Rubljov 'obratem kariéry' proti Runemu vyrovnal své grandslamové maximum a jde na Djokoviče

23. 1. 2023, 09:54
Aktuality 49
AUSTRALIAN OPEN - Andrej Rubljov na Australian Open udolal v souboji hráčů elitní desítky 3-2 na sety dánského teenagera Holgera Runeho, přestože v pátém setu prohrával 2-5, za stavu 5-6 čelil dvěma mečbolům a v rozhodujícím super tie-breaku prohrával 0-5. Již sedmým postupem do čtvrtfinále grandslamu vyrovnal své maximum, o jeho překonání se utká s devítinásobným šampionem Novakem Djokovičem.
Andrej Rubljov (© AFP)

Andrej Rubljov má na kontě 12 titulů a čtvrtým rokem je stabilním hráčem Top 10, ale na velkých akcích zůstává bez výrazného úspěchu. Ještě nikdy nevyhrál podnik Masters 1000, nikdy si nezahrál finále Turnaje mistrů a ani jednou se nedostal do semifinále grandslamu.

Navíc před letošním Australian Open prohrál ve třech setech s Robertem Bautistou i Thanasim Kokkinakisem a na úvodní grandslam sezony tak dorazil bez sebevědomí i zápasového rytmu. K tomu mu los v Melbourne přidělil hned v prvním kole bývalého vítěze US Open Dominica Thiema, s po zranění se trápícím Rakušanem si však poradil hladce 3-0 na sety a odrazil se ke svému možná nejpovedenějšímu grandslamu.

Šestý hráč světa Rubljov si poté poradil také s Finem Emilem Ruusuvuorim, Britem Danielem Evansem, dnes doslova přežil i bitvu se světovou desítkou Dánem Holgerem Runem, oplatil mu dva měsíce starou porážku z Paříže a postupem do čtvrtfinále vyrovnal svůj nejlepší výsledek na grandslamovém turnaji. 

25letý rodák z Moskvy přitom neudržel vedení 2-1 na sety a v rozhodujícím dějství dlouho tahal za kratší konec 'provazu'.

Prohrával 2-5 a zdálo se, že Rune si už postup pohlídá. Jenže dánský mladík hrál příliš pasivně, v následujících třech gamech uhrál jediný fiftýn a rázem bylo vyrovnáno na 5-5.

Ještě větší potíže měl Rubljov za stavu 5-6 a 15-40, kdy čelil dvěma mečbolům. Ovšem Rune znovu nenašel vítězný úder na ukončení zápasu.

Ani rozhodující super tie-break do 10 bodů Rubljov neměl dobře rozehraný. Prohrával 0-5 a 3-7, ale nevzdával se. Vyhrál šest výměn po sobě a vypracoval si mečboly. Při třetí šanci mu pomohlo štěstí - míček z jeho rakety trefil pásku, přepadl na soupeřovu stranu a po 3 hodinách a 37 minutách bylo po 'hotovo'.



"Chvíli jsem měl pocit, že míček trefil pásku a skončil na mé straně. Ale najednou jsem si všimnul, že se nějak překulil. Viděl jsem to jako v mlze," popisoval šťastný Rubljov vítězný moment zápasu. 

"Myslím že na horské dráze je to snazší, než to, co prožíváte během tenisového zápasu. Prohrával jsem 2-5 na gamy, pak 0-5 v tie-breaku. V životě se mi asi ještě nepovedlo otočit zápas z takhle nepříznivého průběhu. A navíc na tak velkém turnaji. Tenhle postup do čtvrtfinále si budu pamatovat celý život," radoval se Rubljov. 

Do čtvrtfinále grandslamu se dostal posedmé v kariéře, ale ještě nikdy v něm nevyhrál. Neuspěl na US Open 2017 (Rafael Nadal), US Open 2020 (Daniil Medveděv), French Open 2020 (Stefanos Tsitsipas), Australian Open 2021 (Medveděv), French Open 2022 (Marin Čilič) ani na US Open 2022 (Frances Tiafoe).



Letos v Melbourne si o premiérové grandslamové semifinále zahraje s devítinásobným šampionem Srbem Novakem Djokovičem, s nímž prohrává ve vzájemné bilanci 1-2. "Ten los není bůhvíjaký, kdo by tu chtěl hrát s Novakem," pousmál se Rubljov ještě ve chvíli, kdy se o jeho soupeři ještě ani nerozhodovalo.

Tušil však správně, že Djokovič ve večerním osmifinále nezaváhá. 35letý Srb v prvním vzájemném duelu deklasoval 6-2 6-1 6-2 neškodného domácího Alex de Minaura, kterému nenabídl ani jeden brejkbol. Zápas ukončil už po 2 hodinách a 6 minutách hry a pošetřil hamstring, s nímž laboruje od 7. ledna a šestý zápas po sobě.


"Nemůžu říct, že bych byl zklamaný, že jste dnes nemohli vidět delší zápas," usmíval se Djokovič v pozápasovém rozhovoru s Jimem Courierem v Rod Laver Areně. "Jsme moc rád, že jsem vyhrál hladce ve třech setech. Po brejku v prvním setu jsem se uvolnil, věřil jsem si a cítil, že je to moje šance dotáhnout zápas do vítězného konce bez velkého boje. V tenisu nikdy nevíte, kdy se zápas otočí, ale dnes to byl můj nejlepší letošní zápas," pochvaloval si.

"Dnes se nemůžu na žádné zranění vymlouvat. Dnes bylo vše v pořádku. Můj tým s fyzioterapeutem mi pomohli se připravit na tento zápas. Vím, že se věci mohou rychle otočit, takže zůstávám pokorný, ale dnes jsem se svým pohybem po kurtu a trefováním úderů velmi spokojený," řekl ke svému zdravotnímu stavu rodák z Bělehradu, jenž loni v Melbourne triumfoval s natrženým břišním svalem.

"Zranění se naplno projeví až v soutěžním zápasu. Nejsem teď v optimálním stavu, půjdu si pro protizánětlivé prášky, ale není to nic nepovoleného," nechtěl dát prostor pro spekulace Djokovič, jenž navzdory zdravotním potížím vyhrál i devátý letošní zápas.



Na Australian Open Djokovič hraje poosmnácté v kariéře a potřinácté je ve čtvrtfinále. V něm má bilanci 9-3 a pokaždé, když v něm uspěl, nakonec dokráčel k triumfu. Pokud letos svou melbournskou sbírku 'zakulatí' o desátou trofej, získá 22. grandslamový titul a vyrovná rekord Rafaela Nadala, vrátí se na post světové jedničky.

"Andrej je stabilní hráč světové desítky. Je to explozivní hráč, hraje s velkou dynamikou a má tvrdý forhend. Budu se znovu snažit předvést maximum," dodal ke svému následujícímu utkání Srb, který v Melbourne neprohrál 25 zápasů v řadě a vyrovnal svou nejdelší sérii z let 2011 až 2014, kdy prohrál čtvrtfinále se Stanem Wawrinkou. Delší šňůru bez porážky (26 utkání) na Australian Open zaznamenal pouze André Agassi.


19letý Rune, který už má na rozdíl od svého přemožitele trofej z turnaje Masters 1000 (Paříž 2022), nedokázal v Melbourne již počtvrté vylepšit svůj nejlepší výsledek na Australian Open a postupem do čtvrtfinále nevyrovnal grandslamové maximum z French Open 2022.

24letý de Minaur hrál osmifinále domácího Australian Open druhý rok po sobě, svůj nejlepší grandslamový výsledek z US Open 2020 ale nevyrovnal.

• AUSTRALIAN OPEN 2023 •
Melbourne (Austrálie), tv. povrch, 76.500.000 australských dolarů
pondělní výsledky (23. 01. 2023)
• Dvouhra mužů - osmifinále •
Djokovič (4-Srb.) - de Minaur (22-Austr.) 6-2 6-1 6-2
Rubljov (5-Rus.) - Rune (9-Dán.) 6-3 3-6 6-3 4-6 7-6(11-9)
Paul (USA) - Bautista (24-Šp.) 6-2 4-6 6-2 7-5
Shelton (USA) - Wolf 6-7(5) 6-2 6-7(4) 7-6(4) 6-2
• Čtyřhra mužů - osmifinále •
Chardy/Martin (Fr.) - Molčan/Lehečka (SR/ČR) 7-6(2) 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

49
Přidat komentář
Nenela
Proc v Aktualnich turnajich --> Australien open chybi PAVOUK CTYRHRY u zen i u muzu? Muzete ho tam dat? Je to mnohem prehlednejsi, nez prehled zapasu, ktery tam je
Reagovat
Nenela
Sorry, u muzu tam je. U zen ho marne hledam uz 2 dny...
Reagovat
Ondřej.Jirásek
napsáno šéfovi, snad brzy doplní, děkujeme za upozornění.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tommy a jeho stats z jeho poslednich 11 zapasu se spanelskymi hraci;)

Bautista (AO) - win
Davidovich (AO) - win
Carreno (Bercy) - win
Nadal (Bercy) - win
Bautista (Bercy) - win
Varona (Gijon) - win
Landaluce (Gijon) - win
Zapata (UO) - win
Alcaraz (Montreal) - win
Verdasco (WB) - win
Ramos (Roma) - win

Slusne je kosi...:DD z poslednich 11 ma 11 vyher :)
Reagovat
Davor1
Paul išiel práve v minulej sezóne herne výrazne hore, posledné turnaje hrá kvalitatívne na úrovni top20, takže ani nie je prekvapujúce, že tých španielských antukových veteránov si dáva na harde na ranajky :D

Ale vážne, ten jeho progres je ohromný, verím, že s takou hrou môže čoskoro atakovať aj top10, navyše vie hrať aj mimo hardu veľmi solídne...
Reagovat
EllNino
věřím v too :)
Reagovat
turista
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Byl to nejšťastnější okamžik mého života, teď můžu jít fakt do kasina, určitě tam vyhraju.:DDD

https://www.puntodebreak.com/2023/01/23/rublev-sido-momento-mas-afortunado-vida
Reagovat
Tennisfan77
Rublev a Paul, dneska 2/4 duelů rozhodlo prase na matchballu. smile
Reagovat
turista
smileŠtěstí přeje připraveným.
Reagovat
Patik
Djokovič to vyhral v suchom tričku a čo je horšie že DeMinaur to prehral v suchom tričku..ten zápas mal omnoho väčší potenciál..domáci hráč pred plným domácim štadiónom proti svetovej jednotke tá atmosféra mohla byť strhujúca čakal som že DeMinaur tam bude kmitať lietať že sa bude do toho mlátiť ako to častokrát robil proti Nadalovi ale ten výkon veľmi slabý videl som ho hrať lepšie Djokovič hral síce dobre ale porovnaní s DeMinaurom ten dobrý výkon vynikol ešte viac.
Reagovat
Patik
Rubleva som síce nepozeral ale myslím si že urobil Djokovičovi veľkú láskavosť tým že vyradil Runeho..navyše Novak dnes necítil bolesť v hamstringu má ďalšie dni volna pred sebou zase čas navyše pre hamstring a regeneráciu..podľa mňa Rublev padne v troch setoch.
Reagovat
Tennisfan77
Těžko říct hele. Rublev podle mě něco uhraje, nedostane jako De Minaur a možná že Djokoviče dostane do čtyř setů.
Reagovat
turista
Rublev může být nebezpečný. Bude záležet i na Novakově zdravotním stavu. Nemyslím si, že by Rublev byl pro Novaka přijatelnější soupeř než Rune. Ten vyhrál v Paříži s velkou dávkou štěstí a Djoki už ho má načteného.
Reagovat
Pe3k
Rune porazil Novaka (na hardu) v jejich jediném zápase a Rublev ještě na hardu se Srbem neuhrál ani set...
Reagovat
annah
Doufám, že pojede jak namydleny blesk...
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale kdo?
Reagovat
Patik
Djokovič už porazil Runa na US Open v štyroch setoch.
Reagovat
smazaný uživatel
Petríčku, Petríčku. Farby ti idú lepšie, než malá násobilka.

Inžinier z teba nebude.
Reagovat
Pe3k
Aha, to mi uniklo. Dík Pa-tík smile
Reagovat
turista
No jo. Ale Rublev se stále zlepšuje takže nebezpečný bude.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Rublev nebezpečný určitě bude, hlavně, jak se tu už psalo, může si proti němu Djokovič obnovit zranění. Djokovič by měl hrát rozhodně agresivně, Rune jasně ukázal, že Rublev tak nebezpečný není, když na něj letí tvrdé údery, nedokáže konzistentně vracet tvrdé údery stejně tvrdě, což Djokovič naopak umí.

otázkou taky je, co udělá s Andrejem bilance (tuším) 0-6 ve čtvrtfinále grandslamů a ještě když ví, že Novak je tady nejúspěšnější hráč a ještě před zápasem Novak - de Minaur řekl, že s Novakem tady nechce hrát nikdo :D
Reagovat
Vlk-v-trave
Kyrgiosův komentář vyjadřující, jak se cítí při sledování Djokovičovy hry.

Watching Novak tonight makes me feel good about my tennis in general how have I beaten this guy...:D

***
Hlavne, aby se jeste vratil...a jeste hral...;)

https://www.puntodebreak.com/2023/01/23/divertido-comentario-kyrgios-expresar-siente-ver-jugar-djokovic
Reagovat
Vlk-v-trave
Trénoval jsem s ním jen jednou. Byl jedním z Američanů, kteří mě téměř drželi za ruku a pomáhali mi v mých profesionálních začátcích.

Je to skvělý přítel. Jsem nadšený, že proti němu budu hrát ve QF;).

https://www.puntodebreak.com/2023/01/23/ben-shelton-venir-expectativas-contribuido-exito

***
Myslim, ze Tommy uz tak nadseny nebude:D
Reagovat
Tennisfan77
Nechceš hrát s takovým týpkem, vylepšený mladý Isner s Opelkou dohromady, v zápase se dostaneš tak 5x na 30:30, 2x na 30:40 a možná dostaneš jeden return do výměny, načež ti přiletí 150 km/h forehand a zase musíš spoléhat na TB a tam je to coin-flip. Každý tvůj druhý serve se ti vrátí jak bumerang zpět. No tady bude hodně gamů. smile
Reagovat
Tennisfan77
No zítra to může být trošku tricky, Khachanov podle mě vyhraje smile
Reagovat
Davor1
Dnes hral fakt brutálne, netuším, či je to tou nekvalitou konkurencie, ale keď 35 ročný hráč s nie 100% zdravotným stavom takto deklasuje hráčov, ktorí patria k širšej špičke na harde (Dimitrov, Minotaur), to v histórii asi ešte nikdy vidieť nebolo. Asi je to kombináciou Djokovičovej extrémne výnimočnej kvality aj vo vyššom veku a naopak slabšej kvality konkurencie.

Cesta za 22 GS: Rublev, Paul (Shelton), Tsitsipas (Korda, Khachanov, Lehečka)

Ak by nemal Djokovič nijaké obmedzenie, tak by bol ten titul fakt tutovka, videl som hrať všetkých zvyšných hráčov na turnaji a nikto sa mu výkonnostne neblíži na kilometre... Otázkou je, či dokáže podobným spôsobom a na liekoch zvládnuť ešte 3 zápasy, asi nebude prekvapenie hladký titul, ani vypadnutie s hocikým zo zvyšku pavúka...
Reagovat
Vlk-v-trave
Jen technicka:)

1/ Rublev, Shelton (ev. Paul), Lehečka (ev. Tsitsipas, Korda, Khachanov)

2/ neblíži na centimetry;)

Jinak ok...;)
Reagovat
MarcelPersch
Hlavně není vůbec, nebo skoro vůbec zraněný. Na tomhle turnaji ho už letos nikdo neporazí, Tsitsipas ho nebyl schopný porazit ani na Noleho nejslabším GS, tady ho Djokovič na 2 nohách jednoznačně deklasuje a asi je to tak správně. Roland Garros bude zajímavé, doufám, že se Rafa ještě dá naposledy dokupy.
Reagovat
turista
Na 15.titul už to na RG ale nebude.
Reagovat
Marduch
Ne? Dík za info smile
Reagovat
smazaný uživatel
Konečne trochu optimizmu.

Turista by mal mať čestné miesto v Rafovej lóži, niekde medzi Tonim a Carlosom Moyom.
Reagovat
Nola
on tie tituly z RG Rafovi privolava kazducky kazdy rok smile, tak si ho vazte, ze Rafovi tu dopraje ako nikto
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
smile Tohle je objektivní zhodnocení situace.
Reagovat
Marduch
Podle mě Djoker nastoupil v euforii ze zlepšené nohy, když mu prostě vlivo do žil, že dojít pro pohár může být reálné.. Zítra to ale může být jinak, i proto že v tomhle věku se střídají lepší a horší dny docela pravidělně. Jinak jsem si všiml, že Djoker o chlup zmohutněl (ramena, paže), dost možná příznak věku. Kolem 35 často i velmi štíhlý člověk snadno nabírá, u sportovce jde většinou o svalovu hmotu, nejspíš projev zpomaleného metabolismu. Vizuálně to vypadá dobře, ale sportovně.. uvidíme, jestli se to na pohybu a hře projeví nějakým zpomalením.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Upřímně řečeno jsem raději, že to bude Rublev. Rune je sebevědomý a má skutečný potenciál do budoucna.

S Rublevem zase víc hrozí to, že Djokoviče kompletně vystřílí z kurtu a donutí ho ke gymnastice, což může zhoršit zranění.

Je to spíš pocitové, na téhle úrovni je asi jedno jestli by hrál s Runem či Rublem. Spíš záleží kdo, jak se líp vyspí. Ale Rune má faktor X do budoucna.
Reagovat
vojta912
Vůbec neměl na AO co dělat. Vloni vadil neockovany a letos nevadi ruSSák. Divná optikasmilesmilesmile
Reagovat
Pavol
Rublev môj jediný obľubený prežehnávajúvi sa rus. smile
Reagovat
vavrinec
A to jsem si doteď myslel, že celkem umím slovensky. Nemohl bys to nějak přeložit?
Reagovat
Martan1
Tak dneska s Minitaurem se Novak uzdravil už během zápasu, tak pozítří podrtí i Rubleva, i když možná s potížemi. Minitaur hrál hrozně .
Reagovat
Tennisfan77
Zkolaboval. Ukázal, že na to mentálně nemá. Rublev se sice složil taky, ale asi o 10% méně než jeho soupeř, což v super-tb rozhodlo. Byť jak Rublev zahrál na MB ten nalitý míče totálně stupidním drive volejem, jsem si myslel, že se už složí, ale nakonec mu pomohlo štěstíčko.
Reagovat
turista
No jo. Drive volej je obecně velmi riskantní úder. Bezpečnější je počkat si na dopad míčku a zabít ho na jistotu což většinou dělá Djokovič. Rublev je horká hlava. Ale je tak dobrý, že Novakovi nedá čas a může ho vyřadit. Tak se nechme překvapit.
Reagovat
smazaný uživatel
Tínedžeri majú ešte právo neuniesť ťažobu okamihu.

Napriek vypadnutiu, pre Runeho solidny grandslam, ktorý mu do budúcna opať niečo dá.
Reagovat
Tennisfan77
To určitě, navíc nebyl daleko od výhry, příště už to unese.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak konecne Andrej...snad ho to mentalne nakopne a posili a to QF si uz jen pekne uzije;)
Reagovat
Krisboy
Ježíš by mohl být ve čf nerozehranej, jak tak koukám na průběh s Minotaurem :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Jestli je tak limitovany jak "zvelicuji media", tak ho znovu pribil na krzi tim FH, aniz reknes svec...;)))

Myslim, ze za dva dny uvidime poprve realne jak na tom Djokovic je s jeho potencialem na to vyhrat major.

Kazdopadne Andrej mu uz tolik casu neda, jak jini hraci, se kterymi tu hral...(ikdyz se hraje s puckama)

Andrejovi bych to pral, ale citim nejak, ze to je tak 40/60

S potizema, ze kteryma se Djokovic zmaha - to meli Pella, Wolf, atd. na challengrech, malych turnajich normalne...take dohravali, nebot meli sanci vyhrat turnaj...bo ho potrebovali vyhrat, body, potrebne na nasazeni pak na lepsich turnajich...se proste deje...pokud nejsou uplne zrakveni, hraji....

Takze pro QF zni ukol jasne, vubec mu nedat cas, a hlavne aby cvicil maximalne co muze...:)
Reagovat
Vlk-v-trave
...tak by ho znovu.
Reagovat
Krisboy
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist