Americký vysokoškolák Shelton poprvé na 'výletě'. Na Australian Open je už ve čtvrtfinále

23. 1. 2023, 16:45
Aktuality 29
AUSTRALIAN OPEN - Vysokoškolský student Ben Shelton na podzim ohromil vítěznou sérií na challengerech a nyní udivuje i na Australian Open. 20letý Američan vůbec poprvé v kariéře vyrazil na turnaje mimo USA a na melbournském grandslamu postoupil již mezi osmičku nejlepších. Přitom mohl být ze hry už po prvním kole.
Ben Shelton (© AFP)

Ben Shelton vstoupil do loňské sezony až v červnu jako hráč až šesté světové stovky a student floridské univerzity. Startoval pouze na domácích turnajích, nicméně během pouhých šesti měsíců zaznamenal několik milníků a solidních úspěchů.

V Atlantě si odbyl vítězný debut na okruhu ATP, v Cincinnati oslavil vítězný debut na turnaji Masters 1000 i premiérovou výhru nad hráčem Top 10 (Casperem Ruudem) a na US Open debutoval na grandslamovém turnaji. Šestkrát se dostal do finále challengerů a v listopadu se ve 20 letech stal nejmladším vítězem tří challengerů (Charlottesville, Knoxville, Champaign) během tří týdnů.

Ve světovém žebříčku americký mladík raketově vystoupal do Top 100 a tak na začátku nové sezony vycestoval poprvé na turnaje mimo USA. A výlet je to úspěšný.

Hned při premiéře na Australian Open si na druhý pokus připsal první výhru na grandslamovém turnaji, přestože v souboji s Číňanem Ze Zhangem čelil mečbolu. A přívětivého losu využívá dál.

Shelton si následně poradil také s Chilanem Nicolasem Jarrym, domácím Alexeiem Popyrinem a v dnešním osmifinále vyhrál bitvu s krajanem Jeffreym Wolfem. Svého kamaráda zdolal bez ztráty podání 6-7 6-2 6-7 7-6 6-2.


"Už jenom to, že jsem tady, je pro mě úžasné. A postoupit poprvé do čtvrtfinále je sen," zářil spokojený Shelton, syn tenisových rodičů. Maminka  Lisa bývala nadějnou juniorkou, ale dala přednost kariéře realitní makléřky. Táta Bryan, vítěz dvou turnsajů ATP a osmifinalista Wimbledonu 1994, byl ve svých nejlepších letech 55. singlistou a 52. deblistou světa. 

Ben dnes jeho největší grandslamový úspěch a žebříčkové maximum překonal. V pořadí ATP se posune minimálně na 43. místo.

"Tak na to vůbec nemyslím, Jsem sice velmi soutěživý, ale táta mě trénoval od mých začátků, takže tohle vůbec nevnímám. Táta pro mě byl vždy velkým vzorem a mít tenisové rodiče je skvělé, protože vám předávají své zkušenosti," pochvaloval si rodák z Atlanty se šikovnou levačkou.

"Jako malý jsem hrál americký fotbal a pohrával jsem si i s baseballem. A to je pro tenis dobrá průprava. Jako kluk jsem kopal a házel se vším, co bylo kulatý. Tam někde možná bude základ mé dnešní hry," usmíval se Shelton. Tenisu se začal naplno věnovat až ve 12 letech.


V Melbourne od začátku druhého kola neprohrál po svém servisu už 59 gamů v řadě a stal se nejmladším americkým čtvrtfinalistou Australian Open od roku 2003, kdy tehdy rovněž dvacetiletý Andy Roddick vypadl až v semifinále.

"Tohle je rozhodně překvapení. Do letadla jsem usedal bez očekávání. Vím, že je těžké se po přesunu z USA do Austrálie aklimatizovat. Nikdy jsem mimo Ameriku nebyl a věděl jsem, že to bude boj. Ale trochu mi pomohlo, že jsem neměl velká očekávání a hraju uvolněně," řekl Shelton, který stále dálkově studuje na vysoké škole.



"Byl to pro mě zvláštní týden. Mám toho na talíři naleženo docela dost. Hraju svůj první grandslam mimo USA a zároveň mi začala škola. Bylo toho hodně, ale zatím si to opravdu užívám. Po každém vítězství mám stejné pocity. Je to směs radosti a úlevy. Takový pocit extáze. Už jsem to tu zažil čtyřikrát a pořád jsem ve hře," dodal Shelton, jehož přítelkyní je už dva roky americká vícebojařka a majitelka bronzové medaile z MS 2022 v sedmiboji Ann Hallová.

Ve středečním čtvrtfinále se utká s rovněž nenasazeným krajanem Tommym Paulem (h2h 0-0). 26letý Američan dnes při své premiéře ve čtvrtém kole Australian Open porazil 6-2 4-6 6-2 7-5 turnajovou čtyřiadvacítku Španěla Roberta Bautistu a také postoupil poprvé do čtvrtfinále grandslamu.



Vítěz čtvrtfinálového souboje nenasazených Američanů by si o finále zahrál s devítinásobným šampionem Novakem Djokovičem, nebo Andrejem Rubljovem, kteří dnes rovněž zvádli své osmifinálové duely.

• AUSTRALIAN OPEN 2023 •
Melbourne (Austrálie), tv. povrch, 76.500.000 australských dolarů
pondělní výsledky (23. 01. 2023)
• Dvouhra mužů - osmifinále •
Djokovič (4-Srb.) - de Minaur (22-Austr.) 6-2 6-1 6-2
Rubljov (5-Rus.) - Rune (9-Dán.) 6-3 3-6 6-3 4-6 7-6(11-9)
Paul (USA) - Bautista (24-Šp.) 6-2 4-6 6-2 7-5
Shelton (USA) - Wolf 6-7(5) 6-2 6-7(4) 7-6(4) 6-2
• Čtyřhra mužů - osmifinále •
Chardy/Martin (Fr.) - Molčan/Lehečka (SR/ČR) 7-6(2) 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
mendrit
Ann Hall
https://world-track.org/wp-content/uploads/2022/07/Hall-Anna-Promo-USATF-World-Athletics-Championships-895x1024.webp
Reagovat
EllNino
Věřím víc Benovi, ale Tommy tu hraje taky moc dobře a přeju mu rozlet :) Bude mít 26, nejvyšší čas, hraje pěkný tenis a měl by být alespoň ve dvacítce ...

Ben je opravdová senzace a baví mě jeho osobnost, šoumenství a ryzí rozhovory po zápase smile
Reagovat
paddy
já naopak myslím, že Paul je jasný

Shelton měl velmi příznivý los a porazil hráče s průměrným rankingem 107,5
podívej se koho porážel a s kým prohrával za posledního půl roku
Reagovat
Ondřej.Jirásek
já bych byl s Benem opatrný, na AO nikoho nějak kvalitního neporazil a s Zhangem a Wolfem musel do pěti setů, což není zrovna dobrá vizitka (promiň, Vlčku)...

podle mě až Tommy opravdu ukáže, jak na tom Ben v tuto chvíli je. Tommy už nějakou kvalitu má a vidím ho stejně jako sázkovky jako favorita. Ben je určitě velkým talentem, ale letos hraje poprvé mimo domácí půdu a ten los měl fakt jednoduchej, na úrovni challengeru.
Reagovat
Vlk-v-trave
Podle mne se s Tommym neukaze nic, jestli jde o nejakou jeho kvalitu hry:) To bude spis klasicky prubirsky kamen, a pro oba. Vnimaji se jako dobri pratele...takze to muze dopadnou ruzne. A kdo vi jak, ikdyz Ben me prijde typ, mam to v pazi:) Coz muze byt i vyhoda v takovem duelu, ale tezko rict, co to s obouma udela.

Ale oboum to hodne preji, nebot jsou z toho Univerzitniho prostredi, ktere je odlisne, a za mne zase tihle hraci jsou proste prirozeni talenti obecne na sport, a je to videt i v jejich pristupu...k tenisu, ktery je oslisny od tech produktu, ktere zasypuje ne jedna tenisova akademie, nebo skola... je jasne, ze tihle hraci uz jdou na ten profi okruh s jistym "handicapem", odlisnosti.

Obecne si myslim, ze Ben nema uz co komu dokazovat, odstrelil Popyrina ve trech, jak stary mazak...to je jeho asi nejlepsi vizitka...a dosel do QF. Je jasne ze match up s univerzitnim hracem vzdy bude vyrovnany (Vlk), a je jasne, ze jak vstupuje hrac poprve do GS, tak to prvni kolo je drsne klinicke - Lehecka by mohl vypravet, ze:)

Spise se da rict, ze pro ten US Univerzitni tenis je dobrou vizitkou to, co tam ti kluci predvadeji...

Brook, Tommy, Vlk... atd.
Rikam si jestli to neni i diky tem puckam Dunlop, predpokladam, ze nekecaji, ani trebas Danielka, ze to trenovani na Univerzite je preci jen trosku odlisne v kvalite, vcetne toho s cim pinkaji:)

Ale nemusi to tak byt...

A jak je na tom Ben, pro mnoho lidi ani neukaze to, kdyby ten GS vyhral, plno lidi by si furt neco naslo...slaby Tommy, zraneni Djoka, hlava Andreje, hlava Tsipa, nezkuseny Lehecka ve finale, hlava Karena...

Minuly rok tady dosla univerzitni hracka do finale. Tak trebas bude repete:) Ovsem pokud se to stane. Tak si dokazu predtavit, ze se bude psat, ze tohle je nejslabsi turnaj neee za 15 let, ale cele Open Ery:)))
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak jestli začal tenis hrát naplno až ve 12 letech, tak to je neskutečný talent.
Reagovat
soloo
jo ve 12ti
Reagovat
smazaný uživatel
Federer začal v 8. To je tiez pomerne "neskoro".

Isner taktiež niekedy okolo 11-13. Pri servismanoch je to lahsie, tenisoví tréneri vravia, ze FH a BH naucia hrat skor, ci neskor kazdeho. Takze ak sa naučí servovať ako pán, kompenzuje tym ine nedostatky a na top 50 dlhodobo by to mohlo stačiť.

Pri ženách, to je zaujimave, to je inak. Tam nepoznam profesionalnu hracku, ktora by zacala s tenisom po 12r a presadila sa. Neda sa pomoct servisom na takej úrovni a ten zvyšok nedobehne.
Reagovat
EllNino
Jelena Jankovic měla 9 a půl roku, to je asi jediný případ :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Tomu vůbec nerozumím. Jedním dechem tvrdíš, že se FH a BH dřív nebo později naučí každý, a zároveň že u žen, kde nehraje takovou roli servis, se pozdější začátek nedá dohnat... to by snad mělo být přesně opačně, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
FH a BH sa naučí každý na nejakej dostačujúcej úrovni, bez ohľadu na to, či začne v 8 alebo v 12, som zabudol dodať.

TO je presne ten úder, ktorý má Isner a ostatní servismani na veľmi priemernom leveli a na svetovej úrovni majú len servis.

Žena nikdy nebude mať servis na úrovni top servismana mužského kolegu, takže ten FH, BH musia mať naozaj svetový, ak chcú preraziť medzi najužšiu špičku, za ktorú môžeme považovať trebars TOP 100. A preto začiatok v 12 zrejme nestačí. Takto uvažujem, môžem sa mýliť.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jo, tohle už chápu, to dává smysl. Ale ono to může souviset i s tím, že čím celkově slabší (respektive pomalejší) údery, tím víc nabývá na významu ta "strojovost", neboli kdo vydrží dýl pinkat a nezkazí, vyhrává. Protože (skoro) nikdo neumí dát winner, což je u žen dáno fyzickými limity a u toho servisu je to vidět nejvíc. No a ten, kdo začne s tréninkem téhle srojové přesnosti x hodin denně sedm dní v týdnu dříve, je pochopitelně ve výhodě.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si tiež myslím, že musí byť zákonite vo výhode ten, čo trénuje ako dieťa 12 hod týždenne, než ten, čo trénuje 6 hod.

Vidím to aj v praxi na detských U8 a U10 turnajoch, kde sú 1-2 detí ale úplne úplne inde, než zvyšok osadenstva.

Tréneri tento postup ale neodporúčajú drilovať už úplne malé deti. Osobne si však myslím, že to je veľmi individuálne.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
kolik je dcerce? resp. kdy se můžeme těšit, že ji uvidíme alespoň na juniorských turnajích? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Má 8 rokov. Baví ju to, je šikovná, trénuje zhruba 4x hodinu a pol týždenne. Viac vyhráva ako prehráva, ale najväčším highlightom pre ňu stále je, keď jej po tréningu kúpim skittles cukríky. Tam momentálne začína a končí jej tenisový svet.

Trénujeme na Slovane, piatky sme mali večer kurt vždy po Belinde Bencic a neraz nás nechala čakať :)..Ale inak je veľmi milá :)

Niektorí absolventi klubu dostali štipendium v štátoch a tenisovo pôsobili na univerzitách. Ak by sa malá dostala až sem, boli by sme doma super spokojní.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
tak to má na ty turnaje, které vidíme na stránkách ITF, ještě čas :) každopádně držím moc palce, ať se jí daří, hlavně aby jí to bavilo a byla spokojená, to je nejdůležitější :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vďaka smile
Reagovat
Tennisfan77
Tak u těch dětí to pravděpodobně bez návštěvy Tesca po tréninku ani není možné.

S tím tenisem souhlas, je to individuální, není hlavně začátek a začátek.

Někdo ti řekne, že s tenisem začal ve čtyřech letech tj. že ho otec vzal na kurt na hodinku týdně.

Pak někdo začne v šesti letech 2x týdně v přípravce, kde hrají více her než tenisu a někdo začne v osmi letech drilovat 5x týdně 2 hodiny.

Hodně složité predikovat kdo na tom bude nejlépe. Federer první roky kariéry ani netrénoval, nechodil na tréninky a stačilo mu k tomu aby prohrál jeden zápas ročně.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jo, u dětí je to vidět extrémně, ty vzhledem k fyzickým omezením winner prakticky nezahrají. A eso snad jen když soupeř zakopne a upadne. Tam se prostě hraje na výdrž. Kdo má vícc odpinkáno, vyhrává. Díkybohu se to na seniorské úrovni přece jen změní. Top10 sestávající z Bautistů-Agutů a Simonů by byla noční můra a asi i konec tenisu jako divácky tak populárního sportu.
Reagovat
paddy
možná se pletu, ale takový Karlovič se BH snad začal učit až ve 20 letech smile
Reagovat
Stan_Borowitz
No vidíš, a zrovna to "kopyto" má jako jeden z mála hráčů pozitivní H2H s Novakem. To znamená, že musel něco odehrát i na returnu. smileJo, ono to v televizi vypadá hrozně jednoduše. Já bych třeba, kdybych mohl na konzoli ovládat protihráče, třeba Djokovičovi dal klidně kanára... smile
Reagovat
Krisboy
... taky se ho nenaučil dodnes.
Reagovat
Petra86
Nezačala Cibulková kolem 12?
Reagovat
smazaný uživatel
Začala v 8r.
Reagovat
paddy
naplno neznamená, že předtím nehrál vůbec, jen méně a třeba srovnatelně jako jiné děti
Reagovat
Stan_Borowitz
Ano, ale je to zásadní rozdíl proti dětem, kterým od 4 let děti plaí trenéra a pět dní v týdnu hodiny denně buší do míčku.

Nebo ne?
Reagovat
Stan_Borowitz
Samnozřejmě "rodiče platí trenéra", omlouvám se...
Reagovat
Tennisfan77
Já se vsadím že od 4 let ti 5x týdně dítě nikdo nevezme, teda pokud to není trenér, který jenom inkasuje prachy.

Já se ptal bývalého TOP300 hráče a kamaráda který trénuje teďka na ATP kdy začít a říkal mi, že pokud ti dítě nechytne tenisák do rukou, ne na hrudník, ale do rukou před sebe, tak to nemá prakticky smysl, ale zkusit to můžeš.

Od 4 let pak začínají děti 2x týdně hodinu a to musí být jo dobrý kouč že je udrží v koncentraci, polovina jich běhá někde v prdeli, druhá polovina sbírá míčky a možná 1-2 něco odpinkají.

To je pak jako s lednovou posilovnou, vydrží tak 10% rodičů, zbytek si myslí, že za měsíc musí dítě hrát výměny a ukončí to.
Reagovat
Stan_Borowitz
Máš samozřejmě pravdu, to bylo myšleno víc jako nadsázka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist