10. den ve Wimbledonu: Deštivý Londýn čekají čtvrtfinále mužů

4. 7. 2012, 08:45
Previews 50
Ve Wimbledonu jsou dnes na programu čtvrtfinálové duely dvouhry mužů, které určí čtveřici pro páteční semifinále. Program mohou opět narušit dešťové přeháňky, minimálně dva zápasy jsou však naplánovány na Centrální kurt, kde je zatahovací střecha.

Předpověď počasí pro následujících pět dní v Londýně, kdy má vyvrcholit Wimbledon, pro Londýn optimistická není. Meteorologové upozorňují, že každý den je pravděpodobnost srážek 70 %. Po zkušenosti se včerejšími častými přeháňkami by pořadatelé neměli otálet a pro start dnešního dne by tak měli mít připravenou zataženou střechu nad Centrálním kurtem, včera však čekali do poslední chvíle a program začal se zpožděním.

Dnes by se mělo začít hrát od 14:00 hodin SELČ a na hlavní 'stage' vykročí šestinásobný šampion Roger Federer proti Michajlu Južnému. Třicetiletý Švýcar sice vyhrál všech 12 vzájemných zápasů, v Londýně má ale za sebou náročný pětisetový obrat proti Benneteauovi a v pondělí proti Malissovi musel překousnout i bolest zad.

Po utkání ale ujišťoval, že na své 33. grandslamové čtvrtfinále v řadě bude připravený. "Záda jsou OK, během zápasu jsem se cítil čím dál lépe. Bylo to děsivé, ale to ošetření pro mě byla velká pomoc," vysvětloval Federer a dodal: "Ve středu bych měl být v pořádku."

Rovněž třicetiletý Južnyj si před soubojem příliš nevěří, předem poražený na kurt ale nepůjde a pokusí se svého soka poprvé zdolat. "Tak hlavně jsem šťastný, že s ním mohu znovu změřit síly. Mám novou šanci, tak kdo ví…," reagoval ruský tenista na otázku, zda může konečně Švýcara porazit. "

Nemyslím si, že je nějak důležité, kolikrát mne Federer porazil, otázkou ale zůstává, zda konečně porazím já jeho. Už jsem proti němu hrál mockrát a ještě se mi nepodařilo ho ani jednou porazit. I když je to můj sen, nevím, co bych teď musel hrát, abych nad ním tentokrát zvítězil," přemýšlel 26. nasazený Južnyj před svým premiérovém wimbledonským čtvrtfinále.
"Když se vám u Federera naskytne šance, tak ji musíte okamžitě využít, protože se Vám může stát, že už druhou nedostanete. Roger vám svou hrou nikdy nepomůže," uvědomuje si.

"Dvanáct prohraných zápasů v řadě z hlavy nevymažete. Stejně tak si moc dobře pamatuji, že jsem ho ani jednou nedokázal porazit. Ale před tím, než jdu na dvorec, tak myslím na to, že nový zápas je jako nový život a musím se snažit udělat maximum a nemyslet na to, co bylo před tím."

Ferrer: Murray je lepší než já
'Luxusu' zatahovací střechy si dnes může užít také Andy Murray. Britský tenista bude usilovat o čtvrté wimbledonské semifinále v řadě, čeká ho však nebezpečný David Ferrer. Murray bude mít v hlavě fakt, že se může stát prvním domácím finalistou od roku 1936 a na cestě do finále mu už nestojí Rafael Nadal, který ho na trávě v All England Clubu vyřadil v letech 2008, 2010 a 2011.

Od britsko-španělského souboje se očekává nejvyrovnanější čtvrtfinále. Oba s přehledem zvládli své osmifinálové duely a bilanci vzájemných zápasů mají vyrovnanou 5-5. Na trávě se utkají poprvé a mírným favoritem je Murray. Ferrer je sice ve Wimbledonu ve čtrvtfinále poprvé, před 14 dny ale vyhrál generálku na trávě v Hertogenboschi a nyní má na kontě už 9 vyhraných duelů v řadě.

"Pro mě Ferrer není typický antukový specialista. Na trávě vyhrál 9 zápasů v řadě a hraje nejlepší tenis své kariéry. Byl už v semifinále Australian Open, US Open, French Open a nyní začal hrát čím dál lépe i na trávě. Musím hrát opravdu dobře, abych měl šanci vyhrát," řekl Murray. 

S respektem o soupeři mluví i Ferrer. "Hrál jsem s ním před čtyřmi týdny na antuce a teď budeme hrát na trávě. On je lepší hráč než já, ale budu se snažit hrát co nejlépe, abych ho porazil. Porazit Andyho je těžké na každém povrchu, ale na trávě je to asi nejtěžší," řekl Ferrer, který včera smetl hladce ve třech setech Del Potra.

"Bude to velmi důležité utkání, vždyť je to čtvrtfinále Wimbledonu. Musím se soustředit na každý bod, nechci přemýšlet o lidech kolem, o očekáváních. Na Andyho možná bude vyvíjen větší tlak, protože hraje doma," dodal zkušenější Španěl.

Mayer: Mám plán
O semifinálovém soupeři vítěze čtvrtfinále Federer - Južnyj se rozhodne na kurtu číslo 1 mezi obhájcem titulu Novakem Djokovičem a Florianem Mayerem. Jejich duel by měl začít současně s tím na Centrálním kurtu, vzhledem k očekávanému nevlídnému počasí se ale start může posunout.

Djokovič je ve Wimbledonu počtvrté v řadě ve čtvrtfinále a hájí post světové jedničky, který stále nemá jistý. Pokud by totiž Federer získal už 7. wimbledonský titul, vrátil by se do čela Švýcar. Sám srbský tenista se o vyřazení svého posledního soka v boji o trůn může zbavit v případném semifinále, jinak by už musel doufat ve Federerovu porážku ve finále, případně už dnes s Južným.

Osmadvacetiletý Mayer je ve čtvrtfinále grandslamového turnaje podruhé v kariéře, poprvé se mu to povedlo již před 8 lety rovněž ve Wimbledonu. S Djokovičem jediný vzájemný duel - loni v Dubaji - prohrál ve dvou setech., na favorita si ale dnes věří. 

"Mám plán. Umím hrát všechno; můžu hrát servis-volej, můžu hrát dropshoty, slajsy i rychlé údery, takže se ho budu snažit rozhodit změnou rytmu. Člověk nikdy neví, v tenise je všechno možné."

V posledním čtvrtfinále, které může být v případě trvalého deště teoreticky přesunuto z 'jedničky' na centrkurt, se utká ve svém premiérovém grandslamovém čtvrtfinále Němec Philipp Kohlschreiber s loňským semifinalistou Jo-Wilfriedem Tsongou.

- WIMBLEDON 2012 -
program zápasů 10. hracího dne (středa, 04. 07. 2012)

Centrální kurt (začátek 14:00 hodin SELČ):
Federer (3-Švýc.) - Južnyj (26-Rus.)
Murray (4-Brit.) - Ferrer (7-Šp.)

Kurt č. 1 (14:00):
Djokovič (1-Srb.) - Mayer (31-Něm.)
Tsonga (3-Fr.) - Kohlschreiber (27-Něm.)

Kurt č. 6 (12:00):
Krejčíková (ČR) - Bouchard (5-Kan.) ... 2. kolo juniorek

Kurt č. 16 (12:00):
2. zápas Siniaková (6-ČR) - McPhillipsová (USA) ... 2. kolo juniorek (dohrávka 6-1 6-6)

kompletní program 10. hracího dne najdete na webu wimbledon.org

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

50
Přidat komentář
smazaný uživatel
uff, amazing match...Andy byl ted nahoře a zatažení střechy je pro něj v tuto chvíli nevýhodou, at už to dopadne jakkoliv, tak respekt i pro Davida a zatím nejlepší zápas letošního ročníku...
Reagovat
smazaný uživatel
David zatial predvadza kúzelný výkon,vydrží mu to??

Naopak Andy dopláca na starú bolest..Nedostatok agresivity a absencia skutocne dominantného úderu..
Reagovat
smazaný uživatel
Ten slovenský komentátor potrebuje studenú sprchu a trošku si naštudovať niečo o tenise.
Reagovat
smazaný uživatel
Havrilla je obycajny diletant..strasna hanba,nechapem preco ho tam drzia..To co on tam
predvedie hocijaky brigádnik..
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud vím, Vojta tu psal, že mají hodně diváků ze Slovenska, proto si myslím, že musí mít i nějakého slovenského komentátora.
Jinak souhlas..
Reagovat
smazaný uživatel
To je mozné,no ver mi,ze Havrilla ma na Slovesku este viac neprajníkov,nez v Cechách..Je naozaj neuveritelné s akou suverenitou dokáze ten chlap trepat..:)
Reagovat
Heather_Fedex
havrilla je mistami jeste horsi, nez ninaj ;)))
Reagovat
smazaný uživatel
Já ti věřím :-) Já už jsem se k němu vyjadřovala, prostě opravdu podle mě nejhorší komentátor na NS, dopředu vím, co řekne ..já už ho ani neposlouchám, je to jen zvuková kulisa, kterou se snažím nevnímat, ale někdy to nejde :-)))

Heather - kdo je to Ninaj? :-) neznám..
Reagovat
Heather_Fedex
http://sport.sme.sk/ninajovsvet/
;)))
Reagovat
dadaft
první dvě mužská QF totální nuda. jdu ven.
snad to k večeru bude lepší...
Reagovat
smazaný uživatel
Ale neda mi nepovedat, ze keby Djokovic aspon takto podaval v Parizi, mohol to vyhrat. Doteraz nechapem kam sa mu vtedy podanie stratilo.
Reagovat
Sonja
Semifinále bude nervydrásající:-(((:-D
Reagovat
gigin
Floriánku, Floriánku, zatím jedeš podle plánku ... ale podle mého :-)
Reagovat
baggik
Tak Federer i Djokovič zatím v pohodě. Zajímavé je, že letošní semifinále mužů i žen si budou dost podobné. V jednom zápase se utkají světová jednička s několikanásobným vítězem/vítězkou wimbledonu, zatímco druhé finále bude souboj hráčů/hráček pro něž by finále wimbledonu byl životní úspěch. Dá se tedy říct, že finále v obou částech pavouka uvidíme letos už o kolo dříve. Pokud by turnaj nevyhrál někdo z dvojic Djokovič/Federer, Serena/Azarenka tak by to byl asi největší šok za posledních x let. Ale to se nestane. :-D
Reagovat
spaniel
Vůbec nemuseli stavět tu střechu, stačilo vybavit hráče:
http://www.youtube.com/watch?v=Lw3nhsdCjvI
Reagovat
smazaný uživatel
vědí že bude pršet a přesto tu střechu nezatáhnou , inu kdo chce kam .. jinak Andre je za velkého elegána , čili dva elegáni na centru :)
Reagovat
smazaný uživatel
To je hrozný, už tam zase prší. Já nevím, proč nezačínají na centu dříve a nedají tam víc zápasů......
Reagovat
Padme
Nechtějí poničit trávník... už teď vypadá chudáček všelijak.
Reagovat
smazaný uživatel
Protože Wimbledon:(
Reagovat
smazaný uživatel
Mně letos přišlo, že je ta tráva vymletá daleko dříve než v minulých letech. Dali tam nějaká jiná semena kvůli OH. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat tam.
Reagovat
steve79
Nevíte někdo jaký zápas bude nova sport vysílat? Jestlil Federera nebo Djokoviče. Chci Fedexe to je jasný:D
Reagovat
smazaný uživatel
budou oba zápasy z centru s prostřihama na jedničku
Reagovat
Sonja
Určitě Fedexe, to bude napínavější...:-D
(ale ne:-)))
Reagovat
steve79
Výborně. Velká pochvala pro tebe:D
Reagovat
Fandina
A kdo komentuje, doufám že ty, to by bylo super ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Vykašlete se už na tu stupidní Novu! Prý prostřihy! :-))

BBC na satelitu přenáší gratis pro velkou část Evropy oba singly + ještě debly.
Aktuálně Melzer/Pečner, Lindstedt/Tecau, Huber/Raymond.
Reagovat
taffer
Jéžiš Broz, kterej každýho opravuje za gramatiku a -ová a on napíše "Pečner"! Já mám asi halucinace:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Šášo, některá jména tímto způsobem píšu běžně. V poslední době nejčastěji Wozňáki, Rožér a Agnežka, dřív třeba Džejms Blejk.
Reagovat
Fandina
NovaSport dobrá, umí stříhat vždy v pravém okamžiku :-) a
satelity v pohodě a teď je to
debly
6711 Melzer J./Petzschner P.(AUT/GER) Elgin M./Istomin D.(RUS/UZB) - ty ještě na T7 STRM-0
6712 Kirilenko/Petrova Williams V./Williams S.
6713 Marray J./Nielsen Cerretani/Roger-Vasselin
singly
6714 Djokovic Mayer
BBC Federer Youzny
A máš pravdu, minule jsem sem dala na T7 STRM-1 šest obrázků nesouvisejících s tenisem, můj šotek no :-) ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Doplním, že jako obvykle v tuto dobu jedou oba hlavní kurty na BBC 1 a BBC 2. Totéž se vysílá i na HD verzích.
Reagovat
taffer
Nevím kdo z nás dvou je šáša, ty Pečnere. Běž si raději zatočit s parabolou aby ses' uklidnil ...
Reagovat
steve79
Rafa zrušil exhibici s Djokovičem a prej je ohrožen jeho start na olympiadě.
Reagovat
steve79
zánět šlach v koleni a 15 dní nestmí trenovat.
Reagovat
Vojtiik
to je pech, to si nemohou prat ani jeho nejvetsi hateři:/ pri jeho stylu hry ale ocekavatelne:/
Reagovat
a.magerova
Tvl to jako fakt?!!! Kdes to četl?
Reagovat
smazaný uživatel
Na OH ma byt 1krat vlajkonosičom výpravy..Bol z toho very happy,podla mna bude uz len z tohto titulu robit vsetko preto,aby sa aspon zucastnil..
Reagovat
a.magerova
http://isport.blesk.cz/clanek/titulni-strana/126055/zraneny-nadal-zrusil-rekordni-exhibici-s-djokovicem-na-realu.html
Reagovat
Fandina
Tak to je nepříjemné, ale do OH by to mohlo vyjít, takže v poho Rafo
Reagovat
Padme
Brzy to bude ok a pak dají jiný termín:)
Reagovat
steve79
psali to na idnes.cz
Reagovat
a.magerova
Dík :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodom,nestal sa vcera v Londyne tak trochu precedens??..Ako to,ze sa mohol presunut zapas z kurtu na kurt??..To je v Anglicku nejaká nová móda??..Pred dvoma rokmi,pocas historického zápasu Isner Mahut bolo povedané,ze tento zápas by si zasluzil Central court,ale nedohrazé zápasy sa nemozu za ziadnych okolností presúvat z kurtu na kurt..Tak zneli pravidlá..Ako to,ze to vcera mozné bolo pri zápase,ktorý mal ovela nizsiu historickú hodnotu?!..Nepoznám detailne pravidlá,mozno ze tam bol nejaký úzus,ktorý to organizátorom dovoloval...No ak je to tak,ako to na prvy pohlad vypadá,tak tých 300 tlačiacich sa divákov z klaustrofobického kurtu c.18 sa moze cítit právom ukrivdená..
Reagovat
Fandina
Vida, tak třeba právě po zkušnosti tenkrát se změnily pravidla. A to je dobře, viz třeba pořekadlo ... Chodníky se mají dláždit tam, kde už jsou vyšlapané cestičky ... úsměv
Reagovat
Vojtiik
ackoliv federerfanatik se vice tesim na zapas Flo Mayera a Djoka.. Flo mayer se svou nesmirne pestrou, chytrou a pro me sympatickou hrou by mohl djokovi trochu delat problemy.. doufam:))
Reagovat
Matti
http://www.novinky.cz/koktejl/272344-ojedinela-sazka-dnes-jiz-mrtveho-cloveka-muze-vynest-charite-miliony.html
Chlapík to dobře odhadl.
Reagovat
a.magerova
aby si to přečetl i každý z Rogerových soupeřů a nebránil dobré věci !!!
Jinak fakt FRAJER chlap, škoda, že už tu není, ale doufám, že v roce 2009 finále ještě stihl :-))))
Reagovat
Padme
Z toho jde mráz po zádech...
Reagovat
Roger_Federer
i z toho finale 2009 šel mraz po zadech..
Reagovat
Fandina
To je krásný příběh. Tak zase důvod navíc proč fandit. Rogere ... go go go
Reagovat
smazaný uživatel
co myslíte prohraje set?:) já myslím že florian se svojí pestrou hrou by mu mohl ublížit ale myslím že prohraje 2:3:) // Federer 3:1 !:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist