4. den na Turnaji mistrů: Wawrinka s Čiličem bojují o záchranu

16. 11. 2016, 11:30
Previews 12
Dnes se v rámci skupiny Johna McEnroea utkají v první dvouhře pondělní vítězové Andy Murray a Kei Nišikori. Druhý duel obstarají Stan Wawrinka a Marin Čilič, kteří na první výhru ve skupině zatím nedosáhli. Na programu jsou i dva zápasy deblové soutěže.

Středeční program odstartuje duelem mezi finsko-australským párem Henri Kontinen/John Peers a jihoafricko-americkou dvojicí Raven Klaasen/Rajeev Ram.

Oba týmy v pondělí zvítězily ve dvou setech. Kontinen s Peersem mají výbornou formu. Po triumfu v Paříži zvládli první utkání i na Turnaji mistrů, beze ztráty setu si poradili s Felicianem a Márcem Lópezovými.

Jejich šňůru šesti vítězství v řadě se pokusí přetrhnout sedmý nasazený pár Klaasen/Ram. Ten se v prvním duelu skupiny Fleminga/McEnroea postaral o velké překvapení, když neztratil set proti světovým jedničkám Herbertovi s Mahutem.

Poslední střetnutí přišlo právě na zmiňoveném turnaji Masters v Paříži, kde ve dvou setech zvítězili Kontinen s Peersem a poté si došli pro titul. Oba páry se spolu utkaly i v Monte Carlu, tam se z výhry rovněž radoval finsko-australský tandem.

První dvouhru obstarají vítězové pondělních utkání. Světová jednička a domácí hvězda Andy Murray nastoupí proti Keiovi Nišikorimu.

Murray prožívá životní sezonu a v Londýně už vyhrál, co se dalo. Letos podruhé v kariéře ovládl Wimbledon, před čtyřmi lety získal na domácích olympijských hrách v Londýně zlatou medaili a určitě by rád do sbírky přidal i titul z Turnaje mistrů.

Britský tenista zvládl roli nové světové jedničky v pondělním zápase s Marinem Čiličem na jedničku. Chorvatovi povolil jen pět gamů a jasně potvrdil, že má zálusk na první kariérní titul z prestižního Turnaje mistrů.

Na tom se ale Britovi příliš nedaří. Do semifinále postoupil ze sedmi pokusů jen třikrát. Brány semifinále zatím nikdy nepokořil. Pokud si udrží momentální neporazitelnost a prodlouží sérii 20 vítězství, může si kariérní maximum na Turnaji mistrů vylepšit a přezimovat na tenisovém trůnu.

Japonec už třetím rokem patří do užší tenisové špičky a na akci pro nejlepších osm tenistů sezony hraje potřetí. Na posledních turnajích došel Nišikori v Basileji do finále a v pařížském osmifinále prohrál v tie-breaku třetí sady s domácím Tsongou.

I pátý hráč světa své pondělní utkání zvládl. Proti Stanovi Wawrinkovi ztratil jen pět gamů a momentálně se dělí se svým dnešním soupeřem o první místo skupiny Johna McEnroea.

Poprvé od finále Roland Garros, které Murray prohrál s Novakem Djokovičem, se utká s hráčem Top 5. Nišikoriho rekord proti světovým jedničkám je dvě výhry a 13 porážek. Proti Britovi se mu příliš nedaří, z devíti vzájemných duelů vyhrál jen dva.

Nicméně právě ten poslední ve čtvrtfinále letošního US Open vyhrál v pěti setech dnešní outsider Nišikori. Navíc si s Murrayem ve dvou setech poradil i před dvěma lety tady v Londýně.

Večerní program zahájí světové jedničky Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut, kteří si o první výhru ve skupině zahrají s Felicianem a Márcem Lópezovými.

Duel poražených je třetím setkáním obou párů. Světové jedničky nestačily na Klaasena s Ramem, Španělé na rozjetou dvojici Kontinen/Peers. Letos se oba týmy utkaly dvakrát a oba zápasy se hrály v Paříži.

Nejprve na Roland Garros, kde ve dvou setech zvítězila španělská dvojice, a poté před dvěma týdny ve čtvrtfinále na podniku Masters, v němž si pro výhru v super tie-breaku došli Francouzi.

Herbert s Mahutem jsou nasazeným párem číslo jedna a tedy jedním z favorizovaných párů na titul. K postupu do semifinále by ale dnes nutně potřebovali vyhrát. O to samé však budou usilovat i jejich dnešní soupeři.

Před Turnajem mistrů absolvovali Francouzi generálku v Antverpách a doma v Paříži. A ta jim vyšla náramně, na obou turnajích došli až do finále. Španělům se tolik nedařilo, od triumfu na Roland Garros se dostali nejdále do semifinále na US Open.

První vítězství si připíše jeden z aktérů posledního zápasu. Letošní vítěz US Open Stan Wawrinka se popere o lepší výchozí pozici pro boj o semifinále s Marinem Čiličem.

Wawrinka je zatím konzistentní. Už tři roky se drží v Top 4 a od roku 2014 získal každoročně jeden grandslamový titul. Před dvěma lety triumfoval na Australian Open, loni vyhrál French Open a letos ovládl US Open. Nicméně po letošním titulu z US Open se Švýcarovi vůbec nedaří.

V Petrohradu sice uhrál finále, na posledních třech turnajích ale vypadl hodně brzy a s hráči, které by měl porážet (Simon, M. Zverev a Struff).

První utkání nezvládl ani v Londýně. Proti Nišikorimu udělal příliš mnoho nevynucených chyb a uhrál jen pět gamů, čímž potvrdil, že je momentálně z formy.

To se nedá říct o jeho dnešním sokovi. Čilič má v hale skvělé výsledky, triumfoval v Basileji a v Paříži vypadl až v semifinále. První duel v Londýně sice také nezvládl a vyhrál jen pět her, čelil však nejtěžšímu možnému soupeři Murraymu.

Švýcarovi se proti Čiličovi dlouhodobě daří. S Chorvatem má kladnou bilanci, letos vyhrál finále na domácí půdě v Ženevě a celkově ovládl posledních šest zápasů. Z vítězství se Čilič radoval naposledy před šesti lety na Australian Open.

Scénář pro postup do semifinále:
1. Murray postupuje, pokud porazí Nišikoriho a Čilič přehraje Wawrinku
2. Murray postupuje, pokud neztratí proti Nišikorimu set a Wawrinka vyhraje ve třech setech
3. Nišikori postupuje, pokud porazí Murrayho a Wawrinka vyhraje nad Čiličem
4. Nišikori postupuje, pokud s Murrayem neztratí set a Čilič zvítězí ve třech setech

TURNAJ MISTRŮ - STŘEDEČNÍ PROGRAM 16. 11. 2016
1. Kontinen/Peers - Klaasen/Ram | H2H 2-0 / začátek ve 13:00 našeho času
2. A. Murray - Nišikori | H2H 7-2 / začátek nejdříve v 15:00 našeho času
3. Herbert/Mahut - F. López/M. López | H2H 1-1 / začátek v 19:00 našeho času
4. Wawrinka - Čilič | H2H 10-2

 

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

12
Přidat komentář
Lina
Čiilč ve 3 setech

Murray ve 2 setech
Přání Nishi, počet setů libovolný
Reagovat
Lunej..
Marin ve dvou. Nebo taky ve dvou zkokabuje:)
Reagovat
Stanimal
Sta the man dnes zdemoluje Cilica ten kurz je krasny
Reagovat
Fandina
OT ... v Brescii hraje dvaadvacetiletý Marek Jaloviec s Magerem. První set vyhrál v TB a teď si také oba drží servisy. Pro Jaloviece je to asi první zápas v hlavní soutěži na challengeru. Na žebříčku je teď 340 a oproti loňsku se posunul hrou na Futures o 600 míst. Tak uvidíme, jestli se třeba ještě nebude posunovat víc. Ještě je celkem mladý.
Reagovat
Mayo
Kto je to Mager? Poznám iba a.magerovu
Reagovat
janek_da
velky tenista, pochazi ze slavne rodiny

Já zas neznám Jaloviece
Reagovat
Fandina
Kdo je Mager nevím, jako neznám Jaloviece, ale oba hrají tenis, tak asi tenisti.
Reagovat
Holahej
Andy Fandím, ale pozor, Nishi je možný černý kůň, hraje agresivněji, chodí na síť, kraťasy, hraje s klidem, zlepšil obranu, číhá na svůj první velký úspěch..., snad ti půjde první servis, protože s 50% to nebude stačit, Nishi nemá co ztratit, není pod tlakem boje "o jedničku"....
Reagovat
kada.tom
Murray > = Nishikori (ve 3 setech)
Wawrinka = < Cilic (ve 2 hodně těsných setech)

P.S.: Myslím, že Andy si dá po zkušenosti z New Yorku sakra pozor a Keiovi to vrátí.
Reagovat
Mayo
Kei vyhra a v druhom zápase asi Cilic
Reagovat
Marduch
Nevim, když to Nishi zvládne v hlavě, tak šance je...ale..
Reagovat
panzer.dragon
https://pbs.twimg.com/media/CxYNrh_UoAA_A8h.jpg:large
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist