pouze loňský ročník. Jen jednou nedokázal postoupit ze skupiny. Celkem třikrát skončil v semifinále, čtyřikrát prohrál finále a šestkrát zvedl nad hlavu trofej pro vítěze.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Basilej, Šanghaj, Wimbledon,  Halle,  Miami,  Indian Wells,  Australian Open (vítěz);  Montréal (finále)
Největší úspěchy v hale: Basilej (vítěz)
Bilance: 49-4
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance v hale: 5-0
Bilance vs Top 10: 11-1 (kariérní 209-107)
Grandslamy: Australian Open (vítěz), French Open (nehrál), Wimbledon (vítěz), US Open (čtvrtfinále)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 52-12
Nejlepší výsledek: vítěz (2003 - 2004, 2006 - 2007, 2010 - 2011)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Basilej (vítěz)

Sock měl fantastický vstup do sezony. Američan hned zkraje roku triumfoval v Aucklandu, na Australian Open si zahrál třetí kolo a další titul získal na domácí půdě v Delray Beach. V Acapulku sice vypadl v prvním kole, nicméně na Masters v Indian Wells došel až do semifinále a v Miami do čtvrtfinále.

Během antukového jara střídal lepší výsledky s horšími. V Houstonu se probojoval do semifinále, v Madridu vypadl v prvním kole, v Římě si zahrál osmifinále a na French Open v prvním kole nestačil na Veselého. Generálku na Wimbledon se rozhodl neabsolvovat a v All England Clubu ve druhém kole překvapivě prohrál s Rakušanem Ofnerem.

Návrat na domácí betony Sockovi vyšel. Ve Washingtonu přidal další semifinálovou účast. Následovala však obrovská krize. Pětadvacetiletý Američan v Montréalu skončil ve druhém kole a poté více než dva měsíce nevyhrál jediný zápas. V prvním kole vypadl v Cincinnati, na domácím US Open, v Pekingu i v Šanghaji.

V hale přece jen našel ztracenou formu. Ve Stockholmu a v Basileji uhrál čtvrtfinále. Na Masters v Paříži si senzačně došel pro svou nejcennější trofej v kariéře a právě díky triumfu v hale Bercy si na poslední chvíli vybojoval premiérovou letenku do Londýna.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Paříž,  Delray Beach,  Auckland (vítěz);  Washington,  Houston,  Indian Wells (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Paříž (vítěz)
Bilance: 36-19
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance v hale: 8-2
Bilance vs Top 10: 2-4 (kariérní 7-20)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (1. kolo)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Stockholm (čtvrtfinále), Basilej (čtvrtfinále), Paříž (vítěz)


2. Alexander Zverev (3.) - Marin Čilič (5.) | Skupina Borise Beckera
Také ve druhém dnešním zápase se představí hráč, který se účastní závěrečného vrcholu sezony poprvé. Třetí hráč světa a teprve dvacetiletý Alexander Zverev se utká s Marinem Čiličem. Úvodní souboj obou hráčů vyhrál před dvěma lety ve Washingtonu Čilič. V posledních třech duelech včetně toho letošního na antuce v Madridu ovšem uspěl Zverev.

Zverev se od srpnového triumfu na Masters v Montréalu vcelku trápí. Na dalších sedmi turnajích zaznamenal jediné semifinále a dále jediné čtvrtfinále. Nedařilo se mu ani v oblíbené hale. Ve Vídni uhrál zmíněné čtvrtfinále a při své premiéře v pařížské hale Bercy skončil hned na prvním soupeři.

Čilič naopak od překvapivě brzkého konce na US Open pravidelně postupuje do závěrečných kol. V Tokiu, Šanghaji i Basileji prohrál až v semifinále a na pařížském Masters ve čtvrtfinále skončil na raketě domácího veterána Benneteaua.

Zverev prožívá bez debat nejlepší sezonu své kariéry. Dvacetiletý Němec v únoru ovládl halovou akci ATP v Montpellier a získal svůj druhý titul na okruhu ATP. Poté se však dlouho nemohl dostat do formy a jeho nejlepším výsledkem bylo čtvrtfinále na Masters v Miami.

Zlom přišel na domácí antuce v Mnichově. Zverev vybojoval třetí trofej na okruhu ATP, na Masters v Madridu uhrál čtvrtfinále a o týden později v Římě slavil premiérový triumf na podniku Masters. I přes skvělou antukovou sezonu se nevyhnul zklamání, když na French Open vypadl překvapivě již v prvním kole.

Chuť si určitě alespoň částečně spravil na trávě. V Hertogenboschi došel do semifinále, na domácím pažitu v Halle do finále, v němž prohrál s Federerem, a ve Wimbledonu do osmifinále. V něm ho po pětisetové bitvě vyřadil Raonic.

Parádní sérii zaznamenal na amerických betonech, na kterých v srpnu vyhrál deset zápasů v řadě. Nejprve ovládl turnaj ve Washingtonu a v Montréalu přidal druhý kariérní titul z podniků Masters. V Cincinnati naopak skončil, zřejmě i vinou náročného programu, hned po prvním zápase.

Na grandslamech se Zverevovi stále nedaří prorazit. Jeho maximem je osmifinále z letošního Wimbledonu. Nic se nezměnilo ani na US Open, kde patřil k největším favoritům. Německý tenista vypadl již ve druhém kole, když mu porážku uštědřil Čorič.

V rámci asijské tour se představil hned na třech turnajích. V Shenzhenu vypadl ve čtvrtfinále, v Pekingu výsledek o stupínek vylepšil, ovšem v Šanghaji skončil již v osmifinále na raketě Del Potra.

Do haly se vrátil ve Vídni, kde ve čtvrtfinále nestačil na Tsongu. Na Masters v Paříži při svém prvním startu skončil hned po prvním zápase. Turnaje mistrů se účastní poprvé.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Montréal,  Washington,  Řím,  Mnichov,  Montpellier (vítěz);  Halle (finále);  Peking,  Hertogenbosch (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Montpellier (vítěz)
Bilance: 54-20
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 6-4
Bilance vs Top 10: 6-5 (kariérní 10-15)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Vídeň (čtvrtfinále), Paříž (2. kolo)

Čilič se na začátku letošní sezony extrémně trápil. Na prvních třech turnajích včetně grandslamového Australian Open dokázal vyhrát jediný zápas. Po čtvrtfinále v hale v Rotterdamu a semifinále v Acapulku skončil na Masters v Indian Wells a Miami hned po prvním utkání.

Do formy se rozehrál překvapivě na svém nejhorším povrchu - antuce. V Monte Carlu došel do čtvrtfinále a v Istanbulu získal svůj dosud jediný letošní titul. Přišlo opět slabší výsledkové období. V Madridu se loučil po prvním utkání, když ho vyřadil Alexander Zverev, a v Římě ve čtvrtfinále, v němž mu porážku připravil Isner. Vše si vynahradil premiérovým postupem do čtvrtfinále French Open.

Na trávě hrál nyní devětadvacetiletý Chorvat famózně. V Hertogenboschi uhrál semifinále, v londýnském Queen's Clubu jen těsně prohrál souboj o trofej a ve Wimbledonu si zahrál své druhé grandslamové finále v kariéře. V tom prvním před třemi lety na US Open uspěl, ve Wimbledonu však neměl proti Federerovi šanci.

US Open, které musí mít Čilič ze všech grandslamů nejradši, bylo pro chorvatskou jedničku určitě zklamáním, jelikož vypadl už ve třetím kole s argentinským antukovým specialistou Schwartzmanem.

Poté, co pomohl Chorvatům v Davis Cupu, se zúčastnil premiérového ročníku Laver Cupu a přispěl k výhře Evropy. Pro první podzimní asijskou zastávku si zvolil akci ATP 500 v Tokiu. V japonské metropoli došel do semifinále a další semifinálovou účast přidal na Masters v Šanghaji.

Na prvním podzimním halovém podniku v Basileji došel do semifinále, v němž nestačil na Del Potra. O týden později na Masters v Paříži skončil o kolo dříve. Překvapivou porážku mu uštědřil domácí veterán Benneteau.

Na akci pro osm nejlepších tenistů sezony se Čilič kvalifikoval potřetí v kariéře. Při obou předchozích startech (2014 a 2016) skončil vždy ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Istanbul (vítěz);  Wimbledon,  Queens (finále); Basilej,  Šanghaj,  Tokio,  Hertogenbosch,  Acapulko (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Basilej (semifinále)
Bilance: 44-19
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 7-4
Bilance vs Top 10: 2-4 (kariérní 28-67)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (finále), US Open (3. kolo)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 1-5
Nejlepší výsledek: skupina (2014 a 2016 - 2017)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Basilej (semifinále), Paříž (čtvrtfinále)

NITTO ATP FINALS 2017 - PROGRAM 1. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 13:00 SEČ)
1. Kontinen/Peers (2-Fin./Austr.) - R. Harrison/Venus (8-USA/N. Zél.)
2. Federer (2-Švýc.) - Sock (8-USA) / nejdříve v 15:00 SEČ
3. Rojer/Tecau (3-Niz./Rum.) - Herbert/Mahut (6-Fr.) / nejdříve v 19:00 SEČ
4. A. Zverev (3-Něm.) - Čilič (5-Chorv.) / nejdříve ve 21:00 SEČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

64
Přidat komentář
peggy
Turnaj neni nijak zajimavy,kde jsou spicky.Dobry tenis,ale zase Feder.Proc se nepostavi na antuku.Rafa i ostatni jdou do vseho Federer se boji prohry.
Reagovat
FerrariF50
Zvíře a Rozčilič fakt pěkný zápas :) Na to se dobře dívá :)
Reagovat
annah
:-)))))))))))))))
Reagovat
Fandina
joooooooooooooooooo :-))))))))
Reagovat
Pe3k
Těžký zápas na úvod, Sock hraje životní tenis. Naštěstí ve dvou a 90 minut je tak akorát na rozehrání a pro diváky taky ok. Kvalitní útočný tenis, Socka zradila psychika, ale i tak měl štěstí, že ho Roger ve druhém nebreaknul.
Reagovat
annah
Je fakt, že i na jiných turnajích to tak bývalo. Začátek vlažný, nic moc, a s dalšími zápasy se hra lepšila. Snad to tak bude i v London.:-)
Reagovat
FerrariF50
No jsem rád, že Roger vyhrál na 2 sety, ale žádná sláva to teda nebyla, bude muset zařadit na další zápasy vyšší level, takový tenis by mu rozhodně nemusel stačit. Tenisově dneska fakt nic moc zápas. Tak snad se rozehřál a už to pujde lépe :)
Reagovat
mahycek
No, dobře, známka 3 ve škole. Zatím vlažnej, ale nemůže jít všechno hladce. Já jedu na koncert, zítra zase u tenisu .
Reagovat
Ground_stroke
je to tááám :-)
Reagovat
Fandina
Roger super. Líbí se mi, jak Ponožka hraje, ale Roger je Roger. Gratulka!!!
Reagovat
ipko
tak rozhodla Sockova dvojchyba, ale od ideálu to malo ďaleko..
Reagovat
sprchon
No teda uff... Tenisově žádná sláva.
Reagovat
Lunej..
Přesně, Jack nic moc, Roger mu toho moc nedovolil a kdyby sám nechyboval a Jack mu nepomáhal, zápas by byl asi kratší.
Reagovat
mahycek
Už mně to teda s.re. Musím za půl hoďky odjet.
Reagovat
annah
Přehlídka nevyužitých šancí.... Snad to není předznamenání celého turnaje...:-((((
Reagovat
ipko
tak musí ísť cez TB :/
Reagovat
mahycek
Jsem tvrdej na Rogera. Zahrává si za stavu 4 - 4 už to měl proměnit. Zatím hra nic moc. Aby nemusel do třetího.
Reagovat
ipko
ďalšie nevyužité šance, len aby to Rogera nemrzelo..
Reagovat
a.magerova
Celkem dost chyb... :-/
Reagovat
Ground_stroke
Aj Sock kazi lahke udery
Reagovat
a.magerova
Ale u něho mě to tak neštve.. ;.)
Reagovat
Ground_stroke
My mame Rogera uz uplne zidealizovaneho, preto nam vadi kazda chybicka :-)
Reagovat
FerrariF50
jj je to tak :-D
Reagovat
ipko
shot of the tournament :DDD
Reagovat
ipko
na BB opäť priame body, toto vyzerá na TB.. určite ťažký zápas hneď na úvod..
Reagovat
Ground_stroke
V TB nema sancu
Reagovat
ipko
stačí jeden minibrejk a môže vyhrať set..
Reagovat
ipko
Sock sa rozpodával a 2.set môže ísť do TB..
Reagovat
smazaný uživatel
GOAT in God mode :) GO for it ;)
Reagovat
Pe3k
První set mě bavil, pohledný tenis, ponožka hraje dobře. Hlavně ten sky sport stream je top kvalita, jen ty jejich dresy jsou mdlé.

http://www.sport365.live/cz/player/5a08071eadf2c767434290/2/1037/5a085632699f8/ATPWorldTourFinals/960/540
Reagovat
a.magerova
http://www.xy1.cz/5pynn
Reagovat
sprchon
:)
Reagovat
Lunej..
Tak Jacku, ukaž co umíš :)
Reagovat
a.magerova
Od LC je to můj oblíbenec, ale dnes NE... :-P
Reagovat
Lunej..
Aspoň tady bude nějaká opozice. Ponožko, pořádně ho vyždímej :D
Reagovat
sprchon
Můj už dávno, ale dneska taky tak. :D
Reagovat
annah
Na LC se Ponožka taky stal mým oblíbencem, ale moje sympatie poněkud ochladly, když jsem si přečetla rozhovor s jedním ze sběračů. Říkal, že Sock se choval ke sběračům dost nepříjemně, místy až sprostě. Zato prý, cituju, "nejhodnější byl Federer". Když viděl, že sběrač po jeho gamu má plné ruce míčků, vzal si je od něj a pomohl mu je dostat na druhou stranu.
Reagovat
Lunej..
To jsi ty?:)
Reagovat
a.magerova
Kéž by... ;-)
Reagovat
a.magerova
Na tyto své veřejné prezentace mám dublérku... ;-)
Reagovat
Lunej..
Stačí retuš ve Photoshopu a jsme krásné všechny i zezadu :D
Reagovat
annah
Šmarjá, on je zase v růžovofialové kombinované se zelenou. Tak děsně v minulých letech nebyl oblečený nikdy. To mu sakra nemohli v Nike vymyslet speciální oblečení pro Turnaj mistrů?
Reagovat
a.magerova
Vítězný dres se NEMĚNÍ !!!
(Shanghai, Basel)
Reagovat
annah
Leda tak. Že by v Nike mysleli na všechno? :-))))
Reagovat
annah
To je blbost. Dresy se připravují určitě rok dopředu. Čili neměnit vítězný dres mohla být jedině Rogiho myšlenka. Už si nepamatuju, jak to bylo v roce 2015 - jestli tam Foger taky hrál v tom černomodrém dresu i celý podzim před Turnajem mistrů.
Reagovat
annah
Ne Foger, ale Roger. :-)))
Reagovat
Kozoroh
Federer-Sock:
Střet suverénního favorita turnaje s nováčkem, který se na TM kvalifikoval na poslední chvíli. Zkušenosti s prostředím, výborné výsledky v hale i dosavadní bilance hovoří ve prospěch Federera. Bylo by překvapivé, kdyby se Sockovi podařilo uhrát jeden set. Fedex se na TM obzvlášť připravoval a problémy s outsiderem Beckerovy skupiny by ukázaly zranitelnost hlavního kandidáta na letošní titul. Očekavám výhru Federera ve dvou setech, bez větších problémů.

Zverev-Čilič:
Krom Federera má v Beckerově skupině zkušenosti s Londýnem jen Čilič. Jeho zkušenosti jsou ale oproti Fedexovi veskrze negativní. Při obou předchozích účastech skončil Marin v základní skupině a všehovšudy vyhrál jen jeden zápas. Na dobrého halaře mizerná bilance. Ani Zverev si však nemůže vyskakovat, letošní rok má sice nejlepší v dosavadní kariéře, ale po triumfu v Montrealu se Saša tak trochu hledá. Označit kandidáta na vítězství v tomto je tak obtížné. Mírně favorizuji Sašu. Každopádně u tohoto utkání očekávám vyrovnanější průběh než u duelu Federer-Sock.
Reagovat
safi1313
Ví někdo pls., kde v TV se bude turnaj mistrů vysílat?
Reagovat
ipko
Digi Sport, dnes v 18:30 by malo byť aj štúdio..
Reagovat
peggy
Vypada to jako kdyby tam hral pouze Federer,hraje nekdo jiny?Nejsem takova blbka,ale je toho jiz dost,prece muze vyhrat uplne nekdo jiny z nominovanych,nyni se pise jako kdyby Federer vyhral.
Reagovat
Labi
tak nějak nechápu, dnes hraje Federer se Sockem a Zverev s Čiličem, o tom v podstatě ten článek je, zítra hraje zbytek včetně Rafy tak se bude psát o nich...chápu, že když někde vidíš napsáno Federer, tak vidíš červeně ale chce to trochu klidu a nevztekat se jak dítě
Reagovat
blixa
Děvče, bohužel, opravdu "jsi taková blbka" ;-) :D
Reagovat
a.magerova
Tady už platí jediné.... :-/

https://www.csfd.cz/film/7045-jeste-vetsi-blbec-nez-jsme-doufali/prehled/
Reagovat
sprchon
Zajímavý je, že vždycky něco napíše, ale na reakce už nereaguje. Možná se baví tím, že ji tu někteří berou vážně... :)
Reagovat
Fandina
Vážně ji nikdo brát nemůže. Prostě se baví.
Reagovat
a.magerova
Zítra to zkopčím a hodím pod Nadala... samozřejmě s úpravou jména... :-))))
Reagovat
Krisboy
Hráče do Londýna nikdo nenominuje, kvalifikují se tam sami na základě výsledků v sezóně.
Reagovat
Kozoroh
Toto napsala osoba s IQ houpacího koně.
Reagovat
a.magerova
Neurážej houpacího koně... ;-)
Reagovat
janek_da
tedy jste pani peggy trošku ulitla, ale jine vase komenty to bohate vyvazuji
Reagovat
ipko
tak hneď na úvod, veľmi zaujímavý a kvalitný zápas a uvidíme ako na tom Roger je.. Sock správne načasoval formu a jeho FH je teraz v najlepšej forme.. ak mu pôjde aj servis, tak by to mohlo ísť aj do 3 setov.. ale skúsenosť je na strane Rogera, pre Socka je to prvá účasť na TM, takže kľudne môže podľahnúť tlaku a môže byť rýchlo po zápase..
Reagovat
kada.tom
hned na úvod se hraje čtyřhra, i když neméně zajímavá
Reagovat
kada.tom
Kontinen/Peers > Harrison/Venus
Federer > = Sock
Rojer/Tecau = < Herbert/Mahut
Zverev < Cilic
Reagovat
Rogers
Je to opačně Sock vyzve Federera.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist