Adios! Kariéru ukončil španělský elegán López. Miloval trávu, oslnil dlouhověkostí

2. 7. 2023, 17:20
Aktuality 6
Tenisovou scénu tento týden opustil španělský elegán Feliciano López. Jeden z mála vyznavačů hry servis-volej, který nejraději vzpomíná na úspěchy na trávě. Třikrát byl ve čtvrtfinále Wimbledonu, v londýnském Queen's Clubu slavil 'double'. Vyhrál čtyřhru na Roland Garros, stejně jako Roger Federer startoval na rekordních 81 grandslamech. Nikdo jiný na nich nehrál 79krát po sobě. Loučí se po dlouhých 26 sezonách, v 41 letech.
Profily hráčů
Feliciano López (© Profimedia)

Feliciano López byl výjimkou mezi španělskými antukáři. I když byl v mládí vychováván stejně jako většina jeho krajanů, on se vydal jinou cestou. Vyznával styl servis-volej, miloval hru u sítě.

"Byl jsem odlišným hráčem, aniž bych se o to snažil. Bylo to kvůli mé identitě, stylu hry a servisu. Ale přímo tenhle styl jsem netrénoval. Vyrostl jsem jako většina Španělů. Trénoval jsem v Barceloně, ale tak nějak přirozeně jsem se rozhodl být jiným typem hráče," řekl López pro ATPTour.com.

Úspěchy na trávě

Turnaj ATP vyhrál minimálně jednou na každém povrchu, zamiloval si však především trávu. Vyhrál na ní celkem 87 zápasů, což se žádnému jinému Španělovi nepodařilo. Druhý Rafael Nadal na zeleném pažitu posbíral o jedenáct výher méně, Andres Gimeno 53, Fernando Verdasco 51 a David Ferrer i Roberto Bautista shodně 44.

O jeho kvalitách na travnatých dvorcích se vědělo už v počátcích kariéry. Hned svůj první turnaj na nich v roce 2002 ve Wimbledonu proměnil v osmifinále a o rok později výsledek v All England Clubu zopakoval.

I proto na konci sezony 2003 obdržel svou první pozvánku do španělského daviscupového týmu a hned na finálový duel. Dostal přednost před obvyklými oporami, neboť se hrálo v Austrálii na trávě.

"V Austrálii jsem debutoval, protože se hrálo na trávě a já byl v té době prakticky jediný, kdo měl na tomto povrchu dobré výsledky. Nevzali hráče, kteří byli v týmu celý rok, a vybrali si mě. Tahle zkušenost mi dala spoustu nádherných pocitů," vzpomínal levou rukou hrající López na tým složený kolem Carlose Moyi a Juana Carlose Ferrera.

Porážce Španělů ale tehdy nezabránil. Šanci dostal pouze ve čtyřhře po boku Alexe Corretji a společně podlehli 0:3 na sety páru Wayne Arthurs a Todd Woodbridge. Přesto byl v budoucnu celkem pětkrát (2004, 2008, 2009, 2011, 2019) členem vítězného daviscupového týmu Španělů.

Rekordních 81 grandslamových startů, 79 v řadě

Ale zpátky ke grandslamům. V roce 2005 López jako první Španěl od roku 1972 postoupil do čtvrtfinále Wimbledonu, kde tentýž výsledek zopakoval i v letech 2008 a 2011. Mezi osmičkou nejlepších na grandslamu ve dvouhře pak byl už jen na US Open 2015.

Bez grandslamové trofeje ale nezůstal. Na French Open 2016 ovládl čtyřhru mužů s krajanem Marcem Lópezem, společně si pak zahráli ještě finále na US Open 2017.

Do grandslamové historie se López, po celou svou kariéru dbající na elegantní vzhled i vystupování, zapsal i rekordy. Od French Open 2002, kdy zaznamenal premiérovou výhru, nechyběl v hlavní soutěži na rekordních 79 grandslamech v řadě. Série skončila na loňském Roland Garros, kde neprošel kvalifikací.

"Jsem pyšný na to, že jsem odehrál 20 sezon jako profesionál a během nich nechyběl ani na jednom grandslamu. Ale také na to, že jsem zanechal dobrý dojem u spoluhráčů a dalších lidí, kteří se mnou trávili čas," pochvaloval si rodák z Toleda.

Ve Wimbledonu 2022 se dokonce stal prvním tenistou bez ohledu na pohlaví, který minimálně dvacetkrát zasáhl do dvouhry každého ze čtyř grandslamů. Loni v Londýně zároveň odehrál poslední kariérní major, jímž vyrovnal mužský rekord Rogera Federera 81 účastí na grandslamech.

Životní týden v Queen's Clubu

Nejen grandslamy či týmové soutěže se mu navždy vryli do paměti. Nejlepší týden kariéry podle svých slov prožil v červnu 2019, kdy v Queen's Clubu vyhrál na podniku ATP 500 dvouhru i čtyřhru a dosáhl na svůj jediný 'double'. Tehdy mu bylo 37 let, vyhrál čtyři tříseťáky a závěr turnaje se navíc kvůli dešti nahustil. A asi není potřeba dodávat, že se hrálo na trávě.

"Dosáhnout něčeho takového je skoro nemožné. V téměř čtyřiceti letech jsem vyhrál turnaj v Queen'su, navíc i ve čtyřhře. Během tří dnů jsem tam odehrál 15 hodin tenisu. V tomto věku (37 let) jsem hrál s Andym (Murraym), který hrál první turnaj po velké operaci kyčle. V jeho rodné zemi a na turnaji, který je pro mě tak výjimečný. Všechno, co se ten týden stalo, je nemožné zopakovat," vzpomínal López.

Stylové rozloučení na domácí trávě

Během covidové pandemie si pohrával s myšlenkou ukončení kariéry, chtěl ale skončit podle svých pravidel. Ne kvůli zranění, nemoci či jiným důvodům. Proto upravil svůj jídelníček, na každý turnaj si bral svého fyzioterapeuta a nakonec i kvůli důsledné disciplíně a péči o tělo odehrál celkem 26 sezon.

Kariéru toužil zakončit na letošním Wimbledonu, divokou kartu od pořadatelů ale nedostal a nepovede se mu překonat Federerův rekordu v počtu grandslamových startů.

Alespoň se tak mohl loučit na domácí půdě. Před svou rodinou, kamarády a spoluhráči zároveň. Carlosem Moyou či Rafaelem Nadalem. Navíc na oblíbené trávě.

A na Mallorce si své 'Adios' nečekaně osladil i dvěma výhrami. Porazil Australany Maxe Purcella a Jordana Thompsona a stal se nejstarším čtvrtfinalistou turnaje ATP od roku 1995. Poslední zápas odehrál proti Němci Yannicku Hanfmannovi.

López během jedné z nejdelších kariér v historii vyhrál sedm turnajů ve dvouhře a šest ve čtyřhře. V singlovém žebříčku se vyšplhal na 12. místo, v deblovém byl nejvýše na 9. příčce.

V nejbližší budoucnosti ho čeká práce funkcionáře, neboť se stal ředitelem finálového turnaje Davis Cupu. Zkušenosti už má, neboť šéfoval podniku Masters 1000 v Madridu.

Článek původně publikován pro Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

6
Přidat komentář
Tenisovy.nadsenec
Bez debat můj nejoblíbenější tenisový hráč ze Španělska společně s Davidem Ferrerem. V té záplavě španělských podvodníků, manipulátorů, zakeřňáku a uživatelů dopingu byl právě Feli tím osvěžovačem vzduchu jinak zatuchlé španělské cimry. Měl navíc neskutečný cit pro hru na trávě a úžasný touch na míček.

Budeš chybět. smile

PS neskutečně se podobal herci Christopheru Lambertovi. Mohl by si střihnout roli v novém Tarzanovi. smile
Reagovat
Usm
Mě se líbil asi nejvíc Verdasco. Jakožto Španěl to nebyl ryzí antukář. Jeho forhandy byly zabijácký:?
Reagovat
arvncr
Slušná kariéra. Nakonec asi jeho největší úspěch v singlu je, že v Dubaji 2016 ukončil Djokovićovu sérii 17 finálových účastí v řadě (a vyrovnání Lendlova rekordu).
Reagovat
EllNino
By ve Wimblu mohl klidně do 2. týdne :)
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Neudělení WC do W lze ještě pochopit. Ale do Queensu ji opravdu dostat mohl, zvláště jako dvojnásobný vítěz ve dvouhře a také vítěz ve čtyřhře. Nepochopitelné.
Reagovat
turista
Souhlasím. Navíc když má odehráno na hlavních turnajích 996 zápasů tak je škoda odejít bez dosažení tisícovky. Verdasco má 1006.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist