12. den ve Wimbledonu: O wimbledonský talíř si to rozdají Venus Williamsová a Muguruzaová

15. 7. 2017, 11:15
Previews 74
V letošním finále ženské dvouhry nejslavnějšího a nejstaršího turnaje světa se o slavný wimbledonský talíř utkají pětinásobná wimbledonská šampionka Venus Williamsová a Garbiñe Muguruzaová, která je ve finále Wimbledonu podruhé v kariéře. Finále startuje v 15:00 SELČ na posvátném centrálním dvorci.
Profily hráčů

Na centrálním dvorci se také odehrají obě deblová finále. V tom mužském budou usilovat o druhý kariérní a první společný grandslamový titul Lukasz Kubot s Marcelem Melem, kteří letos na trávě ještě neprohráli. Jejich soupeři Oliver Marach a Mate Pavič na grandslamu ještě netriumfovali.

V ženské čtyřhře budou o třetí společný grandslamový a první wimbledonský vavřín bojovat Rusky Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová. Jejich soupeřky Hao-Ching Chan a Monica Niculescuová se daly dohromady těsně před Wimbledonem a hrají teprve druhý společný turnaj.

Poslední trofej, ale nejspíše první v pořadí, obdrží v sobotu vítězka amerického juniorského souboje mezi Ann Liovou a Claire Liuovou. Američanka tak vyhraje druhý letošní grandslam. Na pařížské antuce kralovala Whitney Osuigweová.


Finále: Venus Williamsová - Garbiñe Muguruzaová
Letošní ročník Wimbledonu dnes čeká první finálová bitva. V 15:00 SELČ na největší kurt areálu All England Clubu nastoupí pětinásobná wimbledonská královna Venus Williamsová a Garbiñe Muguruzaová, aby se utkali o trofej, kterou chce získat každá tenistka.

Celkově se bude jednat o pátý vzájemný duel. Třikrát byla v minulosti na tvrdém povrchu úspěšná Williamsová, letos na antuce v Římě vyhrála ve třech setech Muguruzaová. Na trávě spolu změří síly poprvé.

Dvanáctkrát za posledních sedmnáct let ovládla wimbledonský pažit jedna ze sester Williamsových (Venus - 2000, 2001, 2005, 2007 a 2008; Serena - 2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015 a 2016).

Muguruzaová by ráda jako jedna z mála přerušila dominanci rodu Williamsových a po dlouhých 23 letech přivezla trofej do Španělska. "Když se podíváte, poslední dobou se příjmení Williamsová objevuje mezi vítězkami hodně často. Chtěla bych tam být také a vrátit tam Španělsko," řekla Muguruzaová.

Poslední a zároveň jedinou španělskou vítězkou Wimbledonu byla v roce 1994 Conchita Martínezová. Právě Martínezová je ve Wimbledonu po boku Muguruzaové, jež si její přítomnost pochvaluje.

"V tréninku se nic nezměnilo, ale pomáhá mi zbavovat se stresu a dodává mi sebevědomí. Všechno si tady prožila," řekla Muguruzaová. V Londýně s ní není její kouč Sam Sumyk, protože jeho žena čeká narození dítěte.

Muguruzaová si premiérové grandslamové finále zahrála právě před dvěma lety ve Wimbledonu. Tehdy byla ještě nezkušená, byla to pro ni velká premiéra, a tak není žádným překvapením, že ve finále prohrála s mladší ze sester Williamsových - Serenou.

O necelý rok později legendární Američance porážku oplatila ve finále French Open a v dnešním finále si věří i na její starší sestru. "Jsem klidnější a kontroluji své emoce," řekla Španělka.

Obhájkyně titulu Serena Williamsová, která je těhotná a ve Wimbledonu chybí, věří, že Venus na vavřín dosáhne. "A doufám, že i ona tomu věří. Pracovali jsme mnoho let pro tyhle momenty, jsem nadšená a na Venus pyšná. Ona je skvělá," řekla Serena.

Wimbledon letos ovládne Venus Williamsová, nebo Garbiñe Muguruzaová

Sedmatřicetiletá Venus Williamsová letos na grandslamech dosahuje skvělých výsledků. V Melbourne si zahrála finále, jež prohrála se sestrou Serenou, a v Paříži došla do osmifinále, ve kterém ji vyřadila Bacsinszká.

Od té doby nehrála. Ve Wimbledonu tak absolvovala první letošní zápas na trávě, na níž má v tuto chvíli po šesti letošních výhrách na wimbledonském pažitu vynikající kariérní bilanci 92-18. V All England Clubu loni došla až do semifinále. Letos loňský výsledek úspěšně obhájila, a dokonce vylepšila.

Zajistila si tak návrat do Top 10. V případě vítězství bude v pondělí figurovat na pátém místě, jinak bude devátá. Úplně stejné žebříčkové vyhlídky má i její dnešní soupeřka.

Legendární Američanka na úvod letošního ročníku vyzvala Mertensovou, kterou smetla na letošním French Open. S Belgičankou měla na oblíbené trávě mnohem větší potíže, set přesto neztratila.

Ve druhém kole, v němž potkala další soupeřku z letošního French Open, už musela do tří sad. Qiang Wang z Číny světovou jedenáctku hodně trápila. Williamsová ale zkušeně vyrovnala na 1-1 na sety a v rozhodující sadě už dominovala.

Poté si bývalá světová jednička poradila s talentovanou Naomi Ósakaovou. Devatenáctiletá Japonka dala Williamsové pořádně zabrat. Američanka získala první set až v tie-breaku a druhou sadu rozhodl jediný brejk.

Venus Williamsová má na dosah šestý wimbledonský talíř

V další bitvě generací smetla talentovanou Konjuhovou. S Chorvatkou v rámci letošního ročníku ztratila ze všech šesti soupeřek nejmenší počet her a poprvé od roku 2011 se dočkala výhry na posvátném wimbledonském centrálním dvorci.

Ve čtvrtfinále se střetla s překvapivou vítězkou letošního French Open Ostapenkovou. A znovu, celkově již potřetí, výrazně mladší soupeřku na wimbledonské trávě zdolala. V semifinále nedala šanci domácí hvězdě Kontaové a ztratila pouhých šest gamů.

Williamsová hraje svůj jubilejní dvacátý Wimbledon. Od své premiéry v roce 1997 chyběla v All England Clubu pouze jednou (2013) a jen pětkrát skončila před branami osmifinále. Na nejslavnějším turnaji světa dohromady odehrála již 101 duelů a 87krát opouštěla kurt jako vítězka.

Finále v All England Clubu si zahraje podeváté v kariéře a po dlouhých osmi letech. Pětkrát z osmi předchozích případů získala wimbledonský talíř, naposledy v roce 2008, o rok později prohrála finále se sestrou Serenou.

Williamsová je ve 37 letech druhou nejstarší finalistkou Wimbledonu. V roce 1994 bylo jen o pár měsíců víc Martině Navrátilové. V případě dnešního vítězství se však stane nejstarší vítězkou grandslamu v otevřené éře. Sesadila by tak z prvního místa historických tabulek sestru Serenu, jež letos v Melbourne triumfovala ve 35 letech.

"V různých fázích svého života jsem hrála dobrý tenis a je nádherné, že mám další šanci i teď. Mám za sebou kupu zkušeností, které můžete a nemusíte umět využít, a já si myslím, že pracují pro mě," řekla.

Ve finále grandslamového turnaje je Williamsová celkově pošestnácté a má možnost vyrovnat svou bilanci na 8-8. Kromě sestry Sereny ji dokázala v boji o grandslamový vavřín porazit pouze Martina Hingisová, a to před dvaceti lety na US Open.

Muguruzaová hraje letos ve Wimbledonu fantasticky

Muguruzaová se od loňského triumfu na French Open dlouho nemohla na grandslamu probojovat mezi nejlepší čtyřku. Povedlo se jí to až letos ve Wimbledonu. Přesto měla na akcích velké čtyřky solidní výsledky. Na Australian Open letos skončila ve čtvrtfinále a v Paříži coby obhájkyně titulu v osmifinále.

Na trávě absolvovala dva přípravné turnaje. V Birminghamu došla do semifinále. V Eastbourne naopak selhala hned v prvním zápase, v němž uhrála jediný game s Barborou Strýcovou.

Ve Wimbledonu se jí až na finálovou účast v roce 2015 nikdy nedařilo. Při své celkově šesté účasti teprve podruhé přešla přes druhé kolo. Letos však po dvou letech opět předvádí skvělé výkony a naprosto zaslouženě vyrovnala své wimbledonské maximum.

V prvních třech kolech třiadvacetiletá Španělka ani na chvíli nezaváhala. Překážkou pro ni nebyly Alexandrovová, Wickmayerová ani Cirsteaová.

V osmifinále musela poprvé do tří setů, když proti světové jedničce Kerberové prohrála úvodní sadu. Vývoj utkání ale nakonec otočila, Němku popáté v řadě porazila a znemožnila jí se udržet na tenisovém trůnu.

Další suverénní výhra přišla ve čtvrtfinále. Muguruzaová nedala šanci zkušené Kuzněcovové a Rusku přehrála počtvrté v řadě. Pokud byla čtvrtfinálová výhra suverénní, tak v semifinále se Španělka rozjela k fantastickému výkonu. Senzaci letošního ročníku Slovenku Rybárikovou totiž z kurtu vypráskala dvakrát 6-1.

Grandslamová finále odehrála Španělka všehovšudy dvě a po skončení dnešního zápasu bude její finálová bilance buď pozitivní, nebo negativní. Předloni prohrála právě ve Wimbledonu. Loni v Paříži vybojovala a zvedla nad hlavu trofej Suzanne Lenglenové.

WIMBLEDON 2017 - PROGRAM 12. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 15:00 SELČ)
1. Muguruzaová (14-Šp.) - V. Williamsová (10-USA)
2. Kubot/Melo (4-Pol./Braz.) - Marach/Pavič (16-Rak./Chorv.)
3. H. Chan/Niculescuová (9-Tchaj-wan/Rum.) - Makarovová/Vesninová (2-Rus.)
• NO. 1 COURT • (od 14:00 SELČ)
1. Liová (USA) - Liuová (3-USA)
2. Eltingh/Haarhuis (Niz.) - Leconte/Pioline (Fr.) / legendy
3. Rodionov/Vrbenský (3-Rak./ČR) - Korda/Mejia (USA/Kol.) / junioři
Kompletní program 12. hracího dne
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

74
Přidat komentář
Serpens
Ve čtyřhře je krásně znát rozdíl mezi Basíkem a Havrillou - zatímco Basík nás zásobuje zajímavými postřehy, které vás u obrazovky nenapadnou, Jožo se vedle něj jeví jako školáček, který se jen veze a není schopný přidat vlastní postřeh, buď konstatuje to, co je z obrazovky zřejmé i neznalci tenisu, nebo se snaží (neúspěšně) rozvinout to, co před ním řekl Basík.
Reagovat
gigin
Tak Basa hraje od malička závodně tenis, trénuje děti atd. Jožka ne. Basa komentuje celý rok tenis na O2. Jožka ne.
Reagovat
Serpens
Řekl bych, že Šedivý a Borovec jsou na tom úplně stejně, a jsou rozhodně o několik levelů výš, i když na nedostihnutelného Bidrmana to není
Reagovat
Jabadu
Na komentátorovi je vždy poznat, zda něco hrál nebo ne.
Nemusí to být zrovna hvězda, ale jde poznat, že tomu sportu věnoval velké úsilí.
To je i Bosák ve fotbalu, i když u něj prý šlo hlavně o to úsilí. :-)
Já jsem zvyklý na Svačinu, stejně jako jsem byl zvyklý na Pecháčka u F1 nebo Bakaláře u cyklistiky.
:-)
Reagovat
Serpens
Svačina je fajn... to jo :) Kdybych to měl seřadit do žebříčku, tak nejvýš je určitě Vojta Bidrman, pod ním stojí Libor Basík a Marek Svačina, pod nimi Borovec, Šedivý a jeden nebo dva komentátoři z Eurosportu, u kterých si nepamatuju jméno, no a pod nimi celé to stádo odříkávačů skóre, Havrilla, Sokol, Kozohorský, Budka, někteří z Eurosportu, ten, co kdysi komentoval pro Slovak Sport a další...
Reagovat
baggik
Finále mužské čtyřhry nuda, tam nikdo meumí returnovat.
Reagovat
EllNino
Aneb nechte si dát od Strýcové v Eastbourne 1:6 0:6 a následně vyhrajte Wimbledon :D ... Kája Eastbourne vyhrála ... a Wimbledon skončil záhy ... po Eastbourne bych na Blanku fakt nevsadil nic, odchozeno do puntíku ...tady to ovšem byla jiná Španělka, plná odhodlání, elánu, touhy a vášně ... a po odvrácených setbolech jí narostla křídla a Venus si neškrtla ...

2. GS pro Garbině, a to už vypadá lépe než 1, protože po tom 11. vyhraném je zopakování nesmírně těžké ...

Venus gratulace, povedený turnaj, dneska na to neměla asi i v hlavě si po 1. setu nějak přiznala, že to dneska nedopadne, rozpadla se fyzicky, herně a hlavně psychicky ... i tak obdivuhodné, co v 37 letech předvádí :)

Wimbledon tedy skončil, Češka se stala poprvé světovou jedničkou, trochu jinak, než jsme si představovali ... ale to je tenis ... a teď se moc těším do Olomouce, snad vám budu moci poskytnout nějaké glosky přímo z místa jako před pár lety :)
Reagovat
Pedronegro
tak gratulace i blixovi :)
Reagovat
PetaM
Tak už vím, jak se museli nezaujetí diváci nudit u finále Kvitová-Bouchard. :D :D :D
Reagovat
tommr
první set byl náhodou docela napínavej ... :)
Reagovat
dunphy
Poslední hráčkou, která letošní wimbledonskou vítězku porazila byla naše Barunka. 6:1 6:0.
Reagovat
smazaný uživatel
Nj, Garbii na ty přípravky kašle. Ale je fakt, že Bára na ní zahrát umí.
Reagovat
pockerface
Venus už to odepsala. Bohužel. Nevyužila SB a od té doby se sesypala.
Reagovat
baggik
Zapl jsem to za stavu 5:5, to je demolice.
Reagovat
sprchon
Blanka neskutečná. :) Venus to dneska nesedí...
Reagovat
sprchon
A hádám, že hned dopodává.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Pro mě je tedy dnešní výkon Venus obrovským zklamáním vyjma toho gamu, kdy si vyhrála čistou hrou podání, není to prostě ta hráčka z minulých zápasů. Přál jsem jí to, ale dnes na to nemá, servis najednou mnohem pomalejší, nevím, jestli je problém s tím syndromem, kterým trpí. Každopádně Muguruza nehraje špatně a titul si po výkonu Venus rozhodně zaslouží, celý turnaj hrála skvěle.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nějak jsem tušil, že Venus zápas s Johannkou stál hodně sil. Venus bez agresivní hry nemůže uspět.
Reagovat
Pedronegro
řekl bych, že jí Mugu nepouští k té její hře a že se z toho rozsypala ...
Reagovat
Kozoroh
Venus od stavu 4:5 prohrála šest gamů v řadě...
Reagovat
EllNino
7
Reagovat
sprchon
8
Reagovat
PetaM
Venuše ... Začala jsi ze sebe dělat krávu a jsi v tom velice zdatná :D :D
Reagovat
EllNino
musíš bejt sprostej ?
Reagovat
PetaM
Asi se budu muset omluvit všem krávám, které jsem nazval krávami. Začnu u Milky. :D
Reagovat
EllNino
Ajajaj ...
Reagovat
vrabejka
Od stavu 2-2 parádní bitva :)
Reagovat
Kozoroh
Garbine si je jistější v kramflecích, líp returnuje než Venus a v mezihře má díky křižným úderům a bekhendu mírnou převahu. Venus se tohle bude otáčet těžko.
Reagovat
EllNino
Masakr ...
Reagovat
PetaM
Gabriela a ty její pásky :D Na oba SB páska, no neposer se z toho :D :D
Reagovat
EllNino
Gabriela ? :D
Reagovat
PetaM
Garbině nebo Gabriela, chuj s tím :D
Reagovat
dunphy
Jo, Sabatini zas hraje, sis nevšim? :D
Reagovat
EllNino
vyrostla a píchá si steroidy :D
Reagovat
baggik
Asi ne.
Reagovat
PetaM
Když už u nás může být Muguruzaová, tak může být i Gabriela. Však je to jedno ne? Klidně to může být i Vašek :D
Reagovat
PetaM
Teda na 2/3 :D
Reagovat
Mayo
Intergalaktický tenis, toto môže byt najlepšie finále všetkých čias
Reagovat
Mayo
Muguruza bohužiaľ teraz beast mode.
Reagovat
blixa
Jak "bohužel" ?????!!!!!
Reagovat
EllNino
Garbině hraje neskutečně ...
Reagovat
Mayo
Prijal by som 7-6, 6-7, 48-46 pre Venusu
Reagovat
EllNino
Teď si to Blanka uhrála sama, masakr tenis, pěkné finále
Reagovat
pockerface
Tak ten řev je brutální. Ono už je jedno jestli je na okruhu Mášena, protože poslední dobou začíná ječet jak tur stále víc hráček. Ale ta Garbině od té doby co má za trenéra Sumika na to řevu fakt zapracovala.
Reagovat
EllNino
Řežba jako bláze, hlavně Venusin bekhend je teda klasa ...
Reagovat
PetaM
Zato její FH je občas na odpis :D
Reagovat
EllNino
pořád :D
Reagovat
Frick
Co myslíte - bude se někdy hrát Wimbledon na umělce? Nebylo by to nejspravedlivější?
Reagovat
EllNino
umělá tráva nemá moc společného s tou klasickou ...
Reagovat
EllNino
tím myslím tenisovou umělku, ne fotbalovou
Reagovat
Mayo
Kks až teraz som si všimol, že je zatiahnutá strecha.
Reagovat
Lunej..
nemáte někdo stream na Venus? Nejsem doma a nic nemůžu najít. Děkuju :)
Reagovat
lars
http://live.robinwidget.org/streamvideo8/muguruza-vs-v-williams-center-court-live-stream-4320792.html
Reagovat
Lunej..
děkuju moc :)
Reagovat
mahycek
Některé předpovědi na zítra říkají, že má slabě po 14 hod. pršet a některé ukazují, jen zataženo. tak co si z toho vybrat. Nevím co by více seďelo Rogerovi. Proti Nadalovi střecha, ale proto Čiličovi ??
Reagovat
pockerface
Já myslím, že střecha. Roger pod ní umí opravdu dobře hrát. Je to pak trochu jako v hale.
Reagovat
EllNino
Eva Asderaki má tu čest řídit wimbledonské finále, super :)
Reagovat
svetova.dvojka
Kdo fandí Garbině, ať dá plus...
Reagovat
Mayo
Vamos Vínas! Po sto rokoch keby výhra táto storočná tenistka GS by bola paráda (:
Reagovat
sprchon
Venus 6:1, 7:6.
Reagovat
fialka
"Finále startuje v 15:00 SELČ na posvátném centrálním dvorci."

Prečo je ten dvorec posvätný? :)
Reagovat
gigin
Protože tam hrál Gulbis.
Reagovat
fialka
:) a Magda
Reagovat
sprchon
Je to tenisovej chrám. Pro mě posvátnej rozhodně je. :) Když jsem si uvědomil, kdo všechno na něm vyhrál nebo vyhrával finále Wimbledonu...
Reagovat
fialka
beriem :)
Reagovat
fialka
no, na chrám strecha nič moc
Reagovat
sprchon
Lepší než žádná. ;)
Reagovat
Herbert_Hoover
Být dvakrát ve finále turnaje v sezoně a zrovna na GS, to je na klobouček :) i ostatní by si měli uvědomit, o co především v tenise jde a na co je třeba si šetřit "koule" :) někteří na to rádi zapomínají..
Reagovat
tommr
pokud se bude pánskej debl hrát na 5 setů tak se dámskej debl nejspíš nestihne dneska odehrát. Pořadatelé si zase koledujou o zbytečný problémy ...
Reagovat
Herbert_Hoover
Kuboti max. 3:1 :)
Reagovat
vrabejka
Asi protože ženské finále patří k vrcholům turnaje a o nějaké podřadné čtyřhry není takový zájem.
Reagovat
EllNino
Tak snad se Venus dneska dočká :) budu fandit
Reagovat
Krisboy
Tak nevím, komu přát...Pro tenis jako takovej bylo určitě lepší vítězství Koťátka, aby se zase jednou objevila hráčka se stabilnější výkonností a s více než jedním GS titulem. Navíc kombinace Paříž + Wimbledon je myslím hodně cenná.
Ale Venus...to je kapitola sama pro sebe. Dvacet let se držet v absolutní špičce, to nemá obdoby. Maximální respekt a obdiv k ní.
Tak hlavně ať je to pěknej tenis!!!
Reagovat
dunphy
Přeji Venus. Další šance na GS už by nemusela přijít.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist